‘Belang van Suriname’ vergeten in onderhandelingen met Alcoa

26

PARAMARIBO, 29 aug – Het belang van Suriname lijkt met groot gemak vergeten te worden bij de onderhandelingen met Alcoa. Dit is de indruk bij vooral parlementariërs van de oppositie. De regering werpt zich eerder op als pleitbezorger van de multinational. Nergens uit de onderhandelingsresultaten blijkt rekening te worden gehouden met Suriname. Parlementariër Carl Breeveld (DOE) vindt het een opmerkelijke opstelling van juist Desi Bouterse.

Als politicus die kolonialisme en kapitalisme op dezelfde hoop gooit, werd juist een hardere opstelling verwacht. De verwachting blijkt onterecht. Multinationals en grote landen hebben vanwege hun kapitaal en invloed vaak een enorme voorsprong op betrekkelijk kleine landen en economieën als de onze. Ik mis dan ook de scherpte en ferme benadering die van een regering Bouterse, verwacht wordt”, zei Breeveld in het parlement.

In de ijver van het pleit bezorgen worden ook nog grove blunders begaan. Waarnemend president Ashwin Adhin wil het parlement laten geloven dat Alcoa in haar recht staat. Dit dan bij het slopen van de raffinaderij te Paranam. Het mag want het gaat om privé terrein, is de redenering. Breeveld kan zijn oren niet geloven. “We leven in een rechtsstaat en de overheid heeft ook wanneer het om privé terrein gaat, altijd het laatste woord om te bepalen wat gebeurt.”


26 REACTIES

 1. Eindelijk gaf de regering een onthutsend inzicht in wat er zich heeft afgespeeld tussen Alcoa en Suriname.
  Meer incompetentie van uit Surinaamsbelang kan men niet tonen.

  De regering is dom en koppig bezig het straatje van Alcoa te vegen en de belangen van Suriname te vergeten.
  Door de weerstand uit de DNA wordt er nog een beetje resultaat geboekt. Het totaal beeld is echter rampzalig.


  Maak melding

 2. DE aanhalingstekens staan verkeerd.
  Het is niet ” belang van Suriname” maar het moet zijn ” vergeten”

  Ashwin is niet dom. Hie kan hij dan zeggen dat je op eigen terrein mag doen en laten wat je wilt.
  Is het toch domheid, of is het meer het verdedigen van eigen belang?

  Ik kan het maar niet begrijpen dat zakkenvullers nooit genoeg hebben.
  Al de tirannen op deze aardbodem gaan maar door met roven. Ze hebben er niets meer aan. Vroeg of laat, komt de bevolking in opstand en dan raak je alles kwijt.
  Op een gegeven moment heb je toch genoeg? Of is het een ziekte?


  Maak melding

 3. Zo , Carl de vos heeft gesproken !!De awarie-domrie heeft zijn zegje gedaan !!
  En wat doet zijn “protege” voortbrengsel Dodson ??
  Die verklaart dood leuk dat niet opgetreden kan worden tegen de “scalians”; die doen aan goudwinning via dredging op het water !!! Een grotere kolder is niet denkbaar !! Dus iedereen is dan vrij om zonder vergunning ook riviergrind en zand te winnen in de rivieren !! Brazialianen en aan NDP gelieerde “scalians”
  doen aan goudwinning zonder belasting te betalen; ook de binnenlandbewoners !! Terwijl wij in Paramaribo een “buffel schijten” met belasting betalen en zorgen voor alles vrij voor deze mensen !!
  In het westen hebben de Guyanezen al grote delen overgenomen;in het zuiden en zuid-oosten de Brazilianen (vandaar dat de braziliaanse schonen al op schoot van Doson zaten op een foto te zien!! Wat voor ka-sannie vertelt deze Regering !!


  Maak melding

 4. @ Atheist
  Ik ben het TOTAAL niet met je eens wat schonen betreft. Met de rest van je posting met ik het volledig eens.
  Men heeft schijt aan de bevolking
  Maar tzt krijg de bevolking een doekje (een stuk van een washandje) voor het bloeden en ze gaan weer zwaaien met hun vlaggetjes.


  Maak melding

 5. Ik zie geen winnaars hier. Wat de regering met Alcoa heeft afgesproken zonder de DNA voldoende tevens niet tijdig op de hoogte te stellen ,zal zo blijven. Multinationals kunnen op langere termijn funest worden voor een redelijk klein land als Suriname. Het is aan ons gelegen om op termijn de knowhow te verkrijgen. We lopen gewoon achter. Langlopende contracten moet men gaan afbouwen. Ik voorspel dat deze kwestie met een sisser zal aflopen na veel debat en energie verspilling voor niets. 2020 , daar zal het op aankomen.


  Maak melding

 6. Jojo
  Ik zou zelfs een woord voegen bij hetgeen je schrijft en dat is
  Naast incompetentie is impotentie een toevoeging die aangeeft dat het resultaat dat deze regering denkt te behalen helemaal niet bevredigend is naar het volk toe.
  Het schijnt dat de pienter gedachte burger die deel gaat uitmaken van de NDP ineens een zwart gat krijgt in zijn denkwijze.
  Ik kan het niet anders benoemen dat deze intellectuelen ineens heel avers zijn tegen normaal zijnde uitkomsten.
  Ik denk bijvoorbeeld aan Dokson en Ferrier en Misiekaba, om er enkelen te noemen.


