Oud-couppleger en decembermoorden verdachte Arthy Gorré overleden

47
Oud-couppleger en decembermoorden verdachte Arthy Gorré overleden
Archieffoto: Arthy Gorré legt in 2015 een krans bij het monument van de Revolutie aan de Waterkant

PARAMARIBO, 10 apr – In Suriname is oud-militair Arthy Gorré maandag overleden. Gorré maakte deel uit van de ‘groep van 16’ die op 25 februari 1980 een staatsgreep pleegde. Hij was ook verdachte in het strafproces rond de moorden op 8 december 1982. Tijdens de regering-Venetiaan was hij bevelhebber van het Nationaal Leger van 15 mei 1993 tot 30 juni 1995. In 1995 werd hij na een conflict met defensieminister Gilds naar huis gestuurd en opgevolgd door Glenn Sedney.

Gorré nam in Nederland dienst bij het Korps Mariniers en gedurende die tijd haalde hij als marinier zijn groene baret bij het Korps Commandotroepen. Vervolgens stapte hij over naar de Koninklijke Landmacht en volgde een opleiding tot sergeant aan de Koninklijke Militaire School, waarna hij werd hij geplaatst in het Duitse Seedorf. In november 1975 nam hij ontslag uit de Koninklijke Landmacht om in Suriname te gaan helpen bij het nieuw opgerichte Nationaal Leger van Suriname. Hij arriveerde in Suriname met hetzelfde vliegtuig waarin ook Desi Bouterse zat; beiden waren ze ook gelegerd geweest in Seedorf aldus WikiPedia.

Hij stond aan de wieg van de staatsgreep in 1980. Gorré maakte deel uit van de Groep van Zestien, die onder leiding van Desi Bouterse de macht overnam in Suriname. Gorré zou op de dag van de Decembermoorden, als commandant van de elite-eenheid de Echo-compagnie, hebben gezorgd voor afleidingsvuur bij de Memre Boekoekazerne. Hij heeft altijd ontkend ten tijden van de Decembermoorden in Fort Zeelandia te zijn geweest.

Een leugen, aldus verschillende getuigenverklaringen van leden van ‘zijn’ Echo-compagnie schreef RNW. Zo zegt Henrie J. in een uitgelekte verklaring dat ‘een ieder van de Echo-compagnie in het fort aanwezig was, ook Arthy Gorré.’ En voormalig lijfwacht van Desi Bouterse John A. zegt ook dat hij Gorré in het Fort heeft gezien ‘slechts gekleed in een broek’. Gorré zou zelfs, samen met Paul Bhagwandas, Roy Horb en Desi Bouterse, de leiding hebben gehad bij de executies.

In 1987 kreeg Gorré om onduidelijke redenen onenigheid met bevelhebber Bouterse. Hij verliet het leger en begon een duikschool, Suriname Diving Inc. De oud-militair was geruime tijd ernstig ziek. Zijn situatie was zo verslechterd dat zijn raadsman John Kraag op 30 januari de Krijgsraad vroeg de behandeling van zijn zaak uit te stellen.

47 REACTIES

 1. Sang, dus Venetiaan had deze coupleger benoemd tot bevelhebber van het nationaal leger !!!
  Dus een 1-2 spelletje !!
  Gelukkig dat Bauta na wang stateeg !! hoe meer kleine “todo-prasoro”partijen hoe hoe meer Bauta in zijn vuistje lacht !!


  Maak melding

 2. Wat dus alleen die moordenaar bouta leeft nog?
  Laat hy ook snel skreppen hoor zodat su weer de juiste richting kan opgaan!
  Su heeft een goeie pres nodig en geen koulo drugsdealer of moordenaar!


  Maak melding

 3. Met of zonder fraude ndp verliest de verkiezing!
  Time Will tellen me bar joe!
  De grootste volksbedrieger en misleider is niemand anders dan opa desi!
  Voor de natinname dieven partij geldt: een ezel stoot zich niet 2 keer aan de zelfde steen!
  Begin die koers weer te brengen op 1 op 3.5.
  Dang oen kan takie verder!


  Maak melding

 4. Het gras wordt onder de voeten van Sandew Hira gemaaid. Want die coupplegers en moordenaars gaan een voor een de pijp uit. Met wie moet Hira dan de nabestaanden straks verzoenen?


  Maak melding

 5. Bij de Rechtvaardige Rechter zal hij niet kunnen liegen. Ales waaraan hij dacht, deed, goed of slecht, elk woord zal hij moeten verantwoorden en als hij de Koning der koningen en de Heer der Heerscharen, Jezus niet heeft aanvaardt als zijn Verlosser dan…………………wacht hem net als ddb, de eeuwige dood. Vreselijk is het om in de handen te vallen van de God, als men willens en wetens het kwade naleeft en veel mensenleed te weeg brengt of daar ook aandeel in heeft gehad.


