Vakbonden bezorgd om voortbestaan ziekenhuizen in Suriname

20

PARAMARIBO, 7 jul – Er is reden genoeg voor grote bezorgdheid om het voortbestaan van ziekenhuizen in Suriname. Dit zegt Roy Haverkamp, vakbondsvoorzitter bij het Sint Vincentius ziekenhuis en de Medische Zending voor het binnenland. Financieel redden de instellingen het al lang niet meer. De overheid subsidieert al jaren de dienstverlening. Daar vallen zelfs de salarissen en toelagen van het personeel onder. Het grote probleem is de vaak late storting van het subsidiegeld. Behalve op de uitbetaling van de lonen, heeft dit ook zijn impact op het betalen van leveranciers. En precies daar schuilt het grote gevaar.

Als de leveranciers niet op tijd hun geld krijgen, wordt de dienstverlening rechtstreeks geraakt. “Als de leveranciers niet op tijd betaald worden, kunnen zij de dienstverlening niet garanderen. Als zij stoppen, zal de gehele zorg in elkaar storten. Wij weten dat de hele situatie nu daar naar toe leidt”, zegt Haverkamp tegenover de Times of Suriname. Vakbonden bij de ziekenhuizen willen koste wat kost voorkomen dat het ergste gebeurt.

Daarom wordt nu gesproken met onder meer ziekenhuisdirecties. De grote uitdaging is de regering zover krijgen dat die de subsidie op tijd overmaakt. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan omdat er gewoon niet genoeg geld is. Ook andere subsidievangers als de universiteit en om hun subsidie zitten te springen. Een alternatief is tarieven, prijzen en collegegeld af te stemmen op de markt. Maar dat zou stemmen kunnen kosten.

20 REACTIES

  1. dit al een tijdje aan de gang! Helaas blijkt de situatie nu in rap tempo te verergeren.
    Ik ben benieuwd waar de grote gezondheidszoerg kenner van Suriname hierop te zeggen heeft.
    Suriname mag blij zijn dat er Redie Moesoe’e en landverraders in Nederland wonen die regelmatig voor noodhulp zorgen.


    Maak melding

  2. Voor 2010 zag ik in een nachtelijk visioen gewapende mannen met een wapen dat leek op een lans in het zwart gekleed, lopend naast een langzaam rijdende zwarte bus in de straten van Paramaribo, vele huizen doorzoeken. Ook konden sommigen, allen in het kwaad gekleed, staande vliegen. Er was een soort vreemde dreiging die van hen uit ging en vele mensen, ook kleinen kinderen verscholen zich als ze voorbijkwamen. Ook verschool ik mij achter een oude schutting gemaakt van oude zinkplaten en door de gaten heen kon ik de vreemde zombie achtig blikken van hun gezichten zien. Ze waren bezig een ieder te merken met een nummer met een duister teken. Plots was ik in een soort opvangcentrum of schuilkelder, waar vele mannen, vrouwen en kinderen zich schuil konden houden wanneer deze mannen in zwarte pakken aankwamen. Er was geen vreugde te bespeuren, nergens in het gehele land.
    In een ander visioen zag ik rond het midden nachtelijk uur in het donker een korjaal pijlsnel op de Surinaamse rivier varen. Twee soldaten zaten erin. Een van hen was de onberechte bankrover van Moengo, plotseling zeeg hij dodelijk getroffen door een sniper, neer. Op dat moment zag ik van boven de amandelbomen vele militairen bij de CBVS en waterkant. Enkele marktventers liepen razendsnel weg van die plaats. De dreiging en de angst kon men voelen, ruiken en proeven. Een zeer raar visioen. Kan de mi beri beng foeroe.

    Maar na zoveel jaren hoop ik deze te kunnen ontraadselen.

    Als de ndp in 2020 weer aan de macht mocht komen, dankzij de oerdomme debiele idiote ndper’ s dan zullen ze uit hun huizen gedreven worden, om als paarse slaaf te werken op de vele gestolen percelen van de dictator Bouta op wie ze hebben gestemd. Als ze dat niet willen en protesteren, gaan ze of het gevang in of worden doodgeschoten. Wie niet vrijwillig voor de duivel ddb wil werken zal gedwongen worden en een merkteken krijgen in welke categorie hij of zij als slaaf zal werken om het land op te bouwen ten voordele van de dictator ddb en bondgenoten. Velen zullen zich schuilhouden en vluchtten.
    De marrons zullen in opstand komen om de vele uitgegeven concessies voor hout, goud etc. Maar hun leider zal worden vermoord en dan zal er een burgeroorlog uitbreken. Het zal een woestenij worden, precies zoals het is toegegaan in Haiti zal het verworden. Wat komen moet moet dan maar komen, wie met het zwaard omgaat zal er ook gedood mee worden, wie willens en wetens op onberechte moordenaars stemmen zullen ook vermoord worden. Geen rust, vrede en voorspoed is het paarse volk gegund vanwege hun oerdomme stemkeuze voor het onrecht en de leugen. Niemand zal helpen, ook de Waarheid en de Gerechtigheid niet. Moge het maar nare dromen of visioenen blijven, maar het paars oerdom dwaas debiel idioot zeer slecht van aard zijnde volk, is gewaarschuwd.


    Maak melding

  3. De overheid heeft een plicht de subsidies op tijd over te maken aan ziekenhuizen. Hoezo er is geen geld?? Er is wel geld om Kovind te verwelkomen met zijn 70 man delegatie. Er is wel geld om buitenlandse reizen te maken met hele delegaties naar Jaimaca. Gebruik maken van dure buitenlandse hotels met alles erop en eraan. De kinderen van de ministers shoppen in het buitenland, dragen de duurste merk kleding. Maar wat er daadwerkelijk moet gebeuren is niet belangrijk. Deze hele regering en zijn parlement moeten maar gauw oprotten. De ene geld verspilling na de andere. Het is begrijpelijk dat de leveranciers hun buikvol hebben van dit wangedrag. De ziekenhuizen komen onbetrouwbaar over, kunnen niet aan hun betalingsverplichtingen voldoen, waardoor het ergste niet voorkomen kan worden dat straks de hele gezondheidssector op zijn gat ligt. Triest


    Maak melding

  4. het mag niet gebeuren dat ziekenhuizen geevacueert of gesloten moeten worden
    de overheidt weet als geen ander dat je 1srd maar 1keer uit kan geven
    men weet toch ook dat er een overschot is aan ambtenaren, begin daar maar eens serieus te saneren
    maar gezondheidzorg en onderwys en politie moeten ontzien worden want zyn essentieel voor de maaschapy


    Maak melding

  5. Minister gaat alles eraan doen om dit te voorkomen.
    Gaat alle ambtelijke omissies (lees fraude) streng straffen.
    Hij heeft al een goed voorbeeld gegeven bij AMC-SU. Goed aangepakt. Iedereen blij,behalve DNA, want ze zijn gewoon in de maling genomen.


    Maak melding

  6. Suriname en gezondheidszorg
    Suriname en onderwijs
    Suriname en ga zo maar door.
    Suriname en devaluatie dankzij incompetente
    Maar Suriname en surinamers…
    Suriname en actievoerders
    De regering is failliet
    Maar hoe is het gesteld met het volk?
    30092017 1 dag voor de start van het nieuwe schooljaar….de stad is vol met ouders die schoolspullen halen voor hun kroost.
    Dit is een illustratie van het feit dat het volk niet failliet is.
    Maar is de Surinamer zo apathisch geworden dat de toekomt van hun kind geen factor meer is?
    De veiligheid geen issue meer is?
    Good government van inferieur belang is?
    Er zijn meerdere factoren die de apathie van de bevolking verklaart.
    1. 82 en bouta het is nog vers in het geheugen.
    2. Steeds minder mondige en vooral illeterate jonge generatie
    3. Een lompe overheids apparaat met geestelijk impotente ambtenaren. Suriname heeft 1 ambtenaar op 10 surinamers
    4. Extra curriculaire inkomsten.
    Ik denk dat het laatste doorslaggevend is. Zolang de mens met honger wakker wordt maar met een volle maag kan slapen is de motivatie tot actie, tot rebellie, tot opstand afwezig.
    Suriname is gedegradeerd tot een drugsdoorvoerland.
    Tenslotte is de illegale goudwinning een steeds onderschatte onderneming.
    Ruim 20000 illegale goudzoekers dwz 100000- 120000 surinamers slapen met een gevulde maag.
    Om een doorgeefluik te zijn voor de drugs uit Zuid Amerika moet er een logistiek apparaat aanwezig zijn, ik schat dat minimaal 1 % van de Surinamer in de drugstransacties is betrokken, met andere woorden 25000 tot 30000 mensen worden met een lege maag wakker wat leidt tot een uitschakeling van het moreel kompas.
    Met andere woorden Bouterse heeft in 2020 alle troeven in handen om als alibaba feest te blijven vieren met zijn 40 rovers.
    Dit proces van apathie bij de Surinamer is begonnen met de pakketten uit de diaspora 40 jaar geleden en zal niét ophouden om logische redenen zoals de familieband.
    Houd de bevolking dom geef hem brood en water en je zult koning blijven.


    Maak melding

  7. Ik denk dat een voedingsdeskundige in Suriname maar eens moet uitzoeken hoe de mensen de benodigde vitaminen en andere stoffen binnen krijgen met de locale producten, dus met alles wat groeit en bloeit in Suriname zelf. Dat zou voor veel mensen behoorlijk schelen in de beurs. Bruine bonen is ok, maar wat zijn de Surinaamse alternatieven? Dit geldt voor veel producten. En ook aandacht besteden aan de opslag en bereidingswijze opdat de vitaminen en andere stoffen niet verloren gaan.


    Maak melding

  8. @ppo- Dit heeft niets van doen met ‘blaka mangs’ e.d. Stap eens af van je geconditioneerde onzin denken(..). Het Academische Ziekenhuis( als voorbeeld) is nooit grondig gerenoveerd sedert haar bestaan( en dat onder ALLE REGERINGEN van Suriname). Ik was onlangs op bezoek op de 5e verdieping en moest tot mijn schrik constateren dat er gevaarlijke BETONROT aan de gang is( het ijzerwerk is zichtbaar op de meeste cruciale punten). Trappenhuizen worden afgesloten en ik zit af te wachten wanneer er straks hele verdiepingen naar beneden komen(..). Nu horen -en lezen wij van ‘plafonddelen die losraken . Waarom niet de Nederlandse Firma Heijmans de opdracht geven om nieuwe ziekenhuizen te bouwen. wie op hun website gaat weet genoeg over hun expertise op dit gebied. Dit als voorbeeld. Blijkbaar hebben onze eigen Surinaamse bouwers nog veel te leren?


    Maak melding

  9. Suriname heeft ruimte zat. Het zou voor de patienten veel prettiger zijn als ze in een eigen hutje in de buitenlucht zouden verblijven en verzorgd worden. Voor behandelingen kunnen ze dan weer het hoofdgebouw in. Is bovendien hygienisch en veel minder kans op besmetting en ook nog flink goedkoper en heel veel privacy.


    Maak melding

  10. De meeste vakbondsleiders hebben niet eens de lagere school afgemaakt vandaar dat niemand ze meer serieus neemt,ik zie berestein al over economie praten wat een lachtertje,de ziekenhuizen hebben structurele problemen,meer dan 70% van budget wordt aan salarissen besteedt,de specialisten verdienen vele malen meer dan hun Nederlandse collega’s ,laten zij eerst hun huishouding in orde maken,een blanco check iedere mnd van de regering ontvangen zal geen soelaas bieden time to change


    Maak melding

  11. Het is duidelijk dat deze ndp regering’s financieel beleid desastreus is voor het land. De mensen willen wel staken voor hun geld maar willen de regering niet afzetten door massaal te demonstrerem tegen de regering.


    Maak melding

  12. Luti tingi bal uit tingi olo,ben jij er nu pas achter gekomen dat j al die tijd aan het hallucineren was,neem jij j Korsakov medicijnen wel op tijd in,vooral niet ermee experimenteren dat is levensgevaarlijk,stop onmiddellijk zet zuipen,waarom kunnen de barbaren niet zonder alcohol,en het liefst drinken ze palm 90% van Smorgens vroeg tot Savonds laat zitten zij bij omu de Chinees vr de winkel,dit tafereel zie j in pad van wanica,kwatta,en commewijne,over nickerie wil ik het helemaal niet over hebben,de meeste zuipers zijn daar niet meer te redden


    Maak melding

  13. De Paarse Machthebbers moeten beseffen, dat als gevolg van
    hun WANBELEID, Ons Land wordt VERNIETIGD !!!

    Ziekenhuizen en andere medische voorzieningen zijn door de Paarse
    DEVALUATIES (Paarse gelddrukkerij van ONGEDEKT geld) en de zeer
    veelvuldige PRIJSSTIJGINGEN, GEMARGINALISEERD ! Kunnen niet
    meer normaal functioneren !

    ELKE Surinaamse PERSOON met HERSENEN BEGRIJPT DAT !

    VERGOEDINGEN aan ziekenhuizen etc moeten structureel worden
    verhoogd, herzien !

    Na ELK financieel probleem (terugkerend) van de ziekenhuizen wordt
    er weer een X bedrag overgemaakt, hetgeen de structurele problemen
    NIET OPLOST !

    PAARS moet STOPPEN met de PIKIE PIKIE PLEY-Beleid !

    Laat SRANANMANS met kennis en met voldoende Eerlijkheid, Moraal
    en Fatsoen de leiding van het Land overnemen !

    STOP DE ZWARE CORRUPTIE en HERSTEL DE RECHTSSTAAT SRANAN !!!!!

    LENINGEN verzwaren het FAILLISSEMENT van Ons Land, ! Alle beschikbare
    middelen dienen te worden ingezet voor PRODUCTIE !!!!!
    VERKLEIN het onzinnig grote AMBTENAREN-apparaat en HEF het mega-
    GROTE kabinet van de president op !!!!!


    Maak melding

  14. Dit zijn de gevolgen van wanbeleid.Toch lijkt het erop dat een heel groot deel van de bevolking dat niet kan inzien.Helaas bestaat er geen behandeling tegen domheid


    Maak melding

  15. We zijn het er allemaal over eens dat er sprake is van wanbeleid in SU op vele gebieden
    Er zijn meerdere verklaringen:
    onkunde, crimineel gedrag, luiheid, denken met je lul in plaats van je hersenen (en daarover nog opscheppen ook) enz.
    Nederland wordt verheerlijkt.
    Ik ben van mening dat je deze twee landen niet moet vergelijken. We zitten op deze site, omdat we geïnteresseerd zijn/betrokken zijn bij het wel en wee van ons land. Van SU.
    Ook in Nederland gebeuren idiote dingen, maar op en of andere manier is het minder van belang.
    Ik denk dat dit samenhangt met het feit dat al geburen deze onoorbare dingen we het toch goed hebben, we ons veilig voelen.
    Ik zal wat voorbeelden geven van wanbeleid in Nederland te beginnen met het meest recente (vandaag!)
    -fd.nl/economie-politiek/1260819/ziekenhuizen-zorgondernemer-loek-winter-in-zwaar-weer (oa Slotervaart ziekenhuis)
    – Ahold (in de VS)
    – Ballast Nedam Imtech
    – Innoconcepts
    – Landis
    – SBM offshore
    – SNS (is nog in volle gang). Zelf heb ik hier door de eikel Jeroen Dijsselbloem veel geld verloren.
    Maar ik denk dan maar: het is, zo als het is en zoals het is ,zal het ook moeten zijn anders was het niet zo geweest.

    Dus
    Overal gebeuren er dingen die we liever niet hadden gezien, maar in Suriname is het erger, omdat de bevolking hiervan echt zwaar te leiden heeft, met name de mensen aan de onderkant van de samenleving en omdat het ons land is


    Maak melding

  16. @Pico,

    als ik zo vrij mag zijn wilde ik een opmerking of kanttekening plaatsen. Ik zie
    veel beursgenoteerde bedrijven staan. Daar heeft de regering geen invloed op en
    de groot aandeelhouders zijn vaak buitenlanders of investeringsbedrijven. Dingen
    die in Suriname fout gaat daar is vaak de regering direct of indirect bij betrokken.


    Maak melding

  17. Klopt volledig.
    Mijn stelling is dat er overal ter wereld onoorbare dingen plaatsvinden. Niet dat het de schuld van d Nederlandse Staat is.
    In Su is het wel degelijk de schuld van de staat.
    Ik kan me slechts een ding herinneren (aanslag op mijn geheugen, ergens jaren ’90).
    De affaire Ceteco in Brazilië. Ook een beursgenoteerd bedrijf, maar mevrouw Leemhuis (commissaris van de Koningin in Zuid Holland) wilde met geld van de gemeenschap winst gaan maken.
    Hebzucht

    Trouwens nadat ze moest opstappen, kreeg ze andere leuke baan


    Maak melding

  18. Alles is de schuld van die drugsverslaafde president van Suriname.Die moordenaar heeft heel wat op zijn geweten.Hij heeft het land leeggeroofd en vernietigd.Als Surinamer schaam ik voor mijn president die geen verstand heeft van zaken.Dat is mijn mening als inwoner van Suriname die niet bemoeit met de politiek in het land.Ze kunnen het land niet goed besturen.Bouterse als sergeant/bevelhebber en nu president zonder een hoge opleiding.Ik lach mij rot als ik die man ziet en hoort praten.Hij heeft meer verstand van wapens om te doden als in 1982.Met zo een president komt Suriname nooit vooruit.


    Maak melding

  19. In vrijwel elk land waar dit met de gezondheidzorg gebeurt wordt de regering naar het parlement ontboden en gaat zij niet weg voor dat er een oplossing is. Indien de regering de DNA niet serieus neemt kan de DNA niet anders doen dan zich ontbinden en nieuwe verkiezingen laten organiseren.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.