Staatsolie Suriname weer ‘mooiste meisje van de klas’

22

PARAMARIBO, 20 mrt – “We waren als Staatsolie vroeger het mooiste meisje van de klas, maar dat zijn we even niet geweest. We zijn het nu weer.” Dit zegt directeur Rudolf Elias van Staatsolie Maatschappij Suriname. Het bedrijf mag zich verheugen in steeds meer aandacht. Aandacht dan van financiers, vooral banken. Staatsolie heeft een gigantische schuld opgebouwd. Die moet eigenlijk al het komend jaar worden afgelost. Dat is niet haalbaar.

Het betreft een lening van ruim tweehonderd miljoen dollar. Met de schuldeisers, een consortium van banken, is afgesproken dat dit jaar negentig miljoen dollar wordt afgelost. De restschuld wil Staatsolie in vijf jaar aflossen. “Daar zijn we al over in onderhandeling. Omdat onze verdiencapaciteit zo goed is, zijn de banken erg geïnteresseerd om weer samen te werken”, zegt Elias tegenover de Times of Suriname.

En dan zijn nog twee obligatieleningen opgenomen. Die bedragen samen ruim een kwart miljard dollar. Ook daarover zijn er geen zorgen. “Staatsolie heeft een verdiencapaciteit van tussen de driehonderd en vierhonderd miljoen dollar op jaarbasis. Daarmee kunnen onze schulden gemakkelijk worden terugbetaald”, aldus Elias. Hij verwacht dat het bedrijf schuldvrij is in 2026. Het kan zelfs eerder als de olieboringen in zee succes opleveren.

Bekijk ook:


22 REACTIES

 1. In tussen roomt de paarse roversbende jaarlijks 10 tallen miljoenen euros af.
  Nieuwe olieputten worden niet gevonden en de oude drogen op.

  Geld voor onderzoeken en investeringenis er niet meer. Fossiele brandstof is niet meer zo gewild. Bedrijven als vb Shell investeren in duurzame energie etc… In suriname loopt men achter de feiten aan.

  Maw het is een sterfhuis constructie.


  Maak melding

 2. Op 29 september het vorige jaar las ik in ‘dwtonline’ het volgende:
  “Het is slechts een kwestie van tijd voordat een grote aardolievonds wordt gedaan, hield waarnemend president Ashwin Ashwin De Nationale Assamblee voor.”
  We leven nu bijna een half jaar verder en de enige verrassende vondsten die tot nog toe zijn gedaan zijn een drugs-duikboot en een drugs-vliegtuig.


  Maak melding

 3. Weer een geval van halve en slechte informatie.

  Er is dus een schuld van 200 miljoen USD die eigenlijk direct ingelost moet worden maar waar een regeling voor een betaling van 90 miljoen is overeengekomen (of nog moet worden onderhandeld!!)
  Daarnaast een schuld van 250 miljoen USD.
  Als we de te betalen interest op slecht 8% schatten kom ik tot:
  (Aanname : de andere leningen zijn achter gesteld en daarvoor begint de aflossing in 2019 Veel later is onwaarschijnlijk.)

  Te betalen in 2018:
  8% interest over 450 miljoen = 36 miljoen.
  Af te lossen 90 miljoen
  TOTAAL 126 miljoen.te betalen, restschuld 310 milj USD

  Voor 2019. Aangenomen dat de genoemde aflossingen.
  Aflossing van restschuld 200 – 90 voor 50% = 55 miljoen
  Aflossing op 200 milj 20% = 40 miljoen
  Interst op 310 milj a 8% = 25 miljoen
  TOTAAL 120 miljoen USD te betalen in 2019

  Dan kan Staats wel mooi beweren dat de verdien capaciteit 300 miljoen is maar als de olieprijs weer dropt wat waarschijnlijk is ontstaat er een probleem.
  Zo wie zo is ook het bedrag van 300 miljoen weinig zeggend. Is het de bruto winst voor belastingen, overheidsafdrachten etc of is het de netto winst die over is nabetaling van alle verplichtingen?? In een goed artikel wordt altijd vermeldt of het EBT, etc is.

  Dit verhaal is niets zeggend en alarmerend want de overheidsbegroting rekent op veel geld van Staats !!


  Maak melding

 4. Die “meneer” Elias … of koning Midas … van Staatsolie … verbeeld zich de hoofdrol { figuur } te zijn in de sprookjes van Grim.

  ” Staatsolie is het mooiste meisje van de klas ”
  Elias … de aller … aller … lelijkste jongen van het bedrijf !!!!!

  Deze GRAPJAS en de Drugsveroordeelde Pres. Commissaris van Staatsolie … Boe {ven} renveen … moeten met de meeste spoed opgedonderd worden … richting … Santa Boma.

  Hun kinderen en kleinkinderen kunnen ze een Lollie voorhouden. Hoelang horen wij van “grote voorraad olie ” voor de kust. O ja, het is voor de boeriekie NDP’ers bedoeld.

  I rest my case !!!!!!!!


  Maak melding

 5. Paarse propaganda machine draait al in volle toeren voor 2020. En daarna is dan weer klagen, mopperen en dromen voor voedselpaketten.


  Maak melding

 6. Een deel van de schulden zijn voor rekening van ddb en roversbende, maar laten het bedrijf voor opdraaien. Boeroe na lid rvc. Soso roof ndp elite e roof land, volk, bedrijf of bankinstelling. Ndp na wang ma pang pang duivelse nationale DIEVEN partij, dankzij het paars misdadig vervloekt arm verworden volk, dat als slachtvee zal gaan dienen voor het aflossen van de vele leningen, de mpp ndper’ s.


  Maak melding

 7. @klaas de groot, dat gekopieerd info van jou is niet veel zeggend,kijk liever naar de associatie daar wordt je wel vrolijk van😎🙃


  Maak melding

 8. Is weer een leugen die ze weer in de ether gooien om t volk te misleiden om hun gedachtengang weg te halen van de ellende van dit ogenblik


  Maak melding

 9. Dit is de zoveelste keer dat de schuld van staatsolie wordt afgelost. Waar komen dan al deze leningen vandaan? Volgens mij vertellen ze in Suriname de halve waarheden. De schulden worden afgelost en keurig vermeld, maar de leningen bij Staatsolie niet. Staatsolie begint te lijken op de grootste Surinaamse melkkoe met enorme uiers en in geen geval het mooiste meisje van de klas. Zodra men geld nodig heeft: staatsolie. De kans is groot dat wanneer wij geen olie voor de kust vinden en/of de prijs van olie in elkaar dondert wij staatsolie kwijt zijn. Jammer.


  Maak melding

 10. Staatsolie heeft in haar 37 jarige bestaan nooit zulke toren hoge schulden gehad, en nu dreigt het bedrijf om te vallen , hoe kan dat ??
  Anyway , we worden door guyana al ingehaald in minum tijd van 5 jaren . dit is toch erg schandalig !


  Maak melding

 11. Het is net als een gedeukte auto, je kan alle deuken weg-plamuren maar na een tijdje rijden over “hobbelige wegen” valt de plamuur er af en komen de deuken vanzelf weer te voorschijn!
  Wie houdt wie voor de gek!


  Maak melding

 12. Eigen Menig Democraten
  @klaas de groot, dat gekopieerd info van jou is niet veel zeggend,kijk liever naar de associatie daar wordt je wel vrolijk van😎🙃

  Zou jij het uit kunnen leggen wat Elias dan bedoeld, of wat de associatie op dit verhaal betekend


  Maak melding

 13. Nog kan ik heel goed herinneren hoe trots ze niet waren een billion dollar cie.te zijn.Waaldijk en ingi boi en Aboel glunderden.Maar nu blijkt dat ze plezier in hadden om een goed draaiend bedrijf te gaan omhangen met schulden.Ze wreven zich van plezier in de handen.In hun regeer tijd een winst gevend bedrijf hebben,is zo een beetje vloeken in de kerk.


  Maak melding

 14. @Haco ,, je bent de secretaris van Klaas de Groot no? Any way, de associatie heeft betrekking op de ” mooiste meisjes”, capito?? En als je het nog niet snapt, pak effe een woorden boek.


  Maak melding

 15. Hou je hart vast! Ook dit bedrijf word systematisch leeggeroofd.Daar heeft de baas zijn vriend Boereveen mee belast.
  Na ons de zonvloed!


  Maak melding

 16. @Eigen Menig Democraten
  @klaas de groot, dat gekopieerd info van jou is niet veel zeggend,kijk liever naar de associatie daar wordt je wel vrolijk van😎🙃

  Cynisme is blijkbaar niet iedereen gegeven net als lezen.
  Ik geef duidelijk aan dat het verhaal geen goede en volledige feiten geeft en dat uit de informatie wel duidelijk te destileren is dat Staats in de komende jaren steeds meer dan 100 miljoen USD moet aflossen, etc.
  Als de prijs van olie weer daalt dan kan ze dat niet opbrengen en is het geduld van de geldverstrekkers op.
  Ook toont het dat het onverantwoord is en was dat de regering Staats misbruikt om geld te lenen. Iets wat ze al met alle parastalen heeft gedaan.


  Maak melding

 17. @Haco
  Die EMD is weer zo’n typisch gevalletje van op de man spelen bij gebrek aan inhoudelijke vermogens.
  .
  Ik schat in dat hij snel als troll ontmaskerd wordt.


  Maak melding

 18. @Klaas de Groot,,inhoudelijk vermogen heb ik al, en wil ook niet delen met lieden zoals jij die gebrek aan hebben .
  En voor die troll moet je in Rusland zijn want ik ben Rus.

  Komt met wat beters jeri, die cijfermatig analyse raakt kant noch wal. no so so bull shit kam je uit. ai, ai ai, doet pijn noh?

  je blijft lachen hier. Keep going


  Maak melding

 19. Gaat ze zeker lukken. Staatsolie beheert de hele olieketen in Suriname. Het bedrijf groeit ondanks halvering van de olieprijzen en is geïnteresseerd in het welzijn van de samenleving.

  Als de andere sectoren zich ook zo kunnen ontwikkelen, gaan we een duurzaam ontwikkeling tegemoet.

  Suriname zal dan niet de zoveelste ontwikkelingsland worden die ondanks de vele natuurlijke hulpbronnen straatarm blijven.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.