Tentoonstelling ‘Heden van het slavernijverleden’ in Tropenmuseum

8
Tentoonstelling 'Heden van het slavernijverleden' in Tropenmuseum

In 1863 maakte de Nederlandse regering wettelijk een einde aan de Transatlantische slavernij, bijvoorbeeld in Suriname. Maar honderden jaren van koloniale overheersing lieten sporen in de Nederlandse maatschappij na die nog steeds voelbaar zijn. Racisme, discriminatie en stereotypering zijn hier voorbeelden van. Het zijn voornamelijk zwarte Nederlanders voor wie de link tussen slavernij en ongelijkheid pijnlijk duidelijk is.

In nauwe samenwerking met wetenschappers, activisten en artiesten ontstond ‘Heden van het slavernijverledenin het Tropenmuseum: een tentoonstelling met discussieplatform die de verhalen van slaafgemaakten en hun nazaten centraal stelt. Maak kennis met actuele erfenissen van slavernij en kolonialisme in Nederland.

In videoportretten delen vier sleutelfiguren in het actuele debat – Gloria Wekker, Karwan Fatah-Black, Amade M’charek en Marian Markelo – hun perspectief op verschillende nalatenschappen van slavernij. Hedendaagse en historische collectiestukken over slavernij en het verzet daartegen, boeken uit The Black Archives, foto’s van protesten in de jaren ’70 tot nu dragen bij aan ontdekking en bewustwording van dit thema.

8 REACTIES

 1. Een andere nasleep uit de trans-Atlantische route van 1863 is dat Suriname gelijkwaardig is geworden als de andere Afrikaanse landen met idioten aan de macht.
  Zeer pijnlijk voor de overige kleurlingen in ons banana republiek, zelfs onze oorspronkelijke bewoners moesten het eraan geloven .


  Maak melding

 2. Zie je zo kunnen wij veel op de witte man schuiven. Al maanden wordt ik geteisterd door een persoon die zn hond pardoes laat schijten op mijn stoep en laat liggen. Iets voor witte mensen zou je zeggen. Maar in dit geval had ik een vermoeden; Bleek een kaal bruin mannetje, net niet blank genoeg. Voor mijn neus liet hij dat vandaag gebeuren, en liep zo door. Op mijn wenken: Kom zo bij je zegt ie!
  Mijn vraag; Moet je met zo’n idioot?! Je vingers branden?


  Maak melding

 3. Toen afrikaanse slaverij werd afgeschaft moest de supply chain toch blijven werken dus kwamen ze op het idee van contractarbeiders. Die wurgcontracten waren eenzijdig en onder dwang. Dus chinezen, javanen, hondoestanen moesten die gaten vullen.


  Maak melding

 4. Uria, ik had eens dat probleem, er ware 2 oplossingen. 1 waarschuwing aan de baas. 2 Onschuldige hond afmaken.

  Plan A: Maak een mooie grote witte kruis zoals op begraafplaatsen en schrijf erop. Hier rust Fido, met een foto van een hond, hij poepte hier. Zet het voor je huis. Al die hondenlopers lopen snel door.

  Plan B; Onprettig voor de hond en zijn baas en waarschijnlijk laatste keer dat die hond het daar doet. Je mag raden.


  Maak melding

 5. 300 jaar geleden waren wij creolen en de Nederlanders die nu leven nog nieteens geboren. Het zou interessant zijn om de situatie die er nu heerst in Suriname uit te gaan hollen en diepgaand te onderzoeken wat er met de miljarden is gebeurt. Hier de boeken komen openslaan en het wereldkundig maken. Steeds geweldig lopen doen over het slavernij verleden moet nu echt klaar zijn.
  Nu is het hoogtijd dat jullie de Surinaamse regering met de billen bloot laten staan.Komen jullie de mensen hier bewust maken niet op Bouta te stemmen. Dat is pas bewustwording.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.