Bankzaken in Suriname duurder door ‘zwakke’ controle

18

PARAMARIBO, 12 jul – De slechte controle op het bankwezen en financiële stromen komt de samenleving duur te staan. Dit stelt VHP-leider en voormalig minister van Justitie & Politie Chandrikapersad Santokhi. Al in zijn periode minister is aardig wat wetgeving geslagen. De bedoeling was ongewenste praktijken in het financiële circuit te voorkomen. Toch is het fout gegaan en de samenleving betaalt de hoge prijs.

De banken nemen zelf maatregelen om niet in diskrediet te raken. Het storten van grote bedragen is omslachtiger geworden. Ook worden hoge kosten in rekening gebracht. Dat is de prijs voor falende controle. Al de nieuwe wetten over controle op geldstromen worden straal genegeerd. “Suriname heeft tot nog toe slechts gehandeld om niet op een zwarte lijst te belanden”, zegt Santokhi tegenover de Times of Suriname.

Het naleven van de wetten is achterwege gelaten. “Nu zie je dat geld van bankinstellingen in beslag is genomen in Nederland. En precies die wetten die wij hebben, hebben zij ook. Zij willen ook nagaan van wie het geld is. Nu Nederland vraagt van wie het is, gaat men hier hals over kop allerlei maatregelen treffen”, aldus Santokhi. Hij vindt de hogere bankkosten pure uitbuiting. Daar moet het parlement over praten met de regering.


18 REACTIES

 1. wie is hier over verbaasd, dat is al sinds 1975

  wie van deze mensen waren rijk voor 1975 ,ik van 2 de rest laat zich raden ,of je aanvaard het of je geeft tegen gas .
  brullen als een tandeloze tijger heeft geen zin meer.

  of de beker hellemaal leeg drinken


  Maak melding

 2. Vele ndp paria’s zullen als het zo door gaat, hun rekeningen moeten opheffen, net als in de jaren tachtig. Ai boi, menig ndp paria vindt het niet zo erg. Cornelis, onnozele ndper taki, ieja oom Ludje, als je hebt nie genoeg geld om op bank te zet, dan je hoef ook geen geld te zette om te sparen, want eeh baas van bank eeh zijn ook dieven, alleen gelegaliseerde boeve me,t eeh titel voo hun naam, noh oom? Zo is eeh drs. Boefdraat noh? Loekoe da Cornelis, kmopo dja nanga ndp sabi tori. Joe no sabi of jeri foe a baas Boefdraat foe bank sa joe soso lobi baas didibri pai alla moeng srd. 80.000. Joe sabi homeni Amerkan dalla dati beng de na 2010, moro 30.000 Amerikan dalla. A ting disi na 540.000 srd. Dan hoeveel krijg je als tuinman bij OW@V Cornelis? Eeh oom Ludje, eeh lokoe baas verhoog a moni nanga 250 srd. Maa Esseline e klage dati a moni klari bakka wang weekie. Fa oenoe poti ndp sma sa doe? Ai boi Cor, joe no sabi noh? Wel go nanga Esseline na Bouta oso, tja alla joe ndp famiri konmakandra nanga patoe en panne, mars gwe go klage na joe didibri baas, Bout, sa e ontwricht a gehele natie. Eeh, ma oom Ludje, oe fredi gi a didibri ai go jagie oeng gwe. Oooh, wel wagtie te 2020 te wi e kaka paars moro vara, dan joe habi a kans foe jagi deng ma pima demonen sa neng, ndp. Ieja oom Ludje, a moeilijk foe begrijp sa joe e taki, eeeh oom zijn we ndper’s echt zo dwaas, debiel idioot oerdom? Opa taki, oe dong no mpp, stem bakka 2020 foe moro paarse ka bouta poep en pis op je bord.


  Maak melding

 3. Ik denk dat beide controles, primaire als secundaire, ontbreken in Suriname. Niet dat er geen goede wil aanwezig is (want deze zal er degelijk zijn bij sommigen) maar de lust en de zin hiervan wordt door de beleidsmakers en beleidsbepalers steeds de grond ingeboord.

  Santokhi één ding wil ik je meegeven:
  Hard schreeuwen en steeds roepen als een roepende in de woestijn zet geen zoden aan de dijk.
  Doen en de moed niet laten varen dat wil wel helpen.
  Voorbeeld geven en voorbeeld stellen wil het volk soms over de streep trekken.
  Wees niet laf door steeds vanachter een gordijn / bureau / tafel etc te roepen wat er fout gaat doch pak de koe bij de horens en wees een leider die zijn volk / groep oproeptr om te acteren en moed te tonen.

  Jij Santokhi spreekt steeds maar laat nergens je aanwezigheid tonen als er daadwerkelij aktie wordt gevraagd.
  En dat is laf, laf zoals jij je opstelt en gedraagt.


  Maak melding

 4. Ik begin mij steeds meer te verbazen over Santokhi, veel woorden
  en weinig daden. Is totaal onzichtbaar en is kampioen open deuren intrappen.


