‘Suriname is nog steeds een veilige plek voor vakantie’

32
Toerisme Suriname
Archieffoto: Nederlandse toeristen in een boot in Suriname.

PARAMARIBO, 20 apr – Het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme in Suriname heeft gereageerd op het incident, waarbij vorige week enkele buitenlandse toeristen hardhandig zijn beroofd. Volgens minister Stephen Tsang is Suriname, vergeleken met andere landen in de regio, nog steeds één van de veiligste toeristische bestemmingen. Dat schrijft Dagblad Suriname.

Volgens het dagblad betreurt zijn ministerie het incident, welke zich vorige week heeft voorgedaan op weg naar Langatabiki, waarbij zowel Surinamers als enkele buitenlandse toeristen hardhandig zijn aangepakt. Het incident werd breed uitgemeten in de pers, zowel in Suriname als Nederland. Zo stelde De Telegraaf de vraag ‘Hoe veilig is de toerist in Suriname?

Binnen het Toerismebeleid van het ministerie staat veiligheid hoog op de agenda, omdat toeristen hier ook veel belang aan hechten. Tsang gaat daarom met zijn collega’s van Defensie en Justitie en Politie alle mogelijkheden bekijken om meteen de surveillance op te voeren, zodat het veiligheidsgevoel bij zowel Surinamers als toeristen gewaarborgd blijft.

Ook grote reisorganisaties als TUI en Kras zien Suriname als een veilige bestemming. “Elk land en elke stad kent gebieden waar je als toerist beter niet kunt komen. Dat zal ook voor Suriname gelden” zeggen de bedrijven tegen De Telegraaf.

Bekijk ook:


32 REACTIES

 1. Het paarse kwaad is reeds geschiedt. Het land wordt geregeerd door misdadigers en het gros der aanhangers zijn ook verworden misdadigers.


  Maak melding

 2. Waar praat deze Tsang over, zelfs zijn eigen soortgenoten die supermarkten beheren, worden dagelijks beroofd en mishandeld, echt iets voor een paarse rat, het goed praten, wat verkeerd gaat.


  Maak melding

 3. Sinds de onafhankelijkheid zijn er twee dingen gebeurd. Het land glijdt sindsdien af naar en steeds armere en steeds corruptere samenleving, geregeerd door criminelen. Door de leiders wordt gecommuniceerd dat vooral Nederland de schuldige is van alle ellende. Nederland heeft Suriname uitgebuit, onderdrukt, leeggeroofd, en nog steeds saboteert het de ontwikkeling. Bouterse en de NDP doen wat ze kunnen, vraag maar aan RobG en Parbo, maar ja, Nederland!

  Bij de Surinamers die wat minder nadenken en wie het economisch wat minder goed gaat in het leven wekt dat een afkeer op van de “witte man”, in het bijzonder als dat een Nederlander is. Dat geeft sommigen een vrijbrief voor extra agressief en crimineel gedrag naar de “vijanden van Surinamers”, zoals fundamentalistische moslims het gerechtvaardigd vinden “ongelovigen” aan te vallen omdat die schuldig zouden zijn aan alles wat moslims overkomt.

  Zal dat in de toekomst veranderen? Waarschijnlijk niet, het wordt alleen maar erger. Hoe armer, hoe wanhopiger mensen worden, des te desperater zullen zij worden om, wat zij zien als “hun recht” te halen en de “schuldigen” van hun ellende te straffen.
  De Surinamers die zich nog herinneren hoe het was toen Suriname nog bij Nederland hoorde en hoe het echt was die sterven langzaam uit. De enigen die de anti-Nederland stemming nog wat afremmen zijn de Nederlandse Surinamers, die weten wel beter.

  Is Suriname een veilig land? Vandaag nog veiliger dan vele andere landen, maar of dat zo blijft? Dat hangt af van hoe het verder gaat met het land. Winnen de boeven en heethoofden het of komen er een keer verstandige mensen aan het bewind en wint de ratio het van de emotie.


  Maak melding

 4. Beste minister Tsang begrijpt helemaal niet dat de landen in de regio al gevestigde toeristenlanden zijn. Dus in die landen weegt een overval op toeristen, hoe erg danook, niet zo zwaar als in Suriname. Suriname moet zich nog bewijzen als een toeristenoord. Elk negatief puntje in het Surinaams toerisme weegt 10 keer zo zwaar als een overval op toeristen in bijvoorbeeld Curacao. Curacao is al een gevestigd toeristen eiland. Suriname moet nog opbouwen.


