‘Wat heeft de Republic Bank anders gedaan dan de Centrale Bank van Suriname?’

13

PARAMARIBO, 19 aug – “Wat heeft Republic Bank anders gedaan dan de Centrale Bank van Suriname? Wat zijn de verschillen?” Met deze vragen zit Gregory Rusland, parlementariër en voorzitter van de Nationale Partij Suriname, NPS. Aanleiding is de vrijgave in Nederland van de geldzending van de Republic Bank. De zending van vier miljoen euro is aangehouden na die van de Centrale Bank van Suriname. Inspanningen van de laatste hebben tot nog toe niets opgeleverd.

Ook een ‘missie’ van minister Gilmore Hoefdraad van Financiën naar Nederland leidde nergens heen. Rusland zegt tegenover de Ware Tijd te willen weten welke procedure de Republic Bank Suriname heeft gevolgd om haar geld vrij te krijgen. Het is dan ook de vraag waarom het de regering en Centrale Bank van Suriname niet gelukt is. Het gaat om ruim negentien miljoen euro, die in april in aangehouden.

Rusland is niet te spreken over de manier waarop tot nog toe is omgesprongen met de zaak. President Desiré Bouterse zei tijdens een persconferentie dat het een politieke actie betreft van Nederland. Die zou zijn ondernomen omdat hij aan de macht is. Rusland is voorstander van een zakelijke benadering. Justitie Nederland heeft intussen een rechtshulpverzoek ingediend bij de autoriteiten.


13 REACTIES

 1. Op zich kan ik het mij wel voorstellen dat de president denkt dat e.e.a. deels ermee te maken heeft dat hij aan de macht is. Eens heeft een Nederlandse minister van buitenlandse zaken gezegd dat “Bouterse alleen welkom is in Nederland om zijn straf uit te zitten”. De Nederlandse overheid is niet blij met deze Surinaamse president. Het kan zijn dat ze het aan de macht zijn van Bouterse zien als een mislukking van de afsluiting van hun koloniale aanwezigheid in Suriname. Maar, linksom of rechtsom het aan de macht zijn van Bouterse is geen Nederlandse zaak; dat is een zaak van de Surinaamse bevolking/kiezers. Wat de geldzending betreft, die is niet op last van de Nederlandse overheid aangehouden. De verschillende diensten op Schiphol hebben hun instructies op basis waarvan ze hun werk doen. Dus in theorie heeft de Nederlandse politiek daarmee niets te maken. Dat de Republic bank z’n 4 miljoen terug heeft ontvangen kan te maken hebben met het verstrekken door die bank van de juiste informatie aan de betreffende autoriteiten in Nederland. Kennelijk heeft de CBvS dat m.b.t. die 19 miljoen (nog) niet kunnen doen.
  Het is mij niet bekend hoe Hoefdraad zijn missie naar Nederland heeft voorbereid. De aanhouding van het bedrag heeft, dat moeten wij aannemen, plaatsgevonden op basis van wetgeving en daarmee verband houdende richtlijnen. Dat zou dan betekenen dat die zaak vanaf dat moment iets van het OM is. De politiek heeft of zou er dan niets mee te maken mogen hebben. Immers in een rechtsstaat hebben we gescheiden machten. Het moet in Suriname voor DNA leden toch niet zo moeilijk zijn om via de minister van Financiën nadere info te krijgen over welke procedures de CBvS wel of niet heeft gevolgd waardoor dit kon plaatsvinden. Het is goed dat Rusland een zakelijke benadering voorstaat. Maar dan moet hij niet bij de Republic Bank zijn. Hij is volksvertegenwoordiger dus via DNA zou hij zijn vragen bij de minister van Financiën moeten droppen.
  Dat laatste zal overigens wel lastig gaan want die minister heeft zijn domicilie toch buiten Suriname? Maar niet getreurd, er is een regeringscoördinator (waarin de grondwet niet voorziet!) die 1 x per 6 maanden vragen van DNA leden kan doorsluizen naar de verschillende ministers. Die antwoorden dan nadat de stukken in alle talen die we in Suriname spreken zijn vertaald……………….


  Maak melding

 2. Het geld van de Republic Bank had als bestemming London waar dit bedrag gestald zou worden voor internationale transacties van deze bank.
  Om een veilig transport te waarborgen is er een transport verzekering hiervoor afgesloten, dus was verlies van dit geld indien de juiste procedures waren gevolgd, altijd gedekt.

  Ergo, de assuradeuren zouden sowieso het geld moeten uitkeren aan de Republic Bank, en zou men naderhand de Nederlandse staat aansprakelijk houden voor terug betaling van dit geld en evt boete’s aan de verzekeraars.
  En let wel, Nederland zou dit geld zeker terug betalen aan de verzekeringsmij. want niemand wil op de black list vermeld worden van deze jongens in London. En vooral de staat Nederland niet !

  Nederland heeft de spreekwoordelijke ‘eieren gekozen voor haar (in beslag genomen) geld’ en dit terug moeten geven aan de rechtmatige eigenaren.


  Maak melding

 3. Er is meer aan de hand. Als de Republic Bank de herkomst van de valuta heeft kunnen aantonen, terwijl de Centrale bank dat niet wil, dan heeft NL justitie/OM info over handel en wandel van bepaalde individuen/families. They follow the money trail.
  Kande wan suma gi den a info, dan zullen uiteindelijk koppen gaan rollen.

  Suma hab a moni en fu pe a moni k’mopo….


  Maak melding

 4. @Parinaga
  Die 19 mij heeft als uiteindelijke bestemming China en inderdaad Nederland is niet verantwoordelijk voor de Surinaamse gezondheidszorg.


  Maak melding

 5. SRANAN regiem moet minder piepen en alle vereiste controles
  en richtlijnen volgen die via verdragen zijn overeengekomen.
  De hele wereld wil crimineel geld traceren en wil witwassen
  voorkomen. Ook gelden bestemd voor financiering van terrorisme
  willen de overheden traceren en tegenhouden.

  Sranan regering wijkt steeds meer af van Grondwet, geldende
  wetten en verdragsregels. Dit leidt vroeg of laat tot problemen
  met andere landen.

  Naast experts voor deze materie ontbreekt het in Sranan aan
  voldoende gespecialiseerde opsporingsambtenaren die corruptie,
  fraude en ook oa internationale misdrijven kunnen blootleggen !
  Er is ONWIL bij het regiem om hiervoor menskracht en voldoende
  moderne middelen ter beschikking te stellen !

  Het Volk betaalt de rekening voor dit wanbeleid !

  PS : Corruptie willen bestrijden is interessant, de ECHTE AANPAK
  kan alleen starten als er voldoende experts en middelen worden
  ingezet via het openbaar Ministerie !

  Uit sommige reacties blijkt dat het bij enkelen nog niet duidelijk
  is dat geldzendingen door het Nederlandse OM zijn opgehouden,
  OP STRAFRECHTELIJKE BASIS !

  Nederland kent anders dan bij het huidige Sranan-regiem,
  MACHTENSCHEIDING !!

  Immers, als de Sranan machthebbers voldoende controles zouden
  uitvoeren en aan andere internationale verdragsverplichtingen zouden
  voldoen, dan kunnen de geldzendingen altijd via andere landen,
  dan Nederland, worden gerealiseerd !


  Maak melding

 6. Srafu, je eerste alinea is volledig correct, alleen de regering van Suriname valt door niet onder , maar heeft meer weg van een criminele organisatie, die zal ook geen openheid van zaken geven


  Maak melding

 7. @ Bramm
  “Jammer dat Nederland niet met een verklaring komt waarom ze dat geld niet vrijgeven.”

  Nederland is een rechtsstaat. Daar kunnen zaken die bij justitie in behandeling zijn publiek gemaakt worden. Echter wat belet de CBvS om het proces verbaal van in beslag name te publiceren. Dan kan iedereen lezen wat er aan de hand is. Nederland kan dat niet doen maar de CBvS wel.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.