Surinaamse oppositiepartij trekt aan het kortste eind tegen Bouterse

39

PARAMARIBO, 3 aug – Tegen die Bouterse is geen kruid opgewassen. Dat moet Paul Somohardjo, de leider van oppositiepartij Pertjajah Luhur, PL, dezer dagen denken. Met zijn partij is hij verdreven van hun favoriete feestplek in Commewijne. De PL-versie van de herdenking van de Javaanse immigratie zal dit jaar niet kunnen op de oude suikerrietplantage Mariënburg. Bouterse wil daar zelf zijn eigen versie draaien. En het zal gebeuren ook.

De districtscommissaris van Commewijne Kali heeft per brief laten weten dat het voormalige stafdorp ‘reeds bezet’ is op immigratiedag. Het Kabinet van de President heeft besloten er activiteiten te organiseren. Somohardjo krijgt wel de gelegenheid een aanvraag te doen voor een nieuwe feestplak. Het wordt het Openlucht Museum te Nieuw Amsterdam.

Somohardjo zei tijdens een persconferentie dat er duidelijk politiek wordt bedreven. Bouterse zou geen andere bedoeling hebben dan de Javaanse gemeenschap te paaien. Het verklaart ook waarom het district een grote schoonmaakbeurt ondergaat. Na langdurige verwaarlozing worden kanalen opgehaald en bermen plat gemaaid. Zandwegen worden of verhard of weer berijdbaar gemaakt.


39 REACTIES

 1. Welke politicus paait niet? Welke politicus die zichzelf respecteert, wacht niet op het juiste moment? Het is beter te paaien opdat Commewijne een opknapbeurt krijgt onder welke hoedanigheid dan ook , dan door niet te paaien en men de boel op zijn beloop laat.


  Maak melding

 2. In de Ware Tijd zie ik 2 data . 9 en 17 juli en degene van 9 juli heeft goed keuring gehad . Dat lijkt mij zo eerlijk . We moeten ophouden als we iets niet krijgen meteen de andere partij te beschuldigen en dit zijn voorbeelden voor de volgende generatie. Stop Aub met dit gejammer je was gewoon te laat met je aanvraag.
  Advies wees volgend jaar een SUPER Early Bird en dien je aanvraag eerder in.


  Maak melding

 3. Niet zo lang geleden verdedigde deze javaanse Satan die andere DiDiBri en zaten ze in dezelfde regering. Hij mag nu niet meer likken aan die lege honingpot dus is Pae boos. Zodra hij de kans krijgt is hij weer het vriendje en schoothondje van DiDiBri


  Maak melding

 4. Hoe mak je een Surinamer blij en gelukkig? Juist ja, met een pakket.
  Jong geleerd, oud gedaan.
  Zo maak je van de Surinamer een pakkettenvolk’
  Bron DWT
  FIRST LADY START MET PROJECT SCHOOLTASSEN
  03/08/2018 03:27

  First lady start met project schooltassen
  Foto: NII

  PARAMARIBO – First Lady Ingrid Bouterse-Waldring heeft donderdag een aanvang gemaakt met het schooltassenproject. Schoolkinderen van kleuter A, kleuter B en klas 1 van het district Marowijne zijn daarbij voorzien van een schooltas met inhoud. De blijdschap was duidelijk af te lezen van de gezichten van de leerlingen, meldt het NII donderdag in een persbericht.

  In Marowijne werden in totaal 632 schooltassen uitgedeeld onder een zestal scholen in Moengo en Albina. Het bureau van de first lady zal in totaal 3.088 schooltassen met benodigdheden verstrekken aan leerlingen. Bouterse-Waldring riep tijdens haar toespraak de kinderen op hun best te blijven doen op school. Degenen die het niet gehaald hebben riep ze op om zich volgend schooljaar extra in te zetten.

  De presidentsvrouwe gaf aan nog voor de start van de vakantie dit project te willen afronden. De schooltassen zijn via een schenking ontvangen terwijl het bureau van de first lady heeft gezorgd voor de inhoud. De schoolhoofden hebben allen aangegeven blij te zijn met de komst van de presidentsvrouwe en de geste die ze heeft gedaan aan de kinderen.


  Maak melding

 5. Het is jammer dat er hier in ons landje men,voor elke zucht en scheet een feestje bouwt, terwijl het land hard hollend achteruit gaat. Geldverspilling. Bouta staat bekend om steeds nutteloze feestjes te organiseren en de zwakke zielen onder onze bevolking weet te paaien om op de NDP te stemmen.
  Weg met deze man. Hij heeft totaal geen ogen en oren voor de noden in onze gemeenschap. Velen vinden het leuk om hierin mee te gaan. Hoop dat iedereen weg blijft op zijn feestje, alleen zo kan hij voelen dat men er genoeg van heeft. Je kunt niets van hem leren. Weg met Bouta.


  Maak melding

 6. En dan nog gaan de ogen van de surinamers niet open.Ze laten zich letterlijk naaien door bouta en de ndp.De ndp gaat bevinnen met omkoperij en de surinamers zijn bereid hun ziel aan de duivel bouta te verkopen voor wat..een voedselpakket!?Ze gaan somo verwijten maken en de ndp versterken met hun lulgejammer
  Wel somo geef niet op.Op dit moment ben jij de enige die weerstand biedt tegen de dictator bouta.Laat de praters praten want meer kunmen ze niet doen.


  Maak melding

 7. Paul Somohardjo heeft het nakijken omdat hij heel laat is geweest met zijn aanvraag d.d. 17 januari 2018. Dit soort activiteiten moet men een jaar eerder reeds hebben aangevraagd. Maar als hij slim was geweest had hij dit vraagstuk constructief moeten aanpakken. Somo had met het briljant voorstel moeten komen om deze dag samen met de overheid te vieren. Zijn uitgangspunt had een win-win situatie moeten zijn. Zowel PL als de overheid had voordeel moeten hebben van deze dag. Maar Somo pakte het anders aan. Hij ging in de aanval met beledigende opmerkingen over het staatshoofd. Somo is nu nog verder van huis.


  Maak melding

 8. Het enige wat ik hieruit kan leiden is dat politici alleen maar bezig zijn met hun egoistische belangen te behartigen. Ik vertrouw geen enkele politicus, alla mala doti. Den taki links tide, tamara na rechts. Ef den sab wan sani, den taki den no sabi. Ef den musu ley, den ley. Ef den musu fufuru, do fufuru. Soso fu hari yu ini den tyutya. Te den no habi yu fanowdu moro, den e spiti yu gwe , dan yu tan yu wan anga noti.


  Maak melding

 9. @RobG
  Jij bent erg traag van begrip.
  Zelfs de rechters van wie je verwacht dat ze het laatste woord te hebben,ja zij zelf hebben het nakijken want een dictator heeft altijd voorrang in alles.En wij leven in een dictatuur en de regels en decreten van de dictator gelden in een dictatuur.O,wee je gebeente als je hem dwars zit…dan wordt je uit je bed gesleurd en overgebracht naar fort zeelandia.


  Maak melding

 10. Wie verzint zo een kop ,zit tong aan jullie tafel, wat anders .
  Bouta de laffe hond durft niet eens het DNA te betreden ,bang dat hij er uit gekafferd word,samenwerken met deze regering ? Iedereen kijkt wel uit ze hebben na 36 jaar wel door hoe verachtelijk de coalitie is


  Maak melding

 11. Somohardjo en Bouterse zijn gewoon aan zieltjes winnerij aan het doen.
  Bewoners van Marienburg en omgeving ga gewoon naar beide feesten en eet je buik vol, neem cadeautjes aan maar beloof niets aan geen van beiden. Men kan niet met je mee in het stemhokje dus laat ze in de waan dat je pro PL of NDP bent.


  Maak melding

 12. Ray, jij hebt net als Haco dringend professionele hulp nodig. Jullie zien allemaal spoken of Jupiter-mannetjes in Suriname landen. Hebben jullie soms scheurtjes in de hoofden. Moet je maar minder naar de onzin van de oppositie luisteren. Jullie grote, guru, halfgod en idool Paul Somohardjo is laat, ja heel erg laat geweest met zijn formele aanvraag voor de manifestatie. Maar ach, zoals altijd j houden jullie van het conflict en zien direct een boze onzichtbare hand achter de weigering. Als de overheid laat een aanvraag had ingediend had dezelfde overheid het nakijken. Met andere woorden ook de overheid zou aan het kortste eind trekken. Zo werkt het in een rechtstaat. Wanneer gaat dit tot jullie hoofden doordringen?


  Maak melding

 13. die moordenaar durft niet in het parlement te verschijnen, om zijn verantwoording afteleggen aan het zelfde poep volk die vandaag de daag van de honger stervende is bittere armoede lijdt..

  voor een waardeloze pakket staan ze in de rij om hun ziel en zaligheid te verkopen om de rest van het leven in armoede te leven..

  het u goed poep volk..


  Maak melding

 14. @RobG
  Zelfs feiten overnemen lukt niet door U.
  Correct als Somo op 17 Juli een vergunning aanvraagd is hij veel te laat.

  Het lijkt mij interessant om te weten wanneer de NDP de vergunning aan gevraagd heeft.

  Duidelijk Bouterse neemt met staatsmiddelen de PL in de maling. Het toont waar de Prioriteiten liggen.


  Maak melding

 15. Deze moordenaar is niet alleen laf om in de Dna verantwoording af te leggen door loopjongen Adhin te sturen, hij is ook te laf, om verantwoording voor de rechter af te leggen, en stuurt die zwerver van Kanhai maar, om zijn vieze praktijken te verdedigen, als dit volk deze misleider nu nog niet door heeft, word het de komende 5 jaar nog meer afzien.


  Maak melding

 16. @jojo, u zoekt achter alles wat de regering doet een conflict of een onzorgvuldigheid. U bent door het Front goed geprogrammeerd om in het leven eenzijdig te gaan denken. U wilt niet inzien dat Somo pas op 17 juli een verzoek heeft ingediend. Dat is voor normale begrippen heel laat. Somo mag mijn inziens ook een vergunning aanvragen voor een manifestatie op Lelydorp of Bakkie.


  Maak melding

 17. -De stemmen moeten op een ander manier gekocht worden natuurlijk. Nog 5 jaar Bouterse.
  Natuurlijk gaat Bouterse alles eraan willen doen om te winnen, anders mag hij 20 jaar gaan brommen als zijn zoon Dino.

  -Ik heb naar de heer Rusland geluisterd over de Suralco/Alcoa deal, wel Bouterse en co hebben niets kunnen zeggen en zie hier al die leugens van de coalities.
  Zo zie je maar weer dat er geen deskundige mensen aan tafel zijn gaan zitten om te praten over die Alcoa deal.

  Feit is dat landen geen zaken met Suriname willen doen!! ik dacht dat ze in de rij stonden, maar waar blijven zij dan???


  Maak melding

 18. @RobG

  Ik kijk niet eenzijdig. U gaat steeds naast de waarheid. Ook hier weer door aan te nemen dat ik onzorgvuldigheid of conflict achter regering handelen zie:

   In stel dat Somo stom was en door laksheid dit overzich zelf afroept.
   Ik stel een vraag wanneer heeft de NDP een vergunning aangevraagd vanuit de gedachte dat men daar ook laks is en matig plant.
   Wij de ervaring hebben dat de regering staatsmiddelen inzet om de oppositie dwars te zitten denk aan de hekken rond om het Onafhankelijkheidsplein.

  RobG. Er wordt door het Kabinet van de President iets georganiseerd op die datum en de plaats waar de PL al jaren die dag iets organiseert. Prima. De president is het staatshoofd. Hoe kan het dan dat de uitnodigingen en aankondigingen zich als NDP manifesteren. Hier worden op kosten van de gemeenschap door de NDP een feestje gevierd.

  Als ik de leiding van de oppositie was zou ik het feestje als Nationaal zien en in grote getale aanwezig zijn om te zien of de President dan nog durft te komen.


  Maak melding

 19. @ Jojo
  Vraagje n.a.v je zin: “hoe kan het dan dat de uitnodigingen en aankondigingen zich als NDP manifesteren”
  blijkt uitnodigingen of op andere wijze dat de NDP een feestje geeft?
  Verder
  Waarom geeft de NDP een feestje als het een feest is ter herdenking van de Javaanse immigratie?

  Somo kan natuurlijk oproepen om het feest te mijden.
  mijden niet meiden


  Maak melding

 20. Wat bijzonder, in de ware tijd heb ik de flyer gezien van “de overheid” en daarop staat heel duidelijk NDP. Los daarvan is de flyer bovendien in de welbekende paarse kleur van die partij gedrukt. Sinds jaar en dag is het de PL die deze dag groots viert in Mariënburg. De leiding van de NDP denkt goede sier te maken door in die week “de overheid” ook de gerehabiliteerde wegen in Commewijne te laten opleveren. Dit riekt naar machtsmisbruik. Ook al zou het echt zo zijn dat de overheid eerder dan PL een vergunning zou hebben aangevraagd, waarom staat op de flyer dan prominent NDP als organisator? Sinds jaar en dag is het PL die dit feest groots viert in Mariënburg en….met eigen middelen. Als nu de overheid zich als concurrent voor Somo opwerpt terwijl NDP op de folder prijkt dan moet dat afgekeurd worden. Is dit dan een feestje van NDP, betaald door de overheid? De huidige president profileert zich als nationalist. Het wordt zo langzamerhand tijd om het niveau van het emancipatorische en het enge eigen groep-idee achter ons te laten. Schaf al die vrije dagen i.v.m. de immigratie van de verschillende groepen af en stel één vrije dag vast: “Dag van natievorming” of welke andere naam dan ook. Alle groepen, misschien de inheemsen@ nog niet, zijn voldoende geëmancipeerd. Waar onze voorvaderen ook vandaan komen, wij zijn allen Srananmans! Als groepen toch, om welke reden dan ook, het moment van de eerste aankomst in Suriname willen herdenken, prima maar dan niet in de vorm meer van een nationale vrije dag.


  Maak melding

 21. Als ik al die reacties lees ,dan zie ik hoe verdeeld is Surinaamse volk.
  Dan heeft de Nederlandse minister Stef blok helemaal gelijk met zijn uitspraak over etnische groepen.


  Maak melding

 22. Waar zou de VHP de nieuwe nationale partij de dag van de Wong Jawa vieren? De Javaanse component is muisstil.Natuurlijk gaat Toki op de 9 een speech geven.

  Ik hoop dat PL al zijn Marienburg aanhang naar Nw Amsterdam trekt.


  Maak melding

 23. Even voor de duidelijkheid: De regering van Suriname mag elke aanvraag overrulen. Overigens de discussie over de datering, daar geloof ik geen moer van. DDB geeft opdracht tot een antidatering en het gebeurt.
  De vraag rijst nu wie de aanvraag heeft ingediend c.q de aanvraag van Pae heeft overruled. De regering of de NDP.?
  De affiches waren te paars gekleurd om de regering te vertegenwoordigen. Dus heeft de NDP deze grap uitgehaald, En het gaat nog verder. De NDP gaat deze dag met staatsmiddelen organiseren en verzorgen en dat is fout. Hopelijk gaan ze geen geld bijdrukken zoals bij de verkiezingen in 2015.


  Maak melding

 24. Somo tof no mppppp
  Somo zegt dat desi inbraak pleegt overal, politiek, economie en nu in cultuur!
  Ik lach me krom! Desi kopieert alles van pae hé? ???
  Bouterse heeft het land kapot gemaakt terwijl iedereen op salarisverhoging wacht gaat opa desi rustig met staatsmiddellen Javaanse dag vieren. Is bouta misschien Javaan geworden?
  Vreemd waar was hy al die jaren?
  Deze man gaat zelfs over lijken om weer pres te worden!
  Hy mag lekker dromen volksbedrieger!


  Maak melding

 25. Met of zonder fraude front wint grandioos dit keer!
  Me vriendin die by okb werkt zegt dat bouterse niet veel kan frauderen tijdens de verkiezing hooguit 2 tot 3 zetels zoals de afgelopen keer!
  Maar….. dit keer gaat opa desi naar huis of santo boma!
  20 j voor bouta en die andere crimineel etiene boerenveen!


