Surinaamse ondernemers en politieke top ver uiteen over EPA

10

PARAMARIBO, 30 mrt – Het bedrijfsleven en politici van de regeercoalitie staan qua mening nog ver van elkaar wat betreft EPA, de te sluiten handelsovereenkomst met de EU. André Misiekaba, fractieleider van de NDP in het parlement, is tegen de ratificering. Het zou het einde betekenen van de bedrijvigheid in Suriname. EPA regelt onder meer het opheffen van obstakels voor onderlinge handel. Het bedrijfsleven wil juist wel dat het akkoord er komt.

Dit bleek nog eens tijdens een bijeenkomst van werkgeversorganisaties, parlementariërs en regeringsfunctionarissen. Volgens de werkgevers is het van belang dat er overleg wordt gepleegd voordat een definitief besluit valt. “Handel en economische activiteiten worden ondernomen door het bedrijfsleven, niet door de overheid”, zei Bryan Renten, voorzitter van de Vereniging Surinaamse Bedrijfsleven.

De bedrijven vinden dat de EPA juist veel heil kan brengen. Onder andere belooft de EU steun bij het exporteren. “Het besef is er ook dat voor Suriname verdere ondersteuning en ontwikkeling van bepaalde sectoren nodzakelijk zal zijn, zodat de volledige potentie van de EPA benutkan worden. In dit kader zullen mogelijkheden die het verdrag biedt voor technische assistentie, volledig benut moeten worden”, aldus Renten.

10 REACTIES

 1. Handelsovereenkomst met Europa is belangrijk voor jullie
  export, denk aan de rijst-sector en visserij. Wanner gaat het
  kwartje een keer vallen bij die incompetente politici. Misschien
  krijg je zelfs subsidies uit Europa. Moe wordt je van Suriname.


  Maak melding

 2. André Misiekaba, het schoothondje, laat zich gewoon leiden door de afkeer die Baas heeft jegens de EU en mn NL. En de dementerende PALU figuren voeden die valse en domme sentimenten met allerlei bewezen onzin uit de 60’er jaren.
  De gehele economie is al kapot gemaakt, de export ingestort. De enigste relevante valuta stromen zijn de leningen, gelden uit de diaspora en een klein beetje investeringen.
  .
  Nieuwe leningen zijn al nagenoeg uitgesloten, een groot deel van de diaspora bestaat uit ouderen die niet lang meer zullen steunen en ook toekomstige investeringen lijken sterk af te nemen. Kortom Op korte termijn krijgen we Venezuelaase toestanden, erger dan die van de 80’s. Nu al zijn er voorbodes. Het krediet voor urgente importen moet de gezondheidszorg, op het laagste niveau, in stand houden omdat er anders geen operatie meer mogelijk is.
  Maar dat zal André Misiekaba en zijn bazen een zorg zijn. Die gaan naar Cuba of reizen business class naar de EU.


  Maak melding

 3. Als je het moet hebben van zulke randdebielen als een misikaba, die op gebied van berdrijfsleven, handel en economische activiteiten, een analfabeet is, zulke figuren, zijn een sta in de weg voor vooruitgang, maar met dit soort, zit die paarse partij vol van, interessant lopen lullen, maar niks kunnen onderbouwen. Bouva, Doekhi en Abdoel, zijn daar sprekende voorbeelden van.


  Maak melding

 4. Misikaba of Misikaka heeft zelf geen kaas van gegeten hij heeft zelf geen enkel bedrijf activiteiten .

  Laat Misikaka werk zoeken voor de duizenden jongeren die van school gaan met een diploma .

  Misikaka van NDP ga de Cassave fabriek opstarten dan kan je ook wat exporteren .

  Laat Hooghart ook exporteren de Kolonisten zijn al weg sedert 1975 .


  Maak melding

 5. Ik kwam misiekaba tegen in de business class van de KLM en niet dus d SLM. Raar hevertrouwde hij de SLM carrier niet. In zijn kielzog Steven Tsang en zijn vrouw.
  En ja hoor hopsa eenmaal in de lucht slapen en slapen niet werken en rapporten lezen want je reis en slaapuren worden betaald.
  Mannen slaap maar lekker door op kosten van de staat want als je tegen de samenwerking bent dan slapen en dromen jullie.


  Maak melding

 6. Ik Ben het eens met Renten. De handel en export voor Su vastzetten voor de komende 20 jaren met de EU. De EU is niet alleen NL. Su heeft de export nodig Voor valutas.


  Maak melding

 7. Hoe gaan de su ondernemers verder nu. Rotterdam wil geen containers uir Su annemen en Belgie is nu al beetje zat van devieze containers uit Su. En gaan de su ondernemers nu uit wijken naar andere Eu landen met hun vieze containers. Ook die landen willen geen vieze containers. Waarom geen export naar centraal afrika, want er is daarvoor toch al een overeenkomst getekend door presidenten . De Su ondernemers hebben nu erg benauwd en maken rare geluiden . Sarie torie maar eigen schuld dikke bult. Tijd voor schoonmaak eerst en daarna opnieuw proberen.


  Maak melding

 8. Pre-poptjie MISIEKABA komt in opdracht van HOGERHAND met YO-KOE-voorstellen tot afwijzing !
  Geen enkele aanwijzing/alternatief van hetgeen het Paarse regiem, als wel aanvaardbaar zou zien !

  Volgens PAARS heeft Sranan genoeg aan de handelspartners zoals FAILLIET VENEZUELA en Communistisch CUBA ! Verder worden onbewerkt hout ea waardevolle zaken weggedragen door China !

  PAARS houdt ZICHZELF voor de GEK, door nog steeds te veronderstellen dat het druk bezig is, PRODUCTIE in gang te zetten, van voor de EXPORT bedoelde PRODUCTEN !
  (terwijl er al MILJARDEN zijn verspeeld, VERDAMPT !!!!)


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.