Theater over afkicken van dodelijke eetverslaving

6
Theater over afkicken van dodelijke eetverslaving

PARAMARIBO, 15 feb – Waarom vinden we overgewicht in Suriname normaal? Wat doen we om te voorkomen dat we bij de dokter belanden, levenslang medicijnen nodig hebben, moeten dialyseren en voortijdig overlijden? In deze ‘precaire’ periode is het belangrijker dan ooit om ziekte te voorkomen. Aco Multi Services presenteert op 23, 24 en 25 februari ‘Kophonger’ van acteur Frank Wijdenbosch in Theater Unique. “Een gezond voedingspatroon en een gezonde levensstijl zijn heel belangrijk. Met deze confronterende solovoorstelling willen wij mensen daarvan doordringen ”, zegt producent Ann Hermelijn.

Als kleine jongen hield acteur Frank Wijdenbosch(FOTO) van lekker eten. Als man van 45 was hij zó dik dat hij zijn eigen veters niet meer kon strikken of kon opstaan als hij op een lage bank zat. In 2009 woog hij 180 kilo; hij was bezig dood te gaan. Hij koos voor het leven en onderging een medische ingreep waarbij onder meer zijn maag met 80 procent werd verkleind. In ‘Kophonger’ vertelt hij openhartig over zijn eetverslaving en de manier waarop hij daarmee uiteindelijk wist af te rekenen.

De acteur viel 81 kilo af en verloor daarmee ook de weelderige rondingen die hem hielpen om overtuigend gestalte te geven aan belangrijke zwarte vrouwen. Surinaamse theaterliefhebbers zagen hem in 1994 als Hattie McDaniel, de Amerikaanse filmactrice die voor haar rol in Gone with the Wind in 1940 als eerste zwarte vrouw een Oscar won. Ook in zijn eentje speelde hij in het jaar 2000 ‘Mensen uit mijn straat’. En in 2003 kroop hij in de huid van ‘Blaka Lola’, de legendarische Surinaamse prostituee die haar geld verdiende op de Amsterdamse Wallen.

In ‘Kophonger’ speelt Wijdenbosch zichzelf. Gekleed in de pyjama die hij in het ziekenhuis droeg, gaat hij terug in de tijd. Hij vertelt hoe hij als kleine jongen genoot van lekker eten, hoe zijn ‘gezonde eetlust’ uit de hand liep en hoe hij net op tijd de radicale beslissing nam die zijn leven redde. Een groot deel van zijn verhaal is erg herkenbaar: wij houden allemaal van lekkere, overvloedige maaltijden en vinden het moeilijk om maat te houden en te kiezen voor een gezonde levensstijl. We eten teveel en bewegen te weinig; velen onder ons sterven onnodig aan diabetes en hart- en vaatziekten.

‘Kophonger’ ontroert, confronteert en laat zien dat we met de juiste keuzes ons eigen welzijn kunnen bevorderen en een gezonde samenleving kunnen opbouwen. Met deze relevante voorstelling hoopt Aco Multi Services, ondersteund door de Nederlandse ambassade, mensen een spiegel voor te houden.

Bekijk ook:


6 REACTIES

 1. Hopelijk krijgt dikke Van Dijk Silos ook een uitnodiging en een stoel in de voorste rij. Ook een streng dieet op water en brood, geen broodbeleg graag. Er zijn inderdaad veel te dikke Surinaamse vrouwen.Deze vrouwen spelen met hun gezondheid. Dik zijn breng heel wat lichamelijke kwalen met zich mee. De boven armen worden korter door hun dikte waardoor zij zich ook niet goed kunnen wassen. Door stress, problemen,verdriet eten mensen hun zorgen weg in plaats van hierover te praten met hun huisarts of familie.
  Het risico van dik zijn of van dikke vrouwen houden heeft niets met liefde te maken. De persoon zit letterlijk gevangen in zijn eigen lichaam en brengt een minderwaardigheidscomplex, ongemerkt met zich mee.


  Maak melding

 2. Niet alleen kunnen mensen dik worden door veel en vet te eten.
  Het gebruik van medicijnen kan een reden dat mensen dik worden.
  Een traag werkend schildklier leidt tot toename van het gewicht, een snel werkend schildklier leidt juist tot gewicht afname worden.

  Niet zo lang geleden is ontdekt dat een hormoon er voor kan zorgen dat mensen zich niet verzadigd voelen na het nuttigen van een maaltijd. Deze mensen kunnen a.h.w. heel de dag door eten.
  Het is een lang verhaal, dus daarom kopieer ik een stuk dat over leptine gaat.

  Altijd honger? Geef leptine de schuld, niet je wilskracht!

  30 augustus 2012 By Heleen Quantrill 12 Comments

  Je bent niet dik omdat je lui bent, je hebt constant honger omdat je hormonen je dat vertellen, het heeft niets, maar dan ook niets met wilskracht te maken. ’s Nachts eten is een signaal van je lichaam dat je overdag niet goed gegeten hebt. Maar ook: Door je voedingspatroon kan het zijn dat je dit juist in stand houdt, in plaats van oplost.

  Heb ik de aandacht? Bovenstaande stellingen zijn erg bout, maar in essentie komt het daar wel op neer als je kijkt naar het leptine verhaal. Maar voordat ik daarop in ga, zal ik eerst even uitleggen wat leptinen zijn. Een stukje van Wikipedia:

  ‘Leptine is voor het eerst ontdekt bij muizen. Bij deze muizen was door een mutatie de receptor voor leptine op de celmembranen onwerkzaam geworden. Deze muizen, die al in de jaren ’50 werden beschreven, bleken nauwelijks verzadiging te krijgen bij eten – ze bleven maar dooreten – en ook hun stofwisseling werd zuiniger. Het effect hiervan was dat deze muizen veel dikker werden dan muizen met wel werkende leptinereceptoren. Hierom werden ze ‘ob’ muizen genoemd (van obesitas, vetzucht), en muizen met twee ‘ob’ genen zijn dus ob/ob muizen. In de jaren 90 van de vorige eeuw werd het hormoon ontdekt en het mechanisme van de defecte receptor beschreven. Leptine grijpt bij de mens aan op ten minste zes verschillende receptoren.

  Bij de mens wordt het polypeptide leptine afgegeven door vetcellen in de vetdepots. Leptide bereikt via het bloed de hersenen en stimuleert na actieve passage van de bloed-hersenbarriére het verzadigingscentrum. Hierdoor zal het hongergevoel afnemen.
  Dit hormoon werd daarom oorspronkelijk gezien als een “honger-hormoon”. Hoe meer leptine er in het bloed circuleert, hoe verzadigder men zich voelt. Het hormoon wordt hoofdzakelijk afgescheiden door wit vetweefsel, maar recent is ook gebleken dat er in andere delen van het lichaam productie plaatsvindt. Bij mensen werkte het toedienen van leptine veel minder goed als middel om af te vallen dan bij (normale) muizen, die in een paar dagen 40% van hun gewicht konden verliezen.’

  Leptine is dus een hormoon dat zich in de vetweefsels bevindt en geeft signalen af aan een gedeelte in de hersenen, de hypothalamus, om aan te geven dat je genoeg gegeten hebt. Als leptine goed wordt afgegeven, zit je lekker vol na een maaltijd en kun je een aantal uren toe eer dat je weer honger hebt. Wordt leptine niet goed afgegeven, dan kun je eten wat je wilt, je blijft honger en een onverzadigd gevoel hebben.

  Door te googlen op internet kun je dit stuk vinden.

  Allen die mensen om hun omvang schelden en de meest afschuwelijke namen voor hen verzinnen, zijn onbeschaafd en kennen totaal geen schaamte.
  Het is niet te geloven hoe men over van Dijk – Silos praat omdat ze dik is.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.