  Maak melding

 26. Wat kan ik zeggen? Dat de Javanen dommer zijn dan de djoeka’s. Toen VHP in 1972/1973 de djoeka’s paaide door allerlei voorzieningen in hun dorpen aan te leggen, zeiden de djoeka’s, ja we gaan op Lachmon stemmen. Maar wat deden ze? Alle stemmen gingen naar de NPK waardoor Suriname nu in de hel van te vroege Onafhankelijkheid zit.
  De Javanen van Commewijne echter gaan vooral op de NDP stemmen, want ze zijn niet zo snugger als de djoeka’s. Hun denkwijze is, als hij een keer iets doet voor ons, zal hij vaker iets doen voor ons. Na 36 jaar weten deze Javanen nog niet hoe veranderlijk en verraderlijk de NDP-leider is. Dong Yampa’s.


  Maak melding

 27. @l’empereur,

  De christenen plegen een veel te grote aanslag op het aantal vrije dagen in Suriname. Ook zij moeten, net als de rest, slechts 1 vrije dag krijgen.
  Want waarom zou de zoon van de christelijke god belangrijker moeten zijn dan bijv. de god van de Indianen?
  Er wordt ontzettend hard en veel gebeden in de kerken en toch komt het land geen ene moer vooruit, integendeel. Dus vanwaar de aanspraak door christenen op meer vrije dagen dan anderen? Deze onrechtvaardigheid door de kolonisator moet worden rechtgetrokken.


  Maak melding

 28. Hallo, misgien datie geen kruit opwassen is tegen Bouters, maar die onkruit oferleef ook Bouters. Onkruit kom alteit terug, hoe hart je ook wied.
  Misgien mense moete bewondere onkruit en daar meer dinge moete doen, want onkruit heef kunsmes nie noodig en ook geen foedsel.


  Maak melding

 29. Dood gaan nemen wij niks mee….Dus niet zeuren…laat bouta met rust…..elke enge leiders valt na jaren om ook duurt het 10 tallen jaren…kijk naar Bush van Amerika….kijk Sharon van Israel……kijk naar je opa en oma….ze nemen niks mee de graf in…..


  Maak melding

 30. Dit is nou een schoolvoorbeeld van ETNOMANIE het manipuleren met etniciteit en etnisch profileren. Marienburg is van alle Surinamers. Vanwege grote achterstanden binnen de Javaanse cultuurgroep, worden zij door Jan en Alleman gemanipuleerd. Politiek is de Javaanse cultuurgroep verdeeld in minstens 5 groepen. 1. De groep Bouterse NDP, 2. (A,B,C,) de groepen binnen de coalitieregering (minstens 3) a. de Groep olv S. Mustadja en de afscheiding van de PL nu de HVB o.l.v. Sapoen en M. Nursalim, en aan de voormalige KTPI gelieerde splintergroepen. 5. de groep o.l.v. Paul Somohardjo. Het belang van de Javaanse cultuurgroep in de etnische Surinaamse politiek is niet te onderschatten. Tot op heden bepaalt de Javaanse groep het etnisch evenwicht in Suriname. 2 grote cultuurgroepen houden elkaar in evenwicht en wie de Javanen aan zijn/haar kant heeft wint de verkiezingen. Maar deze stelling gaat niet meer op in het veranderde demografisch electorale veld. Nu zijn het de boslandcreolen die de doorslag gaan geven. De BEP zal de grote verliezer zijn bij de komende verkiezingen. De boslandcreolen zijn van belang vanwege hun etnisch loyaal stemgedrag. Zij zullen Bouterse massaal de rug toekeren, vooral nu hij zich is gaan bemoeien met hun interne zaken bij de opvolging van de granman der Saramaccaners. Het nieuwe Surinamerschap verwerpt de etnomanie radicaal en pleit voor een volkseenheid met meerdere culturele loyaliteiten. Het nieuwe Surinamerschap dat nu in opmars is vooral bij de jongere generaties wordt uitgelegd in mijn boek dat binnenkort verschijnen zal; “de Vonk” Het Surinaamse volk zegt A keba! Basta!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.