Opnieuw ophef over Nederlands kinderboek met ‘weetjes’ over Suriname

75
Opnieuw ophef over Nederlands kinderboek met 'weetjes' over Suriname

AMSTERDAM, 7 jul – Een Nederlands kinderboek over Suriname, van de Amsterdamse schrijfster Sanne de Bakker, is het gesprek van de dag op social media. Het boek genaamd ‘Suriname, here we come!’ werd uitgegeven in 2012 en bevat zogenaamde ‘weetjes’ die als stereotyperend en onjuist worden gezien. De Bakker schrijft bijvoorbeeld dat het in Suriname heel normaal is om vreemd te gaan. Ook claimt zij dat er vroeger mensen in Suriname waren die zichzelf als slaaf verkochten en dat Surinamers de kleur oranje rood noemen(??).

Het is niet de eerste keer dat er ophef is over dit boek. De 46-jarige Sanne de Bakker werd eerder ook al ‘aangevallen’ om de inhoud en bood destijds haar excuses aan, zegt ze zelf op Facebook. De schrijfster beweert dat alle door haar genoemde ‘weetjes’ ook al door Surinamers bevestigd zijn in een documentaire en dat het boek al lang niet meer verkrijgbaar is.

De vernieuwde ophef ontstond toen deze dame het bericht gisteren via Facebook deelde:

Journalist Anna Krijger maakte vandaag ook een bericht hierover en deelde foto’s via twitter:

75 REACTIES

 1. Wat is het probleem? Zo ziet een buitenlander ons. Wel kort door de bocht, maar veel klopt wel. Uitzonderingen daar gelaten. Kijk maar in Paramaribo. Overal liggen er autowrakken. Kwattaweg heeft eeen of andere lul gewoon een sloopbedrijf. De meeste mannen gaan zonder hun vrouw op stap. Verwekken overal kinderen en scheppen ook nog hierover op. Een ambtenaar had voor duizenden SRS met zijn diensttelefoon privé gebeld. veel Vrouwen voeden hun kinderen alleen op. Het is niet fijn om van een buitenstaander te lezen, maar veel klopt wel. Ruimen jullie de rotzooi in het land op autowrakken, pet flessen, autobanden noem maar op. Ga maar naar weg naar zee of monding van de Suriname rivier kijken wat voor rotzooi er ligt. Krotten, vervallen huizen, zwervers aan de waterkant.


  Maak melding

 2. Ophef? De waarheid is hard om aan te horen begin maar de autowrakken en andere rommel op te ruimen.De boze reacties snap ik niet, kijk maar om je heen. Is het normaal dat sommigen overal kinderen verwekken? Tiener moeders…come


  Maak melding

 3. Hier moet je nooit de waarheid zeggen, dan worden ze agressief, laat staan, dat je ze confronteerd met feiten, die dagelijks plaats vinden.


  Maak melding

 4. Dit is een slimme manier van marketing. Generaliserend schrijven alsof een hele bevolking achterlijk is, vervolgens nep excuses aanbieden. Maar ondertussen is het boek goed in de belangstelling. Leer mij dit soort parasieten kennen. Ze zijn een schande voor de mensheid.


  Maak melding

 5. Een domme tante die ook nog eens excuses aanbiedt en dat gelijk terug neemt met een opmerking van ik heb toch lekker gelijk want er was een documentaire. Zwak, zielig en onoprecht.
  Er is altijd wel een documentaire te vinden waarin iemand zijn onzin en stereo type bevestigd kan zien. Neem allen de onzin van Wilders maar als voorbeeld. Erger daarbij is ook nog dat zij zich verschuilt achter een docu maar slim de naam niet noemt zodat zelfs niets controleerbaar is. Typisch de kinderlijke reactie van iemand die ten kosten van alles en iedereen haar gelijk wil halen.

  @Zelfreflecrie, Mier en Manu: Blijkbaar is het te moeilijk voor jullie om te begrijpen wat voor maatschappelijk GIF stereo type zijn.


  Maak melding

 6. Wat er geschreven staat met illustratie in dit berust op de naakte waarheid. Het is altijd lastig wanneer anderen je een spiegel voorhouden. Laten wij hier geen ophef overmaken. Dit is reeds eeuwen bekend over de hele wereld. Dit fenomeen komt meer voor bij de gekleurde bevolkingsgroepen en zal ook nooit veranderen.Dus dit is geen nieuws of groot nieuws. Surinaamse vrouwen zijn al eeuwen hiermee bekend. Wanneer zij verlaten zijn voeden zij zelfstandig hun kroost op, soms met wat hulp van de familie. Onder het blanke ras komt dit in mindere mate voor. Elke bevolkingsgroep heeft een handicap.Alleen is het onder het donkere ras teveel om op te noemen. Het zou beter zijn om eraan te werken de Surinaamse man beter te informeren dat zij voor hun kinderen moeten zorgen en niet hier en daar kinderen te verwekken. Trouwens het moet niet overkomen alsof de Surinaamse man enkel hieraan schuldig is. Ook de Surinaamse vrouw is ook medeschuldig aan het instandhouden van dit fenomeen. Ook al weet de Surinaamse vrouw dat meneer getrouwd is of een vriendin heeft en kinderen, toch gaan velen ervan uit dat zij een kind van juist die man moeten.De tijd dat er gedacht werd van ooohhh wanneer ik zwanger van hem raak zal hij bij mij blijven is al eeuwen voorbij.Of hij of zij zal mij niet verlaten want wij hebben kinderen. Is een valse gedachte en je brein valse hoop geven. Het is vervlogen tijd. Wanneer je ook kijkt naar het niveau van de partners die elkaar in de steek laten wanneer er kinderen in het spel zijn, moet je ook achter je oren krabben. Dit gaat over van generatie op generatie. Mensen vertellen al jaren heel trots hoeveel kinderen zij hebben,bij diverse vrouwen en omgekeerd. Het jammere van dit schouwspel is, dat het altijd kinderen zijn die de dupe worden en opgroeien zonder een van beide ouders .En ja terecht, wat er in dit boek staat geschreven is de naakte waarheid.Laat geen heksenketen hierdoor ontstaan. Wij weten dat het zo is. Punt uit.


  Maak melding

 7. Morenita Taborda
  Nu niet de moralist uit hangen je kan ook niet het tegendeel beweren,de buiten vrouw is geen vreemd fenomeen in Suriname of wel soms,Surinaamse mannen maken van pik een wichelroede .niet hypocriet zijn kom op


  Maak melding

 8. @Boeboe bit Sjorie
  Het staat vol met evidente onjuistheden en is, evenals jou reactie, erg oppervlakkig en respectloos.
  In de sociologie wordt er op gewezen zat er twee achterliggende oorzaken zijn. Het van oudsher matrifocale gezin en de slavernij. Met name het laatste wordt vaak genoemd en is plausibel.
  Anderzijds moet er op gewezen dat dergelijke constateringen slecht possibilitisch zijn. Er zijn vele creolen, ook in SR, die een solide en langdurig gezinsleven hebben. Daarnaast zijn er vele niet-creolen die meerdere scheidingen achter de rug hebben, niet omkijken naar hun kinderen. Zowel in SR als elders in de wereld.
  Kortom, en dat zal elke socioloog bevestigen, we schieten weinig op met dergelijke inzichten. En het is onacceptabel om dergelijke stereo type toe te passen op individueen.
  Toepassen leidt tot verwerpelijk populisme en onacceptabele discriminatie. Wilders is een voorbeeld daarvan.


  Maak melding

 9. @Boeboe bit Sjorie
  Misschien had je vroeger wat minder om je heen moeten kijken en wat meer in je boeken. Dan had je mijn reactie wel kunnen volgen.


  Maak melding

 10. niet alle Surinamers hebben zo,n levenstyl,naar het schyn heb je veel mannen met meerdere vrouwen maar lang niet alle mannen zyn zo bezig


  Maak melding

 11. waarom er voor deze taal als nationaal taal is gekozen kan ik niet begrypen,zelf in nederlandse universiteiten wordt in het engels les gegeven. over 10 jr hebben wy een nederlandse taal wat men in zuid africa spreek
  ik vindt het een slechte keus hoor


  Maak melding

 12. @Jacobus
  Je praat duidelijk onzin.
  In de tijd van de slavernij waren de slaven niet vrij om te gaan en te staan. Wel hadden veel slaven een relatie tot dat één van beide verkocht werd aan een andere plantage eigenaar. Vaak op een onoverbrugbare afstand.
  Ik irriteer mij altijd mateloos aan mensen die grote, onnadenkende onzin gaan zitten verkondigen omdat ze hopen met die onzin een punt te scoren. Voor mij maken die mensen zichzelf slechts belachelijk.


  Maak melding

 13. Wat in Suriname een buitenvrouw wordt genoemd heet hier een Vluggertje. De fout die een Surinamer maakt (niet allemaal) is dat hij een langdurige relatie aangaat met een vrouw. Vroeg of laat wordt hij betrapt. In Nederland gaan de mannen naar de Hoeren. Ik geef toe: toen ik vreemde langdurige relaties had, werd ik steeds betrapt. Ik besloot het op de Nederlandse manier te doen en nam vaak een vluggertje. Ik werd nooit meer betrapt. Dus Nederlandse Vrouwen, als u denkt dat uw man niet vreemd gaat is er iets anders aan de hand. Hij doet het heel erg goed. Ik heb van deze Nederlandse mannen geleerd.
  In de oranjekleur vergissen wij ons niet. Reden: als iemand te Koninkrijksgezind is/was zeiden we heel smalend : “Hij heeft een oranje onderbroek aan”. Iemand zichzelf verkopen als slaaf. Nooit van gehoord of in de geschiedenisboeken gelezen. En voor alle duidelijkheid: Surinamers wonen niet in bomen.


  Maak melding

 14. @Klaas de Groot.
  Een stukje uit het leven van Adonis.

  Een liefdesverhaal
  Het is 1849. Op koffieplantage Hazard aan de rivier de Nickerie woont en werkt Adonis. Wanneer de werkdag er tegen het begin van de avond op zit, loopt hij naar de suikerplantage Paradise om daar de nacht door te brengen bij zijn lief Afrika. Maar al lang voor het licht wordt, staat hij alweer op en begint aan de terugweg. Rond vijf uur in de ochtend begint op Hazard het werk op het veld namelijk weer. Zo gaat het elke nacht.

  De directeur van Hazard wil dat er een eind komt aan dat heen en weer geloop. Hij eist dat Adonis lange werkdagen maakt en zegt tegen hem dat hij maar een vrouw op de koffieplantage moet zoeken. Adonis vertelt Afrika dat hij haar niet meer mag zien en daarmee lijkt de relatie afgelopen. Afrika krijgt wat met Willem, een timmerman die tijdelijk op Paradise werkt.


  Maak melding

 15. Tis makkelijk dat zij de Nederlandse kindjes voorspiegelt. Alsof Nederlandse mannen niet vreemd gaan. Kijk maar naar achter gesloten deuren dan zie je hun rotzooi. Kijk maar naar DNA onbekend. Wanneer de stagiaires in su zijn leven ze zich uit en wat voor nonsens schrijft die vrouw. Als we geen kleuren kennen kom ons dan wat goeds leren. Zulke mensen moeten niet meer naar ons land. # datvindtiktenminste#


  Maak melding

 16. VEEL SURINAMERS DENKEN DST DE MEESTE HOLLANDERS PEDOFIELEN/HOMO, S/INCESTPLEGERS/RACISTEN ZIJN….. PS:ANTON HEYBOER(HOLLANDER) LEEFDE MET ACHT VROUWEN IN ĖEN HUIS…SANNE de BOER, DE GELIEVE DIT ONTBREKENDE REGEL TOE TE VOEGEN IN UW BOEK.


  Maak melding

 17. VEEL SURINAMERS DENKEN DAT DE MEESTE HOLLANDERS PEDOFIELEN/HOMO, S/INCESTPLEGERS/RACISTEN ZIJN….. PS:ANTON HEYBOER(HOLLANDER) LEEFDE MET ACHT VROUWEN IN ĖEN HUIS…SANNE de BAKKER DE GELIEVE DIT ONTBREKENDE REGEL TOE TE VOEGEN IN UW BOEK.


  Maak melding

 18. Lieve Surinaamse kinderen. Weten jullie dat vreemd gaan in Nederland d.m.v. televisie reclame wordt gestimuleerd, dat als je bij Nederlandse mensen op bezoek bent je tegen etenstijd weg moet, dat veel Nederlanders het met hun lichaamlijke hygiëne minder nauw nemen dan Surinamers. En, als ze een feestje geven je vaak niet veel meer dan een kopje koffie of limonade met een koekje krijgt omdat het anders toch echt te duur wordt. Wisten jullie dat? En lieve Suri kinderen, Nederlandse mannen gaan net zo hard vreemd. Ze doen het alleen een stuk stiekemer. Geloof me maar hoor, er zijn erbij die er al jaren een tweede leven op na houden. Ik ken n l directeuren die tijdens zaken reizen hun minnares in een hotel ontvangen, terwijl moeder de vrouw met de kinderen thuis op die lieve papa zit te wachten.
  O ja , soms hebben ze borrelnootjes van Duyvis als er een fuif is. Maar dan hebben we het wel over een heel groot feest, dat wel. Tja, sfeer, spreken ze uit als zweer, da’s op zich ook best kenmerkend toch? Ik vind ze best wel aardig hoor ,dat
  volkje aan de Noordzee maar soms toch best een beetje vreemd. Ze lijken niet los te kunnen komen voordat ze zich zowat klem hebben gezopen. Ze hebben het namelijk veel moeilijker met het tonen van hun emotie dan wij hier in Suriname. Wat ik als laatst nog wil zeggen, los van alles wat nog gezegd zou kunnen worden , is dat ze oma of opa al jaren niet hebben opgezocht, maar kort voor de enkel reis van het oudje, toch even langs komen en ruzie maken om wie recht heeft op oma’s en of opa’s bezittingen. Einde.


  Maak melding

 19. En als ik echt zou kunnen schrijven, zoals een schrijver dat kan, zou ik bovenstaande bullshit dan in een KINDERBOEK doen? Tuurlijk niet. Wie niet begrijpt waarom niet moet maar eens heel diep na gaan denken. Iets wat betreffende schrijfster zeker niet heeft gedaan.


  Maak melding

 20. Een ieder zijn ding. De bakra doucht toch ook 1 keer per jaar en de hollandse vrouw laat haar kut schoonlikken door een schoothond. Man, what the f…
  De surinaamse man houdt van vrouwen en de hollandse van kleine kinderen….
  WTF mensen


  Maak melding

 21. Ach er word ook van alles gezegd over Nederlanders, blanken, chinezen welke groep dan ook. Waar maken we ons druk om. Het is wel grappig eigenlijk. Pas als je zelfreflectie hebt als volk kun je groeien en verbeteren.


  Maak melding

 22. Gewoon een kinderboek geschreven om hun racistiese superioriteit te uitten en de volgende generatie met racisme te besmetten. Sanne moet zich eens door een zwarte laten fokken dan kan ze gaan schrijven if you go black you cant go back.


  Maak melding

 23. Haco blijkbaar ben jij een van die mensen die nadenken een beetje lastig vindt. Je hoort als volwassene kinderen niet lastig te vallen met stereotypering. Dat er een hoop over mijn volk valt te vertellen, zoals over welk andere dan ook, weet ik ook wel. Zelfreflectie is me absoluut niet vreemd. Het gaat hier om een kinderboek en dus om wezentjes die op opvoeding zijn aangewezen waardoor je je best af mag vragen wat de achterliggende gedachte is. Oké, misschien ben je niet zo dom als je overkomt, maar gewoon een beetje naïef.


  Maak melding

 24. De gekwetste surinamers of wannebees in deze, zijn oliedom !
  Het boek gaat o.a. over weetjes dat behoeft niet de waarheid te zijn.
  Als je weet hoeveel bijgeloof en fabeltjes door surinamers aan Nederlanders verteld worden..dan snap en begrijp je ook de oorsprong van de weetjes uit het boek..

  Vertel maar aan een Nederlander dat je stroop drinkt in plaats van limonade


  Maak melding

 25. Hebben jullie het boek gelezen? Ik toevallig wel. Goed boek! En : FICTIEF! En : geen kinderboek maar jeugdboek. Da is toch anders. Schrijfster is in Suriname geweest. Zit geen kwaad in. Dat van die buitenvrouw(en) weet toch iedereen? Op social media zijn het vooral vrouwen die boos reageren. Gevoelige snaar geraakt?


  Maak melding

 26. Ik moet heel erg hard lachen om deze Sanne Bakker. Ondanks haar achternaam bakt ze er niets van en dit boek is een stigma. Alsof Suriname het vreemdgaan heeft uitgevonden. Alsof Suriname alleen, zwervers heeft en afval op straat gooit. Suriname heeft een koloniaal verleden en goede dingen maar ook slechte dingen hebben we overgenomen van kolonisatoren. Wil men praten over vreemdgaan? Kom naar Europa waar de blanken in de meerderheid zijn. Het stigmatiseren van Surinamers moet ophouden. Het trieste van het verhaal is dat bepaalde Surinamers zelf dit in stand houden. Dat zijn de uncles Tom.


  Maak melding

 27. Als ik al die reacties lees, rijst bij mij de vraag: Wordt het geen tijd voor de Surinamers om een kinderboek te schrijven over de Nederlanders? We horen ze eigenlijk met dezelfde munt terug te betalen.


  Maak melding

 28. En ik heb ook één advies aan deze Sanne de Bakker. Laat je een keer door een zwaar geschapen Surinamer lekker pakken en dan zal je anders piepen. Je bent nog jong dus het kan nog.


  Maak melding

 29. Op zich maakt het de Surinamers niet uit wie een boek schrijft over Suriname, inzake vreemdgaan, keuze van de partner, vrouwenmishandeling, kindermisbruik en – mishandeling de enige reactie die ze durven te geven is “kop in het zand”. Ontkennen en de boodschapper aanvallen.
  Ook als Surinaamse mannen en vrouwen die ervaringsdeskundige zijn hierover hun zegje doen worden ze aangevallen, bespot en beledigd. (Sylvana). Hoeveel kinderen heeft Dino B?

  En als ze mensen niet spotten zegt men dat het een erfenis van d Slavernij is. Wake up surinam people!

  Helaas heeft de creoolse vrouw er patent op om op de “verkeerde man “te vallen.Ze kijken naar mooi, mooie kleren en niet naar gedrag en het verleden van de man.

  Het grappige is dat de mannen die hier Sanne aanvallen, zijn de mannen die vergeten dat er veel creoolse vrouwen zijn die na jaren van ellende nu met hun witte man door het leven gaan en niets (meer} van de zwarte man moet hebben. Kwakoe komt eraan aan gaat het zien!!


  Maak melding

 30. Voor wie graag boos wordt vanwege stereotyperende boeken over Suriname kan ik ook nog een boek aanbevelen, namelijk het boek “Avontuur in Suriname” van de Franse schrijver Gérard de Villiers. ISBN 90 449 2194 0
  Het speelt begin jaren 80 en gaat over de redding van Julius Harb, de vroegere bondgenoot van Bouterse die opgepakt is en geëxecuteerd dreigt te worden, en de diefstal van 20 ton goud uit de Bank van Suriname aan de Waterkant.
  Het goud moet gestolen worden in opdracht van de CIA die Bouterse zijn financiering wil afnemen. Een free-lance agent, de Oostenrijkse prins Malko Linge, krijgt zijn opdracht in Amsterdam van kolonel de Vries en de CIA man Frederick LeRoy.
  Uiteraard lukt alles, maar zoals gewoonlijk in de boeken van de Villiers komt er nogal wat geweld bij te pas en heeft prins Malko heel wat sex avontuurtjes met plaatselijke schonen.
  Bij zijn acties wordt hij geholpen door een Roterdamse vrouw die uiteraard verliefd wordt op Malko en een Nederlandse boef die het beiden niet overleven. Harb wordt wel gered evenals het goud.

  De Villiers heeft bijna 200 van dit soort boeken geschreven die spelen over de hele wereld. Hij sympathiserde met rechts in Frankrijk en had duidelijk niet zo veel respect voor de inwoners van de landen waar zijn avonturen speelden. Zijn boeken zijn zeer politiek incorrect. Ook over Surinamers had hij zo zijn ideeën. Leuk om eens te lezen voor wie Suriname kent. Blijkbaar heeft hij behoorlijk wat research gedaan toen hij dit boek schreef. Alles wat hij schrijft klopt heel aardig.


  Maak melding

 31. Het is in deze tijd gewoon mode om overal over te zeiken. En het lijkt zeer lonend te zijn voor gekleurde mensen om de blanke ziek te zeuren (neem bijvoorbeeld het gezeik om zwarte piet. Wij kunnen onze feesten niet meer vieren zonder racist genoemd te worden terwijl realistische gekleurden het ook vieren.) Ik heb in 2007 een boek gelezen “De Geschiedenis van Suriname” toen al een ouder boek. Daar staat ook in dat HET IN SURINAME NORMAAL WAS DAT EEN MAN EEN BUITENVROUW HAD. Er staat zelfs bij dat vrouwen een man zonder buitenvrouw(en) geen man geen jager vonden. En er staan nota bene hier op deze site vaak genoeg JANKverhalen van vrouwen die hun verhaal anoniem kwijt willen omdat hun man vreemd gaat met hun vriendin.
  Als je enige kritiek wil hebben die ergens over gaat zeg dan “heb je de reclame van Second Love . NL nog niet gezien? Jullie worden opgevoed met vreemdgaan” dan kaats je de bal terug.


  Maak melding

 32. Waarom deze ophef, is de waarheid zo hard voor alle gekwetsten?
  Het boek is niet volledig: Een aanzienlijk deel van de Suri’s is liever lui dan moe, hangt graag in de slachtofferrol en gedraagt zich achterlijk en primitief.


  Maak melding

 33. Hoeveel Surinamers zitten op de bank bij het programma DNA onbekend. Hoeveel Surinamers doen mee aan het programma Spoorloos. Als je een boek over Surinamers wilt schrijven doe dan goed onderzoek en schrijf niet klakkeloos onzin.


  Maak melding

 34. Goed boek, juiste weergave, alles klopt als een bus, waarheid als een koe. Maar de overzeese huilebalken zoeken weer argumenten om alles recht te lullen wat krom is. Kan iedereen dat boek aanraden!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


  Maak melding

 35. @Bas,

  Erg teleurstellend dat je denkt dat in Suriname alleen zwarten wonen. Dus volgens jou hebben/hadden de Boeroe’s, Javanen, Chinezen, Hindustanen allemaal buitenvrouwen?
  Waarom moest je Sinterklaas vieren met zwarte knechten terwijl die nauwelijks voorkwamen in Nederland? Als Sinterklaasfeest was ontstaan in de kolonieën waar zwarte slaven hebben normaal was, dan was er niks aan de hand. Maar destijds in Nederland waren er toch geen zwarte kinderslaven? Hoe kwam Sinterklaas dan aan hen? Gekocht in Arabië?
  Is het niet zo dat de blanken alles wat zwart/donkerbruin was relateerden aan zwarten? Zoals ne ger zoen en moor kop e.d.
  Vindt je het vreselijk om geconfronteerd te worden met de racistische kijk van je voorouders?
  En wat is het belangrijkste aan Sinterklaasfeest? Dat kinderen een cadeau krijgen of dat ze een mep krijgen van een zwarte piet?


  Maak melding

 36. Weetjes over Nederland:

  Wist je dat Nederlanders Fries spreken?
  Wist je dat Nederlanders blond zijn?
  Wist je dat Nederlanders uitkeringstrekkers zijn?
  Wist je dat Nederlanders rauwe vis eten?
  Wist je dat Nederlanders frauderen?
  Wist je dat Nederlanders xtc-verslaafd zijn?

  Dus je pakt gewoon een aantal mensen die iets doen en stelt het gelijk aan de hele bevolking. Zo heeft insane Sanne het gedaan, klaarblijkelijk.


  Maak melding

 37. Ik heb geen hoge pet op van de vele -witte zichzelf noemende Suriname deskundigen”. Die witte jongens en meisjes die 1 of 2 keren Suriname aandoen en zich vervolgens ‘deskundige’ noemen. Over buitenechtelijke relaties? Onze geschiedenis leert dat het die witte slavenhoudes waren die zich ’tegoed’ deden aan al die zwarte slavinnen( veld- zowel huisslavinnen). Ik woon al ettelijke jaren in Nederland en in mijn straat in Rotterdam heb je witte mannen wonen , die kinderen hebben verwekt bij: Surinaamse- Hindoestaanse- Kaap-Verdiaanse vrouwen. Wat een GELUL van dit meisje dat het buitenechtelijk probleem een zuiver Surinaamse aangelegenheid is (..). Zieke geest heeft dit mens. Sanne Bakker: Nederland is een land dat moreel decadent is: “SecondLove’ reclame is een van VREEMDGAAN toch? Nederland is( na de VS) HET land welke pornografie -en Bestialiteit exporteert( witte vrouwen die het doen met ezels-honden en paarden). Misschien tijd dat die zogenaamde witte deskundigen ook aan introspectie gaan doen?


  Maak melding

 38. @Sam
  Je hebt gelijk. Dingen niet van 1 kant bekijken. Zelfreflectie en reflecteren, hoef je niet alleen boeken voor te lezen. Verleden en heden.


  Maak melding

 39. Uit onderzoek is gebleken dat 80% van de getrouwde nederlandse(witte)vrouwen ook vreemd gaan.Zeer waarschijnlijk dat mevr.Sanne de bakker 1 van ze is


  Maak melding

 40. Het zou beter zijn als iedereen zich regelmatig de vraag stelde ‘ wie ben jij om hoe dan ook te oordelen over de ander..’.Besef dat je nooit alles weet en hoort dus vraag je af waar je je af waar je je oordeel op baseert. Dat geldt zowel voor Surinamers als Nederlanders. Ik ben afgestudeerd op Suriname en heb Surinaamse familieleden. Velen van hen hebben de Nederlandse samenleving verrijkt op bv.medisch en cultureel gebied. ik had ze niet graag gemist in mijn leven .Hun kijk op het bestaan betekende een welkome en waardevole aanvulling op de mijne.
  ZOEK wat ons bindt en verenigt ; niet wat ons scheidt !.In zo ’n sfeer komt allesbespreekbaar.
  Belangrijk in deze is het onderwijs. Als geschiedenisleraar had ik steun aan mijn Surinaamse studie en de familie met hun grote kennissenkring , om mijn leerlingen een breder beeld te kunnen geven. In de in het voortgezette geschiedenismethoden was er maar hitte weinig over te vinden terwijl gebrek aan kennis juist de voedingsbode voor vooroordelen is.
  Het zou ngoediet alleen zijn om onze gemeenschappelijke geschiedenis in de schoolboeken tot hun recht te laten komen , maar ook hoog tijd daarvoor


  Maak melding

 41. De waarheid is hard voor die afstammelingen uit Afrika. Ook voor de ma pima ndper’ s als men ze zegt dat hun misleider die land en volk doen lijden een moordenaar, drugsbaas en staatskasrover si. Altijd weer die blakka mang.


  Maak melding

 42. Ter aanvulling op mw bakker haar boek, in Suri krijg je geen boete als je auto kapot langs de weg blijft staan die je nooit meer wenst op te halen, en je heb ook geen belastingdienst waaruit men de vuilnis en afvalverwerking kan betalen, Suriname heeft toch geen geld waar moet je alles van betalen. En dan nog de Sugar daddy´s die bij de scholen rondhangen, allemaal vaders die zelf een gezin thuis hebben en die gaan om schoolkinderen te verleiden met een belkaart en telefoon in ruil voor Seks. geen enkele ouder vraagt aan zijn kind hoe ze aan spullen komen integendeel zullen ze proberen er zelf ook beter van te worden.Iedereen in Suriname profiteert en misbruikt een ander in alle lagen en alle bevolkingsgroepen.Dat is de Surinaamse cultuur. En hoe men daarmee dealt gaat alleen de Surinamer aan en als buitenstaander heb je, je er vooral niet mee te bemoeien. Dit is gewoon een Surinaams ding.


  Maak melding

 43. De naakte waarheid is dat het verkrachten in barbaren land niet ophoudt;nu hebben ze weer leraren,directeur ,leerlingen opgepakt vr het dagelijks verkrachten van een mede leerling,wat is het probleem met deze barbaren toch,dit zou toch wel een spannend voorlichtings boekje vr de schoolgaande kinderen in heel het land moeten zijn,maar ja dit soort barbarisme mag niet gepubliceerd worden,op staffe van de doodstraf,het heeft allemaal te maken met het zwijgcultuur,j beter voordoen wat j in werkelijkheid bent een dier,een kruising tussen mensen en makaken,nietwaar Luti de behaarde makaak


  Maak melding

 44. Het is algemeen bekend dat de Nederlander hun smeerlapperij nooit op papier zetten,hun geschiedenis dat zij de wreedste slavenhouders waren staat ook nergens opschrift ,anders moet het door de Engelsen verwoord worden,zo ook het decennia,s lang verkrachten van jongens en meisjes op de rooms-katholieke scholen en internaten,jarenlang werd een onderzoek tegengehouden door de eliten met het argument dat het meeviel,het waren uitzonderingen,pas toen de slachtoffers de publiciteit opzochten werd er schoorvoetend opdracht geven tot een onderzoek,het resultaat was zo schokkend,priesters,bisschoppen en zelf kardinalen lusten er wel pap van ondanks dat ze voor een celibaat leven kozen,het bleek dat de leerlingen zelfs thuis tijdens de vakantie periode niet veilig waren voor deze roofdieren,zou ook een spannend kinderboek zijn,het gebeurde allemaal toch op school,als je de commentaren leest van de barbaarse makaken komen zij overeen met de beestialiteit van de witte barbaren soort steun soort nietwaar Luti tingi bal uit tingi broki,de kruising van een makaak en een neanderthaler


  Maak melding

 45. Johnson
  Hoe lang hebben jullie sinterklaas en zwartpiet gevierd in suriname,zie ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan, een motorschip in de monding van de suriname rivier die werd binnen gehaald met duizende kinderen en hun ouders zwart ,geel, paars oranje ,wit schaam je hypocriet
  Jou histortie gaat tot 1900het stukje van 1900 tot 1975 slaan je gemaks halve maar even over,als het om jammeren gaat onthoudt julie alles ,en discriminatie ja? Wat was er nou eerder de kip of het ei


  Maak melding

 46. En na 350 jaar komt de surinamner er achter dat het discriminatie zou kunnen zijn .
  Hier bij twijfel ik aan de de oprecht heid van de surinamer
  Zoals alle historische feiten koningin Wilhelmina,Juliana, prins bernhard beatrix klaus.
  Pl aast namen gebieden stamt uit de slaven tijd dus criminatie .
  Schone taak voor jou Johnson en de surinamers omdat allemaal weg te poetsen .
  Al de historische gebouwen afbreken en Chinese gebouwen neer zetten het zou op werk rn kunnen gaan lijken


  Maak melding

 47. @Bas: Ik heb in 2007 een boek gelezen “De Geschiedenis van Suriname” toen al een ouder boek. Daar staat ook in dat HET IN SURINAME NORMAAL WAS DAT EEN MAN EEN BUITENVROUW HAD. Er staat zelfs bij dat vrouwen een man zonder buitenvrouw(en) geen man geen jager vonden. En er staan nota bene hier op deze site vaak genoeg JANKverhalen van vrouwen die hun verhaal anoniem kwijt willen omdat hun man vreemd gaat met hun vriendin.

  Beste Bassie; jullie lezen vaker ‘luchtige’ boeken die moeten doorgaan voor ‘ wetenschappelijk’ of ‘ onderzoek heeft uitgewezen dat’ en nog meer van die onzin. Jongen: ik woon inmiddels 45 jaar in Nederland en kom mij niet vertellen dat ook Hollanders een Jankvolk is( en maar ouwehoeren over alles en iedereen: de Duitsers- Japanners- Marokkanen-Turken-Russen. Ach jongen: jullie hollanders moeten een keertje ophouden te denken dat jullie de ‘ besten van de klas zijn’. Ga maar een keertje naar Jamaica en zie de hollandse vrouwen OP JACHT naar de Mandingo’s( arme sloebers). Om maar te zwijgen over Brazilie- Thailand-India- waar je hen( de hollandse mannen) kunt terug vinden in bordelen en boeler-omgevingen. Over decadentie gesproken.


  Maak melding

 48. Ik heb twee jaar geleden een documentaire gezien waar onze mannen aan
  het opscheppen waren dat ze een buitenvrouw hadden en hoe mannelijk ze
  waren en dat ze moesten jagen om scherp te blijven. Nu staat het in een boekje
  en beginnen diezelfde mannen wie toen aan het opscheppen waren keihard
  te jammeren. Hou dat ding dan ook eens een keer in bedwang dan komt het
  ook niet in een boekje.


  Maak melding

 49. Makkelijkste manier van geld verdienen
  Maak maar gratis reclame voor dat tering takke boek.
  Iedereen schrijft een boek over suriname behalve de surinamer zelf, die werkt bij de ophaaldienst, bouw
  en de zorg en mogen na 60 jaar met pensioen als ze het halen.


  Maak melding

 50. Kuifje in Afrika ook uit de boekhandel halen ???

  Het verhaal geeft een karikatuur van het plaatselijke leven in Congo, destijds een Belgische kolonie, van de jaren dertig. Het bevat veel scènes en grappen die racistisch of neokoloniaal overkomen. De plaatselijke bevolking wordt voorgesteld als achterlijk en het is Kuifje die enige orde onder hen moet zien aan te brengen. Hergé gaf decennia later toe dat hij dit verhaal in opdracht van de katholieke uitgevers van Le Petit Vingtième tekende en qua research zich enkel gebaseerd had op wat zijn omgeving over de Congolezen vertelde. Het album is dus zeker gedateerd en geeft geen waarheidsgetrouw beeld van hoe het leven in de kolonie destijds was, maar eerder een overdrijving van hoe de Europeanen er destijds over dachten.


  Maak melding

 51. Makaken,barbaren,en neanderthalers dat boek is uit de handel genomen door uitgever Kluitman en ze hebben hun excuses aangeboden,gn jullie door met het likken van de neanderthaler zijn reet,het mooie ervan is je likt iemand zijn reet, maar die persoon mag j niet,wanneer gn ze dat snappen,vr de neanderthaler maakt het geen verschil uit jullie worden op 1 hoop gegooid met de Arabieren,ik kan het weten heb 30 jr met ze samen gewerkt en het is niet mals wat ze over de barbaren te vertellen hebben,Luti tingi bal uit tingi olo ze mogen jullie niet,jullie vrouwen wel,deng e lafu nanga ju maar in feite hebben ze een hekel aan jullie disi a no wan Anansi tori,ik houd mij op de vlakte wat ze allemaal over jullie zeggen,want ik wil mij niet verlagen tot hun niveau


  Maak melding

 52. Die mevrouw wil aandacht want ze is waarschijnlijk zeer eenzaam. Door malle verhaaltjes over Suriname te verzinnen krijgt ze volop aandacht. Waarom koop ze niet gewoon een ticket naar Suriname er zijn in Paramaribo veel mensen die haar in de armen zullen sluiten. Want ze is Wit.


  Maak melding

 53. Bas en anderen. Het boek “geschiedenis van Suriname” s geschreven door :J. (Hans) Buddingh’ (1951) , een redacteur van NRC Handelsblad, schrijver en Surinamist.
  Is deze man een Nederlander of een Surinamer. Reden van mijn vraag: Wij Surinamers gaan de geschiedenis van Suriname herschrijven want wij geloven niet meer in de door de witten geschreven geschiedenisboeken. Die zijn gekleurd en zwaar geromantiseerd. Surinamers zijn bezig geweest en de heer Barnett Lyon, alias vader van de immigranten is van zijn sokkel gevallen. De grootste masacre in de geschiedenis van de slavenhandel heeft plaatsgevonden op het Nederlands slavenschip Leusden, die tijdens een storm kwam vast te zitten bij de monding van de Marowijnerivier. Ruim dichtgespijkerd, de bemanning heeft het schip verlaten en 700 slaven werden ten onrechte opgeofferd. Dit zijn geen boeken door witten geschreven en er zullen veel meer van deze wrede verhalen volgen. Vergeet niet dat dit een gezamenlijke geschiedenis betreft. als Nederlanders moeilijk blijven doen is dit een reden voor ons om nog verder te graven en dat zullen jullie Nederlander niet leuk vinden. Dus blijf objectief als je dingen over Surinamers schrijft. wij houden niet meer van die Nederlandse grappen die rieken naar racisme.


  Maak melding

 54. Wat een terechte ophef over een boek wat toch niet meer verkocht word door de Uitgeverij en Bol.com heeft het ook van zijn Site gehaald en mocht Sanne het zelf nog wel verkopen, gewoon aanklagen en voor de rechter brengen wegens racisme, moet mogelijk zijn, alleen is er iemand die dat doet?


  Maak melding

 55. @John,

  Wat ik wilde zeggen is dat iedereen nu over dit boek valt, maar als iedereen
  even verder kijkt zijn er ook boeken van bekende schrijvers waarvan je
  afvraagt kunnen die wel door de beugel.


  Maak melding

 56. Wat mij iedere keer opvalt is dat creolen het niet als prettig ervaren als er over hun tekortkomingen wordt geschreven. Ik ga er vanuit dat met Surinaamse mannen creoolse mannen worden bedoeld, immers de meeste witten gaan er nog steeds van uit dat alleen creolen in Suriname wonen en dat Suriname hun eigendom is. De rest van de Surinaamse bevolking hangt er maar losjes bij.

  Maar het zijn wel deze creolen die denken dat ze alles over anderen mogen zeggen en schrijven.
  Over de hindustanen hebben deze mensen immer te mieren, over bijv. de hindustanen.

  Hindustaanse mannen slaan hun vrouwen.
  Hindustaanse mannen drinken veel daru.
  Hindustaanse mannen willen niets in de huishouding doen.
  Hindustaanse mannen plegen incest en zijn verkrachters.
  Hindustaanse mannen bepalen wat hun vrouwen moeten doen.
  Hindustanen vermoorden elkaar.
  Hindustanen plegen zelfmoord.
  Hindustanen zitten in de drugshandel.

  Zelden reageer ik op deze uitlatingen, omdat het klopt. Ik denk dan bij mezelf gelukkig maken niet alle hindustaanse mannen zich schuldig aan deze feiten. Er zijn nog altijd meer fatsoenlijke hindustaanse mannen dan onfatsoenlijke. De hindustaanse vrouwen van nu pikken niet meer alles van hun hindustaanse man en zeggen waar het op staat.

  Maar o wee, als je feiten over de creolen aankaart, dan zijn de poppen aan het dansen.


  Maak melding

 57. Deze mevrouw heeft duidelijk een probleem met Surinamers.Omgekeerd kan dat ook het geval zijn.
  In Suriname lopen er ook veel nederlandse pedofielen rond.Als je de trend van die mevrouw zou volgen zou je kunnen dat nederlanders pedofielen zijn, maar dan generaliseer je.


  Maak melding

 58. Het gaat hier over een domme tante die een racistisch boek schreef en denkt dat ze daarmee waarheden verteld en een goed ding doet. Dat is het topic en niet al die andere agenda’s die hier besproken worden.

  @Jacobus
  Je hebt duidelijk niet door dat je verhaal aantoont dat dergelijke relaties zeldzaam werden en niet getolereerd. Anders gezegd dat je verhaal juist mijn verhaal ondersteund en bevestigd!!

  @Podosierie
  Kruip ujb weer onder je steen.

  @Hans van den Broek
  Dat soort schrijvers is moeilijk aan te pakken omdat ze zich verschuilen achter het argument dat alles verzonnen is. Dit boek wel omdat de schrijfster de indruk wil wekken dat ze kennis overdraagt.

  @Johnson
  Je pretendeerd dingen te weten maar geeft blijk van onwetendheid. St-Nicolaas kwam op gegeven moment vanuit Spanje waar in de veronderstelde tijd veel moren voorkwamen.


  Maak melding

 59. De bron van vele van dit soort weetjes is vaak de Surinaamse creoolse vrouw.
  Het boek is erg generaliserend, evenals. Echter de conclusie dat het met betrekking tot vreemdgaan over creolen gaat zie ik nergens terug. Witten, Javanen en Hindostanen gaan net zo goed vreemd, maar maken vaak geen buitenkinderen. Bij witten mensen wordt de relatie vaak beeindigd en een nieuwe aangegaan, ze hebben vaak kinderen uit meerdere huwelijken of relaties . De creoolse man blijft meestal hangen totdat hij eruit wordt uit gegooid. Ik ben met witte mensen opgegroeid, als het op sexueel (wan)gedrag aankomt is er niet zo veel verschil.


  Maak melding

 60. ja en in Nederland gaan Hollanders naar een Parenclub hun vrouwen wegeven aan een andere viezerik// ze hebben kinder porno en nog meer van die immorele zaken goede ontwikkeling Sanne Bakker vertel eerst wat er allemaal voor gekke dingen in je Eigen voortuin gebeuren dus ga je Eigen BIllen wassen


  Maak melding

 61. Juf Taborda en Aslan zijn anti-piet en nu in juli heeft men tijd over blijkbaar. Je kunt ze zo gelijkschakelen met de grauwe eeuw en hun acties.


  Maak melding

 62. Een dom persoon schrijft iets waar iedereen het mee eens dat het ongepast is en jullie, het net zo domme nutteloze volk, gaan vervolgens op een heel kinderlijke manier over en weer verwijten maken..En dat gejank over de slavernij, het interesseert me totaal niet wat je achter achter achter opa heeft meegemaakt en jij hebt daar niet onder geleden. Dus wie zijn nou de zeikers.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.