Achterkamertjesgedrag rond deal met Alcoa zal Suriname de das om doen

15
Algemene politieke beschouwingen medio januari in Nationale Assemblee Suriname
De Nationale Assemblee in Suriname

PARAMARIBO, 4 jun – Suriname zal alleen baat hebben bij totale betrokkenheid van het parlement bij het openbreken van de overeenkomst met Alcoa/Suralco. Deze zogenaamde Brokopondo-overeenkomst is de enige uitweg voor legaal vertrek van de multinational. De manier waarop de regering Bouterse het nu aanpakt, heeft meer weg van het optrekken van een rookgordijn. Alcoa moet er koste wat kost goedkoop van af komen, lijkt het wel. Achterkamertjesgedrag moet het allemaal veiligstellen. Het parlement moet zich krachtig verzetten.

Vooral voor de oppositie is een historische taak weg gelegd. Het besluit van de regering om slechts de betreffende commissie van het parlement in te lichten, is je minstens verdacht. Waarom zou het zo stiekem moeten, waar het parlement zelf om een openbare bespreking gevraagd heeft. Welke ‘vijand’ zou weer kunnen mee luisteren. Niemand minder dan de oud-directeur van Suralco haalt een streep door het nut van achterkamertjesgedrag.

Als Alcoa en de regering hun zin krijgen, komt er pas over vijf jaar een haalbaarheidsstudie over de resterende bauxietvoorraden. Net zo lang mag Suriname niet met anderen onderhandelen.
“Waarom wordt de studie op de lange baan geschoven? Alles wat er te halen valt en de mogelijkheden zijn door de jaren heen tot in detail onderzocht. Er is genoeg informatie beschikbaar. Alcoa heeft alles in huis”, zegt Ramdin.

Het wiel hoeft niet opnieuw uitgevonden te worden. “Alcoa heeft alles voorhanden, alleen de infrastructuur moet nog komen”, aldus Ramdin. Intussen werkt de multinational aan de ontmanteling van haar aluinaardefabriek. Is Alcoa dan bereid te investeren in een nieuwe? Waarom zou dat als Suriname verlaten wordt omdat de winning niet meer rendabel zou zijn? De Kamer van Koophandel & Fabrieken wil nieuwe onderhandelingen.

Een eventuele overeenkomst moet mee gebaseerd zijn op voorwaarden die het bedrijfsleven aangeeft. Intussen hebben meerdere werkgeversorganisaties zich verzet tegen het standpunt van de Kamer. Argument daarbij is dat zij niet ‘voldoende geïnformeerd’ zijn over het hele gebeuren rond Alcoa. Eigenlijk wordt aan beide zijden met zoveel woorden gezegd: houd op met dat achterkamertjesgedrag!


15 REACTIES

 1. Als het om de staatsveiligheid kan ik helemaal begrijpen, dat men niet open daarover wenst te zijn. Maar in deze Alcoa deal is het onzin.


  Maak melding

 2. Misiekaba heeft de stropdas heel strak om de hals van Sur. getrokken door zijn uitspraak dat als de Suralco weg wil,ze weg kunnen gaan.Niemand zou hun uittocht beletten.Hij zou van Sur.een tweede Dubai maken.Nu moet niemand huilen als de Amerikanen weggaan zonder een kruimel te laten.


  Maak melding

 3. Door dit soort geheimzinnigheid, om het achter gesloten deuren te houden, en het volk buiten te sluiten, bewijzen deze assholes weer eens iets te verbergen te hebben, wat een bevrijding zal het zijn in 2020, wanneer deze paarse rotzooi hun rol is uitgespeeld, ze kunnen dan 25 mei als nationale bevrijdingsdag invoeren.


  Maak melding

 4. Er worden door de ma pima corrupte elite paarse rijk parasieten en poepvliegen van alles bedacht om een bigi njang te maken. Wanneer wordt het anti paars volk verlost van deze ma pima ndper’ s.


  Maak melding

 5. De man die onderhandelt met Suralco {Sardjoe}is betrokken geweest bij het aannemen van smeergelden in de balast nedam affaire.Wat kan je verwachten.1+1=2.Soso froemu.


  Maak melding

 6. nieuwe tijden en verlichting voor suriname in 2020 weg met bouta en waar is de 2miljard wat in kas was verdamp hoe dan smelter ma hoe kabouter heeft alles mee genomen sory a gwe .


  Maak melding

 7. Achterkamertjes gedrag heeft met hoeren gedrag te maken.Sommige mensen zijn instaat hun eigen moeder te verkopen en dit doet het Parlement. Capabele mensen met verstand van zaken sta op en jaag deze waardeloze regering weg.


  Maak melding

 8. Velen kunnen Bouterse nog steeds niet begrijpen of willen begrijpen met zijn dictatoriale neigingen. Bouterse ziet alles anders, Hij is voorzitter en eigenaar van de NDP en zijn partij heeft de meerderheid in de assemblee. Hij bespreekt s ‘landsbelang alleen met zijn partijgenoten in Ocer of op zijn ministerie. De oppositie en de (domme massa) bevolking hoeft echt niet te weten wat er met Alcoa wordt besproken. Als zijn partijgenoten op de hoogte zijn, dan heeft hij verder geen moer te maken met de rest.

  Die man is de baas in dit land en is niemand verantwoordelijkheid verschuldigd de rest van de knopendraaier (Edward Belfor, Carl Breeveld, Gregory Rusland, Patricia Etnel, Paul Somohardjo, Asiskumar Gajadien, Chandrikapersad Santokhi, Jitendra Kalloe, Krishnakoemarie Mathoera, Mahinderkoemar Jogi, en Sheilendra Girjasing) assembleeleden ook niet.

  De mensen van de oppositie zijn niks anders dan een stelletje kwajongens/idioten dat op oorlogspad zijn. In plaats met goeie argumenten te komen of zijn goed gedocumenteerd. Komen ze met kletspraatjes aan dansen, vanzelf vraagt men zelf, dat de ministers en anderen weg blijven van de toneel uitvoering. Er zijn genoeg feiten en serieuze vragen te stellen aan de ministers en de president. Maar nee, vinden het zeker niet belangrijk en gaan over tot pietlullige onderwerpen om de regering voor schut te plaatsen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.