zondag, maart 3, 2024
HomeNieuws uit SurinameBotte bijl in Surinames administratief onderwijs zet kwaad bloed

Botte bijl in Surinames administratief onderwijs zet kwaad bloed

-

De Nationale Carrierebeurs

PARAMARIBO, 8 dec – Leerkrachten van het middelbaar administratief onderwijs, IMEAO, zijn laaiend. Massaal en met bijstand van leerlingen is geprotesteerd bij het parlement. Minister Robert Peneux van Onderwijs Wetenschap & Cultuur hakt met de botte bijl. Hij wil afrekenen met wat hij ziet als graaicultuur bij leerkrachten. Het leidt allemaal niet tot betere prestaties bij de doelgroep.

Steeds meer leerlingen blijven steken. Het systeem raakt verstopt. “Als we zo doorgaan, klimmen we van acht naar twintig scholen. Het IMEAO is een vreetpot en de output is nul, Het mes gaat erin”, zei Peneux tijdens een persconferentie. Commissies en extra vergoedingen voor allerlei verplicht werk, dat is waar nu mee wordt afgerekend. De leerkrachten en hun vakbond laten het niet zo.

Het protest wordt aangemerkt als een ‘waarschuwing’. Wilgo Valies, voorzitter van de Bond van Leraren, belooft meer vuurwerk. Het gaat om verworven rechten, waar jarenlang hard voor gestreden is. Volgens Peneux behoren de leerkrachten tot de best betaalde ambtenaren. Het is niet nodig extra geld af te knijpen bij de werkgever. Die heeft het zelf al moeilijk genoeg.

opening
Fernandes Express
KASSAV LIVE in Rotterdam

34 REACTIES
 1. Suriname is failliet en corruptie tiert welig, en Robert brult houdt de dief.
  Weltrusten paars Suriname er bekruipt mij een gevoel van trots.
  In het onderstaande bericht zal het geld tekort gauw opgelost zijn, en kan Robert met pensioen, heeft u een bakje voormij.

  REUTERS
  ROTTERDAM – De rol van Suriname als exportland van cocaïne neemt enorm toe. In Rotterdam werd donderdag opnieuw een grote partij coke ontdekt in Rotterdam, afkomstig uit dit land. Ook andere Europese landen zien een hausse aan cocaïne uit Suriname.

  Het Openbaar Ministerie Rotterdam maakte donderdag bekend dat eerder deze week in de haven in een container uit Suriname 184 kilo coke is ontdekt. Voor de smokkel is een 77-jarige man opgepakt.

  Gedurende het hele jaar zijn forse partijen coke uit Suriname in de Rotterdamse haven onderschept. Dat begon in januari met een vangst van 473 kilo. In augustus werd, verdeeld over meerdere containers, 800 kilo ontdekt. Half september volgde een partij van 363 kilo. Toen pakte de politie een havenmedewerker op met een Surinaamse achtergrond. De waarde van alleen al deze grote vangsten bedraagt bijna honderd miljoen euro.

  Frankrijk

  Het smokkelprobleem speelt ook in andere landen, als België, Spanje en Frankrijk. Frankrijk wordt overspoeld door Surinamers met cocaïne. Dit jaar zijn op luchthavens ongeveer 5000 smokkelaars opgepakt, waarvan een kwart tot een derde uit Suriname komt. Ze vliegen vooral vanuit Cayenne in Frans-Guyana. Op het eiland Guadeloupe werd vorige maand op een containerschip dat op weg was naar Antwerpen, 750 kilo ontdekt. Spanje boekte in oktober een record met de vangst van 4000 kilo cocaïne uit Suriname.

  De Amerikaanse Drug Enforcement Administration luidde eerder dit jaar al de noodklok over de exploderende cocaïne-export vanuit Zuid-Amerika en via Suriname. Een van de redenen voor de toename is de toegenomen productie van cocabladeren. Tussen 2013 en 2016 in Colombia bijvoorbeeld met 136 procent. In Nederland werd in 2016 een recordhoeveelheid van 13.000 kilo coke ontdekt. In Antwerpen zelfs 30 ton.

  De oppositie in Suriname heeft meermalen zware kritiek op president Desi Bouterse geuit. Die zou veel te weinig doen aan de bestrijding van de smokkel en die zelfs oogluikend toestaan. Het aantal cokeverslaafden is explosief gestegen. Carlo Lansdorf, directeur van afkickcentrum De Stem en ex-politieman, zei onlangs in het Surinaamse onlinemagazine Waterkant dat dit komt omdat ’Suriname zich laat gebruiken als doorvoerhaven voor drugstransporten


  Maak melding
 2. Deze boeler durft nog te praten over graaicultuur, hij de boutist, en al die andere boutisten uit die criminele Ndp club, hebben het graaien uitgevonden, vandaar dit land nu in een ernstige financiele crisis verkeerd.


  Maak melding
 3. Graaicultuur?
  Weet Peneux niet dat deze onderwijzers eerst moeten staken om hun salaris in ontvangst te nemen ?Soso ka vertelt die peneux,de onbeschofte peneux!
  Inderdaad de graaiers moet hij binnen zijn partij gaan zoeken!


  Maak melding
 4. “Graai cultuur ” ??wat voor fucking term is dat nou weer, zeker eentje die in zijn poep gat is blijven hangen. Als hij die gat nog heeft, is ook een andere vraag! !!
  Tering met deze scheet hoofd, hij ontketent weer een autoritaire strijd. ..


  Maak melding
 5. Ooit was het onderwijs van SU, een lust voor het oog en oor. Vandaag de dag verworden een banaleeuw, die maar de schijn ophoudt van het oprechte van weleer.
  Dhr bouterse zei ooit eens: men moet surinamers niet als afval behandelen. Maar nou juist dat zijn surinamers verworden; vieze vuile afval. Grofvuil. Waar jullie met de kristelijke feestdagen een belletje zouden ophangen en de boom versieren, no dwen! Want je houd je eigen voor gek. God lust jullie allang niet meer! Ellendelingen.
  Op mij in ieder geval, moeten jullie nooit meer rekenen. Wat een trauma, nightmere. Verdient geen hond, mijn bejegening door surinamers! Toen ik in 2008 wederom publiekelijk de kop opstak, op het heets van onzer tata colin, ging deze zachtjes weer het hoofd liggen. Nu althans, laat ik jullie rot surinamers, over aan alle grillen van deze getergde, vervreemde mensenkind. Jullie willen in navolging van de bakras mij voor allien bejegenen, a bakra ga sranang a copie mi ones ‘aangenaam’! deze varkens! ( Weet je nog in : HALLELUJAHHH) Als allien, stuk vuil zal ik Uria Wong-fong-sang, jullie de rest van mijn leven beschouwen en behandelen. Un za kar mi racist! di un no sabi K; Hypocriets.
  Jullie hebben mijn trots en eer afgepakt, maar ik staan nog op beide mijn benen, en mijn liefde en welgemeend, mogen jullie voor altijd vergeten. Suriname rekent met jullie wel af.


  Maak melding
 6. Surinaams DNA Is Een Koffie Shop.

  Conservatief Suriname.

  Ik geef deze minister groot gelijk als die zeg dat de Imeao een freet pot is.. dat is een feit.. it gaat nergens over.. leerkrachten gaan naar school met als doel Mik a yuru doro snel kong mi ga mi osso yereh.. dat is hun doel.

  mijn vraag aan die minister.. is de NDP waar hij deel van uit maak ook geen freet pot. .


  Maak melding
 7. Vandaag 8 December 2017, trek ik Uria, mijn Handen van jullie af. Stank, stank van jullie, voor dank! Dat krijg je wanneer geld, jouw God verwordt!!


  Maak melding
 8. Mi sa gwe ja, en mijn handhaven aan de noordzee . Maar dit zogenaamde surinaams volk mag worden GEBOELDOZERD en in de surinaamse rivier, naast de Goslar, worden gelanceerd. Un las lansi, en sapakara!!


  Maak melding
 9. Hij wil afrekenen met wat hij ziet als graaicultuur bij leerkrachten. Oma taki, wie de wereld wil veranderen moet bij zichzelf beginnen. Opa taki deze boelerige ogende paarse marionet moet niet paars leuteren, want over graaicultuur gesproken is zijn baas en zijn paarse mafioso corrupte criminal bende meesters in. Sinds 2010 hebben ze de staatskas leef gegraaid en maken mega schulden ten laste van land, volk en eigen oerdom verarmde domme paarse paria’s. Oma taki ook uit de mega leningen die ze aangaan wordt er paars flink corrupt misdadig gegraaid door ddb, Boefdraad en paarse roverheid. Opa taki alles wat met de ndp te maken heeft, letterlijk en figuurlijk van kop tot teen is paars corrupt misdadig vervloekt.


  Maak melding
 10. Meneer PENEUX, ga met uw botte Ogen naar de CLAD-

  rapporten inzake de Naschoolse Opvang Subsidies kijken

  -Njang Patu´s- en laat de CORRUPTE BOEVEN

  OPSLUITEN ! ZIET U DE PAARSE GRAAI-CULTUUR ?

  START MET OPPAKKEN BIJ UW PAARSE KORNUITEN IN DNA !

  DAT IS BOTTE BIJL !!!!!


  Maak melding
 11. Kashuma@
  Slechte one man show, over vorming gesproken, hebben ze jou vergeten
  En op eigen benen staan, je bedoeld wankel evenwicht, en matig je een beetje


  Maak melding
 12. Dat wil zeggen, als de echtgenote, kind, neef ,nicht, vrienden, partij genoten en kennissen e plei freetnapot. Dan is het meer dan logische dat wan fu den negre di no sabi fu draai a moni/duku, komt z`n deel opeisen.

  De grootste boosdoener van onze geldwaarde devalueren is niemand minder dan de (let op de leiders wie ze zijn) vakbonden/vakcentrale dan ben ik uitgesproken.

  Al geeft je deze mensen een verhoging van 100 procent. ze komen na 6 maanden terug om nog 100 procent op te eisen. Wat men moet doen is om de gasten te leren om met geld om te gaan, anders blijft men maar aan de gang. Uiteindelijk is ons hulpmiddel/betaalmiddel/geld gedevalueerd. En hoe verder????????

  Het spijt me zeer dat ik zo een idiote opmerking moet maken, maar de waarheid moet een keertje gezegd worden.

  Omdat yu feni dat Bouta e fuck a kondre op miki yu o lon go bai diafutu go suku yu aandeel!!!!????


  Maak melding
 13. Het ingrijpen van de minister komt niet zomaar uit de lucht vallen. Een groot aantal leerkrachten is samen met Valies creatief genoeg om spookuren te declareren terwijl de vermeende werkzaamheden niet de gewenste studieresultaten oplevert in de schoolprestaties van de studenten. Ra ra hoe kan dat? Deze vorm van corruptie wordt gestimuleerd door de vakbond o.l.v. van de heer Valies. Er is sprake van corruptie met HOOFDLETTERS door het opvoeren van de valse lesuren terwijl vele ouders en de studenten klagen dat zij te weinig les krijgen terwijl er wel veel geld naar het onderwijs stroomt.

  Het lijkt me ook verstandig dat de overheid het mbo onderwijs op de schop gooit. Er moet breder mbo-onderwijs ingevoerd worden waardoor de studenten meer keuze mogelijkheden hebben. Op de huidige IMEAO scholen worden ze bijna allemaal opgeleid om ambtenaar te worden. Men moet breken met deze traditie. Het middelbaar landbouw onderwijs moet gestimuleerd worden. Veel van de IMEAO studenten kan men liever opleiden tot landbouwer, tuinbouwer of kweker en voedselbereider. Aankomende landbouwers, tuinbouwers / kwekers en voedselbereiders kan men op een moderne manier de theoretische en praktische kennis bijbrengen. Tuinbouwers kan men leren hoe ze groenten, fruit en sierplanten moeten kweken met behulp van hydro-technieken, in kassen en op de grond.

  Het is de hoogste tijd dat men figuren als Valies en Co verband uit het onderwijs. Dit soort figuren zijn een hindernis in de ontwikkeling van de studenten.


  Maak melding
 14. @Robje-Paarse-huisslaaf van/DDB : Kan hr Peneux samen

  met Jusititie de PAARSE indieners van SPOOKUUR-

  DECLARATIES, DECLARATIES van SPOOKMAALTIJDEN

  EN ANDERE NEP-DECLARATIES mbt de NASCHOOLSE

  OPVANGGELDEN,

  IN DE BOEIEN LATEN SLAAN ???

  PS : Hij kan in de Paarse-DNA-gelederen starten met zoeken naar de verdachten !


  Maak melding
 15. Valies, uitkijken,
  Deze man en zijn broer staan bekend als de Dang Dang Peneux. Ze houden ervan hun tegenstanders met knuppels te bedreigen of met knuppels dood te slaan. En hun achterban laat de lijken van staatswege begraven oftewel verdwijnen.


  Maak melding
 16. Deze minister verbaast me steeds weer. In plaats van constructief met alle betrokkenen in gezond overleg te treden zorgt hij steeds weer voor polarisatie door uitspraken die niet passen bij zijn ambt. In plaats van beleidsmaker/manager lijken we te maken te hebben met een vechtersbaas/wakkamang. Jammer dat leerlingen en studenten de dupe zijn van dit zinloze gekissebis. Het onderwijs in Su heeft geen behoefte aan een zelfverklaarde boutist, maar aan een realistische harde werker als minister die alleen het belang van onze schoolgaande jeugd voor ogen heeft.


  Maak melding
 17. Srafu, jij bent net zo corrupt als de leerkrachten die valse uren opgeven. Jij hoort afstand te nemen van deze verwerpelijke praktijken. Foei toch…..!


  Maak melding
 18. haco, ze hebben mij zeker vergeten; Maar God niet. !!
  God is hun vergeten! Die grote mannen en vrouwen, die vergeten, hun eigen broek, op te houden!


  Maak melding
 19. Robg@
  Jou ze achterlijk, geef ze brood en spelen en ze eten uit je hand, nieuw paars spreek woord.
  Maar wat wil Robert nu bewijzen, dat de regering het zo slecht doet.
  Nou Robert je hoeft niks te bewijzen, het is al een feit, als ulo de baas word van mul zijn de rapen gaar.


  Maak melding
 20. @ RobG

  “Het ingrijpen van de minister komt niet zomaar uit de lucht vallen. ……”

  Weer verkondigd u en de minister onzin.

  De minister is gezien de correspondentie die op straat ligt weer eens ontmaskert als een smoesjes verteller. Hij jokt over de situatie of weet niet wat zijn ministerie doet. Aan u de keuze wat erger is, leugenaar of niet weten wat het ministerie doet.

  Tijd om van deze minister en de interim minister Juspol (geen grip op de Politie) en de minister van LVV (laat fraude al jaren toe) afscheid te nemen.

  Gezien de warrige begroting die zelfs door de NDP is afgeschoten is het ook tijd om Boefdraad te verbannen naar zijn veranda en zijn paspoort in te trekken (potentiele malversaties ten aanzien staatschuld).


  Maak melding
 21. Het kan ook zijn dat de leerlingen dommer geworden zijn……
  De IQ daalt en dat kan diverse oorzaken hebben, o.a. dat jeugdigen zich meer met seks bezighouden dan met studie.


  Maak melding
 22. Jojo, u bent te vooringenomen om nog een objectief oordeel te geven over deze kwestie. U moet het onderwijs benaderen vanuit een economische invalshoek. U doet dat natuurlijk niet en dit heeft tot gevolg dat de harde realiteit aan u voorbij gaat


  Maak melding
 23. Robg@

  Rob kan jij jou bewering staven met bewijzen, het zijn jou eigen gebruikelijke worden, noem een paar voorbeelden, en niet vermoedelijk of naar alle waarschijnlijkheid, naar horen zeggen,


  Maak melding
 24. Robg@
  Corruptie met hoofdletters, zoals naschoolse opvang carrifiesta of hoe het ook heten mag, het is niet te geloven dat jij het woord met hoofdletters corruptie durft te gebruiken.
  Dat noem ik nou hypocriet, en alle beloftes niet komen, ik niet weer allemaal benoemen dat is genoeg gedaan, en weer lenen om ene gat met het andere te dempen, dat is nog eens regeren.
  Regeren is toch vooruit zien.


  Maak melding
 25. @Robje-de-huisslaaf-van-Desi : Eerst OPPAKKEN de PAARSE Carifesta en Naschoolse Opvang-Gelden-ROVERS !

  Daarna pas weer ouwehoeren, huisslaafje !

  PS : Het Paarse FAILLISSEMENT leidt tot steeds meer Financiele RAMPEN voor de bevolking !

  Stop de Paarse Verdamping van al Ons geld en alle Onnodige leningen !

  STOP THE PURPLE SLAVERY !!!


  Maak melding
 26. RobG

  Hoe kunt u mij voor ingenomenheid verwijten. Ik haal de pers aan die citeerde uit de correspondentie van het ministerie met het IMEO.

  De minister ontkent het afschaven van stages. De brief van het ministerie spreekt van afschaffen. Dit betekend andere roosters en meer onderwijstaken of leerlingen die maanden thuis zitten.

  Beste RobG dit heeft niets met economie te maken maar met een minister die betrapt wordt op LIEGEN en despotisme. U gaat nooit in op de inhoud en bluft maar wat.

  De harde realiteit ontgaat mij niet. Ik laat hem zien namelijk een liegende minister.


  Maak melding
 27. RobG vindt dat het onderwijs vanuit een economische invalshoek moet worden benaderd.

  Indien het ministerie en de minister de financiële zaken goed op orde hadden, dan had het ook niet zover hoeven te komen.

  Dat zonder geld onderwijs niet kan bestaan is een feit.
  Dat geld is nodig voor gebouwen, leermiddelen, facilitaire benodigdheden, salarissen.

  RobG op de IMEAO wordt onderwijs gegeven gericht op administratie en vanuit dat opzicht moet het onderwijs op deze school gericht zijn op economische raakvlakken.

  De problemen waarmee leraren op deze school kampen is van andere aard.

  Trouwens onderwijs hoort didactisch, pedagogisch, psychologisch benaderd te worden, vooral op de basisschool en het voortgezet onderwijs.

  De huidige minister is absoluut niet in de wieg gelegd om dit ministerie te leiden.
  Deze man is niet didactisch, pedagogisch of psychologisch onderlegd, gezien zijn botte taalgebruik en harde optreden.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES