‘De regering is er op uit Suriname ten eigen bate te verkopen’

27
Tekort aan contante US dollar biljetten in Suriname; banken adviseren girale overmakingen
Foto: (c) ptmoney.com

PARAMARIBO, 20 mei – “De regering is duidelijk er op uit Suriname ten eigen bate te verkopen.” Dit zegt parlementariër Asiskoemar Gajadien (VHP). Lachende derde is multinational Alcoa. Belangrijke besluiten die Surinames positie moesten bestendigen zijn op de lange baan geschoven. Suriname raakte zo momentum kwijt. Gajadien heeft niet de indruk dat de regering er om maalt. Het is een bewuste strategie, waar ook de regeringsfractie in het parlement aan heeft mee gewerkt.

Het parlement dat wijzigingen in de Brokopondo-overeenkomst met Alcoa moet goedkeuren, is buitenspel gezet. Voor Suriname belangrijke wijzigingen kunnen zo niet worden ingebracht via openbare debatten. Intussen gaat de tijd steeds meer dringen. De regering kan straks beweren dat er geen tijd meer is en dat er snel getekend moet worden. Erger is dat voordelen in de overeenkomst worden genegeerd. Dat kost honderden miljoenen.

Suriname betaalt honderd miljoen dollar per jaar aan energie. Die wordt geleverd vanuit de krachtcentrale te Afobakka. “Bij het vertrek van Alcoa in 2015, had de centrale al overgedragen moeten worden. De samenleving heeft intussen ruim tweehonderd miljoen dollar uitgegeven aan energievoorziening. Wat er nu gebeurt, is dat wij nog steeds betalen voor wat ons toekomt”, aldus Gajadien.

Bekijk ook:


27 REACTIES

 1. Hshaha wat ik altijd zegt bevestigd deze vhper nu Hun grootstezorg is dat er geld verdiend wordt en ze zijn er niet bin .De vhp heeft nooit en te nimmer om het land gegeven masr het gi g puur om de belangen van een paar hindoestaanse familiesIk vroeg eentje eens NOEM IETS OP DAT DE VHP HEEFT GEDAAN EN WSSRVAN SURINAME ECONOMISCH PROFITEERT.Hij is mij tot de dag van vandaag het antwoord schuldig .Wie o wie kan mij een project grote fabriek straat of ietz dergelijks aanwijzen .Al dat geneuzel in DNA isgewoon pure frustratie om het mislopen van geld


  Maak melding

 2. Dit is een goede testcase voor het parlement. Gaan ze de regering dwingen om zich te houden aan de afspraken met het parlement? Og is het parlement een papieren tijger.
  Sardjoe is geen VHP-er maar een NDP-er en de baas van Bouterse!


  Maak melding

 3. Simpele zielen worden keer op keer weer ingepakt door populistisch leiders/politici. Heb je een brug, een straat of ander infrastructureelobject laten bouwen dan pas heb je bijgedragen aan de opbouw van het land. Wat kortzichtig en zie hier de redenen waarom wij dit soort regeringen/leiders kiezen.
  Het artikel gaat over de wijze waarop de regering en haar vertegenwoordigers omgaan met de belangen van het volk. Vraag zou moeten zijn of de bewering van Gajadien klopt of niet. Welnu, niemand kan ontkennen dat we ca 100 mlj p/j betalen voor de energie geleverd door de waterkracht centrale. We weten ook allen dat het parlement (dna) de regering heeft teruggefloten, ook de ndp fractie heeft dat gesteund. Onlangs is de president boos uit dna weggelopen bij een discussie over deze kwestie. Hij, de president, wist niet meer wat met het parlement was afgesproken?! Als de bevolking, de kiezers niet objectiever en kritischer worden dan sommige posters op dit forum kunnen we rustig achterover leunen tot we een 2de Venezuela zijn geworden. Jammer dat we alleen kijken of iemand cool overkomt i.p.v te letten op zijn/haar prestaties; uiteraard tastbare prestaties (smiley)


