Ex-minister Raghoebarsing: Suriname moet stoppen met lenen

44
Koopkrachtversterking ambtenaren Suriname niet om vingers aan te branden

PARAMARIBO, 22 dec – Suriname moet onmiddellijk stoppen met het aangaan van leningen. Dit zegt Stanley Raghoebarsing, econoom en voormalig minister van Planning & Ontwikkelingssamenwerking. De economie kan en het niet meer aan. Lenen betekent alleen maar tijd winnen. De economie en de staatshuishouding worden er op termijn niet beter van. De regering moet nu doen wat ze al lang moest doen.

De uitgaven van de overheid zijn ondraaglijk, daar ligt het probleem. “Je moet het niet met leningen, maar met bezuinigingen oplossen. Men praat en doet heel veel. Wat men niet doet, is bezuinigen. Men kan het proberen te rekken met leningen, maar zal daarmee het volk op termijn meer pijn toebrengen. Uiteindelijk zal je toch moeten bezuinigen. Je moet door de zure appel heen bijten”, zegt Raghoebarsing tegenover Dagblad Suriname.

Het vergt uiteindelijk oprecht leiderschap, dat niet om de hete brei heen blijft draaien. Leiderschap dat de schuld niet blijft leggen bij anderen of externe oorzaken. “Probeer het volk te ontzien en als regering zelf op die zure appel te bijten”, aldus Raghoebarsing. Met allerlei kunstgrepen trachten de economie te stimuleren, zal niet werken. De regering zal dus moeten ophouden de kop in het zand te steken.


44 REACTIES

 1. Geld lenen door de Surinaamse regeringen is net als drugs voor drugsgebruikers. Eenmaal verslaafd is het moeilijk om vanaf te komen. En de geldlener weet dat de geldschieter niet persoonlijk naar hem toe komt om de schuld te vereffenen.
  Geld lenen en schulden maken is Suriname’s kerncompetentie


  Maak melding

 2. Ragoebarsing heeft gelijk. De overheid leent om o.a. de salarissen van de grote en geldverslindende groep niet producerende ambtenarenspparaat te betalen. Het is niets anders dan uitstel van executie van het ambtenarenapparaat.


  Maak melding

 3. Adongo Hoefslag (financien) moet ook stoppen met eten ander a man e plof. Hij kan al niet ademen tijdens zijn spreekbeurt in de klas van juf simons.

  Elke dag steak eten ten koste van mensen die 1 morjon moeten delen met hun gezin, is ook niet goed. Deze beesten liegen dat ze ademen.


  Maak melding

 4. ddb belooft de paarse kakkerlakken gebakken puf, oa gouden kerst.

  Sranan Skeer! Pé A Moni Dé?

  Sranansma Oe Wiki NO?
  A So A Dé, ja, ja!

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 5. @@RobG! heeft eindelijk licht in de tunnel gezien!! Ach ja!! je hebt van die laatbloeiers!!

  @ Haco je hebt het heel goed overgebracht!! De ogen gaan nu open!!!


  Maak melding

 6. @ RobG

  aub www voorvoegen

  sdmo.org/images/verslagen/Q3-2017.pdf

  Ik hoop dat je het met mij eens bent dat de stand van het Derde kwartaal (na herijken BBP en de echte koers) dramatisch is.
  Beste RobG ik vertrouw er op u onderkent dat voor de critici deze cijfers niet onbekend onverwacht zijn.
  Ik hoop dat u eerlijk mee kunt gaan dat de echte economie in 6 jaar ondanks alle extra geld uit hogere grondstoffen prijzen en alle leningen vrijwel gehalveerd is.

  Nog 1 jaar en Suriname betaald aan haar staatschulden even veel als Venetiaan als totale begroting had,

  Als ik de DNA hoor zijn belangrijke delen van de NDP klaar met dit beleid en stellen ze nu de zelfde vragen als de Oppositie. Vooral Tsang is scherp.
  De hele begrotingspoppenkast liet een radeloze Hoefdraad zien die op de vlucht is.

  Santohki zal binnenkort het land samen met Tsang en Rusland en Bee en Waido moeten reden met een schuldsanering via Nederland (Suriname valt binnen kort terug onder de grens van ontwikkelingsland)


  Maak melding

 7. Jojo, ik hecht weinig waarde aan de bewering dat er grote inkomsten zijn geweest uit goud-, aardolie-, en grondstoffen opbrengsten. De grote opbrengsten waren van tijdelijke aard. De basis van deze inkomsten waren fragiel en onbetrouwbaar. Er was geen soliede basis om te spreken van een vast inkomen op lange termijn voor het land. Voor mij is een ding duidelijk. De economie is een complexe materie. De overheid wordt door minder inkomsten geconfronteerd met niet gewilde effecten van de economische recessie. Het inkomen van de overheid schiet te kort om de begroting rond te krijgen. Er zal stevig bezuinigd moeten worden om de overheidskosten terug te dringen. Daarnaast zal er meer belasting geheven moeten worden. De kritieken vanuit de NDP fractie zijn terecht. De regering wordt hierdoor gedwongen om haar beleid aan te scherpen door concrete maatregelen te treffen.


  Maak melding

 8. Jongens, de NDP heeft een nieuwe vorm van economie geiïtroduceerd. Het heet de leeneconomie. Ik blijf dit angstvallig volgen en wil graag zien of meemaken hoe Suriname zonder schade en schande eruit komt. Als dat positief uitpakt ga ik zeker een studie van maken en hierop promoveren. De titel kennen jullie al: De leeneconomie van de NDP.
  Misschien ben ik straks de eerste Surinamer die de Nobelprijs Economie gaat winnen.
  Hoefdraad cum suyus: houdt me op de hoogte. Ik begin al aan mijn scriptie.


  Maak melding

 9. Of men het nu leuk vindt of niet, Suriname is een plantageland. De VOC had Nederlands Indië, de WIC wilde dat ook. Dat was de economische basis voor het ontstaan van Suriname, en dat is nog steeds de meest levensvatbare en duurzame bestaansbasis voor Suriname, naast bosbouw en visserij. De mijnbouw is een leuk extraatje, maar niet duurzaam. Industriële ontwikkeling in Suriname op mondiaal technologisch niveau zit er niet in. Daarvoor is de bevolking te klein.

  Surinamers associëren landbouw met slavernij en hard werken in de brandende zon voor een paar centen, maar dat is verleden tijd. Landbouw is tegenwoordig een high-tech industrie waarin goed verdiend wordt.

  Het probleem is dat de aversie tegen verdienmodellen waarbij men bang is te gaan zweten heeft geleid tot verwaarlozing van de landbouw, de visserij aan anderen is overgelaten, en dat het bos voor een appel en een ei wordt verkwanseld en in hoog tempo wordt afgevoerd naar China.
  Alles wat Nederland heeft achtergelaten is geleidelijk aan ingestort. Het ontwikkelingsgeld is verkeerd besteed respectievelijk spoorloos verdampt.

  Een gevolg van dit alles is dat er geen deskundigheid is ontwikkeld, geen geld meer is om te investeren, geen visie hoe het aan te pakken. De huidige economische politiek is buitenlanders het land te laten leeghalen tegen een fooi, en als dat niet voldoende is om de overheid draaiende te houden om het tekort te lenen.

  Dat kan natuurlijk niet zo door gaan, zelfs de coalitie ziet dat. Er is maar één oplossing, door de zure appel heen bijten en dat is de relatie verbeteren met het enige land dat bereid is te helpen zonder te veel aan het eigen belang te denken. Het land waar honderden jaren ervaring is met tropische landbouw, het land dat internationaal leidend is op gebied van land- en tuinbouw, het land dat tot de rijkste en meest ontwikkelde landen van de wereld behoort, het land waar men Suriname het beste kent en waar men dezelfde taal spreekt.

  Het wordt tijd dat men zich in Suriname niet langer laat gijzelen door een veroordeelde drugscrimineel.


  Maak melding

 10. De PAARSE NDP-clan moet gewoon wegwezen !

  Wanneer je ruim vijf jaar, ELKE MAAND, TEVEEL

  UITGEEFT, MOET JE OPHOEPELEN !

  Deze Paarse DEVALUATIE- en ONGEDEKTE

  GELDRUKKERS-Regeringsclan, DURFT nu het verarmde

  VOLK opnieuw te willen BELASTEN met meerdere

  BELASTING-VERHOGINGEN ??????

  MEK A PAARSE SLAVERNIJ DISI STOP !

  PS : De Paarse FAILLIETMAKERS van Ons Land zijn ten

  einde raad !

  WAAROM HEBBEN GEEN VAN AL ONZE VORIGE REGERINGEN DERGELIJKE BETALINGSPROBLEMEN GEHAD ????

  DOEL VAN EEN REGERING VAN SRANAN MOET ZIJN : ONTWIKKELING LAND EN VOLK EN NIET een PRIVE-DOEL, BESCHERMING VAN DE PAARSE PARTIJLEIDER, TEN KOSTE VAN ALLES !


  Maak melding

 11. @RobG

  We zijn het weer eens. De inkomsten uit goud, olie etc. zijn cyclisch en daarmee geen zekerheid. Helaas is er gepland met door gaande stijgende goud prijzen Hoefdraad heeft toe gegeven zelfs richting $ 3.000/troy ounce. Op basis van die uitgangspunten is staatsolie eerst leeg gehaald omdat het kon lenen en daarna is de staat gaan lenen.

  Ja er moet bezuinigd worden. maar bezuinigen op de ambtenaren wordt een druppel op de gloeiende plaat als de staatsschuld bijna even veel kost als de ambtenaren. mInder salarissen betekend ook minder geld in de winkels.

  Er zit niets anders op dan eerlijk aan te kloppen bij zij die internationaal nog wel vertrouwen hebben en die de schulden kunnen saneren


  Maak melding

 12. Mensen laat we even eerlijke zijn.toen bouterse tot president gekozen zijn is het land Al veroordeeld ,wand geen enkel land will met suriname werken(behalve landen die je niet veel aan hebt)ik weet zeker also Al die roversbende verdwijnen gaat weer goed Komen.Laat dit een Les voor suriname zijn!!


  Maak melding

 13. Een beleid van ”na mij de zondvloed”.
  Een ieder in deze NDP regering inclusief de coalitie is mede schuldig aan de economische malaise en de ellende die het volk van Suriname nu doormaakt. Zij zullen niet wijken vanwege hun broodverlies. Deze ”liktongo” figuren weten ook dat in de nabije toekomst er geen plaats meer voor hun is in de DNA.

  Bezuinigingen zijn een ding maar het andere betreft, het confisqueren van alle bezittingen en te goeden van alle corruptievelingen in deze misdadige regering. Verandering zal pas beginnen met het vervolgen van deze figuren wanneer een nieuwe integere regering aan de macht komt.

  Begin maar o.a met de ex minister van OW uit de eerste regering van DDB/ NDP, die zich nog noot heeft willen verantwoorden voor de miljoen US dollars die verdwenen zijn. Deze ex minister beschikt en bezit grote hectares grond te Peperpot / Commewijne die hij verkavelt en verkoopt. Ook enkele helikopters behoren tot zijn bezit.
  Een gewone ex sergeant die bij de militairecoup van 1980 betrokken was en zichzelf onbeschaamd heeft verrijkt.


  Maak melding

 14. Lenen is heel goed. Lenen geeft aan dat je ambities hebt. Bovendien kan een nieuwe regering alles nationaliseren en alle buitenlandse schulden zo teniet doen.
  Dit moet ook gebeuren in Suriname. Ik zie US of Brazilie of China geen legermacht naar Suriname sturen om die paar miljoentjes terug te grijpen.


  Maak melding

 15. @@Jojo, het klopt wat je weergeeft en niet te vergeten de vele ambtenaren die nu in dienst zijn en niet werken, omdat er haast geen werk is voor deze mensen, maar ze worden maandelijks wel netjes uitbetaald.
  De Overheid had meer geld in kas kunnen hebben als deze mensen zouden afvloeien.

  Zie ook de vele adviseurs die Bouterse heeft en dit is denk ik alleen in Suriname zo.


  Maak melding

 16. @Ira,

  Als die niet-werkende maar wel betaalde ambtenaren ontslagen worden, dan krijg je ineens een grote criminaliteitsgolf over Suriname. Is dat wenselijk?


  Maak melding

 17. Hallo,wat voor verstand heeft deze man van economie.
  Hij zat in een regering wat deed hij dan stelen.
  Wat lult hij nou man,ga toch tomaten planten gozer?
  Als jij een land wil opbouwen moet je lenen want je bent onafhankelijk,het kan niet anders.
  Je hebt buitenlandse valuta nodig,en doet elk land.
  Wil je niet lenen dan krijg geen valuta meer in het land en dan kun jij ook niets meer kopen.
  Indonesië en Thailand hebben dat toch ook gedaan!
  Het geld van de derde wereld landen is niet internationaal.
  Europa en Amerika zijn slim,zij bepalen de wereld.
  Dus mie boi oeng no dong so.


  Maak melding

 18. Kabinet van President ontvang 50 miljoen SRD per maand per jaar is het 600 miljoen SRD per jaar .

  Dit is lost van salarissen van de adviseur rond de Bouterse .

  Hoefdraad zou met Export 250 miljoen binnen halen per maand van af 2015 .

  Henk Herrenberg staat ook op de loon lijst van de overheid .

  Abrahams staat ook op de loon lijst voor 50000 SRD per maand .

  Regering gaat aandelen verkopen van de Goud Industrie .

  Het is wachten op uitvoering van de MOP ,als er nu geen geld is hoe gaat men dan de Meer jaren Onwekkeling Programma uitvoeren .

  NDP heeft nooit goede kader om de zaken goed op papier te zitten

  De cassave Fabriek gaat een herstart maken in 2020 met je aan bij Ocer voor werk bij Abrahams ,neem werk kleding mee .

  Damsco meld je ook bij Ocer de Cocos Palm project gaat starten 2020.

  Tijdens Wijdenbosh of NDP had een stenen Fabriek gebouwd van 50 miljoen USD Brazilie had het gebouwd

  De Stenen Fabriek heeft niet eens 15 jaren gedraaid ,stond ook in Para op naam van NDP .

  Nieuw Front had de 50 miljoen USD af betaald aan Brazilie
  dank zij Vene en Sarjoe .


  Maak melding

 19. RobG
  Proficiat met je inkeer.
  Jojo waarheid pennen is een gegeven duidelijk en helder jou bijdrage blijf ik waarderen.

  RobG
  1 zwaluw maakt nog geen zomer dus hopelijk is uw inkeer blijvend.
  Niet alleen het aantal ambtenaren is een zware last maar meer nog de absolute waanzin van hoge salarissen aan vrienden en kennissen en de tot de dood uit te keren salarissen en emolumenten aan ministers en directeuren van ministeries.
  1 x 1 = 3
  Begroting met niet reële ontvangstbedragen dichten
  Reken prijzen die hoger laten wegen die lager zijn dan het in de toekomst.
  De uitkomst
  Een niet realistische begroting die nooit stand zal kunnen houden.

  Oplossing
  Hulp vragen aan instituten en personen die een bijdrage kunnen leveren en tevens de oppositie vragen om mee te werken aan oplossingen in plaats van de oppositie bestrijden


  Maak melding

 20. @ Bigi Sma

  Het hoeft allemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Het draait allemaal om vertrouwen. Neemt het vertrouwen toe dan kan Suriname snel saneren.

  1 >> Zie EBS Jacobs heeft de vinger gelegd waar een meneer Neus, de oppositie, en veel critici gewezen hebben waar de pijn lag. Totaal ongeveer 30% aan ondoelmatigheid die zonder grote moeite weg gewerkt kan worden. Extrapoleer dat eens op de (r) overheid dan spreek je over heel veel geld.
  2>> Kabinet van de President (de echte regering) faciliteert te veel mensen zonder toegevoegde waarde . Hier kunnen zonder de economie pijn te doen honderden miljoenen bespaart worden.
  3>> Schuld sanering. Dit biedt de grootste kans omdat overname/ garantie door een donorland het om peanuts gaat en niets hoeft te kosten indien het rente voordeel door gegeven wordt. $ 50.000.000 rente per jaar minder = SRD 375.000.000 minder op de begroting.
  4>> Sanering verhouding met Alcoa. Hierdoor ontstaat per omgaande veel lowtech werk voor de aannemers die nu in de pinarie zitten met onbetaalde rekeningen.
  5>> Sanering informele goud sector.
  6>> Inzet surplus ambtenaren inzetten anti corruptie (plukse) op basis van zolang er meer geplukt wordt dan het kost heb je je baan nog.
  7>> Gebruikmaken van de lage koers om Toerisme een echte sprong te laten maken. Geen 10 intercontinentale vluchten per week maar 14 plus zodat er overall routine en continuïteit ontstaat en de service beter wordt.

  Als er planmatig aan een dergelijk lijstje gewerkt wordt kan Suriname in 2-3 jaar de vruchten gaan plukken. Helaas niemand heeft vertrouwen in deze regering zelfs de eigen fractie in de DNA niet


  Maak melding

 21. @john,

  Wie werkt er nou in Suriname? Ja, velen. Maar niet om het land vooruit te brengen, maar om de eigen zakken te vullen.
  Een nieuwe regering moet schoon schip maken, zichzelf ontdoen van alle buitenlandse schulden en echt gaan werken aan de vooruitgang van het land. Als je schulden moet gaan afbetalen dan gaat dat nooit lukken.


  Maak melding

 22. Jojo
  Gelijk heb je maar als de oppositie niet meewerkt het ambtenarenbestand te saneren en probeert dit te gebruiken om zelf politiek voordeel uit te halen dan zal niemand beginnen met werkelijk te saneren.
  Het gaat allemaal om niet alleen het vertrouwen maar in het geloof en alle schouders eronder.
  In DNA vergaderingen zie je aan de ene kant de oppositie en de andere kant de coalitie die elkaar bij elk woord bestrijden en beschuldigen.
  Het is beter dat beide partijen de hand ineen slaan en met goede zin en moed het probleem aanpakken zodat Suriname er in korte tijd eruit klautert.

  RobG is nu overstag gegaan met zijn stelling tegen de regering niet zijnde de NDP hij laat nu wat anders horen.
  Zo hoort het en zo moet het ongeacht de politieke kleur.
  Terechte en oprechte opbouwende kritiek waaraan een ieder iets heeft


  Maak melding

 23. @ Bigi Sma

  Alle regeringen hebben gefaciliteerd. Venetiaan heeft met FISO ook nog eens getracht in 2010 loyaliteit te kopen met FISO en een koekoeksei voor Bouterse achter gelaten. Voor het herstel programma een makkelijk punt; Iedereen heeft fouten gemaakt (puntje voor Doekhie).

  Zoals Santohki nu weer Alcoa op de agenda plaatst nadat de regering haar beloften niet nagekomen is maakt samenwerking tussen Coalitie en Oppositie makkelijker. Zeker nu Abdoel en Tsang aardig in lijn met de bezwaren van de oppositie meegaan wordt het bravoure van Hoefdraad aardig de kop ingedrukt. Je ziet nu al dat de nood maatregelen van Hoefdraad aan beide zijden van de DNA niet serieus genomen worden.

  Reken maar dat Misiekaba na 2 januari open zal staan voor overleg met Santhoki, Rusland, Bink, Bee & Breeveld voor een DNA brede sanering.

  @ Bigi Sma

  Alle regeringen hebben gefaciliteerd. Venetiaan heeft met FISO ook nog eens getracht in 2010 loyaliteit te kopen met FISO en een koekoeksei voor Bouterse achter gelaten. Voor het herstel programma een makkelijk punt; Iedereen heeft fouten gemaakt (puntje voor Doekhie).

  Zoals Santohki nu weer Alcoa op de agenda plaatst nadat de regering haar beloften niet nagekomen is maakt samenwerking tussen Coalitie en Oppositie makkelijker. Zeker nu Abdoel en Tsang aardig in lijn met de bezwaren van de oppositie meegaan wordt het bravoure van Hoefdraad aardig de kop ingedrukt. Je ziet nu al dat de nood maatregelen van Hoefdraad aan beide zijden van de DNA niet serieus genomen worden.

  Reken maar dat Misiekaba na 2 januari open zal staan voor overleg met Santhoki, Rusland, Bink, Bee & Breeveld voor een DNA brede sanering.

  De botte bijl in de ambtenarij zetten en de corruptie is vrij zeker contraproductief.
  Mijn dochter doet haar Phd voor 50% in Tanzania (zij is resident). Na de verkiezingen in 2016 heeft de nieuwe president hard opgetreden. Het koste mijn dochter, ondanks alle papieren en assistentie, de laatste keer 2 weken en $ 600 om van Arusha op de Serengetti te komen omdat de oliemannetjes verdwenen zijn en iedereen bang is geworden. Te hard saneren kan dus heel fout aflopen.


  Maak melding

 24. Ex- minister en ex-Hindoe Raghoebarsingh moet zijn smoel houden. Mensen die zich laten bekeren om een betere economische positie te verwerven zijn erger dan apen.


  Maak melding

 25. Bekeerd of niet, Paars of niet, CORRUPTIE is het GIF voor Sranan en het Sraran-Volk.

  Daarom a KONDRE FAILLIET !

  EN DANG YU NO MAG FU TAKKI, WANT YU GRAN-MA

  TAKRU !!!!

  DAAROM SMA E KIRI TRAWAN, DANG DEN WANNI

  AMNESTIE !

  KRI TRAWAN DANG DENG SAKKA-SAKKA E

  BEDREIGE A RECHTER !

  KIRI TRAWAN DANG DENG E BEDREIGE A

  PROCUREUR GENERAAL !

  KIRI TRAWAN DANG DENG MANG E FREDE FU KONG

  NA KRIJGSRAAD !

  PS : STOP TAKKI OVER TRASUMA GRAN-MA,

  DJIE WAN REACTIE TAPU A FAILLISSEMENT FU

  SRANAN !

  Ini a yari 2020 A BEGROTING FU 2018 SA MEKI !!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.