Protest kandidaat-opvolger Aboikoni bij Assemblee in Suriname

4
Protest kandidaat-opvolger Aboikoni bij Assemblee in Suriname

Iwan Adjako(r) heeft maandag een protestbrief voorgelezen en ingediend bij De Nationale Assemblee in Suriname. Hij handelde namens Albert Aboikoni, een van de drie kandidaat-opvolgers van Belfon Aboikoni, het in 2014 overleden stamhoofd van de Saamaka-marrons. Het kabinet van Aboikoni beklaagt zich in de petitie over uitspraken van de minister van Regionale Ontwikkeling, mr. Edgar Dikan in het parlement.

De bewindsman heeft in december 2017 tijdens een openbare vergadering benadrukt dat vanwege de onderlinge strijd om het leiderschap binnen de stam er in feite een machtsvacuüm is ontstaan. Het gevolg daarvan is dat de belangen van dorpshoofden (kapiteins) en hun assistenten (basja’s) in het geding komt.

Het ministerie heeft in een poging deze lagere traditionele gezagsdragers toch te helpen, besloten om voor de duur van het conflict, hun documenten te voltooien zonder tussenkomst van de drie ruziënde graman-kandidaten. Elk van de drie kandidaten vindt dat juist hij de juiste weg heeft behandeld en dat de regering cq het ministerie zondigt door niet mee te werken aan hun wettelijke erkenning.

4 REACTIES

 1. traditie/gewoontes
  denkt de ongeschoolde boslandbewoners dat je van de een op de andere dag een wet van kan maken. Een verkapte staat binnen een staat een soort (vaticaans model in Italië Rome).De gasten hebben behoorlijk wat voorlichting nodig anders gaan zij het nooit kunnen begrijpen.

  Dat ding van kapiteins en hun basja’s is puur verledentijd. Past echt niet in deze verlichte tijd waarin wij met ons allen moeten leren leven met wet en recht. De wet schrijft over een DC en bestuur opzichters. maar geen poes pas over kapiteins en ( granman nanga basya ) basya. Waar blijft Belfor, Jozefzoon en Misikaba? Deze hebben een plicht tegenover deze mensen.


  Maak melding

 2. Als de osu, mamapikin, bee, lo, nasi, aantal kabiten, aantal basiya, raad van advies, liba, dc, mini ster het niet weten zal mik din kon we wakti din er ook niet zo veel van bakken.
  .
  Mi kba njam wan gron njan nanga batjaw so even, a gron njam swiet no todo bere. Mi taigie!

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 3. Mooie gelegenheid om deze bestuurlijke onzin af te schaffen. We hebben democraties gekozen bestuur en zeker geen stamhoofden nodig. Wat mij betreft laat ze hun stamhoofd zelf kiezen, onderhouden en zelfs tot koning benoemen, zal mij een zorg zijn.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.