zondag, april 14, 2024
HomeNieuws uit SurinameParlement en regering Suriname botsen over sloop Alcoa-raffinaderij

Parlement en regering Suriname botsen over sloop Alcoa-raffinaderij

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 1 aug – Sloopactiviteiten aan de bauxietraffinaderij te Paranam moeten onmiddellijk worden stopgezet. Dit eist het parlement van de regering. De sloop die reeds is ingezet, is illegaal. Het is een activiteit die in strijd is met de Brokoondo-overeenkomst. Deze overeenkomst alleen regelt de aanwezigheid van Alcoa en dochteronderneming Suralco. Het parlement heeft nu het recht opgeëist tot het toestaan van de sloop. Maar dan moet eerst de overeenkomst worden gewijzigd. De regering is het er niet mee eens.

“Nadat Suralco de productie van aluinaarde in november 2015 definitief heeft beëindigd, is er een de facto beëindiging gekomen aan de Brokopondo-overeenkomst”, zei vicepresident Ashwin Adhin in het parlement. Zoals de regering het ziet, heeft het parlement alleen nog te beslissen over een ‘de jure beëindiging’. Noch de regeringsfractie, noch de oppositie accepteert dit inzicht.

Dat Alcoa nu beweert met toestemming van de regering tot sloop over te gaan, is een wanprestatie. President Bouterse vindt weliswaar dat het niet zo is. In het parlement denken ze daar echt anders over. “Eerdere beëindiging zonder formele toestemming van de andere partij levert wanprestatie op”, zei parlementsvoorzitter Jennifer Simons. Het parlement wil zo snel mogelijk een voorstel zien tot wijziging van de overeenkomst.

opening
Fernandes Express
BODO Party

24 REACTIES
 1. Bouterse en zijn paarse kakkerlakken bende is altijd goed geweest in sloopwerkzaamheden. Daar hoeft deze domme gans niet lang over na te denken. Wat hem echter ontgaat is de deal dat alle kraters gevuld worden met opvulzand en herstel landschap. Is dit gebeurd DDB?


  Maak melding
 2. Wat kan je verwachten van een onderhandelings commissie die geleid word door een man die reeds gevonnist is voor het aannemen van steekpenningen in de Ballas Nedam kwestie bij de bouw van de wijdenbos brug.
  Het is publiek geheim dat deze man racuneus is.
  Ook is komen vast te staan dat hij een deel van de buit verder heeft verdeeld met Bouterse en Wijdenbos.
  Poes poesie e loekoe merkie,


  Maak melding
 3. Suriname is van de kapitalistisch fascistische (satanistische) Noord-Amerikanen. Het was zo, het is zo en het zal zo blijven.
  Wie voor geld zwicht zal altijd een slaaf zijn van een andere meester.


  Maak melding
 4. Mister ADHIN, de FACTO IS de OVEREENKOMST GEEINDIGD,
  DE FACTO is er niet GESANEERD, DE FACTO betaalt HET VOLK,
  NOG STEEDS MILJOENEN AAN SURALCO VOOR DURE
  AFOBAKADAM-STROOM !!!

  DE FACTO hebben pres en regering het Parlement VOORGELOGEN en
  HEBBEN ZIJ OPZETTELIJK CRUCIALE INFO ACHTERGEHOUDEN : ZIJ
  MOETEN DUS OPDONDEREN !

  DE FACTO IS SRANAN EEN FAILED STATE, MISTER ADHIN !!!!!

  PS : DE FACTO KAN DE PG, DE PAARSE KOPSTUKKEN, die betrokken
  zijn bij de BALLAST-NEDAM-TJOEKOES, DIRECT LATEN OPPAKKEN AAN
  DE HAND VAN de FEITEN IN HET NEDERLANDSE STRAF-PROCES-DOSSIER !


  Maak melding
 5. =Als je met een DICTAOR Bouterse te maken hebt, zul je nooit antwoord krijgen op gestelde vragen.
  Hebben jullie het niet door dat door Bouterse de DNA niet bestaat?, dit omdat hij zich niet laat zien en met zijn clubje zelfs bepaald wat er gebeurd..


  Maak melding
 6. Dat jullie som zijn wist ik al .maar dat jullie ook nog idioten zijn maakt het nog erger en etnel loopt met de vlag voorop. Denkt deze gans werkelijk dat ze suralco op andere gedachten had kunnen brengen? Toen biliton vertrok kon het front niks tegen ze in brengen Toen sw potlines ee voor een gesloten werden kon men er niks tegen in brengen En mu denkt oma mondje dat zij het wel had kúnnen klaren .Is suralco en geen visstand


  Maak melding
 7. Als een bedrijf stopt met de productie beëindigt hiermee de overeenkomst. Aldus de vice president.
  Hoe naïef.
  Hoefdraad stopt met leiding geven aan het ministerie van Financiën. het buitenland kan fluiten naar zijn geld.

  Waarom steunt de president Alcoa zo volmondig en gaat hij het gevecht liever aan met vertegenwoordigers van zijn eigen volk?

  De kop van het artikel verbaast me niets. Botsingen
  Je leest hier zo vaak over bestuurders zonder bewijs van bekwaamheid.


  Maak melding
 8. het was toch algemeen bekend, dat die lieger, bedrieger, moordenaar, drugs baron niet zou kome opdagen in het poppenkast..

  dat wist toch iedereen..

  het best wat misie kaba kan doen, is staande voet bedanken als fractie /lijder en naar de oppositie gaan..

  daar vandaan te redden wat er nog te redden valt..

  zo kun je niet doorgaan..

  hij komt toch achter de tralies..


  Maak melding
 9. SRINAME IS EEN NIEUW OPGERICHT CONSORTIUM RIJKER

  DE GROOTAANDEELHOUDERS ZIJN EEN WELKENDE ONDERNEMER MET EEN GROTE HANGBUIK EN DDB
  VERDER MISIE KA KEBA AD BOEL STEF ANUS SIDONIA RONALD HOOFD HARD EN EEN ZEKERE KESHO
  HET SCHIJNT DAT SURALCO EENKOFFER INHOUDENDE EEN BEDRAG V 100 MILJ US HEEFT DOEN TOEKOMEN AAN HANGBUIK
  50 MOJLJ IS BESTEMD VOOR DDB EN HANGBUIK
  50 MILJ VOOR DE DNA LEDEN DIE HUN STEUN ZULLEN GEVEN VOOR DEZE DEAL
  ALDUS DE VOLKSKRANT ” MOFO KRANTI”


  Maak melding
 10. Regering en coalitie spelen onder één hoedje.
  Het was een afgesproken scenario. Daarom was de pres niet aanwezig.
  Want tegen pres zou de coalitie niet durven. VP moest de acteur van de scenario spelen.


  Maak melding
 11. De bedriegers ddb ea van het Surinaamse Volk en de republiek Suriname zijn bedrogen uitgekomen.

  Ze hadden zichzelf al schatrijk gerekend, terwijl de ontmanteling van Suralco/Alcoa al verkocht was, terwijl de DNA de plaats is waar deze gewijzigd en ontbonden moet worden.

  Laf (his)Story


  Maak melding
 12. Ik snap het nog steeds niet van de oppositie partijen. Zij hebben geen realistische kijk m.b.t. dit vraagstuk. Als zij zo erg gekant zijn tegen de sloop van de oude onrendabele raffinaderij moeten zij mijn inziens de massa mobiliseren en met meer dan 200.000 tot 300.000 mensen protesteren op straat. De waarheid is voor hen hard om te accepteren. Zij, dus de verzwakte oppositie, hebben geen kracht om de mensen te overtuigen voor hun zienswijze of van hun gelijk. De zwakke oppositie heeft geen duidelijke visie met wat zij met de raffinaderij willen. Door toedoen van deze partijen die verenigd zijn in het kamp van de oppositie is bauxietmaatschappij Billiton vertrokken uit Suriname. Dit mag men natuurlijk niet over hen zeggen. Ja, dan worden zij boos, heel boos als de tijger zonder tanden. Zij hebben zich thans tegen beter weten in vastgebeten in dit onderwerp in de hoop er politieke munt uit te slaan.


  Maak melding
 13. Bouterse komt zelf niet in het parlement om zijn verantwoordelijkheid te tonen.Hij stuurt Adin als loopjongen om een verklaring te komen lezen.Zo gaat het in Suriname schaamteloze leider die alleen maar het land leegroof.Bouterse is een vloek voor het land.


  Maak melding
 14. Robg
  Rob het goed dat ,jij niet meer afhankelijk bent van Suriname,je maandelijkse uitkering van vadertje staat ontvangen.
  Oppositiepartijen worden mond gemaakt door popje aan een touwtje simons


  Maak melding
 15. @RobG
  Beste RobG u verdraait de feiten weer. Er lag anno 2010 een overdracht rapport. Rusland heeft aangeboden mee te helpen dat te realiseren. Bouterse heeft zijn eigen plan getrokken en is dus versntwoordelijk.
  Met Biliton BHP is door een Nationale Commissie onderhandeld. Daar in zat toen minimaal een NDPer (Palhadsingh). Nu ex NDPer toen deihard NDPer.
  Er is in de DNA gestemd. Waarbij de NDP aan de kant van de regering stond.

  RobG als er een groep is zonder visie of de visie van windvaan dan wel kolonisator hulpje dan is het de groep Bouterse.
  Als je goed op let is er ondertussen een NDP deel dat begint in te zien dat de regering ILLEGAAL bezig is.
  Beste RobG Misiekaba zei echt in de DNA dat de regering illegaal handelt. Simons raakt daarna erg in de war.


  Maak melding
 16. Jojo, u hebt geen realistische kijk op dit vraagstuk. Uw standpuntbepaling komt door de kaderscholing die u naar alle waarschijnlijkheid heb genoten van de NPS. U sluit uw ogen voor de realiteit. U kent maar een waarheid en dat is de waarheid van de NPS.

  De regering Venetiaan zou de 45% aandelen overnemen die Billiton in bezit had van de aluinaarde fabriek van Paranam. Hiervan is niets terecht gekomen. De regering Venetiaan zou haar medewerking verlenen bij de investeringen in de grote bauxietvoorraden van het Bakhuys gebergte.

  Omdat de regering Venetiaan allerlei hindernissen opwierp in de onderhandelingen over de bauxiet voorkomens in West Suriname besloot Billiton uit Suriname te vertrekken. De grote economische crisis die de wereld op dat moment trof speelde ook een rol in deze beslissing om uit Suriname te vertrekken.


  Maak melding
 17. @ RobG

  Ik heb niets met enige Surinaamse Politieke Partij. Ik ben ondernemertje en lid van Groen Links (contradictie). Ik zou hoe wel ik tegen versnippering ben en zou mogen stemmen op PRO stemmen.

  Uw verhaal daar in tegen komt uit een dol gedraaide propaganda campagne van de NDP die op een correcte wijze in de DNA aan de KAAK gesteld wordt.
  Het is nu nog steeds zo dat DNA breed gesteld wordt régering u faalt u dient de belangen van Alcoa , U handelt ILLEGAAL. Het laatste zijn niet mijn woorden maar die van de NDP fractie voorzitter.

  Nu verwijt u weer dat de NPS / Venetiaan BHP / Biliton dwars gezetten zou hebben en de toenmalige crisis van belang was.
   Dat Venetiaan ook een crisis geabsorbeerd heeft en Bouterse daar van profiteerde vergat u tot nu toe.
   Dat in tegenstelling tot nu toen in de onderhandelingscommissie deskundigen van alle politieke richtingen zaten (openheid) negeert u.
   Dat de NDP in de casus BHP Biliton ook tegen stemde en dus mede verantwoordelijk is negeert u.

