Commissie wil verbod op partijcombinaties bij verkiezingen in Suriname

13
Veel 'migrantenpartijen' dit jaar bij gemeenteraadsverkiezingen

PARAMARIBO, 18 apr – De presidentiële commissie Evaluatie Kiesstelsel heeft voorgesteld te verbieden dat politieke partijen in combinatieverband deelnemen aan verkiezingen. Dit meldt de Ware Tijd. Als het voorstel wordt uitgevoerd, hebben politieke partijen geen keus meer. Het in combinatieverband deelnemen aan verkiezingen is al een optie van sinds bijna het invoeren van algemene verkiezingen in Suriname. Voortaan lijkt het niet meer mogelijk te zijn anders mee te doen dan op eigen kracht.

Het idee om ‘partijcombinaties’ te verbieden, heeft vooral ingang gehad bij regeringspartij NDP. Deze partij heeft alleen aan de laatste verkiezingen deelgenomen. Wel zijn enkele kleinere politieke partijen opgegaan in de NDP. Binnen oppositiekringen wordt het aandringen op een verbod gezien als een beperking van de democratie. De voorkeur van kiezers voor combinaties moet blijken bij de verkiezingen, wordt opgemerkt.

De commissie vindt onder meer dat de ideologie en beginselen van een politieke partij merkbaar moeten zijn voor de kiezer. In combinaties van partijen is dit niet goed mogelijk. Volgens de commissie hebben de meeste deskundigen die zijn geraadpleegd moeite met combinaties bij de verkiezingen. Nu de commissie haar voorstellen heeft gepresenteerd heeft aan de regering, is het parlement aan zet.

Bekijk ook:


13 REACTIES

 1. Jammer, je kan het niet toetsen aan de grondwet en je kan het niet blokken in het parlement. Je hebt geen meerderheid. Laat de politieke geniuses iets bedenken . Geef mij de dresie voor dit.


  Maak melding

 2. Ongeneeslijke oerdomme dwaze debiele idioten zullen in 2020 voor de derde maal gaan stemmen op de allergrootste politie religieuze sekte, de nationale dwazen partij. het gros der ndper’s gedragen zich als dwazen in het verkeer, publiekelijk demonstreren ze hun dwaasheid met de zieke paarse leus, neks no fout. Ook thuis, in het gevang, op het werk, in de bus, op feesten, overal waar een ndper is vertoond hij/zij de paarse dwaasheid. Oma taki, na soso dagoeballen gaat de dwaas bouta heb na 2020 gratis te eten geven en hondenpis als stroop.


  Maak melding

 3. Is het gebruikelijk in de wereld dat politieke partijen een combinatie aangaan voor de verkiezing?
  Je stemt toch op basis van een partijprogramma van een bepaalde politieke partij?
  Is meer dan vreemd dat dit al zo lang wel mogelijk is geweest in Suriname.
  In Nederland gebeurt dat toch ook niet?
  Het is toch meer dan logisch om eerst op eigen kracht de verkiezing in te gaan en daarna bekijken met wie samengewerkt kan worden? of ben ik nou gek?
  Raar hoor!


  Maak melding

 4. Wanneer het parlement aan zet is met al die jaknikkers van de coalitie, dan is de uitslag bijvoorbaat al bekend, zoals met al die andere wetsvoorstellen die door deze paarse corrupte regering zijn ingediend.


  Maak melding

 5. Suriname; Totale bevolking nog geen 600duizend( waarvan 80duizend illegalen). 17 !!!!! Mini-sterren.
  Tig partijen die niet weten waarvoor zij staan.
  Oplossing? 3 Partijen in het leven roepen waarop kan worden gestemd en een rechtstreeks door het volk verkozen president( die in staan is een openbaar beat te kunnen voeren met zijn opponenten).
  De rest van de partijen mag door het toilet worden gespoeld.


  Maak melding

 6. @@@ Openbaar debat i.p.v. beat..
  En een kabinet van president(en vice president) met 7 ministers. Voldoende om dit land te besturen. Iemand had het ook al in Starnieuws neergezet( goede visie trouwens).


