woensdag, april 17, 2024
HomeOnderwerpenKunst en cultuurExpositie in het kader van herdenking Javaanse immigratie in Suriname

Expositie in het kader van herdenking Javaanse immigratie in Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 1 aug – Voor het derde jaar op een rij organiseert een groep kunstenaars onder de naam Position 125 een groepsexpositie in het kader van de herdenking van de Javaanse immigratie. Op 7 en 8 augustus is deze tentoonstelling, met als titel Campuran, te zien in De Hal, aan de Grote Combéweg 45 te Paramaribo. Campuran, spreek uit als tjampoeran, betekent in het Javaans mixed, gemengd, of: samenvoeging van verschillende dingen. De titel slaat niet alleen op de expositie, maar ook op Suriname, vanwege de culturele verscheidenheid en de biodiversiteit die ons land kenmerkt.

Maar liefst veertien exposanten nemen deel aan Campuran: Ardie Setropawiro (schilderijen), August Bohé (schilderijen), Cliff Rasidin (schilderijen), Dani Djojoatmo (schilderijen), Donovan Mariman (schilderijen), Johan Doelrajak (schilderijen), Kim Sontosoemarto (schilderijen en keramiek), Ray Daal (schilderijen), Reinier Asmoredjo (schilderijen), René Tosari (schilderijen), Soeki Irodikromo (schilderijen en keramiek), Sri Irodikromo (schilderijen), Steven Towirjo (keramiek) en Suhada Kasto (schilderijen).

Position 125 denkt ook vooruit. Over twee jaar is de herdenking van 130 jaar Javaanse immigratie. Om dat moment groots te kunnen herdenken worden er nu alvast fondsen geworven. Tijdens de expodagen van Campuran worden er kleinere kunstwerkjes en craftobjecten zoals tie-dye-doeken, beschilderde sigarendoosjes en meer verkocht. Een deel van de opbrengsten zal bovendien gebruikt worden om de Position Dream te verwezenlijken. De droomwens is om in het land van herkomst van de voorouders, Indonesië, een expositie te hebben.

Campuran is te zien in De Hal, Grote Combéweg 45, Paramaribo. De expositiedagen zijn dinsdag 7 en woensdag 8 augustus met openingstijden van 10:00 tot 13:00 uur en 18:00 tot 21:00 uur.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

4 REACTIES
 1. Ik vind het prachtig dat er zoveel kunst wordt geproduceerd door de Javaanse Surinamers. Uitgedund door de in 1954 naar Java terugkerenden en de in 1975 naar Nederland vertrekkenden de community vertoont rebound, productiviteit en welvaart. Het gaat u goed in Suriname.


  Maak melding
 2. Jammer dat het niet in Nederland te zien is, behalve van Tunggak is er verder geen reactie !!
  Jammer, zo te zien is er geen belangstelling van uit de andere etnische groepering van SU.

  sari tori

  Jacko


  Maak melding
 3. Iedere groep is met zichzelf bezig. Ik zou graag eens zien dat de Creolen de Javanen vooruit helpen en beschermen, de Javanen de Marrons, de Marrons de Chinezen, de Chinezen de Boeroes, de Boeroes de Hindoestanen, de Hindoestanen de Creolen. Pas dan kan men spreken van eenheid onder de Surinamers. Maar dit lijkt helaas een utopie.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES