Surinames nieuwe minister van Onderwijs wil betere resultaten zien

17

PARAMARIBO, 6 apr – De nieuwe minister van Onderwijs Wetenschap & Cultuur, Lilian Ferrier, wil het basisonderwijs tot prioriteit maken. De komende tijd zal een belangrijk deel van het beleid gericht zijn op dit deel. Er gaat te veel fout. De school- en examenresultaten laten te wensen over. Dat zal drastisch moeten veranderen.

De aanpak zal er de komende tijd op gericht worden. “Elk kind moet gelijke kansen krijgen. Het basisonderwijs wordt echt prioriteit, Vijftig procent van het aantal kinderen die het einde haalt, sorry, dat kan niet. Iedereen zet zich ten volle in en na tien maanden is nog steeds niets veranderd”, zei Ferrier tijdens haar intrede op het ministerie. Er komt dus duidelijk een andere wind aanwaaien. “Ik ben resultaat gericht”, aldus Ferrier.

Haar voorganger Robert Peneux zegt haar te zullen ondersteunen waar nodig. Zijn opvolger moet rekenen op een drukke agenda. “Een minister van onderwijs is een maal vier en twintig uur in dienst van het onderwijs en de samenleving”, zei Peneux. Hij stelde vorig jaar zijn portefeuille ter beschikking. Het ministerie is enkele maanden lang onder waarneming bestuurd.

17 REACTIES

 1. Het hele onderwijs systeem heeft een upgrade nodig.Basis school tot Universiteit is aan neglect onderworpen.
  Er is geld voor de basis school alleen. Dus laat zien wat je kan doen.


  Maak melding

 2. Betere resultaten:
  – weet ze hoeveel kinderen met honger naar school gaan?
  – dat nederlands van meer veel onderwijzers(essen) is niet mooi
  – hou op met slaan!!! (geen lijfstaffen!!)
  – van huis naar school lopen is vaak onveilig.


  Maak melding

 3. Het probleem is, wat heeft Suriname de opgroeiende jeugd te bieden? Om je best te doen op school moet je gemotiveerd zijn, maar waardoor zouden de Surinaamse jongeren gemotiveerd moeten worden?
  Veel interessante bedrijven die een uitdagende of goed betalende toekomst bieden zijn er niet meer. Er is veel werkloosheid en je hebt niets te vertellen. Intelligentie en vakbekwaamheid tellen niet, de politiek bepaalt of je wel of niet een bepaalde functie krijgt. Geschiktheid is niet van belang. Minder intelligente bestuurders houden bovendien niet van intelligentere en goed opgeleide ondergeschikten. Dan vallen ze zelf door de mand.

  Als er geen interne motivatie is dan zou je het eens met externe motivatie kunnen proberen. Toen de vakbondsman en politicus Jack Kross nog leraar natuurkunde was gaf hij leerlingen die ondermaats presteerden klappen zodat ze beter hun best gingen doen.
  Je zou ze ook kunnen voorhouden dat, als ze hun best doen en een mooi diploma halen, ze dan kunnen vertrekken uit Suriname om elders een goed bestaan op te bouwen. Mensen met capaciteiten, kennis en vaardigheden en de juiste attitude zijn overal welkom.


  Maak melding

 4. DE ministers zijn op bedel tour gezet. Gopal zei naar mogelijkheden te kijken om samen te werken met lokale en buitenlandse partners, om fondsen te werven voor projecten voor de jeugd en sport. Dit zijn de redenen voor reshuffeling Fondsen werven, bedelen, lening sluiten en vervolgens niets doen wat/welke projecten heeft de regering Bouterse afgelopen periode gerealiceerd.


  Maak melding

 5. @ Hans van den Broek,

  Heel goed verwoord, daar zit nu juist het grote probleem, dat de politiek betaald waar en op welke functie jij mag gaan zitten, moet de jeugd die afgestudeerd zijn met een titel, opkijken naar een president met 6 jaar lagere school en 2 jaar mulo, En daarbij ook nog strafblad? Dit soort voorbeelden is niet echt een stimulans, om te gaan presteren op school, dus die goede mevrouw Ferrier kan wel goede voornemens hebben om het te gaan aanpakken, maar zolang in dit land hooggeschoolden met een titel, naar de pijpen moeten dansen van laag opgeleide individuen die vaak ook nog een strafblad hebben, en hier de skepter zwaaien, zal haar missie een doodlopende weg zijn.


  Maak melding

 6. Ze heeft voor ze wat deed als eerst tegen de schenen van Valies geschopt.En dat gaat Valies haar niet in dank af nemen.Ferrier heeft meer dan twee jaren te gaan en moet ze aan alle eisen van de vakbond voldoen,wil ze niet dat er gestaakt wordt.En zonder geld voor de wensen van leerkrachten gaan de stakingen komen


  Maak melding

 7. Hoe ga je leerlingen inspireren als zij ook opmerken dat wanneer je ongeschoold bent en een crimineel en toch de hoogste post in Suriname kan bekleden net als bouta het gedaan heeft gekregen?


  Maak melding

 8. Zolang waarheid en gerechtigheid worden onderdrukt door de dwaas bouta en duivelse trawanten, zolang zal de leugen en het onrecht in al haar vormen zegevieren. Ook deze paars verworden ndp koepari zal met open kranen moeten dweilen, want het gros der paarse leerlingen heeft geen oor meer voor studie, maar zoals de misleider en allergrootste moordenaar, schurk ddb en co. doen en het voorbeeld dagelijks geven, liegen, bedriegen, misleiden, roven stelen. We wort net alz Merika en Dinoka, zoals ze zijn gewordt als hun pa, MISDADIGER.


  Maak melding

 9. De uithaal van minister Ferrier richting de heer Valies voorspeld niets goeds. Ferrier wil graag … The Iron Lady … in taal en gedrag genoemd worden. Ferrier moet zich koest houden … NOOIT GEDACHT!!!!!
  Als lid van de presidentiële commissie … wat zijn de resultaten die ze behaald heeft? Als kinder psycholoog heeft ze jaren aan de marge gerommeld. Ferrier doet voorkomen alsof zij … een dya dya sranang uma is en de heer Valies … een bounty. De tijd zal het leren … Ferrier is driedubbel gewaarschuwd!!!! Je bent één keer politicus … twee keer burger … think about it !!!!!!!

  Zijn GROTE … nietszeggende BEK … heeft gemaakt dat b..l.r PENEUX vandaag ambteloos burger is.


  Maak melding

 10. @ Lilian Ferrier
  ” Salarissen zijn gebonden aan voorwaarden. Als de leerkracht wordt gemonitord en niet voldoet aan de voorwaarden, dan zullen de consequenties daar zijn. “Ik heb niets tegen meneer Valies. Wij zullen praten. Hij moet zijn dingen ook onderbouwen. Het kan nooit zo zijn dat je alleen je eigen belang safe wil stellen. Het heeft consequenties voor de doelgroep, en daar moet je mee geconfronteerd worden. Als meneer Valies zich zo blijft opstellen, mag hij nooit meer het Surinaams volkslied zingen. Want dan ben je een grote verrader. Ga dan maar zingen van de Koning van Spanje, maar niet ‘Sranan gron e kari oen’.”

  Peneux kwam op een gegeven moment in voor de minister door te benadrukken dat de bewindsvrouw bedoelt dat er aandacht zal komen voor prestatiegericht handelen, om lonen te kunnen rechtvaardigen. “Wij kijken altijd eerst naar het loon dat wij willen, maar niet naar de verantwoordelijkheden die wij moeten dragen om een bepaalde output te leveren”, verhelderde Peneux voor Ferrier.

  Kavish Ganesh
  **************************************************************************************
  Wat bedoelt die t..t Ferrier met haar statement !!! Op wie denkt die t..t indruk te maken ???
  Ik hoop dat de heer Valies geen “excuses ” {achteraf} aanvaard !!!! I rest my case … voor het moment !!!


  Maak melding

 11. Ik geef mevrouw ferrier groot gelijk .
  Zie daar ,ze is er pas en men begint nu al te zeiken . We zijn te negatief ingesteld.
  Geef haar de tijd en pas als het niet goed gaat zeike


  Maak melding

 12. Lilian is de dochter van de racistische corrupte en gevluchte ex president Ferrier en verjaagt door crimineel Bouterse. Nu is dochter ook toegetreden tot de criminele bende van Desi ndp.


  Maak melding

 13. Lili is letterlijk en figuurlijk een verworden marionet van een onberechte moordenaar, drugsbaron, staatskasrover, kortom, in dienst van een criminele politieke sekte. In feite staat het gehele land ten diensten van een kleine gewetenloze meedogenloze mensen. Ddb en roversbende zouden sinds 2010 corruptie, armoede, verdeeldheid, arbeid, woningbouw etc bestrijden. In plaats daarvan hebben deze misleidende paars verdorven lijders vanwege hun corrupte wanbeleid voor gezorgd, dat al het geen ze zouden bestrijden, nu hun hulpmiddel is om aan de macht te blijven en die oerdomme dwaze debiele idiote verder te verarmen. Opa en oma taki, ddb heeft Lili ook veel beloofd, en het eerste is, haar maandelijkse salaris en voorzieningen bij haar aantreden. Want ook zij kwam met moeite maandelijkse ronduit. Dus efoe joe no kan jagi of sroto a didibri, dan eeh da eeh uit s’ landsbelang eeh ga ikke eeh me inzette olv van de allergrootse dwaas van het land, ddb misdadiger in hart en nieren. Wo ka.


  Maak melding

 14. Lili heeft van de smerige vieze stinkende ndp kok Dagoebal, dagoebal soep met coca bladeren gegeten. Anders zou ze nooit haar medewerking verlenen aan Dagoebal Boutarse.


  Maak melding

 15. Mevrouw FERRIER heeft onterecht PRAATJES !
  Hef alle presidentiele commissies op, plus ook het Kabinet van de president, dan zal het iets beter gaan met SRANAN !

  Zorg als minister dat u alle gedane beloften en afspraken met de vakbonden en de onderwijzers NAKOMT !

  Indien u geen geld krijgt voor nakoming afspraken, vanwege het PAARSE WANBELEID, zeg dat dan duidelijk aan Onderwijzers en vakbonden !

  De onderwijzers werken hard en willen NORMAAL BETAALD WORDEN !

  Onderwijzers en vakbonden zullen geen Paarse SPROOKJES van U accepteren, BOTER BIJ DE VIS NU, in het belang van de Kinderen en van het Onderwijs !

  DAN PAS MAG U MINISTER BABBELEN EN HET VOLKSLIED ZINGEN !

  PS : U als minister BEOORDEELT IN ELK GEVAL NIET WIE VADERLANDSLIEVEND GENOEG IS IN SRANAN !
  WIJ LEVEN NIET IN EEN PAARSE DICTATUUR !!!!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.