dinsdag, april 16, 2024
HomeOnderwerpenBinnenlandBeëindiging rouwproces na heengaan granman Forster in Suriname

Beëindiging rouwproces na heengaan granman Forster in Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 19 aug – Deze week vinden in Suriname een aantal rituelen plaats in verband met de beëindiging van het rouwproces, dat was ingeluid na het heengaan van granman Samuel Forster. De leider van de stam der Paramaccaners (Pamaka) overleed op 10 maart 2017 en werd op 13 mei begraven op een speciale plek op de openbare begraafplaats van Langatabiki.

De laatste rituelen zijn gestart op vrijdag 17 augustus en duren tot en met vrijdag 24 augustus. Pas nadat het rouwproces is afgerond, zal de Pamaka stam officieel de procedure beginnen om een nieuwe granman aan te wijzen. De stamleiding is vooralsnog in handen van waarnemend granman Jozef Forster.

De door minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling ingestelde commissie ‘Pamaka Granman’ heeft de stam ondersteund in dit proces.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

14 REACTIES
 1. Hopelijk krijg ik ook ondersteuning van de Regering bij mijn rouw/bergrafenis na mijn overlijden !!
  Zou ook van toepassing moeten zijn op alle “Dessa-hoofden/Luhra’s) van de Javaanse Dessa !!
  Hopelijk zal Somo dit kunnen realiseren !!


  Maak melding
 2. Geloof in het bovennatuurlijke is een bijna universeel verschijnsel. De manier waarop volken met het bovennatuurlijke in interactie treden verloopt op verschillende manieren, onder meer door gebed, muziek, offers en symboliek. Bij magie geldt dat ervan wordt uitgegaan dat het bovennatuurlijke kan worden gemanipuleerd. Daar waar bij het gebed ‘gevraagd’ wordt, tracht magie te dwingen. Deze magische manipulaties kunnen zowel een goed als een slecht doel beogen. Toverij en hekserij als vormen van magie worden meestal beschouwd als pogingen om met behulp van geesten andere mensen kwaad te berokkenen. Het verschil tussen een tovenaar en een heks, dat soms wordt gemaakt, komt erop neer dat een tovenaar gebruikmaakt van voorwerpen en medicijnen om kwaadaardige krachten op te roepen,
  terwijl de heks hetzelfde zou kunnen bereiken door de kracht van de eigen wil.

  Het feit dat in de westerse beschaving een rationalistisch wereldbeeld ontstond dat op termijn het religieuze verklaringsmodel verdrong, is een unieke ontwikkeling in de menselijke geschiedenis. Wat het geloof in hekserij betrof had dit een grote impact. In de zeventiende en achttiende eeuw geloofde de meerderheid van de Europese sociale, politieke en intellectuele elites niet langer dat een mens een ander mens schade kon berokkenen door griezelige, niet-fysieke middelen. Het praktische resultaat hiervan was dat staat na staat de wetten tegen hekserij werden ingetrokken, die tussen 1428 en 1782 naar schatting tot minstens veertigduizend executies hadden geleid. Deze ommekeer kan worden beschouwd als een van de meest opmerkelijke processen in de overgang van de Europese cultuur naar moderniteit.

  Mijn landgenoten met een bekrompen verstand denkt helemaal om het bijgeloof/afgoderij (Winti) religie vaarwel te zeggen. De oplichters zijn juist bezig dit te activeren om grof geld te maken. Ik ga nu geen namen noemen maar deze zogenaamde Winti priesters moeten voorzichtig zijn. De gasten kunnen nog niet begrijpen of inzien dat dit een stukje achterlijkheid betekend. En zijn bezig het arme volk te verpest.

  Goed kijken en dan zal men het verschil zien tussen de Afro Surinamers en dat bij de overige. Nog steeds bezig in een vis en vuil (DOFO) omgeving. Anderen worden zogenaamd beëdigd, maar vraagt ze waar de beëdiging heeft plaats gevonden?


  Maak melding
 3. Off topic:

  Het is me wel een week. Eerst het overlijden van Aretha Franklin, (precies 41 jaar na de dood van Elvis Presley).
  Ook Vajpayee, de voormalige president van India is op 16 augustus j.l. overleden.
  Anan overleden op 18 augustus j.l.
  Allemaal mensen die veel voor de wereld en de bevolking hebben betekend. Vajpayee misschien in mindere mate, maar ook hij was geliefd.
  Dat ze in vrede mogen rusten.


  Maak melding
 4. @ Vliegende Hallander,

  In mijn reactie heb ik uitgelegd wie Vajpayee is en hij was geliefd onder Indiërs. Wel degelijk dat ik Anan ook heb genoemd.
  Waarom heb je het over Suriname?


  Maak melding
 5. Ook John Lanting, een Nederlandse acteur, regisseur en producent is op 16 augustus j.l. overleden.
  Onder de oudere Nederlandse autochtonen was hij een bekende.


  Maak melding
 6. dit treedt in de plaats van de vorige tijd 14:51

  Geloof in het bovennatuurlijke is een bijna universeel verschijnsel. De manier waarop volken met het bovennatuurlijke in interactie treden verloopt op verschillende manieren, onder meer door gebed, muziek, offers en symboliek. Bij magie geldt dat ervan wordt uitgegaan dat het bovennatuurlijke kan worden gemanipuleerd. Daar waar bij het gebed ‘gevraagd’ wordt, tracht magie te dwingen. Deze magische manipulaties kunnen zowel een goed als een slecht doel beogen. Toverij en hekserij als vormen van magie worden meestal beschouwd als pogingen om met behulp van geesten andere mensen kwaad te berokkenen. Het verschil tussen een tovenaar en een heks, dat soms wordt gemaakt, komt erop neer dat een tovenaar gebruikmaakt van voorwerpen en medicijnen om kwaadaardige krachten op te roepen,
  terwijl de heks hetzelfde zou kunnen bereiken door de kracht van de eigen wil.

  Het feit dat in de westerse beschaving een rationalistisch wereldbeeld ontstond dat op termijn het religieuze verklaringsmodel verdrong, is een unieke ontwikkeling in de menselijke geschiedenis. Wat het geloof in hekserij betrof had dit een grote impact. In de zeventiende en achttiende eeuw geloofde de meerderheid van de Europese sociale, politieke en intellectuele elites niet langer dat een mens een ander mens schade kon berokkenen door griezelige, niet-fysieke middelen. Het praktische resultaat hiervan was dat staat na staat de wetten tegen hekserij werden ingetrokken, die tussen 1428 en 1782 naar schatting tot minstens veertigduizend executies hadden geleid. Deze ommekeer kan worden beschouwd als een van de meest opmerkelijke processen in de overgang van de Europese cultuur naar moderniteit.

  Mijn landgenoten met een bekrompen verstand denkt helemaal niet om het bijgeloof/afgoderij (Winti) religie vaarwel te zeggen. De oplichters zijn juist bezig dit te activeren om grof geld te maken. Ik ga nu geen namen noemen maar deze zogenaamde Winti priesters moeten voorzichtig zijn. De gasten kunnen nog niet begrijpen of inzien dat dit een stukje achterlijkheid betekend. En zijn bezig het arme volk te verpesten.

  Goed kijken en dan zal men het verschil zien tussen de Afro Surinamers en dat bij de overige. Nog steeds bezig in een vies en vuil (DOFO) omgeving. Anderen worden zogenaamd beëdigd, maar vraagt ze waar de beëdiging heeft plaats gevonden?


  Maak melding
 7. Geloof in het bovennatuurlijke is een gevolg van het niet kunnen verklaren van gebeurtenissen en waarnemingen. In het Pacific gebied is tijdens de tweede wereldoorlog de cargo cult ontstaan.
  De Amerikanen gingen in de strijd tegen de Japanners van eiland naar eiland en overal waar ze kwamen legden ze vliegvelden aan voor de bevoorrading. De bewoners zagen dat en begonnen ook landingsstrippen aan te leggen in de hoop dat er dan ook vliegtuigen zouden komen om mooie dingen te brengen.
  Een voorbeeld van het niet begrijpen van wat ze zagen en daar een magische betekenis aan toekennen. Hoe minder ontwikkeld de mensen zijn, hoe eerder ze aan bovennatuurlijke zaken geloven.

  Javanen in Indonesië geloven in de “Stille Kracht”. Een Surinamer vroeg eens aan een Javaan waarom ze dat niet gebruikt hadden om de Nederlanders weg te krijgen. Het antwoord was: “Ze geloofden er niet in”. Bijgeloof heeft alleen kracht als je er in gelooft.


  Maak melding
 8. Sies Wever, de voormalige keeper van het superteam Ajax uit de jaren ‘ 70 is gisteren op 71 jarige leeftijd overleden. Sies Wever, geboren in Beilen, vertrok in oktober 1970 naar Ajax waar hij achter Heinz Stuy reserve keeper was. Toen in 1974 beeld werd dat Ajax Piet Schrijvers zou aantrekken, vertrok Sies Wever naar VVV.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES