Regering en parlement Suriname nog niet klaar voor wijziging bauxietakkoord

16
DA’91: Surinames onderhandelaar met Alcoa moet weg
Archieffoto: Alcoa is al sinds 1916 in Suriname actief, aanvankelijk onder de naam Surinaamse Bauxiet Maatschappij

PARAMARIBO, 27 jul – De regering en het parlement zijn nog niet op het punt van overleg over wijziging van het bauxietakkoord. Het parlement zal nog even moeten wachten op voorstellen van de regering. Dit blijkt na de ontvangst door het parlement van documenten. De regering heeft zich weliswaar gehouden aan de afgesproken datum. Er is schriftelijk geantwoord op vragen van parlementariërs over de controversiële ‘ontmanteling’ van de aluinaardefabriek van multinational Alcoa. Maar wijzigingsvoorstellen zijn er niet bij. Er wordt dus nog om de hete brij gedraaid.

Volgens meerdere parlementsleden gaat het juist daar om. In het parlement zullen ze dus nog even geduld moeten houden wat wijzigingsvoorstellen betreft. “Die heb ik niet gezien”, zegt parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons tegenover de Times of Suriname. Zij heeft de regering er intussen aan herinnerd dat er voor volgend week een speciale vergadering is uitgeschreven.

De bedoeling is de ontwikkelingen te bespreken rond de afronding van Alcoas activiteiten in Suriname. De multinational is al begonnen met het ontmatelen van de aluinaardefabriek te Paranam. Van de regering zou al toestemming zijn verkregen. De oppositie vindt het niet kunnen. Het ruim vijftig jaar oude bauxietakkoord zal eerst gewijzigd moeten worden. Daar heeft alleen het parlement zeggenschap over.

16 REACTIES

 1. No bribi wan suma san offer en egi boi op. A sma na ondervz fu na parti, dan a no sab san e pesa, suma eng denki fu hor’ na spotu.


  Maak melding

 2. Een Volk Dat Voor Tirannen Zwicht Zal Meer Dan Lijf En Goed Verliezen Dan Dooft Het Licht…

  De vragen die ddb en gangsters zich moeten stellen, is het hun enige eigen ndp-kliekje belang of gaat het om het nationaal belang van de Surinamers en de republiek Suriname volgens de Brokopondo-overeenkomst.

  Dat ddb en gangstes een blunder hebben gemaakt staat vast en proberen op dit moment hun gezichtsverlies zo beperkt mogelijk te houden en zich staande te willen houden en zich te kunnen handhaven. Vast staat hiermee dat door de manier waarop ddb en gangsters met het bestuur, belang, doelen van de republiek Surinamer en de Surinamers omgaat op de doodspoor ligt.
  Ze kunnen het niet, hebben niet de juiste personen met die kwaliteiten voor dat goed is voor Suriname. Zij zijn zo bezig met hun enige eigen belang uit de Brokopondo-overeenkomst te staan.

  Deze personen kunnen beter vandaag dan morgen opdonderen voor het algemeen belang, nationale doelen van Suriname met andere leiders uit andere politieke partijen, die het met land en volk menen.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 3. Mevrouw Simons hoeveel keer heeft u krasse taal gesproken als voorzitter van het hoogste orgaan van de Republiek Suriname?
  Hoe vaak heeft de regering de DNA nu genegeerd?

  Een maand geleden was zij nog heel duidelijk: Regering volgende week krijgen wij uw antwoord en de week daarna Vergaderd de DNA met of zonder de regering. Zie wat er gebeurd de regering doet wat Sardjoe besluit. Kensenhuisen maakt ruimte voor “onderhandelingen” en een Schaamteloos mandaat voor de regering om naar bevinden te handelen.


  Maak melding

 4. Als de regering of de Alcoa/Suralco buiten hun boekje gaat, dan is het de plicht van een goed functionerende PG om aan de noodrem te trekken. Een van die geweldige adviseur menner Dilip Sardjoe komt ons afschrikken of hij gelijk heeft of niet maakt geen moer uit. Maar wat voor haast heeft de Alcoa/Suralco, dit is echt vreemd. Mijn vraag is wie heeft de Alcoa/Suralco opdracht gegeven om te beginnen met het slopen van de raffinaderij?

  Wat voor bandeloosheid is dit nou alweer?


  Maak melding

 5. Dit lijkt veel op het spelletje dat we vroeger speelde.Schuiltje!Bouterse is gaan schuilen en mevrouw Simons moet hem zoeken.Wanneer ze hem heeft gevonden zegt ze HADEE!


  Maak melding

 6. deze mevrouw is zelf ook een dictator doet wat wil, niemand kan haar wat doen ze slaapt onder de zelfde laken als haar baas…

  het ka volk dat zich coalitie noemt is één grote hoop poep..
  ik heb bewondering, hoe zij het dagelijks leven doorbrengen met of zonder vrouw kinderen, families, kennissen, vrienden..

  of zij ook van het zelfde hout gesneden zijn..

  wat een waardeloze bende ..

  jammer voor het overige poep volk dat zwijgt als het graf, wetende dat ook zij dagelijks een dag ouder worden de krachten afnemen straks helemaal niks meer kunnen..

  de jongeren zijn al verslaafd aan drugs die openlijk wordt verhandeld, de politie ziet het zegt , doet niks..


  Maak melding

 7. Als het zogenaamde MOU een contract is en ALCOA houdt zich eraan wat kan de DNA er tegen doen?
  De regering kan alleen de verdeling van de njang geheim houden. De opposite moet dit blootleggen. Verder de MOU aan het Volk uitleggen.


  Maak melding

 8. Mevr. Simons en het DNA ,zijn een BLOK AAN UW BEEN .
  EEN GOED VERSTANDER HEEFT GENOEG AAN EEN WOORD BBBBBBLLLLLOOOOOKKKKK .
  EN O GOD WAT ZIJN WE EEN TROTS EN EEN VERENIGD VOLK,maak een eind aan dat dictoriaal failt state in komst en van goud vloei als los zand door de vinger.
  Gelezen hebbend over goud mijning heeft Suriname niks om trots op te zijn nog.
  Ingrijpen is de enig redding voor suriname, jojo heeft het al beschreven


  Maak melding

 9. Ingrijpen is de enig redding voor suriname, jojo heeft het al elders beschreven, onder de kop imgold 3 voudige winst.
  Het is uit gekomen zoals de beschreven een paar jaar geleden.
  M.vr.gr
  Haco


  Maak melding

 10. De NDP Naschoolse Opvang-KUKRU-boeven, stemmen Op
  BEVEL van Opa Desi, VOOR ALLE Suralco-ROTZOOI !!
  In ruil voor NIET-VERVOLGING voor HUN CORRUPTIE en
  BOEVERIJ VAN STAATSGELDEN !!!

  De Internationale Brokopondo-Overeenkomst is nog niet
  RECHTSGELDIG GEWIJZIGD, terwijl SURALCO in opdracht
  van PAARSE Opa Desi, op dit MOMENT FABRIEKEN etc IN
  SRANAN ONTMANTELT !!!!

  SURE A COMPLETELY FAILED STATE !!!

  PS: MENSENRECHTEN WEG , GRONDWET WEG ,
  DNA DISFUNCTIONEERT !

  JAGGI DENG PAARSE LANDVERRADER !!!


  Maak melding

 11. Regering en Parlement {lees de Nationale Boeven Partij }nog niet klaar voor wijziging bauxiet akkoord.
  Weten ze wel wat gewijzigd moet worden? Weten ze uberhaut wat in het bauxietakkoord staat?
  Sur. regering: een STEL MISDADIGERS … begrijpend lezen en verstaan … is voor hen … kort gezegd … ONMOGELIJK.

  In 2020 moeten al deze MISDADIGERS de bak {gevangenis} in. Eerst moet hen alle rechten ontnomen worden. Wat mij betreft … verban dit zootje … naar Duivelseiland.


  Maak melding

 12. Kan allemaal in een parlementaire dictatuur.
  Dat is echt wereld wijd de mode om via list en bedrog een meerderheid te halen en zo een parlementaire dictatuur te vestigen. Kijk naar Turkey, Venezuela, Suriname enz.
  Het begrip democratie is echt op het eind van de rekbaarheid gekomen en zal ontaarden in chaos.
  Carl marks heeft dit al voorspeld in zijn manifest dat democratische principes ten onder gaan aan hebzucht van enkelen.
  Geval Suralco is een typisch geval hiervan. Het maakt de onderhandelaars niets uit wat de uitslag wordt zolang de waterkracht centrale maar wel volgend jaar in HUN handen komt.
  Derde partijen stonden klaar om de bauxiet winning voort te zetten maar Suriname wordt gewoon gegijzeld door Alcoa met een mortuarium van 5 jaar die ook nog niet is in gegaan daarvoor moet de Brokopondo overeenkomst door de DNA worden aangepast. Maar die NDP heeft daar de meerderheid met een paar omgekochte van de HVP hebben ze de 2/3 stemmen wel zo bij elkaar.

  Zo werkt een democratische dictatuur en de outlook naar de buitenwereld is dat het volk van Su hiervoor heeft gekozen en de dictator DDb met zijn inner circle met het geld gaat lopen.

  Alleen een volksopstand kan dit nog voorkomen maar dat zit helaas niet in de genen van de luie Surinamers.


  Maak melding

 13. De antwoorden van de regering, na 4 jaar nationale zaak en 2,5 jaar afgekeurde MOU en de harde en zuivere reactie van de DNA, is beschamend tenoemen.

  De regering zet de DNA buitenspel omdat zij voor vertrouwelijkheid getekend heeft met Alcoa. De regering beschermt ALCOA tegen het volk van Suriname. De regering weigert besluiten van de DNA uit te voeren en verstopt dat met de tekst dat de onderhandelingen (in het geheim) hiermee rekening houden.

  Mevrouw Simons heeft namens de DNA met de Brokopondo wet in de hand ONONDERHANDELBAAR verklaart dat Affobakka direct overgedragen moest worden, De energie overeenkomsten 1996 en 1999 direct hun geldigheid verloren, etc.
  Raar is dat de regering zich daar niets van aantrekt en Alcoa $ 50.000.000/jaar voor elektriciteit betaald die $ 12.000.000/jaar kost.

  Een regering die zo handelt moet naar huis gestuurd worden. Als dat niet kan ontstaat er een dictatuur en een constitutionele crisis.


  Maak melding

 14. Die presidentiële commissie word een blok aan het been van Suriname, als de gemiddelde Surinamer zo begaan met Suriname waar blijft dan de reactie op de minachting van het parlement van Suriname.
  Een aantal jaren geleden werd door misik aan een 2e Dubai belooft,wat is er van terecht gekomen ,een goud deals die nu ontploft ,staats olie geheel verleent,een DNA aan de kant gezet waar moet het heen .
  Je hoort niks meer van de Chinese van India, onderwijs op z’n rug ,gezondheidzorg in puin.,
  Hoezo wij zijn trots op ons land,een paa r families die Suriname verkopen en leeg laten roven,deze families ,als ze de verkiezingen niet halen ,stappen op het vliegtuig en drukken hun snor.
  En vooral blijven promoten dat we vredig naast elkaar leven ,deze regering wordt een blok aan uw been sari tori


  Maak melding

 15. Als het Surinaamse Volk, cq massa domme, arme paarse kakkerlakken nu nog niet door hebben met MOU dat ddb en gangsters met Suralco/Alcoa gesloten heeft en niet met hun belang/en bezig is dan is het einde zoek.

  De Suralco/Alcoa multinational is geen kleine jongen. Ze weten op internationaal niveau hoe ze het spel moeten spelen en geen enkele regering kan het wat doen. Ze hebben geld, slimme advocaten, enz.

  Suriname had een heel sterke/degelijke Brokopondo-overeenkomst gesloten met hen toen ze met mijnbouwwerkzaamheden in Suriname begonnen in de vorige eeuw en wat zie je de oerdomme ndp team/ndp-regering onder leiding van ddb doen, die met hen onderhandelen doen? Deze overeenkomst open breken en een zeer slechte deal/MOU met Suralco/Alcoa sluiten. Dit team van de ndp die met Suralco/Alcoa onderhandelde was bezig met hun eigen belang. De dam en opwekking in handen te krijgen en de rest is onbelangrijk. Boontje komt om zijn loontje.

  Als dit niet de opmaat is van het einde van de ndp, dan weet ik het niet. Duidelijker kan het Surinaamse Volk het niet van hen gekregen hebben.

  We gaan nog voor vijf! Oe oer dong beest, die Suriname vernietigen. Sinds 25 februari 1980 vernietigen de afstammelingen van de slaven, vooral die in Stad- Paramaribo Suriname. Wat is er toch met deze hangmatliggers, luiaards aan de hand?

  Hoe oerdom kun je zijn om je bij de ndp aan te sluiten?

  Ben ik nou degene die zo slim is of ben jij zo dom?

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 16. als het Surinaamse Volk wilt dat de regering, ddb en gangsters over de MOU uitleg komt geven en zijn hierover volledig worden geinformeerd, dan gaan ze dinsdag massaal naar de DNA en laten al hun werk, enz liggen. Dit is een nationale zaak, het gaat om uw belang en u heeft recht om goed geinformeerd te zijn. Met ka van ddb en gangsters kunt u geen genoegen nemen.

  Surinamers gaat u dinsdag massaal naar de DNA wanneer ddb naar de DNA komt om informatie te geven over de MOU met Suralco en deelt u hem mee, dat u daar geen genoegen mee neemt. De DNA is de enige instantie die over het open breken van de Brokonpondo-overeenkomst toestemming mag geven en hoe dan de zaken voor Suriname moeten zijn. In elk geval niet veel slechter dan voor die overeenkomst er was.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.