Vakbonden hekelen beleid, leggen Surinaams onderwijs plat

18

PARAMARIBO, 12 jul – Het onderwijs wordt voor minstens één dag plat gelegd. Dit is de manier waarop de Associatie van Leerkrachten in Suriname, ALS, en lerarenvakbond BvL, hun misnoegen zullen uiten. De niet lang terug aangetreden minister van Onderwijs Wetenschap & Cultuur, Lilian Ferrier, heeft het nu al verbruid. Wilgo Valies, voorzitter van beide vakbonden, heeft er al weer de buik vol van. Ook Ferrier maakt zich net als haar voorganger schuldig aan ‘loze beweringen’.

Beweringen die kant noch wal raken en ook nog niet gebaseerd zijn op feiten. Zoals met de uitspraak dat op alle niveaus ‘onbekwame’ leerkrachten aan het werk zijn. “Deze minister doet er alles aan om leerkrachten te bekladden, zonder er rekening mee te houden dat de uitspraken die gedaan worden negatieve gevolgen kunnen hebben voor het onderwijs”, zei Valies tijdens een persconferentie.

Een minister van Onderwijs zou toch wel een andere inslag moeten hebben. “Zij heeft totaal geen respect voor de werknemers. In plaats van hen te motiveren, worden ze steeds afgekraakt door de minister en dat gaan wij niet accepteren”, aldus Valies. De druppel die de emmer deed overlopen is de voorgenomen opheffing van lerarenopleiding I.O.L. Dat gebeurt zonder overleg en afstemming en dat wordt niet gepikt.

18 REACTIES

 1. Valies gedraagd zich als een verwende kleuter. Hij wil graag op de stoel van de minister zitten, maar mist de competentie, draagvlak en de ballen. Dus zoekt hij spijkers op laag water om stoorzender te kunnen spelen. Hij maakt misbruik van het recht op vakverening en het stakingsrecht. Zonder dat hij het door heeft ondermijnt hij het vakbondswezen. Het wordt tijd dat hij flink onderhanden wordt genomen, door op de eerste plaats het onderwijsveld.


  Maak melding

 2. @ wan pipel

  Je kunt vinden dat Valies met pensioen moet gaan, maar dan kan ik nog wel enkele kotskoppen opnoemen die al op leeftijd zijn, en beter onder de grond kunnen liggen, daar ze vernietigend zijn voor dit land, Valies is nog zo,n beetje de enige vakbondsleider die nog strijdbaar is, en voor zijn leden door het vuur gaat, dat kun je niet zeggen van Nerkus of van jaknikker Hooghart, die een schande is, dat hij deel mag uitmaken van een Dna, en alleen maar rotzooi uitkraamt, en in de slavernij is blijven steken.


  Maak melding

 3. Opa taki, eenmaal besmet met het ma pima boutavirus, gelovig of niet, geschoold of niet, rijk of arm, na soso ka aan paarse achteruitgang. oma taki, ach, wiens brood met eet diens taal men spreekt. Dankzij ddb en geboefte verwordt het gehele paarse dom volk , nog dommer.


  Maak melding

 4. Het zijn deze “onbekwame” leerkrachten die Lilian Ferrier hebben opgeleid en zijn hele familie !!
  Ook alle academici die hun “basis-Mulo-Kweekschhol,HAVO,VWO,Handelsschool hebben opgeleid waardoor deze “leerlingen” een academische graad hebben gehaald!!! Ook in het buitenland
  volgen ze normaal een academische studie en wel met succes !!! Weet de “kinder- josjossie-
  kinder pschychologe waarover ze praat ???
  Laat ze op hoepelen !!
  Laat ze vragen aan oudere leerkrachten waarom ze IOL in 1969 voor 2-maanden met acties hadden laten sluiten !!! Oeng jagie a frouw die gwe !!!


  Maak melding

 5. Als we kijken naar al de commentaren over , gezondheid ,schooling, ambtenaren ,en meer kan men tot de conclusie komen het land failliet is ,alles wat men nog kan vertellen is overbodig ,het gelijk aan Venezuela, Haïti, en alle ander landen ,dien in de min staan..
  Suriname is failliet hoe u er ook over denkt.
  We nemen biertje en deden een plas ,en alles blijft zoals het was ,er zijn categorieën mensen die lachen hun veters uit hun schoenen ,dat gget volk dit allemaal pikt.
  Wie o wie heeft de wijsheid in pachten.
  En we pikken het allemaal oppositie wel te rusten. Na mijn de zondvloed.
  U voert zich zelf naar de slacht bank.
  Ga zo door en er komt een 2e Dubai.
  Jammer het zo mooi kunnen zijn .
  Leve de onafhankelijkheid,de terroristen hebben de macht in handen .
  Je krijgt wat je stemt nog 5
  Groet haco


  Maak melding

 6. de vraag is welk onderwijs en welke mensen weten het beter zieke zorg geen geld, ziekenhuizen geen geld bussen en boten geen geld regering geen verstand.

  maar die hebben we zelf gekozen doe nog maar 5jaar dan hebben we een 2e Dubai diep zee havens spoorlijnen autobanen fly overs we weten niet meer hoe we het hebben ,steek de hand in eigen boezem ,en steek de handen uit de mouwen.

  je zal in actie moeten komen om wat te bereiken.

  je zal het allemaal zelf moeten doen ,en stop nauw eens met die etnische gekloot , je bent net als in de slaventijd aan elkaar geketend gebruik je verstand, ga bijvoorbeeld terug naar school ,en ga leren wat werk woorden zijn ,als je dat voor elkaar hebt zal Suriname weer gaan leven .

  en chinese zuinig op wezen dan hou je ze lang .

  slogan van de regering, geen geld dus ook geen zorgen, en de boer hij ploegde voort.


  Maak melding

 7. Als de regering Bouterse af wil van het gekrakeel van deze man, maakt hem tot minister van onderwijs. Hij weet alles over alles.
  Hij zou de juiste man op de juiste plaats zijn.
  Die man vraagt al een tijdje om een politieke behandeling en deze kans moet hij ook krijgen. Ano So Dan.


  Maak melding

 8. Deze vrouw spreekt de waarheid. De manier waarop ze het brengt is echter ongelukkig gekozen. Dus Valies heeft ook gelijk. In de jaren zeventig kon je als leerkracht of verpleegkundige aan de slag in Nederland. Zonder nog eens je opleiding over te doen. Dat bestaat niet meer. Dat zegt dus iets over het huidige onderwijsniveau. In de jaren zeventig was het onderwijs wel op wereldniveau. Nu leven we in 2018. Inzichten zijn veranderd. Een leerkracht is niet alleen meer een leerkracht ,dus zijnde vakbekwaam. Je dient allround te zijn. Het hele onderwijs proces moet op de schopstoel.


  Maak melding

 9. Figuren als Valies zijn een hardnekkige hindernis in het proces van modernisering binnen het Surinaams onderwijs. Alle nieuwe ontwikkelingen binnen worden door hen gedwarsboomd. Op het ministerie van Onderwijs in Paramaribo zijn er veel knappe koppen werkzaam, maar deze mensen kunnen hun ideeën niet vertalen naar uitvoerbaar beleid omdat de vakbondsleiders roet in het eten gooien. Het Surinaams onderwijs holt door de acties van de vakbondsleiders steeds verder achteruit. Het Surinaams onderwijs mist de aansluiting op internationaal onderwijs niveau. Surinaamse scholieren die met hun ouders naar Nederland of de Nederlandse Antillen verhuizen kunnen geen aansluiting meer vinden in het Antilliaanse of Nederlandse onderwijs omdat zij gedateerd onderwijs hebben gekregen in Suriname van onbevoegde niet capabele leerkrachten. Een goede leerkracht gaat innovatief te werk. Met de moderne media is het heel makkelijk om inzage te krijgen in leerstof van andere landen. Een goede leerkracht laat zijn leerlingen ook oefenopgaven maken uit andere landen. Hij / Zij moeten de leerlingen uitdagen en stimuleren.


  Maak melding

 10. @RobG
  Valies is een irritant mannetje. Echter hij is niet verantwoordelijk voor de staat van het onderwijs. Hij bepaald het beleid niet. Hij bepaald de methodiek niet. Wat hij wel doet is de regering proberen aan haar verantwoordelijkheid te houden en dat wordt elke dag pijnlijker voor de regering.
  De regering breekt af en vernietigd het onderwijs met adhoc niet onderbouwd bezuinigen.

