Iamgold verdrievoudigd winst uit goudwinning in Suriname

23
Oud filmpje wakkert goudkoorts in Suriname aan

PARAMARIBO, 27 jul – Iamgold heeft via het Surinaamse dochterbedrijf Rosebel Gold Mines haar winst meer dan verdrievoudigd. Werd in 2016 nog ongeveer vijf en twintig miljoen dollar aan winst geboekt, de meter staat nu op ongeveer tachtig miljoen dollar. Het management van Rosebel Gold Mines wreef zich in de handen bij de presentatie van de jaarcijfers in Paramaribo. Ook de Surinaamse regering is er wel bij gevaren.

Aan royalty’s, inkomstenbelasting, statistiek- en consentrecht, loonbelasting en dividend is ruim vijftig miljoen dollar binnen gehaald. “Dit is een mooi resultaat. De productie is toegenomen, de kosten zijn verlaagd en de winsten zijn toegenomen. Dit betekent dat ruimte wordt geschapen voor verdere investeringen en één van onze grote investeringen, het Saramacca-project”, zegt directielid Sharmila Jadnanansingh tegenover de Ware Tijd.

Het project in Saramacca moet de opwaartse gang verzekeren de komende jaren. De productiekosten zullen er lager zijn vanwege de zachtere bodem. Vandaar ook de grote waarde die gehecht wordt aan voortzetting van dit project. Rosebel Gold Mines behaalde in 2011 haar grootste winst tot nog toe. Toen werd ruim tweehonderd miljoen dollar bijgeschreven.


23 REACTIES

 1. De inkomsten uit goud voor de staat Suriname zijn niets anders dan een druppel water op een gloeiende plaat. De uitgaven van de overheid zijn groter dan de inkomsten. Lonen van ambtenaren, overheidsbijdragen voor de ziekenhuizen, overheidsbijdragen voor de 300.000 ziekenfondsverzekerden, kinderbijslag voor minvermogenden, overheids schoolbijdragen voor de armen, gelden voor het operationeel houden en onderhoud van scholen, volkshuisvesting, het onderhoud van wegen en het onderhoud aan andere infrastructurele werken, operationeel houden van de politie, brandweer, ambulance diensten, de regionale gezondheidspoli’s,enz.enz.

  Als wij een optel sommetje maken zal het ons niet verbazen dat de overheid gelden te kort komt om al deze diensten optimaal te laten functioneren. De inkomsten van de overheid zijn aan de lage kant en moeten dus vermeerderd worden. Dit houdt in dat er meer en op een breder vlak geproduceerd moet worden waardoor de inkomsten uit belastingen en royalty’s voor de overheid toenemen.


  Maak melding

 2. @ RobG

  “De inkomsten uit goud voor de staat Suriname zijn niets anders dan een druppel water op een gloeiende plaat.”

  Helemaal mee eens zelfs in de hoogtij dagen van 2010 – 2013 waren de bijdragen van IAM Gold niet van doorslag gevende aard..
  Ondertussen betaal Newmont slechts de royalties en belasting overlonen omdat zij tot 2022 een belasting vakantie heeft bedongen.

  Beste RobG de regering kan echter heel snel wel wat zaken substantieel wijzigen
   De informele /kleinschalige goudwinning, die 2 maal groter is dan IAM Gold (20 ton/jaar), gaan belasten resp. milieuheffingen op leggen. De regering laat hier jaarlijks ongeveer $ 100.000.000 = SRD 750.000.000/jaar liggen. Waar dit geld gehaald kan worden is ook bekend want de grootste belanghebbenden zijn bekend, Brunswijk plus 8 loyale NDPers.
   De Brokokopondo overeenkomst uitvoeren zoals Simons al in december 2015 voorhield waardoor de staatssubsidie op elektriciteit afneem met ($ 50.000.000 minus beheer en onderhoud $ 12.000.000) $ 38.000.000 > SRD 250.000.000/jaar.
   Terug vordering bij Alcoa wat te veel betaald is over 2016 -2017 en ½ 2018 = $ 105.000.000 > SRD 750.000.000.
   CLAD rapporten uit spitten en terugvorderen wat niet verantwoord is.
   Herijken aandeel Newmont Suriname naar normale proporties 20% eigen vermogen & 80% achtergestelde lening (bespaart $ 15.000.000 = SRD 100.000.000/jaar aan rente.
   ALcoa laten storten in een HERSTEL fonds (Minimaal $ 500.000.000) voor de herstel operatie onder leiding van een internationaal stuurcomité met ecologen van Wageningen/Groningen/Leeuven/AdeKus) die bepalen wat moet gebeuren. Om bij uw favoriete Universiteit te blijven kan prof. dr. Han Olf u ongetwijfeld goed op weg helpen.
   Saneren van alle niet productieve salarissen bij de overheid en politiek (dubbel/thuis gezet/ niet uitgevoerd/niet verdiende pensioenen) SRD PM

