donderdag, juni 13, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijTentoonstelling over Javanen uit Suriname (VIDEO)

Tentoonstelling over Javanen uit Suriname (VIDEO)

-

Does Travel - naar Suriname

“Van nieuwkomer tot Hagenees; Javaanse Surinamers in beeld”. Dat is de titel van een tentoonstelling die onderdeel is van het overdrachtsproject van de Stichting Comité Herdenking Javaanse Immigratie, STICHJI. Tot 26 maart is ook een tentoonstelling over Javanen uit Suriname te zien, in het Atrium van het stadhuis in Den Haag.

De verzamelde verhalen en het beeldmateriaal werden op dinsdag 13 februari, onder grote belangstelling overgedragen aan het Haags Gemeente Archief. Een schenkingsovereenkomst tussen STICHJI en het Haags Gemeentearchief maakte dat mogelijk.

In onderstaande radio- en televisie-tweeluik, welke mede mogelijk gemaakt is door het Haags Gemeente Archief, wordt aandacht besteedt aan dit unieke project. De reportage is van Sam Jones:

opening
Fernandes Express
Passion in concert

3 REACTIES
  1. De tentoonstelling heet Javaanse surinamers in beeld . Wie zijn de javaanse surinamers. Want de javanen uit Suriname die zich hier vestigen noemen toch zichzelf : Javanen. En dat is hun ras resp afkomst. En hier duikt nu de naam : Javaanse Surinamers op. Verrassend . Of zijn deze javaanse Surinamers een groep javanen die voor zich zelf een eigen naam hebben gekozen en om ook zich zelf zo genoemd te willen worden. Als het zo is dan zijn er hier twee javaanse groepen nl Javanen en Javaanse Surinamers. of is dit de strategie van verdeel en heerst politiek van de overheid mbt immigranten om niet in blok eenheid kunnen vormen zoadat ze klein en zwak worden voor het opeisen van hun rechten. Deze strategie is toegepast in de koloniale tijd. Sarie torie


    Maak melding
  2. Meneer of mevrouw Zesde klas lagere school; U moet het weten of is het te moeilijk voor u om dit allemaal goed te kunnen begrijpen. Ik neem U niet kwalijk met U lagere school opleiding.U mag dit weten dat ieder mens het recht heeft om zichzelf te benoemen en genoemd te worden. Je weet dat in Suriname heel veel volkstammen zijn inheemsen,marron. afro surinamers, hindoenanen, javanen,chinezen,haitianen,brazilianen,guyanezen enz. En er mensen die zichzelf noemen als wakaman, rastaman, oontieman, booitiman , sranangman, blakaman, witman,enz enz. En ik was javaan en nu noem ik me zelf Kaboela jawa, want ik ben gek op kaboela straatcultuur en mijn leefdwijze is geen javaanscultuur meer maar op basis van de kaboela straatcultuur. Daarom heb ik mijn oorspronjkelijk volksstamnaam javaan veranderd in Kaboela jawa. . Dus ik ben nu trots op mijn nieuwe volksnaam kaboela jaw inplaats van javaan. Ik vint het prachtig van al die volksnamen en bovendien kleuren deze volksnamen vrolijkheid in de tuinen van Keukenhof.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES