Aboikoni toch niet meer beëdigd vandaag in Suriname

14
President Suriname kiest Albert Aboikoni als granman der Saramaccaners
Albert Aboikoni (m) in Suriname

PARAMARIBO, 10 aug – Albert Aboikoni wordt vandaag toch niet meer beëdigd als grootopperhoofd van de Saramaccaners in Suriname. het Traditioneel Gezag heeft middels een verklaring gevraagd om uitstel van de beëdiging van de heer Albert Aboikoni als Graman der Saamaka.

Aan president Desi Bouterse is gevraagd af te zien van de beëdiging van Aboikoni omdat deze indruist tegen de principes van de marrongemeenschap over de gezagsopvolging op dit niveau, meldt Starnieuws. Het grootopperhoofd der Matuariërs, Lesley Valentijn, treedt op als vertegenwoordiger van het traditioneel gezag in de zaak van de gezagsopvolging om een duurzame oplossing te bewerkstelligen.

De president heeft ingestemd met het beroep dat op hem is gedaan. Dinsdag werd bekend dat Bouterse Aboikoni had gekozen als granman der Saramaccaners. Hierna kwam er veel weerstand op het besluit. Er werd zelf gedreigd met escalatie.


14 REACTIES

 1. Stamt dit niet uit de stenen tijdperk? Open sollicitatie voor deze functie met basis functie eis:
  HBO/WO opleiding bestuurskunde met ruime bestuurlijke ervaring, onbesproken gedrag, politiek onafhankelijk, antecedenten onderzoek.Vervolgens mogen de dorps bewoners andere functie eisen aandragen. Groot opperhoofd nieuwe stijl anno 20ste eeuw.


  Maak melding

 2. Nu lijkt het of het Marron volk toch de uiteindelijke beslisser is zoals het hoord. Kijken hoe hijij terugkrabbeld van zijn mislukte vriendjes politiek.


  Maak melding

 3. Dit precies wat de president wil
  Dat die mensen zelf voor een oplossing zorg.men heef het niet door hij doen alsof hij kies maar dikan had andere instructie


  Maak melding

 4. Als een paar dorpjes een dorpshoofd willen kiezen, wat heeft de regering dan ermee te maken? Regering moet een eigen ambtenaar hebben die daar de scepter zwaait, zoals ze DC’s hebben in andere gebieden.


  Maak melding

 5. Suriname is al jaren geen democratie meer vanaf Bouterse aan de macht is,is het alleen maar ellende.Dat is mijn ervaring als Surinamer die het land goed kent.Vroeger werden geen mensen doodgeschoten om politieke rede maar in 1982 is dat gebeurt onder Bouterse.


  Maak melding

 6. Kulturu/Traditie
  Is iets dat de president zich ver buiten moest hebben gehouden maar door partij politieke hebzucht (gewin) is hij zich als een Godfather gaan presenteren met alle vervelende risico/consequentie van dien. Dit is een zaak van de gewone ambtenaar of de minister van R.O.

  Een ander fenomeen dat zich nu afspeelt is de stadscreolen die geen volbloed zijn, maar wel afstammeling zijn van de (gevluchte slaven) Marrons. Wil de Saramacaanse (dignitaris) stamhoofd (Dyuka Granman) problemen voorkomen dan zal deze nu eraan moeten gaan werken. Het zijn deze groep stadscreolen de voorouders geweest dat het binnenland hebben verlaten en zich toen hebben gevestigd in Paramaribo en omstreken. Velen van deze Marrons zijn in dient geweest bij de Joden en werden toen genoemd Dyuka (Surinaans) Dyu betekend in het Surinaams Jood) en de Ka is poep. Dus de naam Dyu-Ka is een scheld woord en is later door de binnenlandbewoner overgenomen om aan te duiden wat met Dyu-ka’s werd bedoeld. De scheldwoord Dyuka geldt dus niet voor mensen die niet hebben gewerkt of hebben ingewoond bij Joden in de stad of elders in Suriname. Men gebruikte het scheldwoord Dyuka om de mensen in het binnenland te plagen/kleineren.
  Men zegt ook dat de nakomelingen van de Dyukas’s (Portugeesjoodse voorouders) joods bloed in zich dragen.

  Culturele gemeenschap?
  Kritiek bleef uiteraard niet uit. De Israëlische historicus Shlomo Sand vond het Joodse volk eigenlijk alleen maar een geloofsgemeenschap zonder veel fysieke grondslag. Ostrer toonde aan, dat er wel degelijk een duidelijke gemeenschappelijke lichamelijke component in het Joodse volk aanwezig is. Ostrer was blij Sands bewering te hebben ontkracht dat het Joodse volk slechts een cultuurgemeenschap zou zijn.
  Er schuilt nog meer geheimen te zijn over het bestaan van een joodse ras, laat staan te spreken over joods bloed. Alles draait om de religie van Jezus Christus.
  Dus gewoon doen als je neus bloed.

  a.s Dinsdag zullen we horen wat voor beslissing Bouterse/President heeft genomen t.a.v. de Verklaring van de grootopperhoofden via de minister van R.O. aan de president.


  Maak melding

 7. Bouterse heeft lak aan alles. Met het oog op de verkiezingen trachtte hij een stroman te plaatsen maar nu keert het tegen hem. Deze mensen hebben meer ruggegraat en meer fatsoen dan vele in Suriname.

  @Babun-Nefi
  Je hebt de klok horen luiden maar maakt er een warrig incorrect verhaal van. Slecht enkele dingen kloppen maar.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.