Boek: Ketens en banden Suriname en Nederland sinds 1600

10
Boek: Ketens en banden Suriname en Nederland sinds 1600

AMSTERDAM, 24 apr – Op vrijdag 1 juni vindt de presentatie plaats van het boek ‘Ketens en banden. Suriname en Nederland sinds 1600’, geschreven door Eveline Sint Nicolaas, conservator geschiedenis in het Rijksmuseum. Ketens en banden vormt het sluitstuk van de Landenreeks van de afdeling Geschiedenis van het Rijksmuseum. Aan de hand van voorwerpen uit de collectie van het Rijksmuseum wordt in deze serie het gedeelde verleden beschreven van Nederland en respectievelijk Ghana, Indonesië, China, Japan, Sri Lanka, Zuid-Afrika, India en Suriname.

De gedeelde geschiedenis van Suriname en Nederland is op veel objecten binnen de collectie van het Rijksmuseum terug te vinden. Op schilderijen van suiker- en koffieplantages en op luxe glazen waarmee plantage-eigenaren dronken op de voorspoed van hun bezit. Op kaarten van Suriname waarop de veroveringen op de natuur en de strijd tussen de kolonisten en de Marrons te zien is. En op foto’s van de winning van goud en bauxiet die de latere exploitatie van het land tonen.

Ketens en banden laat zien dat deze voorwerpen ook het verhaal van de slaafgemaakten of de contractarbeiders vertellen. De vaak persoonlijke verhalen achter de voorwerpen gaan ook over de Surinamers die in de loop der eeuwen naar Nederland kwamen. Wie waren zij en wat bracht hen hier?

10 REACTIES

 1. Is toch altijd leuk om te weten van waar je voorouders zijn gekomen en waarom.Als velen dat gaan begrijpen,gaan ze niet meer steigeren als ze ergens het “N”woord tegen komen.


  Maak melding

 2. Ik vind het intrigerend om te zien/lezen hoe sommige Hindoestaanse broeders reageren op verslagen/nieuws over de negroïde medemens. Als het positief of neutraal nieuws is dan reageren ze alsof ze door een wesp zijn gestoken. Als het negatief nieuws is dan gaat de (racistische) beerput open.

  Bij deze figuren is er geen sprake van objectiviteit. Het is wel opmerkelijk dat de jongste generaties zich laten omkopen voor een glas kasiri…al die zorgvuldig met de paplepel ingegoten racisme ten spijt.


  Maak melding

 3. Hoogste tijd voor Nederland om de navelstreng met het corrupte, criminele, gewelddadige, dictatoriale narco-land Suriname voorgoed door te knippen.


  Maak melding

 4. Toetsenbord helden,
  je kunt de door jou genoemde bevolkingsgroepen ook omwisselen, lood om oud ijzer, racisme is beslist niet aan 1 bevolkingsgroep voorbehouden, integendeel.


  Maak melding

 5. 1 ding weet ik zeker;de kolonisator vond de Britisch Indiër een luie mens omdat hij niet kon tippen aan de werk tempo van de tot slaaf gemaakte Afrikaan ,vandaar dat ze iedere dag behoorlijk werden afgeranseld,de mannen waren zo bang vr de blanken dat al het leed hen werd aangedaan begroet werd met dank je wel meneer,het merkwaardige in deze is dat zij de witte man tot vandaag de dag adoreert,ik zelf denk dat het door de afranseling kwam,dat zie j bij mensen die ontvoerd worden,na verloopt van tijd worden ze verliefd op hun ontvoerders,ze ontkennen ook dat ze dagelijks werden afgeranseld,als ze op de velden te werk werden gesteld,was de luie kolonisator bij hun vrouwen thuis,de adoratie van de witte vind ik daarom zo vreemd


  Maak melding

 6. Tot vorig jr werden er lezingen gehouden over opstand en heldenstatus een grove leugen,de echte heldin Tetary een moslima leidde de opstand,haar verhaal werd nooit verteld,tot dat een groep echt ging onderzoeken hoe het allemaal zat,dook de naam van Tetary naar boven,een krachtige vrouw die niet bang was vr de witte man,een ware heldin,voorheen werd de beul Barnet Lyon alias koelie papa genaamd als held vereerd,de duivel die juist opdracht gaf van twee meter afstand een kogel door het hoofd van de ware heldin Tetary te jagen,dus als ray,Luti fu tingi broki e.a altijd de zijde van de witte man kiest kunnen zij het niet helpen,het zit in hun DNA


  Maak melding

 7. @Dagoebal,

  Je hebt gelijk. Alle zwarten zijn puur gebleven en er loopt geen enkele zwarte in Suriname rond met blank bloed. Itt tot de hindostanen, die dogla’s.


  Maak melding

 8. Goh Braunsweg, laat ik nu altijd gedacht hebben dat Bouterse naast Creools, Indiaans, ook Nederlands bloed in zich had stromen, hoezoo puur gebleven


  Maak melding

 9. Off the record.
  Wat vinden jullie van dit bericht?
  Ik ben bereid Suriname te steunen maar dan moet Bouterse weg. Dat is nu mijn eis.

  GIERIGHEID DIASPORA SURINAME
  25-04- 2018
  Er is een zeer interessant bericht in de media verschenen met betrekking tot de overmakingen (remittances), die gedaan worden door de diaspora naar de vrienden en familie in de regio. Remittances maken een belangrijk deel uit van het bbp van de meeste ontwikkelingslanden. Vandaar dat veel landen het vertrek van hun burgers naar andere landen niet tegenhouden en hier en daar zelfs actief stimuleren. De export van arbeid brengt geld in het laatje op. Het blijkt dat de Surinaamse diaspora tot de meest gierige in de hele wereld behoort. Uit de omvang van de overmakingen naar het thuisland wordt uitgemaakt de mate van mededogen en barmhartigheid die men opbrengt voor de eigen ouders, familieleden en vrienden en anderen die het moeilijk hebben in de ontwikkelingslanden, de landen van herkomst. Er zijn twee soorten van overmakingen. Ten eerste zijn er de overmakingen die gedaan worden door de migrantenarbeiders voor de eigen gezinnen die in het thuisland zijn achtergebleven. Dan zijn er nog de aalmoezen die in meer welvarende landen wonende wereldburgers overmaken voor vrienden en familie in Nederland. Een trendwatcher die in Suriname zou zijn geboren, heeft eerder in een interview aan de Volkskrant medegedeeld dat Surinamers in Nederland tot de gierigste diaspora van de hele wereld kunnen worden gerekend. Daar moet nog bovenop in acht worden genomen dat Nederland behoort tot de meest welvarende landen in de wereld. Als gekeken wordt naar de cijfers van 2016 dan zijn de overmakingen in de een aantal Caribische landen heel erg interessant. Zo zijn de ontvangen overmakingen in Barbados 108 miljoen USD, Belize 96 miljoen USD, Curaçao 148 miljoen USD, Dominica 52 miljoen USD, Guyana 269 miljoen USD, Haïti 2,4 miljard USD, Jamaica 2,4 miljard USD, Sint Maarten 60 miljoen USD, Sint Kitts 10 miljoen USD, Sint Lucia 1,1 miljoen USD, Sint Vincent 1,6 miljoen USD en Trinidad 145 miljoen USD. De remittances in Suriname zijn een karige 1,5 miljoen USD. Dit zijn de cijfers afkomstig van de Wereldbank over 2016 en volgens de definities van deze bank zijn de remittances de overmakingen van mensen die verblijven en werken in landen die niet hun thuisland is. Maar als remittances worden ook aangemerkt de overmakingen vanuit bepaalde landen door mensen die niet in het land zijn geboren naar personen in het land waar ze zijn geboren. De Worldbank hanteert nu een ruimere definitie. Nu is het zo dat er niet veel Surinamers zijn die in Suriname woonachtig zijn, maar in het buitenland werken. Die cultuur bestaat er kennelijk niet bij de Surinamers. Surinamers willen vaak dichtbij hun gezin zijn. Er zijn geen landen waar Surinamers naar toe verhuizen voor enige tijd, puur voor het werk en waarschijnlijk speelt de taalbarrière een rol. Landen waar Surinamers naar toe zouden kunnen verhuizen puur om te werken, zijn Canada, USA, op de Nederlandssprekende Caribische eilanden, Nederland, België, Trinidad, Frans-Guyana en nu ook Guyana. Er is een vrij verkeer van personen voor bepaalde categorieën van werkende mensen in Caricom-verband en het zou ons niet verbazen als niet veel Surinamers van deze gelegenheid gebruikmaken. Surinamers verhuizen eerder voorgoed naar de plaatsen waar ze denken dat ze voor langere tijd zullen werken. De grootste aantrekkingskracht wordt uitgeoefend door Nederland en België en ook de USA. In dit laatste land is het toch wel enigszins moeilijker om burger te worden. Straks kan Guyana wel een land worden waar Surinamers in grotere getale naar zullen vertrekken om er te werken. Guyana is bekend als een land in de regio. In de berichtgeving gisteren zijn cijfers genoemd die afkomstig zijn van de diaspora, dat zijn de gemeenschappen die min of meer permanent wonen in landen die niet hun land van herkomst zijn. De overmakingen zouden voor Suriname niet 1,4 maar 7 miljoen USD zijn en voor Guyana bijvoorbeeld 270 miljoen USD. Als ervan wordt uitgegaan gemakshalve dat de bevolking van Suriname 2 maal die van Guyana is, dan is de verhouding tussen wat Guyana ontvangt en wat Suriname ontvangt toch behoorlijk scheef. In Guyana ontvangt men van familie dan toch 20 maal meer hulp dan Suriname. Er zijn in Nederland een heleboel mensen die constant kritiek leveren op de verwikkelingen in Suriname en afgeven op de verschillende regeringen hoe die de armoede niet kunnen aanpakken. Maar nu blijkt dat zij geen gevoel hebben echt voor de mensen, hun eigen familieleden, die in Suriname wonen. Een verklaring voor dit alles zou kunnen liggen dat deze mensen uit een systeem komen dat corrupt is en waar egoïsme en alleen denken aan zichzelf diepgeworteld zit in hen. De mensen die zijn verhuisd, hebben dus geen gevoel voor hun medemens in de landen waar ze zijn geboren, ook niet voor hun familie. Als de cijfers kloppen, zijn het de gierigste mensen op aarde. Wat voor benaming moet dan aan de diaspora van Suriname worden gegeven? Hoeveel waarde moeten we hechten aan de plannen van de politieke partijen die de hele dag praten over diaspora? Is het zo dat de meest corrupte Surinamers naar het buiteland zijn verkast? Wat zal het binnenhalen van deze landen voor Suriname betekenen?


  Maak melding

 10. Braunsweg
  @Dagoebal,

  Je hebt gelijk. Alle zwarten zijn puur gebleven en er loopt geen enkele zwarte in Suriname rond met blank bloed. Itt tot de hindostanen, die dogla’s.

  Sorry, Ik begrijp jouw theorie niet. Mijn zwarte bet-bet-bet-overgrootmoeder is in 1850 genaaid door de witte plantagedirecteur. Zo is de lichte kleur in mijn familie ontstaan.. Ben ik in jouw ogen wit of zwart?
  ik kijk er anders tegen aan. Door dit genaai zijn oveerheerser en overheersde in elkaar opgegaan. Ik weet niet welke genen dominant zijn in mijn lichaam. De genen van de zwarte overheersde of de genen van de witte overheerser. in de ogen van de witte ben ik nog steeds zwart.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.