  Maak melding

 5. Nederlanders zijn echte rare kromdenkende mensen. Ze verheerlijken de overvaller Robin of Hood (iemands motivatie voor beroving interesseert de overvalle niet), maar veroordelen een andere overvaller, in dit geval in Suriname. Wil een echte haast uitgestorven rechtdenkende Hollander opstaan?


  Maak melding

 6. In China weet Xin Jingpi je te vnden hoor als je daar iemand berooft. Alle Cinezen staan met naam, toenaam, kerfstok, vingerafdruk en penisafdruk in de big china database.


  Maak melding

 7. Terwijl beweert wordt dat Suriname nog steeds een veilige plek voor vakantie is, schrijft Philomena Bijlhout in haar column: Robin Hood van 20-04-2018 een heel ander verhaal.
  Haar column is te lezen op: dwtonline.com.


  Maak melding

 8. Suriname is een van de meest veilige landen op het Latijnse continent.

  Ik ben ook geen voorstander van massa toerisme. Kijk maar naar populaire toeristische bestemmingen in ontwikkelingslanden. Toeristen worden optimaal beschermd, terwijl de eigen bevolking aan hun lot wordt overgelaten. Van toerisme in ontwikkelingslanden brengt ook geen vooruitgang.

  Onze zuiderbuur is daar een goed voorbeeld. Een van de meest gewelddadige land ter wereld, maar ook een van de meest populaire toeristische bestemming.

  De minister moet zich meer inspannen voor de veiligheid van de eigen bevolking.


  Maak melding

 9. deze overvallers doen hun baasjes in De Nationale Assemblée na zakkenvullen ten kosten van een ander alleen wat gewelddadiger. ndp gaat veel praten over corruptie overvallen zelfverrijking criminaliteit alles wat de burgers wil horen…. maar aanpakken gaan ze nooit doen want dan moeten ze bij zich zelf beginnen en dat gaat niet.


  Maak melding

 10. Normaal gesproken reageer ik niet op berichten vol emoties. Ik wil vandaag een uitzondering maken. Een positieve uitzondering. Ik heb de afgelopen jaren al meer dan een jaar gewoond en gewerkt in Suriname, met heel veel plezier. Nooit heb ik mij, gedurende deze periodes onveilig gevoeld. Natuurlijk moet je wanneer je alleen uitgaat in sommige wijken voorzichtig zijn, maar dat weet je. Ik woon al 35 jaar in Amsterdam en ik kan jullie mededelen dat ik mij vele malen veiliger voel in Suriname dan in mijn “eigen” stad. Bijna elke dag vinden hier Liquidaties plaats. Hierdoor kom ik zelfs in mijn eigen wijk s’avonds liever niet meer op straat. En natuurlijk is het een feit dat mijn voorouders Suriname hebben leeggeroofd. Helaas kan ik daaraan niets meer veranderen.
  De moraal van deze reactie: Het is bij jullie in SU vele malen veiliger dan hier in Nederland. De bevolking is vele malen hartelijker dan hier in Nederland. En natuurlijk zitten er een paar rotte appelen tussen, maar dat is overal in de wereld, in welk land je ook komt. Ik heb me de afgelopen periode echt “thuis” gevoeld in SU, met fantastische nieuwe vrienden en genoten van bizarre mooie trips naar het binnenland.


  Maak melding

 11. @ Dirk,

  Tot een paar jaar terug kwam ik heel graag in Amsterdam. Mooie stad, prachtige gebouwen, veel bezienswaardigheden. Ben er ook vaak geweest voor concerten. Samen met mijn gezin of familie of vrienden maakten we er een gezellige dag (soms ook dagen) van.
  Maar sinds de vele liquidaties en ander criminele activiteiten vermijd ik Amsterdam. Kom er nog maar enkel voor familie bezoek. Gezellig een dagje winkelen of een paar uur op terrasjes doorbrengen is niet meer aan mij besteed.
  Nederland wordt met de dag onveiliger. Het Nederland uit mijn jeugd is er helaas niet meer.

  Mijn ouders, ooms en tantes die allemaal in Suriname zijn geboren en getogen, herkennen Suriname niet meer. Toen zij er nog woonden was alles gemoedelijker. Kleine criminaliteit was er toen ook. Dat er mensen werden vermoord kwam ook voor, maar zoals het nu in Suriname aan toegaat, hebben mijn ouders niet gekend. Haast elke dag vinden er roofovervallen plaats daarbij wordt niet geschroomd om ook te doden en om vrouwen te verkrachten.