  Dan is het best knap dat zo’n klein irritant mannetje er staat en de spiegel voorhoudt.
  Hooghart kan er een voorbeeld aan nemen


  Maak melding

 11. pakiratigri schreef:
  “In de jaren zeventig was het onderwijs wel op wereldniveau. Nu leven we in 2018. Inzichten zijn veranderd. Een leerkracht is niet alleen meer een leerkracht ,dus zijnde vakbekwaam. Je dient allround te zijn. Het hele onderwijs proces moet op de schopstoel”

  Klopt!! Maar dan moet d regeringen de mogelijkheden en de daarbij behorende middelen (geld) beschikbaar stellen. Helaas is zoals genoegzaam bekend is geen visie en geld . en het beetje geld dat beschikbaar is wordt verkeerd besteed. (aanschaf schoolboeken die in kelders wegrotten b.v.)

  Nadat de vuilgebekte Peneux was vertrokken leefde ik even met de gedachte: Erger kan niet!

  Tot mijn grote vreugde werd een psycholoog aangesteld. De vreugde is echter als sneeuw voor de zon vertrokken.

  Mijn conclusie is dat niet het onderwijs proces op de schopstoel moet maar het ministerie van onderwijs. Misschien wel het hele kabinet den de mensen die namens deze regering voort ploeteren.


  Maak melding

 12. Even voor de duidelijkheid. Ik ben geen onderwijsdeskundige, maar een doodeenvoudige ex leerling.
  Wat willen jullie zeggen? Dat ik in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw het beste onderwijs van Suriname heb gekregen. Ik heb in de jaren 60 op de Hendrikschool gezeten(MULO) en het diploma B richting gehaald. Dat was toen een heel hoog niveau. Misschien ben ik toen vergeten om mijn strenge onderwijzers en onderwijzeressen s te bedanken voor hun inzet.
  Dat wil ik nu bij deze doen.Leerkrachten, ik ga geen namen noemen, ter voorkoming dat ik enkele vergeet, maar jullie waren geweldig, bedankt, Ook de AMS was van een niveau om niet te vergeten. Te denken dat ik toen op school zat in de tijd dat de computer nog uitgevonden moest worden. Wat een hoog niveau was dat en de kweekschool? Daarover kan ik niet oordelen omdat ik niet op de kweekschool heb gezeten, wel achter de meisjes. Maar zeker weten: dat was van het niveau om U tegen te zeggen. Mijn probleem: wat is er met het onderwijs gebeurd tussen toen en nu. Het onderwijs van nu lijkt gedaald te zijn tot het niveau van een bakba winkri en ik denk niet dat je de leerkrachten daarvoor moet beschuldigen, maar het totale systeem.
  Conclusie: Als ik het onderwijs van toen en nu vergelijk kom ik tot een conclusie dat het niveau enorm is gekelderd. Dus is mijn probleem: waar gaat het gevecht over? Over het onderwijs van nu of willen wij terug naar het onderwijs van het niveau van de jaren 60?


  Maak melding

 13. @ John
  Ik heb alleen de klassen 1, 2 en 3 van de lagere school gehad in SU. (Aloysiusschool)
  Na mijn middelbare school in Nederland ging ik naar de HES, Hogere Economische School .
  Deze veranderde wel eens van naam dan HES dan HEAO dan HES en geen idee wat het nu is.
  Maar, er daar gaat het mij even om. Ik zat met alleen Nederlanders en 1 Surinaamse jongen.
  De docent bedrijfsadministratie vroeg hem eens: hoe gaat het? Zijn antwoord was niet zo goed, pijn op de borst van de kou (haha, dit is mij bijgebleven. Hij bleef bij zijn tante in Nederland). Hij vond het erg koud in Nederland (toen hadden we nog echte winters).
  O ja,
  hij was de beste van de klas. Ik hield het anderhalf jaar uit, maar vond niets aan de studierichtingen.
  Ook niet aan de richting die ik koos (bij gebrek aan betere), namelijk bedrijfseconomie.
  Wat is er van deze jonge terecht gekomen?
  Ik heb begrepen dat hij de HES heeft afgemaakt, daarna naar de VU ( instromen derde jaar). Doctoraal gehaald en hij werd accountant.
  Dus zo van die zogenaamde “waardeloze middelbare school uit SU” tot de beste van de klas.

  Ik was in de zesde! klas van de lagere school de beste in godsdienst (echt waar, daarna nooit meer ergens de beste in geweest, haha). Maar ja ik had in klas drie van de Aloysius school veel geleerd


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.