  Maak melding

 7. Dat Suriname de voedselgraanschuur kan worden vind ik nog steeds een goed idee. Suriname is ontzettend vruchtbaar en het is beter voor het milieu dan goudwinning en bauxiet etc. Alles houdt op een keertje en het milieu wordt er alleen maar erger van. Dus ,gewoon naar alternatieven zoeken en het hoeft niet gelijk op macro schaal.


  Maak melding

 8. Pico ik ben het heel vaak met je eens maar dit keer dus niet.
  Braziliaanse schonen!!!! Hoe wat waar.
  Ik denk dat smaken echt kunnen verschillen hoor 🙂
  Maar schijten zullen de mensen in de kuststreek zoals Atheist het zegt.


  Maak melding

 9. @ Bigi Sma,
  haha. We zijn het inderdaad altijd eens. Maar misschien ook dit keer. Ik heb helemaal niets tegen Braziliaanse schonen. Integendeel, maar de vrouw waarmee Dodson was betrapt (foto stond hier op Waterkant) en wat hij natuurlijk ontkende, die vond ik helemaal niets.
  Trouwens, je kan iets mooi vinden zonder dat je het wilt hebben.
  Smaken verschillen gelukkig inderdaad


  Maak melding

 10. Carel Breeveld, Ben je vergeten dat jij in DDB 1 de genade klap aan de rechtstaat Suriname hebt uitgedeeld? Jij hebt toen je ziel en zaligheid aan de duivel verkocht en wil nu voor eigen parochie prediken?


  Maak melding

 11. Deze 2 mislukkelingen, Bouterse en Adhin, hebben totaal niets positiefs betekend voor dit land, allemaal mooie praatjes, die de ondergang van dit land telkens weer bevestigen, deze loopjongen van Adhin heeft zich in een korte tijd, paarse laten om scholen, waardoor zijn hersenen ook niet meer optimaal functioneren, en samen met zijn andere paarse broeders, het land aan het vernietigen zijn, volgens Diederick Samson, ex Ndper, waren het creolen van de Ndp, die zich hebben laten misbruiken om het vuile werk voor de Ndp te doen, en nu heb je zelfs al een Hindustaans Adhin, die zich laat misbruiken door de Ndp, terwijl die moordenaar, lekker vakantie aan het vieren is op Cuba.


  Maak melding

 12. De Aziaat, waartoe het volk van Adhin ook gerekend mag worden, heeft volgens de regels van relegie of hoe je dat ook noemen mag, enkel het vergaren van middelen voor een goed leven voor ogen. Wat die middelen zijn moet aan Dilip Sardjoe, Adhin en de garnaal Doekhie gevraagd worden. Eigenlijk zijn deze lieden niet meer dan uitschot, en dan hoop ik dat het echte uitschot mij geen proces wegens belediging aan de broek doet, want deze lieden zijn narcisten pur sang. Zo zijn zij geboren, zullen zij leven en sterven en het enige dat rest is dat zij zo gauw mogelijk het eeuwige met het tijdelijke verwisselen. Als in hun spoor dan ook nog de hypocrieten, die de surinaamse bodem bevuilen mogen volgen, dan ziet het er goed uit voor Suriname. Hebzucht is erger dan meest vreselijke ziekte welke iemand zich kan bedenken, omdat velen het in de genen hebben. Ze verkopen hun eigen ouders en zelfs kinderen hiervoor dus wat stelt het Suriname eigenlijk voor. Deze ondingen mogen in Suriname geboren zijn, maar zijn een grotere ramp voor Suriname dan de mileiuverontreiniging welke als een tikkende tijdbom achter zal worden gelaten door Alcoa. Met dank aan deze lieden die zich Surinamer noemen.


  Maak melding

 13. @ Gilli,

  Leg me eens uit welke regels de religie van ‘de Aziaat, waartoe het volk van Adhin ook gerekend mag worden, enkel het vergaren van middelen voor een goed leven voor ogen heeft’.
  Wedden dat jij dat absoluut niet kan uitleggen.

  Bouterse is geen Aziaat, volgens welke regels van welke religie heeft hij zichzelf verrijkt?
  Ook veel andere niet van Aziatische afkomst Surinamers zijn heden stinkend rijk.
  Het racisme komt uit alle gaten die je lichaam heeft naar buiten gespoten.
  Tot welk “klote volk” behoor je eigenlijk?!


  Maak melding

 14. De onafhankelijk kwam duidelijk te vroeg.Geen of weinig huiswerk gemaakt.De komende generaties gaan uit een diep dal moeten klauwteren.Misschien geen failed state maar wel een verziekte state.


