Oogstplannen Surinaamse padieboeren vallen in het water

10
Twintig ton rijst van Suriname naar Venezuela

PARAMARIBO, 22 apr – Padieboeren komen in nog meer problemen te verkeren, nu het blijft regenen. Volgens de officiële klimaatkalender breekt nu de ‘grote regentijd’ aan. Doorgaans is het voor boeren al een zorgpunt. Maar de padieboeren kampen al tijden met tegenvallende opkoopprijzen. Doordat er dit seizoen te laat is ingezaaid, valt de oogstperiode samen met het begin van de regentijd. Dat gaat kosten. De uit klei gehakte doorvoerwegen veranderen in modderpoelen.

Oogsten betekent extra zwoegen en ploegen. Dat blijft niet zonder financiële gevolgen. Dit nu is wat extra pijn doet en waar voor gevreesd wordt. De boer is verantwoordelijk voor het transport tot aan de geasfalteerde wegen. Dat te laat is ingezaaid, wreekt zich dus. De voorzitter van de Surinaamse Padieboeren Associatie, Harrynannan Oemraw, zegt tegenover Dagblad Suriname dat er bij de inzaai geen irrigatiewater was.

Dit heeft het hele werkproces van de boeren in de war geschopt. Volgens Oemraw speelt ook het type padie dat is ingezaaid een vervelende rol. Veel boeren hebben gekozen voor een nieuw ras uit buurland Guyana. Dit in de plaats van de rassen die het eigen onderzoeksinstituut Adron aanbiedt. Het Guyanese ras levert meer op, maar moet bijna drie weken langer in het veld blijven staan. Dat schuift nu de regenperiode in.


10 REACTIES

 1. De Egyptenaren kenden de huidige kalender al en kenden, bestuurden het weer en klimaat al en konden de seizoenen goed vast leggen. Hierdoor wisten ze welke periode de Nijl over haar oevers stroomde bij de natte periodes en konden met hun irrigatiewerken, landbouwwerktuigen, het land aan de oevers volop beplanten met landbouwgewassen als het seizoen daar het beste voor geschikt was en oogsten tijdens droge periodes.

  In Suriname is de bestudering van weer en klimaat, klein/grote natte moesson, Inter tropische convergentie zone, klein/groot droge moesson niet echt op top niveau. Hierdoor ondervindt de hele economie van de republiek Suriname enorme schade. Niet alleen aan landbouwgewassen, goede planning, opbrengsten, verzekerd te zijn van de oogst, maar ook het toerisme, de bevolking, export, enz. Suriname lijdt hierdoor zeer grote schade op. Er zal toch echt werk van gemaakt moeten worden dat men een goede meteorologische dienst in Suriname heeft die het Surinaamse weer en het Surinaamse klimaat goed in kaart brengt en dat de hele economie, de Surinaamse bevolking, enz er het maximale rendement er uit kan halen.

  Het zal tot heel veel voordelen leiden en iedereen zou zich daar beter op kunnen opstellen, kortom de hele Surinaamse Maatschappij zou daar zijn/haar voordeel van hebben.

  De hoogste tijd om een goede meteorologische Dienst in Suriname te hebben, waar aan Suriname, de Surinamers, de hele wereld wat aan hebben. De voordelen van (de) Suriname/rs zou enorm zijn, tot die tijd is het poppenkast en heel veel schade en niets goed kunnen plannen en uitwerken en heel veel schade aan de totale economie van heel Suriname.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 2. Het zal wel nog een poosje duren voordat de meteorologische dienst op par staat. Waarschijnlijk na 2020. Radars zijn dure stuff. Deskundigen met kennis van radars en electronische stuff zijn nog duurder. Ze zijn niet makkelijk te krijgen zolang potten graaien makkelijker is.


  Maak melding

 3. daar heb je ze weer de woonkamer en cafe deskundigen .De neuroot ontbreekt ee nog o. te komen schelden en het is compleet fijne avond …ps bodemloze put die rijst sector als ze niet bezig zijn te staken om subsidie dan zijn ze bezig met drugs gewoon opdoeken die handel Bruma liet zich niet chanteren door die schurken die importeerde gewoon goedkope rijst klaar !!!Weg met die vhp mafia bende die ons alleen maar geld kost


  Maak melding

 4. Ze moeten kijken wat kost het om 1 KG daar te produceren ?
  Wat kost het om 1 KG te importeren ?
  Wat kost het om 1 KG te exporteren
  Wat kunnen ze doen om beide prijzen omlaag te brengen.
  En hoe lang gaat het duren tot ze geheel zelfvoorzienend zijn en te exporteren


  Maak melding

 5. @ Praserie,

  Weg met dat NDP geboefte! De grootste mafia bende zit wel bij de NDP.
  De zoon van Bouterse zit wel in de VS in een cel voor een aantal jaren.
  Begin eerst daar schoon schip te maken, dan mag je verder je kletspraatjes houden over de VHP.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.