Surinamer vindt oplossing voor milieuprobleem padiekaf

19

PARAMARIBO/NIEUW NICKERIE, 1 feb – Padiekaf hoeft vooral in Nickerie niet langer te leiden tot milieuproblemen. Voor het alternatief op het voor mens en milieu schadelijke verbranden heeft Aren Balwantgier gezorgd. De ondernemer heeft afgekeken in India, waar briketten geproduceerd worden. Padiekaf geldt er als grondstof. De briketten kunnen houtskool vervangen als brandstof. Een succesvolle introductie zou voor Suriname meer vliegen in één klap betekenen.

Dit daargelaten de nieuwe uitdagingen die het oplevert. Het grootste probleem dat zal worden opgelost, is het opstuiven van padiekaf. Dit gebeurt bij de verwerking tot rijst. Na de verwerking moet het kaf worden opgeruimd. Dit gebeurt meestal door verbranding, wat de buurt vaker dan niet in ademhalingsproblemen brengt. Kaf als grondstof voor houtskool betekent ook geen bomen kappen meer. Energiedeskundigen hebben eerder kafverwerking tot elektriciteit voorgesteld.

Financieel is het moeilijk haalbaar gebleken. Boeren en verwerkers eisen geld voor hun afval. Balwantgier ziet wel been in het marketen van zijn ‘brekkets’. Hij hoopt op steun van de overheid. Minister Ferdinand Welzijn van Handel & Industrie is al gaan kijken. “We moeten het nog zien te verbranden, maar wij gaan ervan uit dat het al uitgetest is”, zegt Welzijn. De intellectuele eigendomsrechten moeten nog bevestigd worden.

Bekijk ook:


19 REACTIES

 1. Weer een probleem minder, maar het grootste probleem kan nog niet opgelost worden. Hopelijk in 2020 dat zou voor land en volk een verademing zijn.

  Jacko


  Maak melding

 2. Tijdens mijn zoektocht naar de zwendel van notaris Miranda,kwam ik een naam tegen van iemand die van een groot industrieel ,maar hij begon als kolen verkoper met een ezelkar.Toen kon hij gedijen omdat de meest erf huizen op een koolpot kookten.De houtskool werd in grote balen geleverd tot aan huis.
  De huizen op de lange smalle erven waren standaard uitgerust met een koke raam met standaard een kolenpot er in aan een kleine gadrie[gelerij].In de galerij werd ook de baal kolen bewaard..


  Maak melding

 3. Jacobus
  Na de koolpot (kropatoe) deed de primus zijn intrede die ook op het houtenplakje van het raam werd geplaatst.
  De prasie oso’s was dit het kooktoestel want een gasfornuis was voor de beter gesitueerden


  Maak melding

 4. Goed initiatief !! Als de kapers op de kust niet ervandoor gaan met zijn “kennis in deze” !!
  Dit zou gepromoot moeten worden bij de” barbeque’ of op de erf-kookgelegenheden, voor een lekkere lams,rund ,kipof doksenclub !! Echte ouroeting smaak bij het bereiden van eten op houtskool (boorkaroe,groene banaan,kastanjepitjes).
  Export op kleine schaal naar Car.gebied zou onderzocht moeten worden ! !
  Een distributeur in Paramaribo/omgeving moet gevonden worden !!


  Maak melding

 5. @ Jacobus, hij was geen kolen leverancier, maar gewoon vrachten !!
  Vervoerde om zijn betrouwbaarheid ook geld in vaten voor de
  oude Sur.Bank in die tijd van KWIM naar de bank.
  Zijn zonen hebben grote werken aangelegd bv. de Oost-West verbinding.
  Toen David Findlay van Pengel niet over de Oost-Westverbing in aanleg naar Moengo/Albina mocht reizen, ging verborgen in de VW. van de ondernemer stilletjes daar na toe voor zijn krachten artikelen over Marowijne.
  Eerste weg naar houtrijk gebied naar Patamacca door hun aangelegd; ook het afscheren van de Moengoeheuvel om Moengoe via de Oost-westverbinding te bereiken!!
  De grond die door de oom van Boereveen(Abrahams )voor
  voor landen en opstijgen van helikopters achter Charlesburg, was van hun !!


  Maak melding

 6. Weer een surinamer met een mooi idee. Wat zijn de suries toch campioen met ideeen en plannen maken . Elke dag worden ideeen , plannen en projecten met tam tam bekend gemaakt en dan snel weer vergeten AAAIII BAJAAA De suries hebben zeker niks te doen en daarom gaan ze ergens rondhangen en daar maar droompraatjes verkondigen . Zie ook hangjongeren in abrabrokie die daar alleen donkere praktijken doen. neks no fout maar sarie torie.


  Maak melding

 7. Het zal wellicht aan mijn garnalen verstand liggen, maar ik snap iets niet.
  Het verbranden van padiekaf is schadelijk voor mens en milieu.
  Het verbranden van – van padiekaf vervaardigde – briketten niet dan?


  Maak melding

 8. Zie foto is geen afro -suri maar wel een Surinamer op leeftijd goed gedaan vooral voor Nickerie .

  Je ben nooit te out om te leren .

  In de jaren 1970 gingen ouderen uit bittere Cassave Gomma maken ,dat was meer om de kleren te strijken en strakker een hoofd doek te vouwen .

  Ik ben ook bezig met onderzoek ,om een 6 duim bouw steen van 22 kilo naar 10 kilo brengen dus lichter maken en sterker .

  Het bouwen van een huis word niet zo zwaar voor werknemers .

  Ik werk al 5 jaren niet daarom heb ik altijd tijd voor een onderzoek .
  Met mijn basis school opleiding probeer ik toch wat uit te vinden zo dat de komende Generaties makkelijk een huis kunnen bouwen .

  Ik praat maar over productie van 300 stenen per dag x 5 dagen dat is 1500 stenen per week .

  Dit jaar gaan ze echt genieten van wat ik hier heb beschreven .

  Niemand hoeft mij geld te lenen zelf de bank niet ook de Regering niet,de machines zijn al aan gekocht

  Ik ben wel een Afro Suriname geboren te Moengo op gegroeid in Paramaribo ,ouders van Cotica em Para .


  Maak melding

 9. Bigi sma.
  Vóór de primus had je de petroleum-stoof. Toch vind ik het eten op hout of houtskool bereid vele malen lekkerder smaken’.
  Ik ben wel blij dat er een oplossing is gevonden voor het kaf.
  Denk aan de ramp die veroorzaakt is door het verbranden van de kafberg van Uneda in de wijk van Dijk en aan de Henriweg, tegenover de Ramgolamweg, waar de fabriek van Fernandes nu staat was ooit eens de “Eerste Surinaamse rijstfabriek NV ” gevestigd. Achter de fabriek was er een enorme kafberg, die ons heel veel genot heeft verschaft. Ik ging daar mijn vlieger oplaten. Het genot duurde net zo lang tot de heer Leendert Janssen, broer van de eigenaresse van Ephraimzegen, de berg in brand stak. Het brandde niet maar smeulde en er kwam heel veel rook en as vrij. Uiteindelijk moest de hele Henriweg worden geëvacueerd door de onhoudbare toestand. Wat ik mij nog kan herinneren is dat een jongen in die brandende berg is gezakt. De heer Antonie heeft hem eruit gehaald en naar de EHBO gebracht. Volgens mij heeft deze jongen dit niet overleefd.


  Maak melding

 10. Prima idee.

  Markt zal het dilemma zijn omdat die ontwikkeld moet worden als je met een product begint. Het lijkt mij dat dit product uitstekende brandstof is voor biomassa centrales om elektriciteit op te weken. Van afval naar Elektriciteit zou een interessant project zijn. Ook van zagerij afval kan men briketten maken.

  Biomassa centrales zijn vanaf 4 megawatt standaard producten die daardoor maar iets duurder zijn dan de gewone HFO centrales. Met een gegarandeerde stroom padie briketten kan men gaan plannen wat al in 2011-2012 aan Hok voor gelegd is.


  Maak melding

 11. Ja hoor de kachel aan in Suriname we verbranden de kaf niet maar samengeperst kaf pffff. Typisch Surinaams idee en de minister gaat uiteraard kijken. Uitstapje naar Nickerie toch.


  Maak melding

 12. Surfing the net vond ik dat de ondernemer niets unieks heeft uitgevonden. Er zijn al briquets machines te koop aangeboden door diverse ondernemingen.

  Verder de literatuur beveelt aan de husk eerst te vergassen om als fuel te gebruiken. We weten al dat chaff zware rook ontsikkeld.

  Er zijn tal van producten die je van chaff kan maken. Kunstmest, bouwmateriaal etc.

  Zo ondernemers kunnen investeren in deze industrie. Dat is als de Boutetse regering hun vergunningen wil geven.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.