  Maak melding

 15. @Gilli,
  Adhin zijn voorouders ,komen oorspronkelijk uit India. India ligt wel in Azië maar volgens de antropologie behoort ze tot het (Kaukasische ) blanke ras. Ze hebben sluik haar , een redelijk grote neus en dunne lippen net als de blanken. Er zijn wel koolzwarte daartussen waar zelf de Afrikaanse broeder groen van jaloezie op zou worden. Dus daar ga je al de fout in.
  Los daarvan: hebzucht is aan iedereen voorbehouden. Het kent geen kleur of geloof of land.


  Maak melding

 16. Sinds wanneer geeft bouta en co om de belangen van het volk?!
  Laten wij bij het begin beginnen…
  Coup 1980…..heeft niks te maken met het belang van het volk maar om het belang van bouta en co.
  Dec moorden…je moet wel gek zijn te denken dat het hier om het belang van het volk gaat.
  Telefooncoup…geen volksbelang hier.
  Moiwana broederoorlog.Hier ging het om het belang van bouta.Onschuldige burgers hebben hun leven verloren en militairen moesten zijn vuile oorlog gaan uitvechten met zijn toen vijand en vriend nu de bankrover brunsie.
  Bouta amnestie…naah geen volksbelang.
  Vliegen naar Cuba voor dokterbezoeken terwijl de rest dood mag neervallen..praten we dan nog over het hebben van volksbelang?!
  Surinamers wakker worden!!


  Maak melding

 17. Waarom zijn sommige mensen zo apathisch en lethargisch (als de Surinamer)
  Ik, als grote amateurpsycholoog,(als bijstudie kwakzalverij) heb erover nagedacht en ben tot de volgende conclusie gekomen.
  Alvorens deze conclusie met jullie te delen wil ik een begrip introduceren
  Endorfine. (een soort morfine).Het is eens stof dat het lichaam aanmaakt waardoor je lichaam minder pijn voelt, het is een prikkel waardoor je door kan gaan met wat je deed. Bijvoorbeeld hardlopen.
  Welnu de Surinamer.
  Hij heeft weinig tot niets en denkt ach, laat maar ik heb niets,ik kan niets kwijtraken, waarom zou ik me druk maken. Laat me met rust, ik ben moe. (er wordt geen endorfine aangemaakt)

  Maar als hij meer zou hebben (bijvoorbeeld meer spaargeld), dan zou hij wel geïnteresseerd raken en vechten om zijn bezit niet kwijt te raken. (politici, met name corrupte politici maken volop endorfine aan. ze willen meer en nog meer en nog meer).


  Maak melding

 18. Jezus is ook een goede endorfine.
  Inhoud Bergrede :

  De Bergrede begint met de zaligsprekingen. Jezus neemt het op voor de armen en zwakkere mensen en spreekt hen zalig (spreekt uit dat hun positie een zegen is, gezien het gevolg van die positie). In Lucas volgen er op de zaligsprekingen de zogenaamde weespreuken. De weespreuken roepen de mensen die onrecht doen op om recht te doen.

  Daarna volgen er praktische leefregels. Mensen worden opgeroepen om, in navolging van God en Christus, barmhartigheid te doen, goede werken en daden te verrichten zonder er iets terug voor te verwachten, ruzies en meningsverschillen bij te leggen, geen echtbreuk te plegen, niet te zweren of een eed af te leggen, geen kwaad met kwaad te vergelden, iets uit te lenen zonder iets terug te verwachten, een pacifistische houding te tonen, lief te hebben in plaats van te haten, te bidden en vasten, aalmoezen te geven, iemand niet te veroordelen, zich niet te veel te bekommeren om aardse zaken, zich niet schijnheilig te gedragen en om standvastig in het geloof te staan enz.


  Maak melding

 19. volgens Adhin heeft Suralco/Alcoa met HARDBAL gespeeld..

  wel nu,, niemand in de wereld gaat onderhandelen met zacht bal en vooral geen Surinaamse bal, die hebben al geen ballen, laat staan onderhandelen.. totaal geen kaas van gegeten..

  de wereld buiten s m e is hard keihard wat het zaken leven betreft..

  de meeste onderhandelaars van s m e zijn min of meer ongeschoold, ongeletterd gaan naar het buitenland voor ‘dag gelden ‘ snoep reizen.. vraag maar aan alle buitenlands gangers van s m e wat ze in de afgelopen jaren hebben bereikt van hun reizen..

  geen ene bal.. het heeft het land miljoen US$ gekost voor niks..


  Maak melding

 20. wat verwacht je nou, een bende regering met 26 dom koppen zonder hersenen, die alleen maar ‘ja’ kunnen knikken net als de pompen van staats olie..

  bovendien, hebben deze 26 poep zakken nooit een eigen mening, altijd dansen naar de pijpen van hun z.g. n fractie die er ook geen ballen verstand heeft van zaken..

  het hun schuld, dat wij het poep volk van daag de dag letterlijk in het stront zijn beland..


  Maak melding

 21. Ik snap die selectieve verontwaardiging hier niet zo goed. De opmerking van de Nederlandse minister van buitenlandse zaken Stef Blok was zo gek nog niet. Suriname is een FAILED STATE. Je kunt er niet omheen dat Suriname gewoon mislukt is.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.