  Maak melding

 7. @bakra
  Ook in Nederland zijn er (vooral bij gemeente raad en provinciale lijst verbindingen. Deze verbindingen fuseren vaak later, zoals GroenLinks (was CPN, PSP en PPR) of de Christen Unie (was GPV en RPF) of het CDA.
  Ook worden er afspraken gemaakt over rest zetels waarbij een partij stemen die het over heeft aan een gelieerde partij geeft.

  De NDP is een voorbeeld van allerlei partijen die het geassimileerd heeft door de jaren , zoals de VVV of de KPTJ of de BVD. Nu er geen partijen zijn om op te zuigen komen ze met dit plan😎


  Maak melding

 8. Nationale dieven partij wil hoe dan ook weer aan de macht komen baja!
  Dan moet ik echt vluchten hoor uit su!
  Su heeft een capable pres nodig jong en fris!


  Maak melding

 9. Presidentiële commissie
  Wil Verbod samenwerking van politieken partijen,hoe geloofwaardig kom je dan nog over .
  Waar zijn ze in vredesnaam bang voor ,dat de president verliest in 2020 en opgesloten ,want dat is wat er speelt, wel het lef hebben om een coup te plegen ,en als het dan mislukt niet lef hebben om te stoppen ,dan ben je uit goede hout gesneden,doodhout


  Maak melding

 10. Eindelijk, iedere burger hoort op een partij te stemmen op basis van partijprogramma of ideologie en niet op een vervalste combinatie van tijdelijke aard zoals v7 wat puur kiezersbedrog was. Nu alleen nog partijen die op etnische leest zijn gestoeld zijn verbieden dan zullen we echt democratie beleven.


  Maak melding

 11. PAARS partijprogramma : OPA D uit de GEVANGENIS HOUDEN !

  DESNOODS ten koste van RECHTSSTAAT EN ECONOMIE !

  EINDSTAND : RECHTERS EN PG BEDREIGD ! PLUS KONDRE FAILLIET !!!

  U MAG NIET SAMENWERKEN OM DE PAARSE VLOEK TE VERJAGEN !!!!!

  PS :
  ALLE RESERVES EN GOUD HEBBEN DE PAARSE SUKKELS DOEN VERDAMPEN !

  BIJNA TWAALF MILJARD IS WEGGEMAAKT, TERWIJL PRODUCTIE NUL IS !!!

  STOP DE PAARSE VLOEK !

  PAARS GEBOEFTE, KOOP AUB GEEN DIAMANTEN-VLAGGEN KOPEN VOOR de
  ONAFHANKELIJKHEIDSVIERING VAN HET KOMENDE JAAR !!!!!


  Maak melding

 12. Verkiezingscommissie is een ndp ding.Mamapiema”s zijn de personen die in deze commissie zitten.Hebben ze niks geleerd in de 38 jaren na de coup van. bouta?Het is bouta geweest die het onmogelijk heeft gemaakt dat wij algemene en geheime verkiezingen. konden houden.Hij heeft dat van ons gestolen.Wij hebben altijd verkiezingen gehouden in combinatie verband en plotseling is dat niet goed omdat niemand met de ndp wil samenweken en de ndp bang is om alleen de verkiezingen in te gaanl En degenen hier die vergelijkingen zitten te maken hoe het gebeurd in Nederland..wel uilskuikens..in Nederland hebben ze het gelukkig niet te doen met moordenaars en coupplegers als lijders.Wij zijn een jonge natie na de onafhankelijkheid en raad eens wie een hindernis is en het proces van zefstandig groeien blijft stagneren…juist ja…bouta de moordenaar en couppleger van de ndp.
  Hij hoort in de gevangenis thuis voor levenslang maar zie de vrees voor hem hij mag deelnemen aan de verkiezingen.
  Coup .decembermoorden
  Moiwana slachtingen en een bouta amnestie verder en nog steeds bestaat de vrees voor bouta de dictator.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.