Nationaal oliebedrijf Suriname op zoek naar 1 miljard dollar

17

PARAMARIBO, 7 jun – Staatsolie gaat binnenkort op zoek naar een miljard dollar. Volgens directeur Rudolf Elias is dit ongeveer wat nodig is om deel te nemen in exploitatieactiviteiten. Dit dan als er winbare hoeveelheden aardolie worden gevonden. “Zoals in Guyana”, zei Elias tijdens een persconferentie. Staatsolie wil proactief te werk gaan. Het geld moet in het buitenland worden gezocht.

Er zullen obligaties worden geplaatst op de internationale markt. Surinaamse beleggers krijgen ook de gelegenheid mee te doen. Twee kredietratingbureaus zullen worden aangetrokken. Die moeten de kredietwaardigheid van Staatsolie meten. Een gunstige kredietrating moet een goede positie opleveren bij het aangaan van de obligaties. Het bedrijf wil voor twintig procent deelnemen in de exploitatie.

Het percentage is overeengekomen in de olieboringscontracten met de multinationals die nu in zee boren. Aandelenverkoop is ook een optie. Maar daar zal alleen voor worden gekozen als ook echt olie wordt gevonden. Met het geld van de obligaties zal ook een deel van de schuld van Staatsolie worden betaald. Het bedrijf is onlangs overgegaan tot de herschikking van haar schuld. Dat moet de leningen goedkoper maken.


17 REACTIES

 1. Jaja het geld in Suriname wordt in beslag genomen blackmoney heet dat.40 miljoen dollars en dan weer 30 miljoen aan euros. en zie maar de surinamers gaan voor de zoveelste maal op bedeltoer.Welk land gaat Suriname 1
  miljoen aan dollar willen voorschieten want in Suriname is niks gegarandeerd.Hoop is geen zekerheid het is fantasie.


  Maak melding

 2. In een land waar de regering Crimineel, moordenaar en drugsdealer is wil geen hond investeren. Zolang Nationale Drugs Partij aan de macht blijf gaat niemand investeren. Een van de veroordeelde Drugs crimineel is ook de commissaris van STAATSOLIE.


  Maak melding

 3. Hij mag dat geld gaan halen bij de 10 families die intussen meer dan twee miljard van het volk gestolen heeft. Familie: Graanhoost, Arahams, Sardjoe, Alibux, Wijdenbosch, Ameerali, Hoefdraad, Radhakisoen, Adhin en Herrenberg.


  Maak melding

 4. Het geld is nodig om naar winbare hoeveelheden aardolie te zoeken, wat bedoeld is voor exploitatie naar de regio en daarbuiten. Goed dat Staatsolie zich proactief opstelt. Zakendoen is vooruit denken.


  Maak melding

 5. De regering heeft overal al geleend. Dan maar via een Staatsbedrijf!!! Het komt uiteindelijk toch terecht in de kas van de regering. Dus daarom al die rooskleurige berichten van de directeur over toekomst bij Staatsolie…..Ik snap het.


  Maak melding

 6. Niemand gaat zaken doen met Staatsolie, een nationaal bedrijf waar paarse ndp elite criminele, rvc zijn. Niet eens een miljard US dollars die Vene had achtergelaten in de staatskas is er nog, niet eens vijfhonderd miljoen. Wedden dat als dit geld ooit los komt dat er een flink deel gaat verdwijnen in de zakken van de paars corrupte elite adviseurs, zijn lobbykosten. De vele investeerders zullen zich duizendmalen bedenken op China na, om te investeren in een land waar de drugslord Bouta en trawanten de macht is gegeven door de ma pima domme ndper’ s, laat staan een nationaal bedrijf waar paarse rovers de rvc uitmaken. Opa taki na soso foeroe en wie weet wordt het bedrijf dan verkocht zoals Alibaba dat voorstel ooit deed. Oma taki, ndp staat voor misdaad en armoede.


  Maak melding

 7. Jullie zijn echt achterlijk.het gaat hier niet om de NDP maar…., Suriname Staatsolie.jullie zijn echte landverraders.Staatsolie verricht heel goed werk, dus ze gaan dat geld zeker vinden om ons land verder tot ontwikkeling te brengn.Door deze president Bouterse kunnen we vandg ovr Staatsolie praten dus rottn jullie op klootzakkn bij elkaar.


  Maak melding

 8. sorry maar ik begrijp het even niet je lost een schuld in bij de staat voor 336 en nog wat miljoen aan us dollar en dan nu weer een hogere schuld aan gaan voor een miljard dolllar waar zijn we dan aantoe ? die overheid voorschieten zodat ze alles kunnen roven voor de verkiezingen ? dus iets meer dan een derde van het bedrag dan had je gewoon neitjes je aflossingen gepleegt en met der rest dan weer in explotatie gebracht toch ?


  Maak melding

 9. Goedendag mensen,

  Er zijn zeker landen die het gaan doen. Alleen wetende met wat voor regering ze te maken hebben gaan ze zelf zoeken naar de olie en zullen ze de Surinaamse staat pacht gaan betalen voor de rond waaruit ze de olie halen. Dat komt neer op dat Suriname er wel aan gaat verdienen, maar net als met de goud voorraad het maximale rendement niet behaald zal worden. Dit is wat ik voorspel de werkelijkheid kan het natuurlijk anders lopen.

  Mvg

  Dwayne


  Maak melding

 10. Leuk al die opm… heeft geen moer met NDP te maken. Een bedrijf is onafh en wordt gerund door directie en gecontoleerd door rvc. Ik vind alleen dat Rudolf c.s. zich laat meeslepen door Guyana. Voor hetzelfde geld, er is geen druppel olie te vinden voor Sur kust…kijk maar naar Frans G!
  Als er olie is, dan is met 5-8 jr ontwikkeljngstijd voldoende om naar alsnog naar financiering te zoeken…je bent dan ook in een sterkere positie om betere voorwaarden o.a. rentevoet, af te dwingen…als je geen olie vind en 1 miljard lening hebt, hoe ga je die aflossen? Net als de raf die tegen $ 95/bbl was gebudgeteerd? Soso lobi….


  Maak melding

 11. @ Gabriel

  “Leuk al die opm… heeft geen moer met NDP te maken. Een bedrijf is onafh en wordt gerund door directie en gecontoleerd door rvc.”

  U vergist zich enorm. Staatsolie is een staatsonderneming. De RvC wordt door de President benoemd en bestaat daardoor uit NPD loyalisten met Mati Etienne Boerenveen als president Commissaris.

  >>> De regering heeft sinds 2010 Staatsolie geplunderd door haar bovenmatig dividend uit te laten betalen. Staatsolie zou namelijk slechts 50% van wat zij nodig had voor haar raffinaderij uit cashflow/ingehouden winst financieren. Ofwel staasolie moest ongeveer $ 300.000.000 extra lenen tegen 7,75%.
  >>> Hierdoor kon Staatsolie haar obligatie lening van $ 50.000.000 in 2015 niet aflossen maar moest deze doorrollen en verdubbelen. Nu moet zij in Mei 2020 $ 100.000.000 aflossen.
  >>> Staatsolie heeft het verlies op Tapajay van $ 10.000.000 genomen omdat de Staat of EBS niet konden betalen.
  >>> Staatsolie heeft het Ethanol project moeten afschrijven van $ 45.000.000 omdat de staat op zwartzaad zat en niet in kon komen bij Newmont.
  >>> De staat heeft haar idiote inbreng van $ 225.000.000 voor 25% aandeel bij Newmont naar Staatsolie door geschoven. Idioot omdat Newmont 20% aandeel in Surgold kort daarvoor à $ 18.000.000 had ingekocht. De staat heeft Staatsolie 10 maal te veel laten betalen voor aandelen die pas in 2021 iets gaan opleveren.
  >>> Toen de staat Staatsolie bleef plunderen middels voorschotten op dividend die hoger waren dan de winst trokken Credit Suisse & ING hun leningen in en moest Staatsolie in paniek $ 265.000.000 aflossen. Dat was de basis voor de Oppenheimer obligatie lening van 9,25%. Als dit niet gedaan was dan was in November 2015 Staatsolie van Credit Suisse & ING geweest vanwege default.
  >>> Nu de olieprijzen wat gunstiger zijn en staatsolie weer krediet waardig is en weer bij Credit Suisse en ING kan lenen maakt de regering direct misbruik door Staatsolie te laten aflossen en voor het aandeel van 4,8% (= $ 43.200.000) in 2015 nu, 2,5 jaar, bij Staatsolie maar liefst $ 76.000.000 in rekening te brengen. Terwijl zij als junior aandeelhouder niets heeft in te brengen.
  Besluit Newmont Suriname LLC in 2021 geen dividend uit te keren dan zit Staatsolie met een investering van ruim $ 250.000.000 (geleend) waar rente overbetaald moet worden zonder dat het een cent oplevert.
  >>> Nu hoopt men op olie uit zee. Dat duurt jaren voor dat het gaat stromen. Men kan echter toekomstige royalty’s etc. ook belenen zal Hoefdraad denken.
  >>> Niemand gaat oliewinnen zolang Bouterse aan de knopen zit bij Staatsolie.
  >>> Voor het buitenland worden ten aanzien van de staatschuld de Schulden van Staatsolie (nu al $ 700.000.000) gewoon meegeteld.
  >>> De regering is niet meer kredietwaardig en misbruikt nu Staatsolie door dat te hypothekeren tot de laatste cent.

  Beste Gabriel Staatsolie is via Boerenveen niet meer als de laatste kassa die geplunderd kan worden naast het witwassen.

  Als Staatsolie niet kan voldoen dan is het van ING & Credit Suisse & Partners en is de kans groot dat de trotse Surinaamse obligatie houders hun $ 100.000.000 kwijt zijn.


  Maak melding

 12. @JoJo,

  Oliewinning op zee is erg kostbaar, en aangezien de hele wereld (Op Amerika onder Trump na) inzet
  op schone energie. Elektrische auto , huizen energie neutraal, zonnepanelen, aardwarmte. Is
  de vraag of je moet investeren in deze manier om aardolie te winnen, terwijl men in het
  midden oosten veel goedkoper olie kan oppompen tegen veel lagere kostprijs en de
  wereldvraag naar olie zal naar verwachting flink dalen. Nog niet zo lang hadden Amerika,
  Rusland, Canada, Engeland en Nederland (shell ) bijna oorlog met elkaar wie de rechten
  hadden om olie te boren in de Noordpool. Nu hoor je daar niemand meer over om dat de kostprijs
  veel te hoog is naar de huidige vraag en prijs van 72 dollar het vat.


  Maak melding

 13. @ Vliegende Hollander.

  Schallie Olie en Gas plus het weer gaan produceren van Irak en Iran plus het terug dringen van CO2 emmissie doen de vraag afnemen.
  De concurrentie is toegenomen.
  Guyana kan nog net aanhaken omdat haar Crude nog verwerkt kan worden in de nabije raffinaderijen op de Antillen.
  Surinaamse Olie is ook nog eens incourant omdat het erg dik is. Het kost meer om te winnen, te vervoeren en te raffineren.

  De exploratie boringen in Su water stopten tot nu toe 2 km boven het niveau waar het in Guyana en Brazilie gevonden werd.

  Frankrijk is gestopt hoewel ik laatst bij MARIN in Wageningen wel een Fransman sprak die een service Eiland op de rand van het Franse Continentale plat plande voor de offshore industrie, energie opwekking en fishfarming.

  Ik ga er vanuit dat zolang Bouterse aanzit niemand Olie wil vinden en dat de teksten van Elias over near shore boringen niet meer dan Wishfull thinking is vooral omdat de Su bronnen steeds vernieuwd moeten worden (stroperigheid) waardoor Near Shore heel duur wordt.


  Maak melding

 14. Zo te lezen weet mr. Jojo het e.a. over het dossier staatsolie. Thanks voor de gratis info, aannemende dat het correct is!

  Om verwarring te voorkomen; het is een 100% staatsbedrijf, dus mag de aandeelhouder ermee doen wat het wil.

  De hamvraag is, welk rol speelt de bedrijfsleiding zelf? Hele hordes CEO’s in de wereld stappen op als ze niet eens zijn met de aandeelhouder……of toch een kwestie van “linkerhand, rechterhand wassen?”.

  De echte verliezers lange termijn is het surinaamse volk; wij zijn de echte aandeelhouder….


  Maak melding

 15. @ Gabriel

  De info klopt. Het is allemaal terug te vinden bij Staatsolie, prospectussen, jaarverslagen en wat gepubliceerd wordt, plus een beetje tussen de regels door lezen. Zoals de uitleg van Hoefdraad bij het aflossen van Staatsolie schulden. l

  Elias is als ex projectmanager van Ballast Nedam ver buiten zijn comfort zone en kennis & kunde en voor zijn exorbitante Salaris in echte dollars niet meer dan een marionet.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.