  Beste RobG u werkt als propagandist voor een droomfabriek die uit elkaar valt


  Maak melding
 18. Jojo, er was inderdaad een nationaal standpunt door coalitie en oppositie ingenomen. Afgesproken was dat geen uitverkoop gehouden zou worden van de bauxietreserves in West Suriname. Maar de vervolgstappen van de regering Venetiaan waren fout, heel fout. De NPS had een trauma overgehouden aan de investeringen in West Suriname. De helft van de drie miljard ontwikkelingsgeld heeft de NPS laten verdampen in West Suriname door wanbeleid, geen visie op de toekomst en vriendjes politiek. Uit wanhoop ging Billiton weg omdat de NPS nog heilig geloofde in de oude aanpak die had geleid tot het debacle van West Suriname. Dat u lid bent van Groen Links zegt veel. De huidige politieke partij Groen Links is noch vlees noch vis.


  Maak melding
 19. @ RobG
  Weer zwetst u alles aan elkaar vast op basis van fabels.
  In West Suriname is dfl 500.000.000 verloren gegaan.
  Daar kan de NPS geen trauma aan overgehouden hebben want niet zij maar het Revo bewind hebben de investeringen gestaakt ondanks dat zij dfl 500.000.000 noodhulp gekregen hadden.
  Indien Bouterse door gegaan was dan was Bakhuis (500.000.000 ton plus Bauxiet) toen reeds ontsloten.
  U neemt ongefundeerde standpunten in.


  Maak melding
 20. De blanken slopen de hele planeet. Hoeveel moeten ze hebben om ooit tevreden te zijn? Kan wel iemand hun honger naar macht/geld/bezit ooit stillen?


  Maak melding
 21. De BLANKE, BOEROE, DESI heeft Sranan FAILLIET GEMAAKT !!!

  Zie zijn Paarse, niet te stillen, honger naar Macht, Geld en Bezit !!!!!

  A SRANAN-VOLK E PINA !!

  Een pres met Zware ANTECEDENTEN die. samen met zijn zoon
  DINO, wordt GEGIJZELD door USA-SURALCO !!

  Sranan-VOLK blijft met het SURACO-GIF en andere MILIEU-SCHADE
  ZITTEN ! De Afobakadam zal ik in handen spelen van een bevriende
  PAARSE ZAKENMAN ! DANG A VOLK KANG BAI DIRI ELECTRA NA A
  STICHTING FU MI HINDOSTANI-MATTI !!!

  NEKS NO FOUT !!!!!


  Maak melding
 22. Er is maar 1 waarmee ik de mening deel en dat is rob g meneer groenlinks je kent de geschiedenis niet van suriname doe me een plezier tap ju boeka ga terug naar de onafhankelijkheid 1975 en daarna het project west suriname
  bouterse was toen niet aan de macht ga eens achteraan het verhaal en de ontwikkeling west suriname zul je zien welke partij aan de macht was.


  Maak melding
 23. @ Stef Blok

  U kijkt met oogkleppen op naar de geschiedenis. Het west Suriname project is niet door Bouterse op gestart maar onder Arron. Echter toen het wedstrijdje ver plassen rond om een militairvakbondsconflict een staatsgreep werd was het West Suriname project nog lang niet af. Ondanks dfl 500.000.000 noodhulp van Nederland was Bouterse toen ook al snel door het geld heen en is West Suriname nooit afgerond. Ofwel de investeringen in West Suriname maar ook in Pheadra, Victoria & Pattamaca zijn door toe doen van Bouterse verloren gegaan en niet door de NPS
  Door dat staken in niet afgebouwde staat zal niemand kunnen bepalen of het wel of geen goede of rendabele investering was. Bij afronding was er een tweede stuwmeer (bezit van Suriname) geweest en was de poductie Bauxiet 100% hoger geweest. Ofwel om met de woorden van Adhin te spreken de extra mijn capaciteit zou er geweest zijn.

  Suriname was dan een veel dominantere bauxiet leverancier geweest. Stef Blok oorzaak en gevolg.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES