Suriname wordt nog steeds geplaagd door verdeel- en heerspolitiek

9

PARAMARIBO, 10 aug – De verdeel- en heerspolitiek is in Suriname levendiger dan ooit. Dit kan geconcludeerd worden uit de woorden van Paul Somohardjo, leider van de politieke partij Pertjajah Luhur. Somohardjo haalde tijdens de herdenking van de Javaanse immigratie uit naar de NDP van Desi Bouterse. Die zou er alleen maar op uit zijn politieke tegenstanders te breken door verdeeldheid te zaaien binnen de achterban. De Surinamers van Javaanse afkomst worden er ook door geplaagd.

“Inbraakpolitiek”, noemde Somohardjo het tijdens zijn toespraak in Nieuw Amsterdam. Bouterse zelf brouwde een eigen feestje enkele kilometers verder, op de oude suikerrietplantage Mariënburg. Als onderdeel van zijn show verwelkomde de NDP-leider een groep dissidenten van de Pertjajah Luhur. Onder de ‘afvalligen’ die zich meldden, bevonden zich ook ex-aanhangers van coalitiepartner HVB.

Somohardjo noemt de inbraakpolitiek het handelsmerk van Bouterse. Diens verdeel- en heersstrategie, kenmerkend voor de koloniale periode, moet de kracht van anderen ondermijnen. De Javaanse Surinamers zouden zich daar niet voor mogen lenen. Volgens Somohardjo kan liever gewerkt worden aan hechte onderlinge eenheid. Alleen dan kan met gezag belangenbehartiging voor de eigen groep worden afgedwongen.


9 REACTIES

  1. Wanneer er ooit een Surinaamse film gemaakt wordt over het leven van Jezus en zijn discipelen kan deze Somo zondermeer de rol van Judas op zich nemen. Het staat hem op het lijf geschreven. Na de film weet ik wel zeker dat hij een Oscar award krijgt als beste mannelijke acteur voor buitenlandse films.


    Maak melding

  2. Staat Sapoen nu alleen met z’n HBV? Krijgt dus geen stemmen volgende verkiezing.
    Het is niet de NDP die ze uitspeelt, maar de innerlijke gierigheid van de mensen. Wat je de NDP zou kunnen verwijten is dat ze die gierigheid aanwakkeren.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.