Overheid Suriname moet autonome status Marrons respecteren

8
President Suriname kiest Albert Aboikoni als granman der Saramaccaners
Albert Aboikoni (m) in Suriname

PARAMARIBO, 10 aug – De overheid van Suriname zal de autonome status van de Maarongemeenschappen moeten respecteren. Vooral bij de stam der Saramaccaners wor dt een gebrek aan dit respect ervaren. Er zijn groepen binnen de stam die het besluit van of granman president Desiré Bouterse om Albter Aboikonie aan te wijzen als grootopperhoofd niet kunnen waarderen. Bouterse heeft dat recht niet. Het besluit wordt als regelrechte schending gezien van de eeuwenoude autonomie. De groepen, waaronder de vooraanstaande Matjawclan en jongeren, laten het niet zonder meer over zich heen gaan.

Albert Aboikonie wordt niet als nieuw opperhoofd geaccepteerd. Het betekent zoveel als dat hij niet welkom is in de gemeenschappen waar dissidente clans de overhand hebben. Dat kan voor aardig wat problemen zorgen. De granman wordt geacht voor zijn werk steeds gezag te kunnen voeren over de gemeenschappen. De term granman gold in de koloniale periode aanvankelijk de gouverneur van de kolonie.

Als blijk van respect voor de toegekende economie, kreeg ook de leider van de Marrongemeenschappen dezelfde benaming. De Marrons zijn per vredesverdrag toegerust met een zekere mate van autonomie en bevoegdheden. Het aanwijzen van een granman maakt deel uit van die bevoegdheden. Het is de eerste keer dat de aanwijzing vanuit Paramaribo is geschied. Bouterse heeft veiligheidsmaatregelen beloofd om Aboikonie te beschermen.


8 REACTIES

 1. Wat een ongelooflijke slap gelul dat de overheid de autonomie van marrons heeft aangetast. Deze gasten kwamen zelf niet uit de dilemma waarin zij verkeerden met de benoeming van een nieuwe dorpshoofd. De klagers moeten hun geouwehoer maar inslikken omdat de meerderheid van de Saramaccaners achter het besluit van de president staat. Maar deze gasten houden van het traineren, het voeren van ellenlange discussies en rituelen zonder dat men de horizon in zicht krijgt. Het besluit van de president is kort, origineel en zeker niet op geparfumeerd papier. Maar natuurlijk willen die Johan, Jojo, en anderen schoppen tegen het besluit van de pres. Dat doen zij nu pas als er een beslissing is gevallen. Basta…….!


  Maak melding

 2. De marron bevolking voelen zich geen surinamers en het beste is dat ze hun onafhankelijk moeten vragen aan de. united districts of Suriname met als hoofstad Beijing.


  Maak melding

 3. “De Marrons zijn per vredesverdrag toegerust met een zekere mate van autonomie en bevoegdheden. ” Staat deze status aparte ook in de grondwet ?

  Zo niet dan mag de regering in algemeen belang deze autonomie volgens mij inperken.


  Maak melding

 4. De autonomie is door het weglopen van de plantages en zich verdedigen tegen de Kolonialen verworven. door de stammen. Ze waren de facto onafhankelijke staten bij hun wapens.
  In moderne tijden moeten de Kolonialen hun terug kopen en binnen de kolonie Suriname terug brengen. Zo de gezaghebbers krijgen monies van de regeerders.
  In de burger oorlog hebben we gezien dat de stammen niet te onderwerpen zijn. Zo respect hun autonomie.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.