  Er is niet zoveel voor nodig om de zaak in balans te brengen. Voeg hier het resultaat van een Schuld sanering aan toe en Suriname kan weer vooruit kijken.

  Beste RobG vrijwel iedereen die kan rekenen op HBO niveau moet dit kunnen zien. Waarom zie Hoefdraad het niet?


  Maak melding

 3. ” De informele /kleinschalige goudwinning, die 2 maal groter is dan IAM Gold (20 ton/jaar)”

  Ik vraag me altijd waarop dit soort schattingen zijn gebaseerd. De kleinschalige goudwinning is vrij primitief, hoe kunnen de opbrengsten groter zijn dan de zeer professionele winning van Iam Gold ?

  Iedereen roept maar wat, is ook een groot probleem in Suriname. Mogelijk constructieve discussie worden onmogelijk gemaakt.


  Maak melding

 4. @ Frantz

  “Ik vraag me altijd waarop dit soort schattingen zijn gebaseerd. De kleinschalige goudwinning is vrij primitief, hoe kunnen de opbrengsten groter zijn dan de zeer professionele winning van Iam Gold ?
  Iedereen roept maar wat, is ook een groot probleem in Suriname. Mogelijk constructieve discussie worden onmogelijk gemaakt.”

  Beste Frantz, Afgelopen week zijn de export cijfers gepubliceerd en waar het goud naar toeging met welke zuiverheid. De goud export is redelijk geordend. Indien men goud over de grens wil krijgen naar de landen waar naar toe geëxporteerd wordt (Canada, Belgie, Zwitserland & Dubai) moet men gecertificeerd zijn en dus goed kunnen documenteren wat men doet. De ontvangende landen boeken wat uit Suriname komt. Rosebel & Newmont exporteren zelf hun productie van ongeveer 500.000 troy ounces elk. Het kleine goud gaat via minthouse Kalotti of de CBvS.
  De kleine goudwinning is zeker primitief en verspillend. Ze halen maar 30% van het aanwezige goud uit de grond, alleen dat wat makkelijk te winnen is, de rest spoelt men weg of laat men in gesteente zitten
  Frantz de grote mijnbouw haalt 90% uit de mijn. Kijk met google earth naar Suriname en je zult zien dat de Kleine mijnbouw een enorme omvang heeft en gigantische delen oerwoud vernietigd. Ik las laatst dat er in de informele mijnbouw ongeveer 30.000 mensen werken terwijl bij Newmont & IAMGold maximaal 3.000 mensen werken.

  Beste Frantz de informatie is aardig om handen. Jeroen van Trommelen heeft een jaar research gedaan en een aardig boekje geschreven waarin Harvey Naarendorp van NaNa rescources toegaf dat NaNa resources als concessionaris op het hoogte punt van de markt wekelijks $ 500.000 ontving voor haar concessie. Als men de mijnbouwwet leest mag men concessies niet verhuren maar moet men net als IAM gold & Newmont voor eigenrekening en risico exploiteren. NaNa, Safarina (Claudette Toney) Pieter Peneux en nog wat supporters van de NDP opereren illegaal, dragen 4% royalties af en betalen geen belasting. Van Trommelen heeft dat listig vast kunnenstellen door een lekje in het systeem. Toen hij vervolg vragen ging stellen werd het lek in no time gedicht.
  Ofwel geen gezwets maar data die in de openbaarheid beschikbaar zijn.

  De regering stelt alles in het werk om te voorkomen dat er constructief gediscussieerd kan worden. Zie ALCOA.


  Maak melding

 5. te dom om het zelfs op te pakken,kARMA komt eraan,het is jammer dat de families hier oop van profiteren,tot het zevende geslacht zet je maar schrap alle boeven en jullie famielies ook. KARMA komt er aan.geen meelij hebben met deze mensen die ons mooi land zo aan het vernietigen zijn,Karma Karma vergeet het niet komt eraan.


  Maak melding

 6. @Jo Jo
  Bedankt voor de aanvullende info. Alleen onderstaande begrijp ik niet :

  “Harvey Naarendorp van NaNa rescources toegaf dat NaNa resources als concessionaris op het hoogte punt van de markt wekelijks $ 500.000 ontving voor haar concessie.”

  Ik kon nergens documenten vinden over de hoeveelheid goud in die 50 000 hectare consessie in het bezit van NaNa resources. De website van Nana Resources ziet er ook vrij simpel uit voor zo’n groot bedrijf.


  Maak melding

 7. Wat weg is uit de bodem is weg.

  Rekolonialisatie zou beter zijn dan wat je eenmalig weg en leeg kunt halen weg te geven aan buitenlanders.

  Mongolen als Bouterse krijgen een schouderklopje,krijgen een kluif en geven alles weg.
  U kunt het meenemen meneer.
  Zakazaka

  Wanneer gaat Brunswijk belasting betalen?

  Gokbazen hebben het volk vanbhet land al leeggevreten.
  Nu de bodem nog door een paar awari’s.

  Dit soort smerige mensen moesten maar gauw dood gaan dan heeft het volk van Suriname nog een kans of toekomst.


  Maak melding

 8. @Frantz
  NaNa is de Schijnbaar de baas in Benzdorp.
  Jeroen van Trommelen heeft nadat hij via loketten van KvK in bezit was gekomen van de cijfers van NaNa Naarendorp geïnterviewd waar in dit aan de orde kwam. Ik kan het helaas niet reproduceren omdat in zijn boekje “Gowtu ……. “ uitgeleend heb.


  Maak melding

 9. Onder Venetiaan was de verdeling van het gewonnen goud: 95% voor de Canadezen en 5% voor Suriname. Welke idioot gaat zo’n contract aan? In ieder geval krijgt Suriname onder Bouterse een betere percentage toebedeeld (30%). Dat moet ten goede komen aan het volk van Suriname, maar enkelen hebben tot doel zich zo snel mogelijk te verrijken, waardoor het overgrote deel van het volk het nakijken heeft. Het binnenland van Su is overigens enorm vergiftigd met kwik. Dat moet opgeruimd worden!


  Maak melding

 10. Ma is die wins met avtrek van mieljeu ferfuiling bestreiding of sonder? As sonder, dang regering moet deel van wins eise voor mieljeu sgoon houde.


  Maak melding

 11. Abaisa,
  Als je goed kijkt, zelf als je niet goed kijkt zie je dat mijn zin eindigde met een vraagteken.
  Ik heb hem en of twee keer ontmoet toen hij nog geen CEO van Grassalco was en de persoon Akiemboto kwam over als een man die weet waar hij het over heeft. Later las ik dat hij topman werd van Grassalco en hij zijn CFO verving door een ander. Ook heeft hij een ministerpost op en of andere onbeduidende ministerie geweigerd, maar nu wil hij wel een ministerpost bekleden, mits het een belangrijk ministerie is.
  Mijn info reikt niet verder dan wat nieuws op sites. Dus heel mager. daarom vroeg ik jou om info

  Meer weet ik niet van hem.


