Boerenleider bespeurt apathie onder Surinaamse padieverbouwers

15
Protest om ongunstige opkoopprijs van padie in Suriname

PARAMARIBO, 12 dec – Padieverbouwers in onder andere Nickerie zijn lam geslagen. Dit zegt Radjoe Bhikharie, voorzitter van de Bond Surinaamse Padieproducenten, BSP. Hoewel de padieproducenten het financieel steeds benauwder krijgen, zijn ze moeilijk tot actie te bewegen. Zelf heeft Bhikharie voor het parlement protest gevoerd. Aan de ellende is niets veranderd.

Sinds het protest lijkt het ploeteren zonder uitzicht alleen maar te zijn verergerd. “Het ontbreken van een deugdelijk en integraal beleid, dat perspectieven moet bieden, werkt zeer demotiverend en leidt tot wanhoop bij velen, met als gevolg een hoog zelfdodingspercentage”, zegt Bhikharie tegenover Dagblad Suriname. Toch lukt het nauwelijks om de doelgroep te bewegen tot actie. Dat kan te maken hebben met het soort werk dat ze doen.

Maar ook andere factoren wegen kennelijk mee. “De boeren hebben geen ander middel van bestaan en vrezen ook voor rancune”, aldus Bhikharie. Hij wilde via een campagne duizend handtekeningen verzamelen voor een protestbrief. Dat het uiteindelijk vierhonderd handtekeningen werden, is geen reden om het maar op te geven: “Ondanks de passieve houding van de boeren blijven wij strijden voor behoud van de sector.”


15 REACTIES

 1. Het surinaams volk is apatisch.Ze staken alleen als het om hun groepje gaat.Ze steunen elkaar niet.Ze staken elke maand ,ieder op een andere dag,nooit samen.Zo win je nooit!!


  Maak melding

 2. Het zeker onverschillig, wanneer jij als grootste producent, geen rendement ziet. Ik heb al eerder aangehaald, dit zogenaamde volk nu die surinamer speelt, moet gebulldozerd in zee.


  Maak melding

 3. Dus straks de rijstsector ook naar de filistijnen? Het minste waar een land als Suriname toe in staat zou moeten zijn is voorzien in de eigen voedselvoorziening. Wat er ook gebeurt, de mensen hoeven dan tenminste geen honger te lijden.

  Wat is het probleem? Inefficiënte productie? Te kleinschalige bedrijven? Te lage prijzen omdat Bouterse zijn kiezers tevreden moet houden en de padieboeren zijn kiezers niet zijn?

  Maakt de politiek dan alles kapot in Suriname?


  Maak melding

 4. Kijk mensen snapten het gewoon niet, die enkeling voorkomt hongersnood in suriname. Apathie is een psychische stoornis bij de bevolking. Ze zijn depressief, daarom gaan ze de straat niet meer op om die enkeling op straat te ondersteunen.
  Hij heeft niks meer te zoeken. De afgelopen 7 jaren waren het voor de ndp vette leenjaren geweest. Komende 2 jaren ,de hungry bere jaren.


  Maak melding

 5. Het Surinaamse volk is sowieso een apatisch volk. Kankeren, een grote mond opzetten, kan het allemaal wel.
  Maar als het om actie voeren voor een rechtvaardige zaak gaat, geeft men niet thuis. Men laat anderen de kastanjes maar uit het vuur halen.
  Vreemd volk!


  Maak melding

 6. Zonder deze mensen heeft jou soort niks te vreten. Maar aangezien jij nooit een bedrijf zal hebben snap ik jou domme reactie. Ik had ook niet meer verwacht van boom bewoner.


  Maak melding

 7. Met ddb en paarse roverheid aan de macht gaan land en volk paars misdadig verdoemd ten onder. Wo ka. Dit is de schuld van alle oerdomme debiele idiote ddb bezeten ndper’s met hun geestelijke adviseur van staat, paars verworden dienaar van ddb StefAnus Meyje en politicus,awariedomrie Misjieka Dubai. Ze hebben leugens verkondigd aan vele dom gelovige ndper’s dat ddb en co, land en volk naar eer en geweten zouden dienen. Tijdens de betoverende paarse verkiezingscampagne werden allerlei paarse misleidende slogans toegepast om die ndpers wiens hersen nooit werken, te misleiden. De valse profetie dat ddb rust, vrede en voorspoed zou brengen is de grootse leugenachtige profetie van Stef Meyje. Dat het land onder het tweede termijn ddb en roversbende een tweede Dubai zou worden is ook zo’n paarse leugenprofetie. Oma taki, wat wil je dat deze paars ddb vervloekte ndpers verdienen? Opa taki de misleider die hen nu paars schijterig en stinkend pissig laat lijden van zowel immatriele en matriele schade en armoede. Dong dong dong ndpers wo ka.

  Loekoe no buurman na wang fervente ndper. A wiens fa wi e taki dat alla sani kon moro diri en dat ndp regering tra soso ka ini a kondre, a moro a dong mang is kkrijs, stree de foe stree didibri na oenoe fisimang en echte leidsman, a wiensi mi e ka, soso lobi baas ddb aka didibri. Al hebben we hem als naaste lief, hij wil maar niet luisteren. De paarse last die hij op zijn schouders draagt zijn voor zijn eigen rekening. Oma en opa hebbe julle een beetje suiker, zouit, rijst, wc papier, zeep, tandpasta, olie, blom voor me. Vroeger was dat geen probleem want de financiele situatie van het land was anders onder regering Venitiaan, sa buurman, ooktoe blakkamang naga bigi lip no beng lobi, want a beng bribi soso deng lee foe ddb. Maar nu, heel vriendelijk oma en opa e taki buurman, gaat u naar Ocer of huize Bouta gi jepi. Dan wordt buri oerdom boos en begint te vloeken. Ondanks oma en opa jepi buurman die vaker zonder werk zit jarenlang, nooit a mang pai of geve terug. Oma taki..is zo is het ndp volk, alleen maar nemen willen ze en alles nog gratis. opa taki ndpers zijn een verworden paars slecht misdadig roverig lui volk. Zo vader zo zoon, zo paarse leider, zo oerdomme paarse aanhangers, misdadig. Sinds 2015 buri e wagtie tapoe gratis ete, drinke en tuinhuisje van baas. Vorig jaar decenber dan eng neef oso brong na Hernhutterstraat. Tapoe you tube sma beng sjie fa a dong ndper disie weiger wang gratis pikien oso foe ondernemder Kensie. A dong buriki ndpers taki, ik wil een eve grote huis hebbe, zonie dan hoef ik het niet, want me baas ndp ddb ga me et gratis geve. Nou ai ka moro vara.


  Maak melding

 8. Er wordt gezegd dat de paddieboeren een deel van het Surinaamse volk van voedsel voorzien. Hmmmm, hoe staat het dan met degenen die cassave verbouwen en andere knolgroenten? Dat is veel gezonder dan paddie. En wie voorziet een zogenaamd deel van het volk in NL en VS van voedsel dan? Zeker geen paddieboeren. Hoogmoed komt voor de val zou ik zeggen.


  Maak melding

 9. Tegen machtige rijsopkopers vechten is zelfmoord. Tegen een regering vechten die geen geld heeft voor de infrastructure is hopeloos.

  Mischien de gotong royong invoeren. Opknappen wat je zelf kan doen en samen kan doen.Bijv. De kanaal samen schoonmaken.Ach ja, het is een Javaans idee.


  Maak melding

 10. Geen enkele regering is het gelukt om de rijstindustrie een boost te geven.
  Het lijkt er veel op de hindustanen die zich bezighouden met de rijstteelt, dieper in de put te laten zakken.

  Voor hooglandrijst is er wel geld, voor de rijstplanters van Nickerie niet.


  Maak melding

 11. Rijstbouw in de 60e jaren was het boeing, in nickery, wat is er sindsdien gebeurd, is de kennis weg getrokken, schiet het management te kort, in die jaren kon en ging het wel, er ontbreekt handels geest, kom op rijst telers het toverwoord is samen werken, dat betekend bedrijven samen voegen, mechanisering, onderhoud aan de fabriek als ik Google schieten de tranen me in de ogen.
  Alleen samenwerking kan jullie rjistboeren redden, meer volume, sterkere plaats in het handels markt, en je kan een vuist maken.
  Wacht niet op de regering, ga met z’n alle geld ophalen bij handels banken, probeer je los te maken van paramaribo, die is failliet.
  Ik wens jullie veel succes.
  PS
  In zat ik in de rijst bouw ik weet waar ik over praat.
  Maak een goed bedrijfsplan met behulp van een internationaal accountant bedrijf.


  Maak melding

 12. De rijsopkopers hebben over de jaren een sterke positie opgebouwd. Ze kunnen elke regering in hun zak stoppen. Die macht moet teruggedraaid worden en de field moet competitive worden.Maar dat is zelfmoord voor een politieke partij.

  De boerenleider moet de rijst zelf op de markt brengen. Demonstreren is hopeloos werk.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.