  Ik zelf ben in 2008 voor het laatst in Suriname geweest met vakantie. Ik voelde me opgesloten in een huis dat voorzien was diefijzer en 2 of meer sloten op deuren. Toen al was het oppassen geblazen.
  Vooral de hindustanen en de chinezen werden 10 jaar terug overvallen. Tegenwoordig worden ook andere etnische groepen niet ontzien.
  Het is allemaal erger geworden, dus heb ik besloten om niet meer naar Suriname te gaan.
  Er zijn genoeg andere landen om met vakantie te gaan.


  Maak melding

 12. @Jiyani, ik kom weleens in vakantieparadijzen in ontwikkelings-landen. Je ziet inderdaad geen tralies, maar die zijn goed afgeschermd van de lokale bevolking. De lokale bevolking komt er alleen om te werken.

  Ondanks die schijnveiligheid, voel ik me niet vrij in dat soort resorts. Suriname geeft heeft ondanks zijn tekortkomingen toch het gevoel van vrijheid en vrijheid is voor mij belangrijk.


  Maak melding

 13. Als je niets te zoeken hebt in het criminele circuit hoef je niets te vrezen in Amsterdam maaaaaar dan moet je ook niet op iemand lijken die n kopje kleiner gemaakt moet worden.


  Maak melding

 14. @ henri55,

  Een verdwaalde kogel zal jou of een dierbare van je maar net raken, terwijl die voor een ander was bestemd.
  Je hoeft dus niet perse op iemand te lijken ook al heb je niets te zoeken in het criminele circuit.

  Die bom die op de verkeerde auto was geplaatst, was eigenlijk niet bestemd voor de kunstenaar Scholten, maar hij raakte wel zijn beide benen kwijt. Gewoon overdag gebeurt in Amsterdam.


  Maak melding

 15. @ Frantz,

  Je zegt het zelf, vrijheid is belangrijk voor jou. Welnu ik heb me 10 jaar geleden in Suriname niet veilig gevoeld. Heb jij ooit 3 maanden gelogeerd in een huis afgezet met diefijzer? Zo niet, dan ken je dat gevoel opgesloten te zitten in een kooi niet.


  Maak melding

 16. Dit is af en toe hard nodig aangezien Surinamers ook hardhandig aangepakt worden in nederland.
  Moet een keer ophouden want er zitten ook boeler toeristen die het gemunt hebben op minderjarigen , een vingerwijzing naar de Nederlands staat.


  Maak melding

 17. Haha, wat een reactie.
  Goed gezegd Sabato Franse.
  Van de ene kant naait de staat en als je niet uitkijkt wordt je van andere kant door de rovers of boelers ook genaaid. Xxx


  Maak melding

 18. gelukkig ook nog enkele positieve opmerkingen,niet alleen voor het toerisme maar eenieder moet op toezien dat onze samenleving veiliger wordt .armoede of economie,s achterstandt is geen recht om crimineel gedrag goedt te praten. het streven is een veilige samenleving


  Maak melding

 19. Bouta snap jij het nog niet als er straks geen tourist meer komt is hethet MPP land volledig naar de klote dus gebruik je kop ander geef ik een negatief reis advies internationaal voor Suriname af want waar om gaan de soldaten niet naar de probleem plaatsen en laat in de stad twee politie mensen en met twee soldaten op pad dan ga je zien dat binnen drie maanden het land veilig is let daar op.


  Maak melding

 20. bouta moet weg dan is alles weer ok de ndp kan ontbonden worden maar dat gaat niet gebeuren zo te zien die aasgiertjes van bouta hebben zich al genesteld in de politiek
  Suriname is niet veilig meer in ieder geval niet meer als vroeger (maar nederland ook niet) wat Suriname betreft zijn er vele oorzaken het kolonialisme de slavernij de coup etc bouta is een verkeerde weg ingeslagen en al zijn volgelingen volgen blindelings
  ik heb de hoop opgegeven zeker met bouta voor de tweede fucking keer president nee dat kan echt niet geeft een vrijbrief aan alle criminelen is reclame voor doe wat je wilt zoalng je met geld blijft strooien is alles ok deden de bakras ook slecht nieuws


  Maak melding

 21. 3 maanden opgesloten voelen in een huis, in Su leef je toch voornamelijk buiten. Als men zegt zich opgesloten te voelen in Ned dan kan ik dat nog begrijpen. Gehele winter periode zit men binnen.


  Maak melding

 22. Een Surinamer die zich opgesloten voeld in de wintertijd in Nederland die snap dans ook niet dat je je er op kan kleden cultuur verschil.
  En als het in surinname heet is en trekt al je kleren blijft het heet sneeuwvlokje.
  En wat betreft de veiligheid valt het best mee in beide landen gewoon je hersens gebruiken,in Amsterdam zijn het vooral de onderwereld figuren didd elk aar uitmoorden
  Zowat


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.