JCI Paramaribo organiseert workshop Gebarentaal in Suriname

4
JCI Paramaribo organiseert workshop Gebarentaal in Suriname

PARAMARIBO, 11 jul – JCI Paramaribo heeft op vrijdag 06 juli 2018 in samenwerking met de Stichting Surinaamse Doven Belangen (SUDOBE) een workshop ‘gebarentaal’ georganiseerd. Deze workshop stond bekend onder de naam; ‘JCI Paramaribo Social Awareness Workshop’. Middels het verzorgen van de workshop beoogd de organisatie een zekere bewustwording en begrip te creëren binnen de samenleving over doven en slechthorenden in Suriname.

De 28 deelnemers hebben onder andere kennis gemaakt met de Stichting SUDOBE (Stichting Doven Belangen Suriname) en zijn meer te weten gekomen over de rol die deze stichting vervult in het behartigen van de belangen van doven en slechthorenden in Suriname. De workshop werd op een praktisch en interactieve manier geleid en richtte zich voornamelijk op de theorie over de dovencultuur en basis gebarentaal. De avond is afgesloten met het spelen van enkele spelletjes, waarbij de nadruk voornamelijk werd gelegd op het toepassen van de aangeleerde gebaren.

De participanten hebben positief gereageerd op de workshop en kijken uit naar een vervolg. Zij vonden het vooral geweldig kennis te mogen maken met de dovencultuur en enkele basis gebaren te leren. Enkele van hen zijn ook de mening toegedaan dat de Surinaamse samenleving zich meer moet verdiepen in de gebarentaal zodat men beter kan communiceren met deze doelgroep. Het team dat de workshop heeft georganiseerd blikt tevreden terug.

4 REACTIES

  1. Toen ik nog een tiener was woonde een jongen van mijn leeftijd in de buurt. Hij was doofstom. ik weet niet hoe het kwam maar het klikte tussen ons. Van kennis werd hij een hele goede vriend. Ik had wel een probleem. Dat was de gebarentaal die ik niet kon. Op gegeven moment maakte ik hem duidelijk om mij zijn gebarentaal te leren. Hij had geen bezwaar daartegen en elke naamiddag zaten wij onder de manjaboom op mijn erf en hij gaf mij les. Naarmate de tijd verstreek konden wij hele gesprekken voeren omdat ik een goede leerling bleek te zijn. Ik vond de gebarentaal geweldig en beloofde mezelf deze taal te leren, maar door omstandigheden heb ik deze plannen laten varen. Dus zou ik een ieder willen adviseren om datgene te doen wat ik niet heb kunnen doen en dat is de gebarentaal leren. Deze mensen (doofstommen ) vinden het geweldig als een niet doofstomme met ze wil converseren. Je laat duidelijk blijken dat je ze als gelijkwaardig behandelt.


    Maak melding

  2. John, wat een mooi verhaal. Eigenlijk is het gek dat we op school geen gebarentaal leren maar wel andere talen. Dat beseft ik pas toen mijn dochter ook heel graag gebarentaal wilde leren. Via een kennis heeft ze een cd geleend en is toen aan de slag gegaan, maar je moet het wel onderhouden.


    Maak melding

  3. Het zal goed zijn als ze die ziende blind en horend doof ndp paria’s wegwijs kunnen maken om in 2020 nooit meer te stemmen op de nationale Doven partij.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.