Weer groot Phagwa Festival bij Onafhankelijkheidsplein Suriname

16
Weer groot Phagwa Festival bij Onafhankelijkheidsplein Suriname

Vrijdag 2 maart 2018 is het alweer tijd voor de 7e editie van het meest kleurrijke evenement van het jaar: het Phagwa Festival in Suriname. Holi Phagwa is een hindoeïstisch nieuwjaarsfeest waarbij de overwinning van het goede op het kwade wordt gevierd. Lustig Events pakt deze dag ieder jaar groots uit met Phagwa Festival rondom het Onafhankelijkheidsplein, zodat dit feest met iedereen van alle afkomsten gevierd kan worden. Er hoeft dan ook geen entree betaald te worden waardoor het voor iedereen toegankelijk is.

Tijdens Phagwa is het al jarenlang een traditie om met verschillende kleuren poeder te gooien(FOTO). Hierdoor ontstaan de mooiste kleur creaties, wat overdag prachtig is om te zien. Er wordt gezorgd voor een geweldige line-up met varierende muziektstijlen. Bezoekers die op zoek zijn naar heerlijk eten kunnen hier ook terecht bij verschillende keukens met een variërend aanbod van gerechten. Voor de kinderen is er speciaal gedacht aan een speelhoek met springkussens, popcorn en suikerspin. “Uiteindelijk gaat Phagwa Festival om de eenheid die we samen creëren, waarbij we plezier beleven met onze vrienden en familie en we vooral mogen genieten van deze kleurrijke dag” aldus de organisatie Lustig Events.

Omdat Phagwa festival één van de grootste evenementen is van Suriname, wordt veiligheid hoog in het vaandel gesteld. Houd er daarom rekening mee dat de wegen rondom het Onafhankelijkheidsplein zullen worden afgesloten. Wie niet in de buurt hoeft te zijn van het plein, wordt aangeraden om een andere route te nemen naar hun bestemming.

Beelden 2016:

Bekijk ook:


16 REACTIES

 1. De achtergrond van de viering van het hindoeïstisch nieuwjaarsfeest Holi Phagwa is mij genoegzaam bekend; dat even terzijde.
  Maar wanneer mogen wij in Suriname de daadwerkelijke overwinning van het goede op het kwade vieren? That’s the question?


  Maak melding

 2. Wie zegt dat surinamers pinaren heeft het mis. Ze feesten , eten , drinken , dansen en zingen en leven met plezier zonder zorgen. Neks no fout. ngeen sari torie.


  Maak melding

 3. Hopelijk dat Carl Breeveld, de Judas, zijn achterban niet oproept om de feestelijkheden te verstoren/boycotten, zoals hij dat enkele jaren terug had gedaan !!!
  Surinamers zijn “kort van memorie” !!


  Maak melding

 4. moksie metie,

  en aan het eind van elke maand staan ze op de kade hun hand op te houden voor een pakketje uit Holland. We kennen het struisvogelgedrag van de domme Surinamer inmiddels wel.


  Maak melding

 5. Prachtig gezicht ,zo moet het zijn ..uniek in zijn karakter.
  Nergens ter wereld zie je dat zoveel nationaliteiten de Holi Phagwa vieren zoals in Suriname. Het is echt een Surinaams feest geworden geworden en dat verbind in alle facetten.
  Proficiat!


  Maak melding

 6. De oude Indiërs wisten dat als je mensen van iets bewust wil maken, je dat met een bijeenkomst/viering/feest/rite kunt doen. Holi maakt je bewust dat je het oude verlepte useless sta-in-de-weg achter je moet landen – verbranden zoals Holika Dahan – en het nieuwe frisse energierijke weldadige heilzame moet accepteren en verwelkomen, zoals Holi.

  Voor Holi komt nog de Maha Shiv Ratri. Op deze dag (nacht) wordt herdacht dat er ook zoiets is als een Maha Pralay – een dag waarop al het leven in onze deel van het Universum zal verdwijnen en het oude nutteloze weer omgevormd wordt tot het nieuwe heilzame (Shiv). Aldus bevestigend dat God Eeuwig (Sanatan) is en Eeuwig Heilzaam (Dharma) is. Vandaar de Sanatan Dharma.


  Maak melding

 7. @ B.Waqoof,
  Weet je randdebiel dat tijdens de oversteek alleen maar hindoes op de zeilboten zijn gestapt. Dit vertaal zich in het gedrag van dit volk. kijk maar naar mai bab en vele andere evenementen waarbij jullie denken dat jullie de enige overgestoken zijn. Ook op politiek niveau zie je dat de 6 hindoe families bij de VHP hun zakken vullen en de dienst uitmaken.
  Waar heeft men het dan over dalit.

  tjee


  Maak melding

 8. @ mie mofo,

  Ben je weer dom aan het ouwehoeren?
  Vanuit India zijn ook moslims (in aantal wel minder dan de hindu’s) als immigranten in Suriname aangekomen.

  Tetary, de moslima die ook vanuit India in Suriname als immigrant aankwam, had op plantage Zorg en Hoop de leiding genomen om te protesteren tegen het onrecht dat de hindustaanse immigranten, dus zowel de hindu’s als de moslims, werd aangedaan.
  Bij die protesten is ze doodgeschoten.

  Ga je verdiepen in de geschiedenis van zowel de javaanse als de hindustaanse immigratie. Dan zal je ook minder leugens schrijven. In elk geval heb je weer eens laten blijken hoe intens je haat jegens de hindu’s is.

  Ik ben trots op de dalits, de chamaars, de kuli’s enz. zoals mensen van jouw slag de hindu’s noemen. Deze mensen zijn niet blijven hangen in het onrecht, slaag, verkrachting van vrouwen dat ook zij hebben mogen ervaren, maar ze zijn verder gegaan.
  Genoeg hindustanen die zich op hoog niveau hebben ontwikkeld. Dat er ook hindustanen zijn die zich crimineel gedragen geef ik toe. Echter bij elke ‘ras’ heb je goede en slechte mensen.

  Jou heb ik al eerder betrapt over het verspreiden van verkeerde info als het gaat om de Brits-Indische immigratie.
  Ook toen heb ik met feiten je om de oren geslagen.


  Maak melding

 9. @Mie Mofo,
  Voor B. Waqoof gebruikt u de juiste bewoordingen. Een gespleten randdebiel is het (weet niet of hij m/v is) Enkele dagen geleden vertelde hij over de geschiedenis van India en over de misdaden gepleegd door Moslims. Volgens zijn fantasie zijn 300 miljoen Hindoes door Moslims vermoord. Ja, tot in 1950 bedroeg het inwonertal van India 300 miljoen. Dus waren alle Hindoes in 1950 door Moslims uitgeroeid. Deze randdebiel komt nu over de Phagwa vertellen; een feest van vergiffenis en gericht op de toekomst. Zelf kan deze hindoesterrorist geen afstand nemen van het verleden en hamert hij steeds over de misdaden van moslims.


  Maak melding

 10. Iemand die zich de ene keer aanmeldt als Ghiseladoebe om zich vervolgens weer aan te melden met Ghiseladoobe
  is niet te vertrouwen. Dus ik had gelijk toen ik dat vorige week ook had vermeld.
  Vermoedelijk is de achternaam Ghisaidoobe. Over gespleten zijn gesproken.

  Misschien is deze persoon in relatie te brengen met pandit Sieuw Ghisaidoobe die betrokken zou zijn geweest bij een fraude zaak.

  Pandits vinden van zichzelf te behoren tot de ‘hoogste’ kaste, maar stelen als de raven en lichten mensen op. Aangezien Ghiseladoebe zich ook als Ghiseladoobe aanmeldt en hindustanen voor dalit, chamaar uitscheldt, vermoed ik dus dat zij zich ook waant te behoren tot de ‘hoogste’ kaste en zich dus niet rekent tot de hindustanen maar tot de brahmanen.

  Het komt door deze brahmanen dat hindu’s zich bekeren tot andere geloven, i.p.v. de strijd aan te binden met deze walgelijke individuen en hun rechten opeisen.

  Hieronder het bericht over die Sieuw Ghisaidoobe:

  Pandit Sieuw Ghisaidoobe en Reita Hasnoe… – Dagblad Suriname …

  Pandit Sieuw Ghisaidoobe en Reita Hasnoe aangehouden door politie in Nibar-zaak. De pandit Ghisaidoobe en Reita Hasnoe waren maandag voor enkele uren in verzekering gesteld door de politie van Santo Boma wegens oplichting en verduistering. Dit gebeurde na een aangifte gedaan door de weduwe Radhana …


  Maak melding

 11. @ jiyani
  Beste jiyani. lezen is de kunst.Waarschijnlijk is je eq zo laag dat jij zaken niet kunt thuis brengen in het heden. jou gekraai naar de geschiedenis heeft geen enige toegevoegde waarde in de heden daagse gebeuren. Zoals jij en jou hindoes zich gedragen stralen jullie uit dat jullie de enige zijn ,de hindoes dus< die aan boort zijn gegaan van de lalaroek. de fucking geschiedenis van jou intresseert mij en de hedendaagse mens niet.
  waar het om gaat is dat jullie hindoes denken dat jullie de enige zijn die india vertegenwoordigen. jou dalit modi verkoopt het ook zo

  tjee


  Maak melding

 12. @you mofo en @Khiesladoobe,

  Waarom richten jullie de Moslim Partij Suriname niet op? Jullie moslims zijn in Suriname grootschalig in de hol van Bouterse gekropen. Blijf daar als wormen je slag slaan en hoop erop dat hij jullie niet uitpoept.


  Maak melding

 13. @ mie mofo,

  Wat een larie koek dat de geschiedenis geen toegevoegde waarde heeft in het heden.
  Zonder geschiedenis is er juist geen heden en zonder heden geen toekomst. (Een zeer wijze uitspraak van mijn nani van al jaren geleden).

  Ik vind jouw denken nogal bekrompen dat de hindu’s denken dat alleen zij aan boord zijn gegaan als migranten naar Suriname.
  Al eerder heb ik geschreven dat de moslims en de hindu’s goed door 1 deur konden.
  Helaas is het zo dat moslims, hoe klein ze ook in aantal zijn, altijd en overal de dienst willen uitmaken.
  Daarom heb ik een tering hekel aan deze gelovigen gekregen en kan ik ze niet meer vertrouwen.

  De Surinaamse moslims laat ik buiten beschouwing, hoewel er ook onder hen een paar zijn die het bloed van de hindu’s kunnen opdrinken.
  Blijkbaar ben jij er één van.

  Dat beeld van baba en mai symboliseert niet alleen de komst van de hindu’s naar Suriname, maar ook die van de moslims.
  Wat cultuur, waarden en normen, betreft zijn de hindu’s en de moslims hetzelfde. Het enige verschil is het geloof.

  Vermoedelijk ben jij moslim. Is dat zo dan kun je ook een beeld laten maken en plaatsen speciaal voor de moslims.


  Maak melding

 14. Heel graag zou ik een keer Phagva willen vieren in een warm land. In Nederland vier ik het ook, maar meestal is het dan niet echt warm, hoewel ik goed tegen de kou kan.
  Maar het lijkt me dat de verschillende kleuren poeder waarmee men elkaar bestrooit beter tot hun recht komen.

  Phagva valt meestal in maart. Aangezien ik schoolgaande kinderen heb, zal ik minstens nog 10 jaar geduld moeten hebben om dit feest in een warm land te vieren.

  Het liefst zou ik dit feest in India, het land van herkomst, willen vieren. Het Zuiden van India lijkt me geweldig om juist daar helemaal uit je dak te gaan tijdens het vieren van Phagva.
  Suriname kan ook, maar dan moet dit land daartoe uitnodigend zijn. Suriname is momenteel voor mij niet meer aantrekkelijk.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.