NAKS Nederland lanceert site op sterfdag Wilgo Baarn als eerbetoon

7
NAKS Nederland lanceert site op sterfdag Wilgo Baarn als eerbetoon

DEN HAAG, 7 jul – Vandaag zaterdag 7 juli 2018 is het precies een jaar geleden dat cultuurguru tevens Naksicoon Wilgo Baarn op 71-jarige leeftijd is komen te overlijden. Op deze dag staat Naks wederom stil bij deze gebeurtenis en brengt een eerbetoon aan ‘oom Wil’ uit, in de vorm van een website voor stichting NAKS Nederland.

“Ete w’e firi sari dati un no man miti libi libi nanga oom Wil. Ma un sa tan memre en tapu na fasi di a ben de. Un sa ten memre oom Wil bika a libi moi nanga gudu tori gi wi na baka” aldus de stichting, die Wilgo Baarn een ware alakondre man noemt.

De website is te vinden op www.naksnederland.nl.

Filmpje: begrafenis Wilgo Baarn vorig jaar in Suriname:


7 REACTIES

 1. Wat hier getoond wordt is verre van fatsoen en respect. De mensen bevinden zich nog steeds in een dorps/plantagecultuur. Geen enkele vooruitgang is te merken alleen maar achteruitgang. Waardeloos geschreeuw/ritmische geluiden en bewegingen. Beredoti srefi no drei wan retifasi na tapu dem ede dan komt de ceremoniemeester ons dingen uitleggen. Zijn de mensen serieus bezig of zijn ze bezig met een soort van fanclub/funclub aan het vormen om te kunnen rotsooien in naam van de cultuur?
  Dit is wat wij kennen als fisti prodo waka!

  Ga jullie de geschiedenis van de Afro Surinamers na en ook dat van N.A.K.S. en wijlen de heer Eugene Drenthe.
  De infiltranten als: (…..) hebben van N.A.K.S. een ….gemaakt.


  Maak melding

 2. Wilgo Baarn een ware alakondre man? Ik zie alleen ex afrikanen bij zijn begrafenis.
  Waarom is Jezus blank? Waarom is Maria blank? Waarom is Jozef blank? Waarom alle engelen blank?
  Waarom houden ex afrikanen van blanken slaven namen?


  Maak melding

 3. Onwetendheid laat mijn medemens uitspraken doen dat niet strookt met het bewustzijn van de Afro Surinamers. Geef de bloemen nu als de persoon nog leeft maar niet wachten totdat de persoon komt te overlijden om met mooie en dure bloemen te komen. De persoon is niet meer in staat om je dank je wel te zeggen. Dit moet je zien als zelfverheerlijking of zo je wilt jezelf voor de gek houden. Het allerbelangrijke is wat voor plaats biedt je de overleden persoon in je hart. Alle overige zijn overbodig.
  Hij was zoekende maar helaas, en wij met onze conclusies.

  Wat verstaat men onder spiritualiteit/spiritisme laten we ophouden onszelf voor idioten voor te stellen. Wie in deze tijd nog geloof hecht aan deze primitieve denkwijze is blijven steken in de oertijd.
  Soms vraagt ik mezelf af of het geen tijd is dat we te rade gaan bij onszelf, de vraag te stellen of we niet bewust zijn achtergehouden. We zijn misleid door de wetenschap en op de verkeerde been geplaatst.

  De gekleurd mens is tevreden met de plaats dat zij toegediend hebben gekregen en doet geen enkele moeite om de waarheid te achterhalen.


  Maak melding

 4. @Babun Nefi, ik deel jouw mening volledig. Hieruit blijkt het gebrek aan een historisch besef. De familie Baarn heeft NAKS overgenomen en doet aan geschiedvervalsing. Het centrum in Paramaribo zou in principe naar Eugene Drenthe vernoemd moeten worden. Hij heeft NAKS betekenis gegeven binnen de samenleving en heeft er bovendien ook nog voor gezorgd dat er in 1968 een volkshogeschool met diezelfde naam van de grond kwam in Lelydorp. Ik zou Naks Nederland dan ook willen vragen hiervan kennis te nemen en recht te doen aan de harde werker Eugene.


  Maak melding

 5. Ik heb de historie van NAKS niet bestudeerd, dus zal ik even vertellen wat ik weet. De heer Drenthe was een geweldige verenigingsman, maar hij heeft zijn eigen glazen kapot gegooid toen hij zich met de politiek ging bemoeien. Hij werd kandidaat van de VHP en werd heel smalend “Drenthesing”. genoemd. Hij is na zijn mislukte en kortstondige politieke carriere naar Nederland vertrokken, aldaar overleden en begraven.
  Ik weet heel weinig af van culturu, ik bemoei mij er niet mee, maar ik respecteer een ieders geloof en overtuiging omdat culturu bedrijven oftewel afgoderij, zoals velen dat noemen, wettelijk verboden was in Suriname. Pas in de jaren 70 of 80 van de vorige eeuw werd deze wet opgeheven door minister Robin Ravales. meer bekend als Dobru. Wat weet ik van die meneer Baarn? Eigenlijk niets. Ik ben wel iets tegengekomen bij mijn onderzoek naar mijn voorouders. De Baarns en mijn familie komen van dezelfde plantage vandaan. De naam houd ik voorlopig geheim omdat ik van plan ben een boek over deze plantage te schrijven vanwege de vele wreedheden die op daar hebben plaatsgevonden. Opvallend is dat vele nazaten van de families va deze plantage zich bezig houden met culturele uitingen. Het is zelfs zo dat een voorouder van de heer Baarn met een voorouder van mij is getrouwd geweest. Het zal mij dus niet verbazen als mocht blijken dat deze man een hele verre familielid van mij blijkt te zijn. Bij zijn begrafenis heb ik allerlei Surinamers voorbij zien komen (zie het filmpje) Zwarten, Javanen, Indianen en ook Hindoestanen, vergeef mij als ik niet volledig ben geweest. De heer Baarn is overduidelijk een geweldige aanwinst voor Suriname geweet
  Wat wil ik zeggen met mijn betoog: Over de doden, niets dan goeds. Deze man was een mens en hij zal zoals wij heel veel fouten gemaakt hebben in zijn leven, maar toon een beetje respect voor de doden.


  Maak melding

 6. Oja, nog iets interessant om te weten over de heer Drenthe. Onder zijn leiding kwam de voetbalclub van NAKS in de hoofdklasse terecht. Gevolg: als NAKS moest spelen van het stadion vol vrouwen, die hun club kwamen aanvuren. Dus: de heer Drenthe heeft de vrouwen het voetballen leren waarderen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.