  Maak melding

 12. @ Kolibri
  “Onder Venetiaan was de verdeling van het gewonnen goud: 95% voor de Canadezen en 5% voor Suriname. Welke idioot gaat zo’n contract aan? In ieder geval krijgt Suriname onder Bouterse een betere percentage toebedeeld (30%). “

  Beste Kolibri u vergist zich enorm. Gambior / IAM gold draagt 100% van de investeringen en Vene kreeg voor Suriname zonder risico en investering 5% van de aandelen waardoor de staat meekijkt in een Surinaamse NV die in Suriname winstbelasting 37,5% betaalt over de winst maakt. Die deal is gemaakt toen goudmijnen best riskant was omdat de prijzen toen 1/3 waren van de prijzen van nu.
  De deal van Venetiaan was geniaal namelijk
   6% royalties over de goud waarde.
   37,5% over de winst.
   5% van de winst.
  Samengevat kan gesteld worden dat Suriname 50% plus krijgt van de winst en dat IAM Gold alle risico’s nam en het werk doet.

  Nu de Bouterse Deal in Newmont.
   Het aandeel is geen 30% maar 25%.
   Voor dat aandeel betaalde Suriname via Staatsolie minimaal $ 225.000.000 en betaald het forse rente terwijl Newmont pas per 2022 winst zal gaan uitkeren. Tot dat moment kost het aandeel jaarlijks ongeveer $ 15.000.000/jaar. Kosten voor staatsolie aan buitenlandse banken ofwel minderwinst en minder belasting en dividend van Staatsolie.
   Er is 10 maal de waarde voor het aandeel in Newmont Suriname LLC betaald. Vlak voor dat de staat 25% aandeel nam in Surgold LLC (nu Newmont Suriname LLC) had Newmont het aandeel van 20% van Suralco ingekocht voor € 18.000.000. De correct wijze van inbreng was $ 22.500.000 aandelen en $ 202.500.000 achtergestelde lening waardoor Suriname niet opdraait voor de rente.
   Suriname heeft aan Newmont Suriname LLC een belasting vakantie gegeven waardoor de investeringen (ook de inbreng van Suriname) versneld afgeschreven worden. Ofwel Newmont Suriname heeft in 2022 $ 225.000.000 van Suriname op haar rekening staan terwijl Suriname de rente betaalt.
   Nu het begrip LLC. Dat is een Amerikaanse rechtspersoon ofwel Suriname is aandeelhouder geworden van een Amerikaanse onderneming die in Amerika haar winst bepaald en daar winstbelasting betaald en niet 37,5% van de Winst afdracht aan het Surinaamse ministerie van FInancien van Suriname.
   Wanneer Newmont Suriname LLC winst gaat maken en Hoeveel dividend uitbetaald zal gaan worden wordt in Denver bepaald en niet door de Surinaamse belasting dienst.
   Suriname financiert voorlopig Newmont Suriname met $ 225.000.000 en krijgt voorlopig slechts 6% royalties kan de winstbelasting op haar buik schrijven en mag hopen dat er na 2022 zoveel dividend uitgekeerd wordt dat de rentelasten en aflossing op de investering betaald kunnen worden. De $ 225.000.000 blijft tot de liquidatie van N€wmont Suriname LLC in beheer bij Newmont LLC Suriname. Suriname financiert feitelijk Newmont dat dus nul risico loopt

  @ Kolibri. Newmont Suriname had een Surinaamse NV moeten zijn 90% van de inbreng had een achtergestelde lening moeten zijn om de Bouterse deal in de buurt van de Vene deal te laten komen


  Maak melding

 13. Jammer dat de gewone bevolking hier niets van meekrijgt.
  Ziekenhuizen nog steeds zonder medicijnen, schoolkinderen die weer schoolgeld gaan moeten betalen, oudjes die nog niet genoeg AOV krijgen en waar de hele familie van moet leven. Weinig of geen banen. Lamgeslagen bevolking die maar hoopt dat ze alles gratis en voor niets krijgen. Salarissen die niet uitbetaald worden, een luchtvaartmaatschappij die op de rand van faillissement verkeerd, banken die dreigen in te storten. O ja, voor wie is de winst eigenlijk ???


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.