Laatste interview Ruben Rozendaal in tijdschrift Amnesty International

10
Laatste interview Ruben Rozendaal in tijdschrift Amnesty International

Op 1 december 2017 pleegde Ruben Rozendaal zelfmoord. Hij was een van de verdachten in het Decembermoordenproces in Suriname. Rozendaal beweerde onschuldig te zijn, maar hoorde een strafeis van tien jaar gevangenis tegen zich eisen. Zijn laatste interview, een paar weken voor zijn dood, was met ‘Wordt Vervolgd’, het tijdschrift van Amnesty International.

Ruben Rozendaal was een van de zestien militairen die op 25 februari 1980 onder leiding van Desi Bouterse een staatsgreep pleegden in Suriname. Ook was hij een van de verdachten in het proces rond de Decembermoorden van 1982, toen vijftien tegenstanders van het regime van Bouterse werden geëxecuteerd in Paramaribo. Rozendaal legde als enige verdachte in 2012 onverwacht een belastende verklaring tegen Bouterse af, na hem eerder te hebben vrijgepleit. Op 30 november 2017 kreeg de journalist ’s morgens van Rozendaal te horen dat hij de interviewtekst voor het tijdschrift goedkeurde. Diezelfde dag eiste de aanklager vrijspraak voor vier medeverdachten in het proces. Rozendaal hoorde echter tot zijn ontsteltenis een eis van tien jaar gevangenisstraf tegen zich eisen. Een dag later maakte hij een einde aan zijn leven.

Rozendaal had aangegeven geen interviews meer te willen geven, maar maakte voor Wordt Vervolgd een uitzondering. Hij zag een tijdschrift van Amnesty International als ‘het hol van de leeuw’ en zei zelf daarover: ‘Misschien dat mensen mij gaan geloven als ik daarin mijn zegje doe.’

Rozendaal geeft in het interview met Wordt Vervolgd aan dat hij in het reine wil komen omdat hij ziek is en de tijd tikt. Onder veel Surinamers, vooral degenen die de militaire periode hebben meegemaakt, is Rozendaal echter niet geliefd en worden zijn woorden niet geloofd. Lees het volledige interview op amnesty.nl.

(FOTO: Ruben Rozendaal spreekt de pers op Boxel, na zijn getuigenis in de zaak van de Decembermoorden – mrt 2012)

Bekijk ook:

10 REACTIES

 1. Deze man stormde de 80-tiger jaren, “tij en ontij” met zijn uzi gewapend,het politie bureau op Domburg binnen en eiste steeds dat aan hem gelieerde criminelen onmiddelijk vrij gelaten moesten worden !!
  De agenten aldaar ook de politie comandant deden het in hun broek van bangheid !!
  Alle agenten en burgers van Domburg ,toen ,weten van deze zaken !!
  Percelen aan het Pad van Wanica waren afgepakt van burgers en hij had een transportbedrijf opgezet ! Alle werkzaamheden in Para gingen naar hem zonder inschrijving !!
  Te godo-e-brokko sirie-e-panja !!!


  Maak melding

 2. Rozendaal beweerde onschuldig te zijn, maar hoorde een strafeis van tien jaar gevangenis tegen zich eisen.

  Niemand op deze wereld gaat heen en laat zijn verleden onbetaald achter. Berouw komt na de zonde.

  Wie als een dier geleefd heeft zal ook als een dier sterven/behandelt worden. Niks komt voor z’n tijd.
  Ieder mens krijgt zijn straf naar draagkracht.

  De mens is de slechte wezen op de wereld. Zelfs God heeft de mens gekruisigd.

  Denkt men dat er een oplossing zal komen voor de vele problemen in de wereld? Nee, De mens maakt het alleen maar ondragelijk voor de dieren en moeder natuur!


  Maak melding

 3. hij heeft ook pinda kaas op zijn hoofd net als DDB MEER BEKEND ALS DELANO BOUTERSE .SAMEN UIT SAMEN THUIS . DUS DELANO BOUTIS ,MOET OOK ZIJN DEEL KRIJGEN .


  Maak melding

 4. Deze gasten inclusief opa boss bouta moet men hoe dan ook
  Executeren dan gaat het beter worden in switie sranang!
  Overal ter wereld waar criminele bendes aan de macht zijn gaat het land regelrecht naar de klote!
  Ik hoop dat het Surinaamse volk nu werkelijk inziet dat didibrie killer bouta het land niet kan besturen!
  Hy is pres voor zijn eigen belang dus om niet in de gevangenis te komen!


  Maak melding

 5. Toneelstuk “ingi wipi ” zou heel goed passen zijn op Desie-leemofo !!.Geef hem met zijn boeven-mati’s Abrahams,Boefie,Misiekabba Rachied op de achtergrond Sapoentje, nog een kans in 2020 om ons in een Surinaamse Biafra te veranderen !!
  Dem “todo-prasoro” partijen gaan hem ondersteunen door de grote partijen af te brokkelen ,de Redi Musu’s zijn al in stelling
  gebracht binnen NPS,VHPen PL” !!


  Maak melding

 6. Roozendaal zou na het vermoorden van de eigenaar,de grint groeve van Sohansingh hebben ingepalmd.Dan was hij al niet meer zo onschuldig als hij beweerde.En dat hij in 80 de pikin ingi boi niet tegen hield en erger mee deed aan de coup,pleit ook niet in zijn voordeel.


  Maak melding

 7. Roozendaal heeft al een voorbeeld gegeven, wie volgt zijn voorbeeld en zo snel mogelijk als het kan !
  Opgeruimd staat netjes, hoe eerder hoe beter voor land en volk van Su.

  Jacko


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.