  Maak melding

 4. Gali Gali Chor Hai pakistani song: het is van toepassing voor de gehele ndpers of het hindostanen of creolen zijn. bouta is was en zal altijd een loopjongen van een paar rijke hindostanen zijn. alle boslandcreolen en stadscreolen die denken dat ze op een kroeshaar stemmen worden gigantisch bedrogen hindostanen hebben de leiding zij geven hier en daar een ministerpost aan een creool om hun zoet te houden.
  in de hele wereld worden ex ministers presidenten en anderen aangepakt de laatste is van maleisië, De Maleisische politie heeft 284 dozen met designerhandtassen en 72 zakken met juwelen, contant geld en horloges in beslag genomen na een inval in een appartement van ex-premier Najib Razak, die vorige week de verkiezingen verloor. ook in suriname moet men kunnen aantonen waar hun rijkdom van dan komt. eerlijk verdiend mag je het houden anders opsluiten deze criminelen.


  Maak melding

 5. Bouterse heeft Suriname vernietigd en al zijn rijkdommen aan zichzelf toebedeeld.Het domme massa die op hem hebben gestemd hebben spijt dat deze domkop het land niet goed kan besturen. Die man heeft alleen maar verstand van wapens om te doden als in 1982.Dat is mijn mening als Surinamer die in armoede leeft in mijn eigen land.


  Maak melding

 6. @Praserie, ik weet niet welke “ontwikkelings” niveau jij hebt……anders zou je ook begrijpen en inzien…dat wat regering bouta doet…..killing is voor Su!!!


  Maak melding

 7. Ach man de vhp bestaat louter uit massala roeptoeters. Ook na 2020 blijft Bouterse de president in Suriname en met een beetje goede wil sluiten de vhp ers zich aan bij de ndp.


  Maak melding

 8. @ Parbo,

  Maar als een masala roeptoeter jou een bord rijst of roti met masala kip/doks/lams aanbiedt, vraag je om meer.
  Je hebt niet eens door dat je racistisch bezig bent.
  Dat een donkere jongen in Nederland door een grensrechter voor aap is uitgemaakt, kan en mag niet.
  Hindustanen met allerlei namen benoemen door creolen mag weer wel.
  Racisme houdt de ontwikkeling van Suriname enorm tegen.


  Maak melding

 9. Jiyani, vaa ben ik het niet met je eens, maar trek je niet te veel aan van die Parbo, een van de grootste zwarte racisistiche kloothufters met zijn uitspraken hier op WKN die gewoon niet serieus te nemen is met zijn paars getinte uitspraken, dit heeft dus niets met racisme te maken maar is gewoon een constatering


  Maak melding

 10. Eigen belang zakken vullers.
  De armen worden armer en de rijken rijker.
  We gaan nu weer voor 5. In alle andere landen worden corrupte ambtenaren directeuren ministers presidenten aangepakt. Alleen in Su niet.
  Vind je het gek dat de afgestuurde studenten geen baan kunnen vinden?
  Directeur wordt ontslagen met behoudt van salaris.


  Maak melding

 11. Het is pure gebrek aan kwaliteit, deskundigheid. Want als dde NDP geldwolfmachine zich goed had ingelezen in deze akkoorden, dan hadden ze tientallen miljoenen dollars voor Suriname kunnen binnenhalen en een paar miljoen in hun eigen zak gestoken.
  Helaas zijn sommige zwarten zoals Parbo jaloers dat de VHP-er Gajadien wel zo’n akkoord kan napluizen – mits hij er toegang toe krijgt – en de NDP-toppers niet. Waarom zijn creolen eigenlijk altijd zo jaloers? Ze kunnen zelf niet zoveel maar gunnen een ander die wel iets kan helemaal niks.


  Maak melding

 12. Het is nog ver, pas over 2 jaar zijn er weer verkiezingen. Deze verkiezingen zijn nu voor een ieder belangrijker dan ooit. Bouterse en Hoefdraad gaan er alles aan doen om hoe dan ook te blijven regeren al op een ondemocratische wijze danwel met fraude.

  Surinamers moeten nu goed beseffen in wat voor positie en toestand zij nu leven. Willen ze verbetering dan moeten ze allemaal gaan stemmen misschien zijn zij het niet helemaal eens met VHP of NPS of Da’91 maar zij zijn in ieder geval beter dan die criminelen van de NDP.

  Die 50 % van de Surinamers die eigenlijk niet willen stemmen hebben de kracht om Suriname te redden en weer te herstellen.


  Maak melding

 13. Alles wat deze ma pima misdadig corrupte roverheid olv ddb, De DWAAS Bouta onderneemt is deze ma pima misdadig vervloekte duivelszoon aan de macht te houden en mee te stelen en te roven. De ma pima paars verdoemde paria’s schijten en pissen dagelijks een ma pima ddb buffel hoe rond te komen. Roven en stelen is net zoals ddb en duivelse trawanten, schering en inslag bij het gros der ma pima ndper’ s. Een ieder die ddb als leidsman zit is een ma pima paarse zombie, ook de ma pima vals awariedomries, Stef Meyje, Misika en bobo Dodje. Hoe is het mogelijk dat christenen op een duivel hebben gestemd en voor deze duivelse ddb opkomen. SIMPEL. Ze zijn nep christenen, waar het allemaal gaat om de show. Ddb heeft vaker gepredikt in Meyje gemeente gots bazuin. Heiligschennis is wat er steeds gaande is. StefAnus de ma pima ddb vereerder laat zich net als ddb bedienen, in plaats van het geven en dienen. Roven is hun inborst in naam van hun got. Zie de paarse vruchten der duisternis die overal om zich heen grijpen. Moord, roof, diefstal, overspel, hoererij, bedriegen en bedreigen. Dat zijn nu de werken der duisternis die Meyje, Misika en Dodgson op handen dragen. Ze hebben niet gekozen voor land en volk, maar voor hun eigen zakken, geldzucht is de wortel van het kwaad, en het gros der zogenaamde paarse helpers hebben hun zielen verkocht aan ddb, didibri, de dwaas bouta, de vloek sinds 1980. WO ka, ma pima ndper’s. Wie ndp niet haten zijn debet aan het paars misdadig verval.


  Maak melding

 14. Een ieder die het opmeent voor ddb en zijn ma pima roverheid is ziende blind en horend doof. Oma taki, ndper’ s zijn duivels ddb bezten zombies en zijn zelfs in staat om Bouta’ s ontlasting en urine te eten en te drinken, zo liefdevol duivels bezten zijn deze vervloekte ndper’ s. Opa taki, ndper’ s oe ma bigi bigi PP.


  Maak melding

 15. De sjoeka’s zijn de echte christenen. Ze gaan naar baas-boven-baas en bidden: geef ons heden onze dagelijkse porsie BB met R. Wij zullen kwijtschelden uw zonden en op u stemmen.


  Maak melding

 16. Gajadien verkoopt alleen maar simpele en goedkope onzin aan de mensen. De voorstelling van zaken die hij geeft kloppen voor geen millimeter.


  Maak melding

 17. Robg,
  En daar hebt jij geen last van ,van simpele en goedkope onzin .
  Jij geeft altijd gefundeerde commetaar .
  Hier boven schrijf jij het klopt voor geen millimeter wat klopt er voor geen millimeter,leg eens uit .
  Lof is mijn vraag zoiets als dweilen met de kraan open


  Maak melding

 18. Praserie, je heeft het over Hindoestanen maar wacht even je gaat zien hoe jou soort en NDPers gaan buigen en op de knieen gaan voor de Indiase president. NDP ziet alleen maar $tekens en hoe ze het in hun zakken kan steken.
  ISDB is terug getrokken om de corruptie, je moet niet denken dat de indiers gek zijn dat ze zakken met geld gaan overhandigen.


  Maak melding

 19. Alleen in de BAKBA-WINKRI-PAARSE Sranan staat, sluit een
  prive-commissie, namens de machthebber, GEHEIME DEALS
  met een MULTINATIONAL !

  DE DAM is EIGENDOM van het Surinaamse VOLK, het is GEEN
  PRIVE-eigendom van de NDP !

  aub Paarse Machthebbers WEGJAGEN !

  STOP DE PAARSE VLOEK !

  PS : Paars heeft Sranan, helaas FAILLIET gemaakt, door MEGA-
  consumptieve uitgaven, corruptie en illegaal gelddrukken !

  Nu worden alle staatsbedrijven uitgehold en komen multinationals
  goedkoop weg, door Kromme Corrupte deals !
  Suralco moet voor vele MILJOENEN vergoeding betalen aan Sranan,
  voor de in Sranan aangerichte schade en achtergelaten rotzooi !
  Dit geld is bestemd voor het VOLK, niet voor NDP-zakken !!!!


  Maak melding

 20. Daar heb je de Glazenbollers weer.
  Wat een idiote zijn jullie zeg. Suriname is een land vol met HERSENLOZE BEWONERS, waarvan oom Ludwig van abrabroki de grootste is. Zo dom heb ik ze nog nooit meegemaakt. Deze HERSENLOZE KRAAIT alleen maar Onzin uit.
  Hoe dom kun je nog zijn dan Som?


  Maak melding

 21. Volgens de Rekenkamer bedroeg per 31 december de totale binnenlandse staatsschuld afgerond SRD 5,3 miljard en de buitenlandse SRD 12,8 miljard, omgerekend 1,7 miljard US dollar. In januari vorig jaar bedroegen deze schulden nog respectievelijk SRD 4 miljard om SRD 6,2 miljard. In het rapport doet de Rekenkamer ook melding van onregelmatigheden bij het personeelsbeleid, onderhandse gunningen en subsidies.


  Maak melding

 22. Ik heb hier de afgelopen tijd velen ”wijze”dingen horen praten. Heleboel negatief over de heer Bouta en zijn NDP. Ka dat het er de afgelopen jaren niet beter op is geworden dat ziet een blinde nog. Maar wie kan mij dan vertellen welke partij wel te vertrouwen is? En het land wel kan besturen zoals we allemaal graag willen,zonder racisme. Want als er een land is waar racisme heerst dan is het wel in Su. Waarom bundelen de knappe koppen hier niet samen hun krachten en maken een eigen partij. En gaan over 2 jaar de strijd aan met de gevestigde orde . Ben bang dat het geen moer uithaald wat met ook wil en doet in Suriname. De corruptie is te diep geworteld . Ik voorspel dat er weer een coup gaat komen. De srd moet er weer uit of de.koersen moeten drastisch aangepakt worden. En vast aan de US Dollar koers . En laat de koers op 3.50 srd. Maar goed deze blanke met een Surinaamse hart zegt maar wat. Ik zou wensen dat Su vooruit komt. De bevolking eindelijk eens het verleden achter zich laat en haat en neid vergeet. Sla uw handen in 1 en maak van Uw land dat wat het kan en hoort te zijn. Een Eldorado voor het volk. En niet voor de corrupte bendes die er nu heersen.


  Maak melding

 23. een crimineel heeft 100 en 1 list en bedrog om zijn of haar activiteiten te verbloemen. ik hoorde iemand roepen van wat hebben de andere regeringen gedaan…..laat me het zo zeggen je gaat iets in het land bouwen met krediet vanuit het buitenland waardoor de last niet meer opgebracht kan worden dan ben je fout bezing en dan heb ik het niet eens over de corruptie gelden die ze over deze project hebben gemaakt.

  de aflossing is zo hoog dat de ziekenhuizen politie onderwijzers niet meet betaalt kunnen worden wat is dan het nut van zo een project.
  bouta gaat vallen dat is een feit maar de mensen zonder ruggegraat die daarna komen moet de corrupte personen aanpakken anders zijn zij nog corrupter dan bouta. en de burgers maar lijden en pinaren. de wachtgelden die moet radicaal afgeschaft worden voor ex loser van het parlement. laat ze een baan zoeken die parasieten. alleen een regering met ballen kan dit probleem die bouta heeft gecreëerd aanpakken.

  burgers wat in de dna zit is bijna allemaal oplichters en criminelen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.