  Maak melding

 6. God’s molen maalt verder maar zeker. Ook DDB komt zeker aan de beurt. Ben echter benieuwd en hoop dat Arthy zijn memoires over de Militairecoup heeft achtergelaten. Een onrein geweten zal immers geen rust vinden in het hiernamaals.


  Maak melding

 7. Iedereen gaat een keertje naar het arts paradijs,het maakt niet uit goed of slecht.
  De gene op dit form die denken dat ze het eeuwig leven hebben worden van harte gefeliciteerd.


  Maak melding

 8. heb met hem op school gezeten,het zat reeds in deze man dat hij zo een richting zou opgaan.op school was hij ook geen lievert,maar wilde altijd de baas over andere spelen,en heersend.hij is hoop ik gaan rustten.


  Maak melding

 9. Zo gaan ze allemaal dood. Daarom wachten ze met de rechtzaak. De rechters die de zaak behandelen zijn ook bang voor bouterse daarom vragen ze ieder keer uitsteld. laten ze maar het tegendeel bewijzen dat het niet waar is.


  Maak melding

 10. Of je nou een gulle miljonair of oorlog misdadiger bent, de pijp gaan we allemaal.
  Ala sma ting é doro wan dey,ba fidi no é spaar no wang sma !!

  Omoe Snesie

  Een onrein geweten zal nimmer rust vinden in het hiernamaals.
  Hoe weet je dat, ben je dan terug gestuurd ?????

  sari nanga fatu tori dja.

  Jacko


  Maak melding

 11. Nel, als jij zo idolaat van een moordenaar bent dan zul je het de slavendrijvers ook el vergeven toch ? of ben jij, Nelletje, zo een schijnheilige schijtluis.


  Maak melding

 12. Weet je wat ik van mijn landgenoten vind jullie zijn net een casette recorder en daarom komen jullie niet vooruit, hangen in het verleden ik keur het niet goed maar in welk land gebeuren deze dingens niet wat drugs betreft,en laat God zijn werk doen de meeste die steen en been klagen zijn zei die alle schepen onder zich verbrand hebben en nu terug willen maar kunnen.niet ze hebben geen huis de( pina) ze gaan liever vrijwilligers werk doen voor de witmang dat accepteren ze wel en.maar zeuren over drugs en mekaar de grond intrappen.als je echt van je land houd ga het beter doen maar vanaf een.pc met code naam is makkelijk he wel dit is mijn echte voornaam kraboes boboe we (pina)


  Maak melding

 13. Sranan is STRATEGISCH failliet gemaakt door de Paarse MASSAMOORDENAARS
  en hun kliek !

  De laffe massamoordenaars hebben Onze Onschuldige en Ongewapende Landgenoten
  eerst zwaar GEMARTELD en daarna DOORZEEFD met kogels !

  Deze lafaard is nu na zwaar lijden overleden !

  Hopelijk wordt SRANAN binnenkort BEVRIJD van deze Paarse MOORDENDE BENDE !

  PS : De TOP van Paars straalt alleen maar ELLENDE en CRIMINALITEIT uit,
  reshuffeling of niet ! A VOLK E PINA WREED !!!!!

  Er is geen geld om beleid te maken op de ministeries ! Praatjes vullen geen gaatjes !
  Kosten Sranan-overheid WEER GESTEGEN, door tig ONNODIGE Adviseurs, te groot
  Ambtenarenapparaat, Reshuffeling en door de Mega-Paarse-Corruptie !

  KOERS STABIEL OP ! : 10, ! NEKS NO FOUT !!!!!


  Maak melding

 14. Niks aan verloren, deze gewetenloze moordenaars, het had niet snel genoeg kunnen gebeuren, zo ook het wachten is op de dood van die andere moordenaar Bouterse.
  Met hun ondoordachte handelingen, die totaal niets heeft opgeleverd, is dit land nog steeds een bananenrepubliek gebleven, en minstens 50 jaar achter loopt, op omliggende landen, zelfs Guyana is is een stuk verder ontwikkeld.
  Wanneer die moordenaar aan de beurt komt om tussen 6 planken te gaan liggen, is het beste voor dit land, alles op te ruimen, wat zich aan dit smerige beest doet herinneren zoals dat zogenaamde revolutiemonument, en die zogenaamde projecten, waarbij zijn naam pronkt, deze laffemoordenaar moet je snel vergeten na zijn dood.


  Maak melding

 15. @ Manu,

  De naam Bouterse zal nooit vergeten worden. Deze man maakt op een negatieve deel uit van de Surinaamse geschiedenis. Van mij mag hij dus nooit worden vergeten als 1 van de slechtste presidenten van Suriname. Maar als bewezen wordt dat hij betrokken is bij de decembermoorden van 1982, dan is hij ook als mens slecht. Ook dat is een stukje geschiedenis.


  Maak melding

 16. Wat heb ik nou weer verkeerd medegedeeld? Het is nu een persoonlijke case verworden van de Waterkant.net.
  Ik kan het begrijpen, Ik kom niet met slap gezwets.

  Evaluatie, me hoela.


  Maak melding

 17. @ Jiyani,

  Als ėėn van de slechtste presidenten van Suriname, zal deze moordenaar zeker de geschiedenis in gaan, die herinnering zal moeilijk te wissen zijn, maar dat zogenaamde revomonument, en zijn naambordjes bij verschillende projecten, doen je alleen maar herinneren aan deze moordenaar, dus wat mij betreft, weg ermee.


  Maak melding

 18. BREAKING!!!!!
  Arthy moet van Petrus op een pindabangie vol spijkers gaan zitten, naast Bhadwandas, Esajas, Leeflang, Mahadew, Nelom, Rozendaal, Zeeuw en Tolud.
  Op de bank kunnen ze naar beneden kijken en zien wat er in de hel gebeurd. Het wachten is op Bouta…
  ondertussen mpeten ze van Petrus psalm 58 zingen:

  ‘1. Spreekt u wel recht, machtige leiders?
  Bent u wel trouw in wat u doet?
  Behandelt u de mensen goed?
  Nee, jullie zijn juist de verspreiders
  van leed en onrecht in het land.
  Geweld komt voort uit jullie hand.

  2. Al sinds die zondaars zijn geboren
  gaan zij hun goddeloze gang.
  Zij zijn zo giftig als een slang
  die zijn bezweerder niet wil horen.
  Hoe kundig hij hem ook gebiedt,
  die sluwe adder luistert niet.

  3. Verbrijzel, God, die leeuwenbende.
  Maak hen als pijlen zonder nut,
  als water voor de afvoerput,
  als slakken smeltend in ellende,
  als takken brekend in de wind
  en als een doodgeboren kind.

  4. Wie Gods geboden houdt, zal juichen.
  Verheugd ziet hij het schurkenbloed
  en in die plas wast hij zijn voet.
  De hele mensheid zal getuigen:
  ‘Wie goed doet wordt dus tóch beloond
  door God, die als een rechter troont.’


  Maak melding

 19. ze gaan allemaal stuk voor stuk naar de hel..
  zie maar, geen één gaat gezond en wel weg, allemaal met allerlei ziektes, nemen ze mee naar hun graf, zo worden ze gestraft.., dus die vloek heerst toch over ze heen..

  de gene die nog over is, zal het niet anders ervaren..


  Maak melding

 20. Een Volk Dat Voor Tirannen Zwicht Zal Meer Dan Lijf En Goed Verliezen Dan Dooft Het Licht…

  Deze zware crimineel, ddb moordenaar en nog 14 andere zware criminelen hebben de republiek Suriname op 25 februari 1980 in diepe duisternis gebracht, armoede, ellende, vernietiging, geen normen, geen waarden, geen principes, geen respect voor de grondwet van de republiek Suriname en Internationale verdragen, cq mensenrechten achteruit gang in alles enz,. Kort gezegd, Chaos.

  Surinamers jagen jullie deze zware criminelen weg.

  Time4Chan(ge)!

  De Verenigde HervormingsPartij, VHP heeft nooit een president voortgebracht en heeft het land Suriname nooit geleid. Deze politieke partij heeft zaken altijd goed ingezien en zag ook in dat Surinamers op 25 november 1975 nog niet gereed was om onafhankelijk te worden. Deze partij was ook de partij van de verbroederingspolitiek.

  Leve:

  – Verenigde HervormingsPartij (VHP),
  – Chandrikaperkash Santokhi (Chan, CS)
  – de aanhangers van de VHP van Noord – Zuid, van Oost – West in de republiek Suriname
  – andere oppositie politieke partijen en hun leiders in de DNA met hun aanhang en er buiten die samen de juiste koers/juiste richting aan de republiek Suriname en de Surinamers gaan geven,
  – grondwet van de republiek Suriname en Internationale Verdragen, CQ Mensenrechten,
  – de Surinamers, die Suriname een juiste en goede koers willen zien opgaan.
  – de dienaren van het Surinaamse Volk,
  – het algemeen belang en tegen zelfverrijking van politici,
  – buitenlandse betrekkingen met landen die Surinamers naar grotere hoogten kunnen brengen in welvaart, welzijn, werkgelegenheid, veiligheid, orde, rust, productie en export.
  — samen werken, samen leven, alles eerlijk verdelen onder de Surinamers voor de Surinamers,

  Hoera, Hoera, Hoera!

  Recht En waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 21. Eerst krapperen en dan de pijp uit mooi toch!
  Ik denk dat de molen van god een nieuw 12 cilinder benzinemotor nodig heeft voor deze misdadigers.


  Maak melding

 22. Geliefde landgenoten
  Wat hij ook heeft gedaan als een van jullie in hun plaats was zouden jullie misschien ergere gedaan hebben, het waren jonge mannen onder de vijfendertig. Hij heeft me ook getraind als duiker het is een ziel, een mens als hij een van jullie vader was zouden jullie toch niet zo handelen.God heeft het eerste en het laatste Woord. Su volk laat het verleden los.


  Maak melding

 23. LAAT HET VERLEDEN NIET LOS ???????

  LEES DE GRONDWET , DE STRAFWET en de MENSENRECHTENVERDRAGEN :
  MASSAMOORDENAARS ALTIJD GEWOON HARD STRAFFEN !

  PS : Zij hebben echtgenoten, broers, en vaders gemarteld en in koelen bloede gedood !!!
  De moordenaars hadden NIETS MENSELIJKS !!!!!


  Maak melding

 24. Een mens is bereid het verleden te laten rusten als hij de geschiedenis kent. Dit stukje geschiedenis is nog steeds een echte zwarte bladzijde in de geschiedenisboeken van Suriname. Bouterse als je nog niet aan het dementeren bent, vertel het ons opdat wij het kunnen laten rusten.


  Maak melding

 25. “Verleden laten rusten” zegt een Paarse oelewapper, een PAARSE YO-KOE !

  Jaja, pas wanneer de MASSAMOORDENAARS hun terechte opgelegde
  ZWARE straffen voor de gepleegde Massamoord hebben uitgezeten !

  Zo gaat dat in iedere normale RECHTSSTAAT !

  STOP DE PAARSE DICTATUUR, WAARIN RECHTERS EN OM WORDEN BEDREIGD !

  PS : INDERDAAD FEESTEN DE PAARSE IDIOTEN NOG STEEDS OM DE MASSAMOORD
  OP ONSCHULDIGE EN ONGEWAPENDE LANDGENOTEN !

  LEVE DE SURINAAMSE HELDEN DIE HET LEVEN HEBBEN GELATEN BIJ DE
  8 DECEMBER-MASSAMOORD !


  Maak melding

 26. -KARMA blijft zijn werk doen en baas Bouterse krijgt alle ellende op zijn schouder.

  80 miljoen is verdwenen maar niemand kan verklaren waar dat geld is. Ik weet het wel. Mensen uit arme wijken zijn overgehaald om voor de NDP wandelmars te gaan lopen. Geld is uitgedeeld. De rest gaat naar de campagne van Bouterse.


  Maak melding

 27. Rest in peace Arthy Gorré. Heb hem persoonlijk gekend in een ver verleden en ook Bouterse waar het zoveel om te doen is. Arthy was vriendelijk naar zijn medemens. Weliswaar geen lieverd. Naar mijn weten laat hij twee kinderen na.


  Maak melding

 28. R.i.p. heer Arthy Gorré.
  Karma en de wetten van het universum gelden niet alleen voor Bouterse, maar voor ons allemaal. Weet hoe jij met een ander omgaat, zoals jijzelf behandeld zou willen worden. Wat je een ander in het slechtste geval toewenst, zou zomaar met jou kunnen gebeuren, hè Ira en Jiyani, notoire Waterkant zeikerds?


  Maak melding

 29. En nu mag Gorré zich gaan verantwoorden tegenover zijn Schepper. Daar leidt de leugen linea recta naar de hel. Hij die zichzelf het recht geeft te beslissen over andermans leven, zal nooit meer als mens wederkeren, maar zal voor eeuwig branden in de hel. En dat is maar goed ook! En nu Bouterse nog. Ik denk dat zijn straf is dat hij blijft leven en met de last van zijn moorden naar bed gaat en ermee opstaat. Hij kent geen rust in het aardse leven. En dat is maar goed ook!


  Maak melding

 30. aan de nabestaanden,gecondoleerd.en aan de zogenaamde goden die altydt klaarstaan met hun door opgekropte haat gevoelens te oordelen alsof men het recht heeft een ander teveroordelen.waarzyn wy mee bezig en wat denkt men zo tebereiken ?door deze reaties(negatieve) zyn jullie veel erger dan de persoon die jullie veroordelen .Foei toch .dit gaat toch alle normen van fatsoen te boven


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.