  Maak melding

 5. Deze lummel stond erbij en keek ernaar,en werden rijker en rijker van de in omloop gebrachte zwarte geld,kijk maar naar de autoverkopers in het land,de gambios waar j met gemak grote hoeveelheden contant geld een auto kon kopen,en ongestoord grote hoeveelheden us$ en euro kon wisselen terwijl de overheid keer op keer aan de gambios vroegen voor een goede registratie en een kwitantie maar nee ze bleven weigeren een adequate administratie bij te houden gesteund door de vhp,want er werd grof geld verdiend,grote winkelketens werden geopend en niemand vroeg of wist waar dat geld vandaan kwam,kijk maar naar de spectaculaire groei van de kuldipsingh groep,en nu ineens wil deze man ordening,waar de regering al tig jaren om vroeg,als men denk dat het inbeslag nemen van de 19 miljoen euro dr de ned overheid van de kleine man afkomstig is dan Luti tingi bal uit tingi broki ju na wan echte boeritjie,het zal mij niet verbazen als het aftreden van de heer Jim Boussaid van de Hakrinbank daar mee te maken heeft,deng Bigi abanie fu a kondre,het geld is afkomstig van de gambios en de banken,CBVS was hier facilitair bezig,dus wanneer Chan nu vraagt om ordening na eng go e teki faya met zijn 40 rovers


  Maak melding

 6. Wat de Su regering tig jaren om vroeg kan nu ineens wel,als j nu vr 1 euro cent iets koopt wordt alles nu keurig geregistreerd alleen met een Su id kaart kun j nu aankopen doen,zelfs een Nederlandse paspoort wordt geweigerd,bevend achter de toonbank wordt j nu uitgelegd waarom het nu zo moet,de abanies zijn nu keurige burgers geworden,te ju lobi moni te veel dan krijg j dit ja,wat een inbeslagname te weeg kan brengen


  Maak melding

 7. Sranan is een Financiele PARIA aan het worden door
  ondermijning rechtsstaat en rechtsstelsel vanuit het REGIEM !

  Internationale afspraken om ZWART en CRIMINEEL GELD te weren
  of op te sporen worden TOTAAL niet nagekomen !

  Door STRAFRECHTELIJKE ONDERZOEKEN in het buitenland tegen Surinaamse
  criminelen, worden thans bonafide BURGERS en HANDELAREN de dupe !!!
  Er dreigt schaarste door GEBREK AAN VALUTA !!!!!

  ALLEEN EEN GROTE SCHOONMAAK waarbij ALLE CORRUPTE POLITICI EN
  HUN HANDLANGERS WORDEN UITGESCHAKELD, KAN SRANAN REDDEN !!!!!

  VOLK FU SRANAN, UN JAGGI ALLA DENG FUFUR POLITICI !!!

  SROTO A HERI FUFURMANG-CLAN !!!!!!!!


  Maak melding

 8. Bouta bouta u doet met su hoor!
  Uit zeer betrouwbare info is vernomen dat die klootzak bouta nu by de hakrinbank geld gaat lenen om de ambtenaar vakantiegeld te kunnen betalen dus meneer bouta daar hakrinbank nu kapot maken netals hoe hy deed by de su bank! Waar bouta is heerst er chaos!
  Deze koulo moordenaar gaat ook niet dood hoor!
  Hy fokt su al jaren op! Mijn God als je geen kaas hebt gegeten van land te besturen ga dan lessen nemen by de nps toch klootzak opa desi!
  Het volk is u zat!


  Maak melding

 9. Chan is de man!!! Hij geeft allang het signaal dat hij klaar is democratische te regeren. Hij heeft nog de kans gegeven in 2016. We krijgen weer de kans in 2020. Hij heeft niet het macht in handen, het volk heeft het macht in handen. Beste volk wat je zaait zul je ook oogsten, jullie puinhoop moet je ook zelf opruimen. Je ziet het zelf, lekker is maar 1 vinger lang. In 2019 wordt er toch weer zand gestrooid in ons ogen, let maar op!!! Sranang mang ne denki moro langa lek deng noso!!!


  Maak melding

 10. Dagoebal 12 juli 2018 at 23:42
  Deze lummel stond erbij en keek ernaar,en werden rijker en rijker van de in omloop gebrachte zwarte geld,kijk maar naar de autoverkopers in het land,de gambios waar j met gemak grote hoeveelheden contant geld een auto kon kopen,en ongestoord grote hoeveelheden us$ en euro kon wisselen terwijl de overheid keer op keer aan de gambios vroegen voor een goede registratie en een kwitantie maar nee ze bleven weigeren een adequate administratie bij te houden gesteund door de vhp,want er werd grof geld verdiend,grote winkelketens werden geopend en niemand vroeg of wist waar dat geld vandaan kwam,kijk maar naar de spectaculaire groei van de kuldipsingh groep,en nu ineens wil deze man ordening,waar de regering al tig jaren om vroeg,als men denk dat het inbeslag nemen van de 19 miljoen euro dr de ned overheid van de kleine man afkomstig is dan Dagoebal law ndper foe Ocer berm mi na wan echte boeritjie,het zal mij niet verbazen als het aftreden van de heer Jim Boussaid van de Hakrinbank daar mee te maken heeft,deng Bigi abanie fu a kondre,het geld is afkomstig van de gambios en de banken,CBVS was hier facilitair bezig,dus wanneer Chan nu vraagt om ordening na eng go e teki faya met bouta zijn 40 rovers


  Maak melding

 11. Minister Hoefdraad: “Koopkrachtversterking wordt wel uitbetaald”
  12 juli 2018 – 16:06
  De minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, betreurt berichtgeving alsof overheidsambtenaren aan het einde van juli geen koopkrachtversterking zullen ontvangen.

  Ambtenaren krijgen aan het einde van deze maand het normale salaris plus het vakantiegeld. Hiertoe zijn de staten bij het Ministerie van Financiën reeds in de maak, aldus minister Hoefdraad in een persbericht via het Nationaal Informatie Instituut (NII).

  De bewindsman keurt een wilde oproep tot actie af en had eerder dat onduidelijkheden worden nagetrokken bij zijn ministerie. Hij vindt het jammer dat de zaak rondom het wel of niet uitbetalen van de koopkrachtversterking zo een wending heeft gekregen. Dit alles was volgens de minister onnodig en zou binnen enkele ogenblikken opgelost kunnen worden.

  “Eenieder die er recht op heeft, zal zijn of haar geld krijgen,” verzekert minister Hoefdraad de uitbetaling.
  Hoezo betrouwbaar ,de laatste 8 jaar alleen maar roofbouw gepleegd.
  Iedereen moeten bedelen om z’n geld .
  Dat is de gewoonste zaak van (de wereld) suriname ,veel beloven weinig geven doet de gek in vreugde leven.
  Het STEMVEE moet wel betaald worden ,anders verliest hij stemmen ,de regering is al aan het sparen voor 2020 zoutvlees en rijst


  Maak melding

 12. @Bigi Sma

  Santokhi heeft destijds aangegeven dat het volk die voor de ndp heeft gekozen zelf de straat op moet om massaal te protesteren en de regering naar huis te sturen..ze (ndp kiezers) moeten het voelen….

  Santokhi is zeer zeker instaat een grote move te maken echter doet hy dat bewust niet.
  We moeten niet vergeten dat de kiezers (voor de moordenaar) ondankbare wezens zijn…

  Als Santokhi straks de straat opgaat en de criminele bende naar huis gaat zal Santokhi op korte termijn toch drastische maatregelen moeten treffen om de gemaakte schulden van de criminele organisatie af te lossen.
  De niet populaire maatregelen zal een ieder treffen en dan zal je zien dat dezelfde mensen zich weer gaan keren tegen Santokhi…

  Ik ben de jaren 80 niet vergeten hetgeen de moordenaar teweeg heeft gebracht…..en dat de moordenaar later wordt gekozen tot press…


  Maak melding

 13. Roy
  Ook ik heb het aan den lijve ondervonden wat zich in de jaren 80 afspeelde.
  Marktinterventie
  US$ 200 inwisselen op een vliegticket
  Inwisselplicht
  Geen eerste levensbehoefte
  Neks nada niets maar wel huilende mensen in Suriname die dankzij de Surineds het hebben overleefd.


  Maak melding

 14. Chan4Pres!
  Time4Chan(ge)!
  Yes We Chan(ge)!
  Yes We Do!

  Leve:
  – VHP, Chandrikaperkash Santokhi,
  – Andere oppositiepartijen ea en hun leiders
  – democratische rechtsstaat,
  – de grondwet van Suriname
  – Internationale verdragen,
  – het Surinaamse Volk dat voor Chan(ge) en de andere oppositie ea politieke partijen en hun leiders zijn,
  – de republiek Suriname,

  Hoera, Hoera, Hoera!

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 15. Is eigenlijk niet zo ingewikkeld. Suriname draait op veel contant zwart, grijs en wit geld. In heel veel sectoren werken ze nog meer met cash dan Pin of overmaking. De samenleving is nog niet gewend aan volledig electronische betalingen.
  En al die verhogingen zijn voor de banken ook een smoes om nog meer geld van hun clienten af te troggelen. Veel banken werken met allerlei formulieren die je moet invullen, is alleen maar administratieve rompslomp. Op het gebied van automatisering kan er nog heel veel gedaan worden om het de clienten, het bedrijfsleven èn de banken makkelijker te maken. De overheid laat ik erbuiten, die hebben er baat bij dat het er nog zo aan toe gaat, vooral wanneer zij moeten betalen/ overmaken, dan kunnen ze altijd zeggen dat de betaling/ overmaking nog verwerkt moet worden…


  Maak melding

 16. En laat u niet gek maken wanneer er geld word verduisterd of fraude gevallen bij een bank. De managers hebben tot een bepaald bedrag accreditatie, voor hogere bedragen zal de directie ALTIJD zijn handtekening moeten zetten… Dus er gebeurd bijna niets zonder medeweten van de directie en Rvc. Een bank zal bij zulke fiasco’s altijd alles intern willen oplossen zodat er geen gezichtsverlies wordt geleden. Als er iets naar buiten komt dan is het via een klokkenluider of door geruchten in de wandelgangen die later waar blijken te zijn.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.