‘Surinamers dromen van wisselkoersen uit periode Venetiaan’

24
‘Surinamers dromen van wisselkoersen uit periode Venetiaan’
Archieffoto: President Desi Bouterse (l) en zijn toen aftredende voorganger Ronald Venetiaan in augustus 2010

PARAMARIBO, 23 mei – “Mensen dromen van een wisselkoers, zoals die was in de periode van Venetiaan.” Dit zegt parlementariër Mahinder Jogi van oppositiepartij VHP. De wisselkoers voor vooral de euro gaat de laatste dagen snel omlaag. Het lijkt wel een droom die uitkomt. Surinamers kregen ooit te horen van hun regering dat de wisselkoers omlaag gebracht zou worden. Het is niet gebeurd. Mensen berusten zich erin dat de wisselkeors ongrijpbaar, en daarmee het leven steeds duurder werd. Nu lijkt het ineens wel te kunnen.

Weliswaar gebeurt het door invloeden van buiten af. Hoe dan ook, de ‘koers’ zakt. Daarmee neemt de hoop toe dat ook de prijzen in de winkels een duik nemen. “Dat is waar het volk naar verlangt”, zegt Jogi tegenover De West. Een echte verbetering zal het uiteindelijk niet blijken. Wat nu gebeurt, is gewoon het gevolg van een ingreep van de Nederlandse justitie. Duurzaam zal de wisselkoersdaling dus niet blijken te zijn.

Wat nu moet gebeuren, is dat de regering investeert in productie en het scheppen van werkgelegenheid. Daar is tot nog toe niet veel van terecht gekomen. Het zal voorlopig wel blijven bij het dromen over wisselkoersen van tijdens de regering Venetiaan. Die lagen toen wel honderd procent lager dan nu. Jogi vindt dat handelaren ook de markt volgen als het omlaag gaat. Dus moet er ook meer worden gecontroleerd.

24 REACTIES

 1. Jaren 1996-2000 regering ma pima Sjulleke Wijlenbosh. Wie kan zich de koers voor 1 U$ en 1 Nfl. nog herinneren? 350 voor 1 U$ en 450 voor 1 NF. Einde regeringsperiode Boefi Sjulleke in 2000 voor 1 U$ 4.000. Al die ma pima klote debiele dwaze idiote soso lobi na dagoebal partij verdienen het om wederom beroofd te worden door corrupte criminele kopstukken binnen deze zeer criminele politieke partij olv van de allergrootste misdadiger, wiens zoon en stiefzoon ook verworden misdadigers zijn.
  Ndper’ s moeten niet klagen, laat ze richtig huize Bouta gaan en vragen….eeh baas……eeh wat hebt je eeh met et geld gedaan dat eeehhhh Venetiaan in de staatskas had achtergelaten…eeh baas…………OE MARS B=GWE, KMOPO DJA NA FES MI POORT, MARS GWE NA STRAT FOS MI SHOET OEN TJIERI. mA BAAS, BAAS, wi e ka, we hebt geen geld. wI NO SA FREDI MORO GI BAAS, WANT BAAS TJOES MONOE SO MENI LESI, STREE DE FOE STREE OE NO SA FREDI, SCHOTEN VALLEN LINKS EN RECHTS, DE MENIGTE NDPER’ S RAKEN VERHIT EN ENKELEN DRAAREN PAARS DOOR, WI GO BRONG A HERI MA PANG PANG DIDIBRI DAGOE DISIE NANGA ALLE DENG MA PANG PANG boeven. 100.000 DOLGEDRAAIDE NDPER’S GAAN ALLE HOEKEN VAN HET LAND ALLE PAARSE CORRUPTE BOEVEN AFSTRAFFEN, NET ALS IN BURUNDI, NA WANG BURGEROORLOG TUSSEN DE DIEHARDE MA PINA NDPER’ S EN DE ONTNUCHTERDE NDPER’ S. wO KA. ALLES WAT NDP ELITE HEEFT GEROOFD ZAL HEN TOT DE LAATSE CENT WORDEN AFGENOMEN.


  Maak melding

 2. ‘Surinamers dromen van wisselkoersen uit periode Venetiaan’

  Als dat zo is dan is de oplossing heel eenvoudig. Jagen jullie ddb en gangsters weg en laat technocraten met kennis en ervaring van de oppositie die voor die wisselkoersen uit die periode zorgden dit weer doen met het juiste beleid, de juiste personen.

  ddb, ndp, gangsters hebben de kennis en ervaring niet en weten geen beleid te maken, die voor rust, vrede, veiligheid, orde, werkgelegenheid, welvaart en welzijn, vooruitgang en ontwikkeling zorgt en de naam van Suriname goed op de wereldkaart wordt gezet en Surinamers daar trots op zijn en een voorbeeld is voor de wereld.

  “Ben ik nou degene die zo slim is, of ben jij zo dom?”

  Time4Change!
  Chan4Pres!

  Leve:
  – VHP, NPS, PL, ABOP, en andere politieke partijen die voor het algemeen belang van Suriname gaan (inter)nationaal,
  – hun leiders,
  – het Surinaamse Volk,
  – de grondwet van Suriname, Internationale verdragen
  – mensenrechten,
  – welvaart, welzijn, vrede, veiligheid, orde, vooruitgang, werkgelegenheid, het algemeen belang van de bevolking, enz.

  Hoera, Hoera, Hoera!

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 3. De meeste dromen zijn bedrog. Laten wij naar de realiteit kijken. Het is belangrijk dat wij onze SRD meer gaan waarderen. De winkeliers drijven de prijzen omhoog. Kijk naar de huizen verkoop of in Euro of USD, De toeristen lachen zich rot. Wie gaat een huis in Suriname kopen in Euro’s of USD voor belachelijke hoge prijzen.
  Suriname behoort niet tot Europa of Amerika. De taxatie waarden is veel lager. Percelen die om de haverklap blank staan. Wegen onbegaanbaar. Huizen wat de bouw betreft heel veel aan mankeert. De huurprijzen van krotwoningen in Euro”s. Wat bezielt deze mensen? Verkoop auto”s ook prijzen Euro of USD. Hierin moet zeker ingegrepen worden.Dit brengt het land ook naar de klote.Percelen te koop ook in Euro of USD. Mensen blijven met hun verkoopwaar zitten. Er zit totaal geen logica in het systeem en denkwijze.
  Medische zorgverlening in Euro of USD en direct betalen. Heb je geen valuta sterf dan maar, of vraag je familie in het buitenland om geld voor je te sturen.Mentaliteitsverandering maar niet in positieve zin.
  De wetten hier, zijn wetten van lik mijn vestje of schoenzool. Suriname is verder aan het verpauperen.


  Maak melding

 4. Had eerder de indruk, dat Surinamers dromen over de ondergang van dit land, anders zouden ze niet op die paarse rotzooi gestemd hebben.


  Maak melding

 5. Waar blijft onze huiseconoom RobG of durft hij niet meer te schrijven
  na slecht nieuwsshow .

  AZ-debacle
  ballast Nedam
  SLM
  Staatsziekenfonds
  In beslagname 19 miljoen door Nederland


  Maak melding

 6. Om een land goed te besturen moet je verstand hebben van zaken en dat hebben die machthebbers in Suriname niet.Zo lang zulke mensen aan het bewind is komt het nooit meer goed in het land.Ze hebben het land leeggeroofd en die leiders hebben hun tegoeden in het buitenland gebracht.


  Maak melding

 7. Ff een reminder. Tijdens Venetiaan 1 is de koers gegaan van 1:20 voor een USD naar 1:400. En Venetiaan 2 is de koers gegaan van 1:700 naar 1:2800. Ik denk niet dat iemand daarover zit te dromen. Dat is een regelrechte nachtmerrie.


  Maak melding

 8. Denkt iemand dat de Nederlandse Justitie invloed heeft op de wisselkoersen? Lees ik dat goed? Droom rustig verder maar de economie zit echt anders in elkaar niemand kan de koersen goed voorspellen. Wie dat kan, is miljonair geworden. Daar hoort Justitie niet bij.


  Maak melding

 9. Niemand kan de wisselkoersen gedurende een lange periode voorspellen. Dan word je miljonair. En de Nederlandse Justitie is dat zeker niet.


  Maak melding

 10. Niemand kan koersen van munten voorspellen. Suriname mag van geluk spreken bij stabiliteit van valuta. Zie wat er in Venezuela gebeurd. Wanneer komt er hulp voor Venezuela?


  Maak melding

 11. Niemand kan koersen van munten voorspellen. Suriname mag van geluk spreken bij stabiliteit van valuta. Zie wat er in Venezuela gebeurt. Wanneer komt er hulp voor Venezuela?


  Maak melding

 12. God alleen kan suriname bevrijden van deze vervloekte satan beest desi bouterse!
  A mang fuck a kondre up a kondre falliet en slm ook is falliet mede namens bouterse die telkens vluchten chartert om naar zijn oerdomme maatjes te gaan in caraibisch gebied!
  Deze landen hebben u niets te bieden opa desi!
  Waar u bent heerst er chaos, rot toch op!


  Maak melding

 13. Wat er in Suriname met de waarde van het geld gebeurt, begrijp ik niet. Ik verzamel Surinaamse munten. Maar wat is de waarde van een gouden munt van 125.000 gulden in 2000? Niet meer dan se goidwaarde van 585/1000 x 15 gram. Dus 8,8 gram netto goud. Rond 500 euro. Met welke munten betalen Surinamers elkaar nu? Zijn er nog kleine deniminaties? Of worden euro’s en dollars gebruikt? Als je als land geen geld maakt dan kun je niet anders dan gebruuk maken van andere valuta’s.


  Maak melding

 14. Volgens mijn muntencalogus 2018 is er sinds 2013 geen normale Surinaamse munt meer geslagen! In 2013 nog 650 sets met 1 cenr, 5 c, 10 c, 25 c, 100 en 250 cent. Maar dat waren munten voor verzamelsets. Waar betalen Surinamers mee in eigen land? Ik denk niet met een jaarset of een gouden munt van 120.00 gulden…


  Maak melding

 15. Vandaar dati Su beng djeersi wan broko pranasi in 2010,alleen mensen in Paramaribo hadden elektriciteit en schoondrinkwater,nu geniet iedereen in Su van schoondrinkwater en elektr,ziekenhuizen en poliklinieken overal in het land,1200 scholen bijgebouwd,15000 huizen bijgebouwd,60000 mensen hebben een perceel gekregen ,tientallen bruggen overal in het land in amper 7 jr NDP gerealiseerd alleen makaken en buritjies,verlangen nr de periode van Vene en de 40 rovers onderleiding van Chan ,nietwaar Luti tingi bal fu tingi broki en the wannabee Hollanders keep on dreaming


  Maak melding

 16. De makaken,buritjies,and the wannabee Hollanders zonder enige verstand van markt economie zijn weer aan het dag dromen en hallucineren met Luti tingi bal fu tingi broki voorop met shitti shitti in hun broek sari tori,ned is verleden tijd we willen geen Hollanders met schijt in hun onderbroeken komen bepalen hoe ons mooie land geregeerd moet worden nee,no wang tingi bille wit man of afstammelingen van varkens komt dat voor ons bepalen


  Maak melding

 17. Dankzij het doortastend optreden van de hollanders komt er een eind aan al die misdadige praktijken van de cambios geld in ambulances geld via surichange geld in auto.s het werd naar suriname gesmokkeld om vervolgens via de bank weer naar nederland te gaan zogenaamd om bedrijven te betalen bedrijben die ze zelf via via hadden opgezet .Geen wonder dat chan gilde dat de vhp meer geld heeft dan het land .Daarom gillen al die vhpers nu moord en brand . 🤣🤣🤣🤣🤣


  Maak melding

 18. Welnu BoehoeBitsjori,ik ben het volkomen met u eens. What a Heli met euro’s s in Suriname.Wij betalen in Nederland toch ook niet met Dvd’s? Wat een onzin zeg. En dan nog roepen we missen die EURO’S.
  Laat de mensen die er op vakantie gaan hun EURO’S vooraf wisselen voor SSD’S . Dat moet ik ook als ik naar Indonesië reis. Ophouden met dat gedonder. Suriname is al bijna een halve eeuw onafhankelijk en toch maar blijven zeuren over EURO’S


  Maak melding

 19. Ze weten dat de koersdaling van de Euro alleen maar komt doordat er 19 miljoen Euro door de NL-douane is vast gehouden. Hoefdraar en Gersie houden dan ook hun lippen strak gesloten


  Maak melding

 20. Waren we maar nooit onafhankelijk geworden.
  Als er een partij komt die Su weer bij Holland wil gaan voegen… Mijn stem hebben ze!


  Maak melding

 21. Lal bahadoer 24 mei 2018 at 02:54
  Vandaar dati Su beng djeersi wan broko pranasi in 2010,alleen mensen in Paramaribo hadden elektriciteit en schoondrinkwater,nu geniet iedereen in Su van schoondrinkwater en elektr,ziekenhuizen en poliklinieken overal in het land,1200 scholen bijgebouwd,15000 huizen bijgebouwd,60000 mensen hebben een perceel gekregen ,tientallen bruggen overal in het land in amper 7 jr NDP gerealiseerd alleen makaken en buritjies,verlangen nr de periode van Vene en de 40 rovers onderleiding van Chan ,nietwaar Luti tingi bal fu tingi broki en the wannabee Hollanders keep on dreaming

  Lal bahadoer 24 mei 2018 at 03:11
  De makaken,buritjies,and the wannabee Hollanders zonder enige verstand van markt economie zijn weer aan het dag dromen en hallucineren met Luti tingi bal fu tingi broki voorop met shitti shitti in hun broek sari tori,ned is verleden tijd we willen geen Hollanders met schijt in hun onderbroeken komen bepalen hoe ons mooie land geregeerd moet worden nee,no wang tingi bille wit man of afstammelingen van varkens komt dat voor ons bepalen

  Terecht kan gezegd worden dat ndper’ s de allergrootse debielen, dwazen, idioten zijn. Hoe slechter het in het land gaat, des te meer geven Bouta en paarse zombies, Nederland de schuld. Opa en oma blijven daarom hun kroost, waarschuwen voor het paranoide besmettings gevaar van de demon Bouta en duivelse trawanten. Eenmaal besmet met het paars misdadige virus en precies zo als die paarse idioot Lal Dagoebal verwordt je denkwijze.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.