zondag, mei 26, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijWet in de maak tegen misbruik land Inheemsen in Suriname

Wet in de maak tegen misbruik land Inheemsen in Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 22 dec – Het parlement bereidt een wet voor die misbruik moet tegengaan van land dat Inheemsen toebehoort. Volgens parlementslid Grace Watamaleo, zelf Inheemse, komt de wet nioet vroeg genoeg. Inheemsen en ook Marrons hebben vaker de alarmklok geluid. De overheid maakte er de afgelopen decennia een gewoonte van Inheems land te misbruiken. Naar willekeur is grond afgestaan voor houtkap en mijnbouw.

Weliswaar is de wet slechts een voorloper is op erkenning van de landrechten van Inheemsen en Marrons. Maar regering en parlement willen alvast een formeel eind maken aan het misbruik. In sommige gevallen vindt de uitgifte van grond op de juiste manier plaats, terwijl er ook gevallen bekend zijn waar onderzoek nodig is om de rechtmatigheid van de uitgifte te kunnen aantonen”, zei Watamaleo in het parlement.

Als Inheemse, maar ook als politicus heeft ze het misbruik vaker meegemaakt. De wet wordt dan ook dubbel en dwars verwelkomd. “Op verschillende manieren worden wij geconfronteerd, met het wel of niet rechtmatig verstrekken van gronden en titels op gronden”, aldus Watamaleo. Weliswaar worden de vaagheden niet helemaal weg gemaakt. Niet altijd is even duidelijk waar de leefgebieden eindigen. Voor de Inheemsen is er nog huiswerk dus.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

11 REACTIES
 1. “Een hond in zijn hok heeft nog geen recht op dat hok, ook al ligt hij er al heel lang in. Dat recht hebben ze niet.”

  de Inheemsen nog de Marrons hebben het recht om te zeggen dat dit stukje land van mij is. Anders dat hij dit kan bewijzen.


  Maak melding
 2. @ Johan,
  Alles wordt uit de kast gehaald om de verkiezing te winnen !!
  Binnenkort benoeming van “de kleine SOMO in commewijne”
  tot distrikts secretaris !! De resolutie wordt al voorbereid door Eugene “Jo Koe” !!
  PL met Somohardjo krijgt het moeilijk in Commewijne tenzij het “alles onder 1-dak” wordt ,dat al ingang is gezet samen met Soemita en Nain !!
  Grong e-pratie-lek warang boroe !!! 600 in 1-keer in Nickerie !!


  Maak melding
 3. De meeste zijn horende doof en ziende blind, maar aan het einde is de een oog koning.
  De bevolking weet nu hoe het niet moet, en wet op misbruik op de gronden,???????????
  Ik ben benieuwd


  Maak melding
 4. Is oneerlijk
  …..de inheemsen en marrons moeten net als de overige surinamers een stuk grond komen…binnenland is niet van hun vader….de tijden dat men alles gratis kreeg moet tot verleden tijd gaan behoren…dan pas gaat suriname uituitgaan


  Maak melding
 5. Er zijn meer mensen die gratis grond hebben gekregen en nu het niet meer gebruikt wordt houden ze het.
  Je moet wel eerlijk blijven.
  De indiaan was er al hoe zo gratis.
  Mensen in het oerwoud gebruiken niets.


  Maak melding
 6. Na een fles warme bier verkopen ze hun grond aan de eerst biedende.En zich daarna weer beroepen op de rechten van de inheemsen en dat blijven doen zo lang er nog vrije grond is.


  Maak melding
 7. Wetje is inmiddels aangenomen. Nu heeft de overheid een wetje aangenomen om de inheemsen en marrons in het binnenland te beschermen tegen dezelfde overheid…
  Gaat dus niet werken. Want om bij misbruik te klagen moeten ze weer bij dezelfde overheid komen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES