Korps Politie Suriname heeft nieuw plan tegen misdaad

25
Korps Politie Suriname vindt drugs tijdens invallen

PARAMARIBO, 30 nov – Tegen de toenemende roofaanslagen op burgers wordt een nieuw plan ingezet. Dit zegt minister Ferdinand Welzijn van Justitie & Politie. Het Korps Politie Suriname, KPS, zal ‘hot spots’ instellen. Politieagenten en militairen zullen vanuit deze plekken uitrukken in geval van nood. Het moment is bewust gekozen.

Met de feestdagen van december in aantocht, is er veel verkeer. Mensen bewegen overal meer en dat trekt ook ongewenst publiek aan. Welzijn zei tijdens een persconferentie dat gericht ingespeeld zal worden op dit fenomeen. Burgers mogen zich veilig voelen, want de politie zal ‘zichtbaar aanwezig’ zijn. Wat ook het nieuwe plan heeft geïnspireerd is het gewelddadig optreden tegen burgers.

Mensen worden in hun woning tot verminking toe mishandeld. Volgens Welzijn mag de samenleving rekenen op ingrijpen van de overheid. Het is de plicht van de regering om te laten merken dat zij ernst maakt met de aanpak van de criminaliteit. Het KPS is wel degelijk ‘opgewassen’ tegen het gespuis dat duidelijk steeds driester wordt. Het korps heeft ongeveer zeven berovingen per week geregistreerd.


25 REACTIES

 1. 7 berovingen per week staat er !

  In 7 dagen heeft de duivel , desi delano ook Suriname geschapen, tesamen met zijn klein schreeuwende schouderaapje misikeba.

  Suriname is over , done.


  Maak melding

 2. Betekent het dat dit plan ook rekening gaat houden met de grootste crimineel aller tijden? als deze is opgeruimd en achter slot en grendel komt te staan zal het t voor een groot deel in Suriname weer veilig worden.


  Maak melding

 3. Zwaarder Straffen.

  Er moet een wet komen.. elke crimineel die 3 keer met justitie in aanmerking is gekomen oa voor zwaardere vergrijp met name roof overval.. moord met voor bedachten raad .. gaat onherroepelijk levenslang de bak in..

  Dat zijn wetten beste mensen.. en geen poppenkast shit.


  Maak melding

 4. Ah ja,de plannen van de ndp altijd waardeloos.Teveel fantasie en geen inhoud.In de praktijk zijn de plannen waardeloos gebleken,Zie maar Welzijn zijn baas is de meest gevreesde crimineel van Suriname en hij vrij rond en met amnestie .Zover de plannen van de ndp…altijd rotzooi,nonsens.


  Maak melding

 5. Hoe willen ze dit gaan aanpakken terwijl de politie zelf niet te vertrouwen is😢😢😢
  Vriendjes politiek. Bij elke misdaad levenslang opsluiten. Eerst publiekelijk aftuigen.
  Het moet een goed voorbeeld zijn voor de rest.


  Maak melding

 6. Denk je dat deze minister zijn eigen soort hard gaat aanpakken ??????????
  In de gevangenissen in Amerika is 99,9% afro.
  Tienercriminaliteit in Amerika 99,9% afro en ga zo maar door !!!


  Maak melding

 7. Gepubliceerd op: 12 mei 2004
  Van onze correspondent
  Meer informatie
  Tienercrimineel in Suriname gedood
  PARAMARIBO – De Surinaamse bevolking kan opgelucht ademhalen. De politie schoot maandagavond na een maandenlange klopjacht de gevreesde tienercrimineel Sampie dood. De negentienjarige moordenaar en overvaller hield met zijn bende het land lange tijd in een wurggreep van angst.
  Sampie werd verantwoordelijk gehouden voor minimaal vier moorden en ten minste vijftig roofovervallen. Hij werd in de zomer van vorig jaar aangehouden, maar wist enkele weken later te ontsnappen. Sindsdien zaaiden hij en enkele tientallen bendeleden dood en verderf. Leger en politie maakten maandenlang jacht op hem, maar verschillende keren wist hij ternauwernood aan zijn aanhouding te ontkomen.

  Zelfs president Venetiaan mengde zich in de kwestie en adviseerde de bevolking ”s avonds vooral binnen te blijven en woningen extra te beveiligen zolang de tienercrimineel nog op vrije voeten was. Maandagavond laat liep Sampie in Paramaribo echter tegen de lamp nadat de politie hem na een tip wist te lokaliseren, nota bene in dezelfde straat als waarin de president woont.
  Volgens de officiële lezing van de politie openden Sampie en zijn kornuit met mitrailleurs het vuur op het moment dat ze het arrestatieteam in het vizier kregen. In de kogelregen van de politie die daarop volgde, werd Sampie geveld en werd een andere ontsnapte crimineel verwond. Ondanks zijn verwondingen wist deze man te ontkomen. In het voertuig van het tweetal werden een enorm wapenarsenaal en 2 kilo cocaïne aangetroffen.
  De Surinaamse politie heeft de reputatie verdachten opvallend snel met wapengeweld te vellen, wat nogal eens de nodige vragen oproept. Maar in het geval van Sampie krijgt het korps vooral lof toegezwaaid. Ook de politie zelf voelt zich niet geroepen in dit geval verantwoording af te leggen over het schietincident. “We hebben ons werk gedaan en een goede stap gezet in ons streven de criminaliteit aan te pakken”, aldus inspecteur John Jones.
  Minister Siegfrieds Gilds heeft in het parlement verklaard de dood van Sampie te betreuren. “We hadden liever gezien dat hij zich voor de rechter had verantwoord voor zijn daden. Helaas hebben de omstandigheden dat niet zo gewild.” Parlementariërs toonden zich minder treurig over de gebeurtenissen. “Niemand kan er rouwig om zijn dat crimineel geteisem wordt uitgeroeid”, aldus volksvertegenwoordiger Otmar Rodgers.

  Hoe groot de angst voor Sampie was, blijkt wel uit het feit dat de politie na het bekend worden van de schietpartij telefoontjes kreeg van burgers die wilden weten of het echt om hem ging en of hij echt om het leven was gekomen. Voor de politie was dat reden foto”s vrij te geven waarop het ontzielde lichaam van Sampie duidelijk herkenbaar was te zien.


  Maak melding

 8. “Tegen de toenemende roofaanslagen op burgers wordt een nieuw plan ingezet”
  “Het korps heeft ongeveer zeven berovingen per week geregistreerd”

  Het volk was toch lang geleden beloofd dat de criminaliteit zou worden aangepakt, dat men zich veiliger zou voelen?

  Niet gelukt dus.

  Ik las ergens dat de begroting nu niet meer departement zou worden besproken, maar als één geheel.
  Niet zo slim.
  Hierdoor zal er veel onduidelijkheid ontstaan en zal het zwarten pieten spel beginnen.

  Robles
  Bedankt.
  Politie knap werk!


  Maak melding

 9. Dit is gewoon een primitieve plan die kapot wordt uitgelachen door de criminelen. Men moet de burgers een veiligheidsgevoel geven dus patsboem komt er een pan , NEE!!!
  Zo werkt het niet: het heeft een grondslag waarbij de delicten in de breedte en de diepte geëvacueerd moeten worden, en 1 van de factoren is de tijd die gepleegd wordt. Daarna de buurten en omgeving.
  Plaats hitte zoekende camera’s met gezicht herkenning aan een drone of vaste plekken.
  Vervolgens een onderstation met bewakingsmodules.
  kost geld maar wel te doen, dan alleen uitsmijten.


  Maak melding

 10. Het nieuwe plan van aanpak is
  Eerst gericht schieten om geen gevangene mee te nemen
  Indien nog niet naar het hiernamaals nogmaals gericht schieten
  Hierna vragen stellen o.a.
  Hoe heet jij
  Waar woon jij
  Welk beroep heb jij
  etc

  Enig antwoord die wordt gekregen is
  Mi ka liep mi


  Maak melding

 11. @ Ra,
  Zeer goed advies om ” camera,s met gezichtsherkenning op vaste plaatsen en bij achtervolging via drone,s !!
  China kan zeker helpen in deze ! Komt de hele bevolking ten goede !!
  Niet alleen cadeautjes voor Ingrid om te verdelen !!
  Gejoemelde “na-schoolse opvang/porties gelden” terug vorderen en ook in dit projekt investeren !!
  Vooral het gespuis dat Miiesika-bakka-Dubai, heimelijk bezoekt !!


  Maak melding

 12. Sampie en Misikeba waren vrienden van elkaar in latour. Ze roofden samen vroeger in de stad, en blauwgrond.

  Misikeba is nooit gepakt en koos voor de kerk, en werd al snel daarna pater.


  Maak melding

 13. Wat heeft dat nu voor zin. De mensen zijn al dood. Laat ze bij bouterse en zijn maatjes gaan roven. Rovers doen jullie dat. Ga A.U.B. bij de regering roven en laat de burgers met rust. Surinamers kopen jullie maar een wapen en bescherm je zelf want dit word erg.


  Maak melding

 14. Hoe achterlijke kan je zijn om zo de criminaliteit te bestrijden. Die criminaliteit is alleen toegenomen door de precaire situatie in Suriname. Hoe armer een bevolking wordt hoe meer criminaliteit en corruptie. Met road blocks en het leger inzetten bestrijd je geen criminaliteit.
  Blijven dromen. Dat tijdens de regeer periode van het Front minder criminaliteit was, was alleen omdat het economische in Suriname toen goed ging. Road blocks had in de jaren 80 misschien zin gehad omdat er toen geen mobiele telefoons waren. Kwaadwillende stuurt een verkenner voor hem, die geven dan alles door. Deze paarse regeerders denken dat ze nog steeds in de jaren 80 leven en op een manier van jaren 80 de criminaliteit willen bestrijden.


  Maak melding

 15. Bekijk de criminaliteitscijfers een goed van de jaren 2000 tot 2010 en van 2010 tot heden.
  Aantal misdrijven is gestegen. Correct. het aantal inwoners ook.
  Procentueel gezien is er zelfs sprake van een vermindering.
  Wat wel speelt is de zwaarte van de misdrijven. Brutaler, geweldadiger etc.

  Maar laten we niet gaan roepen onder NPS/Front was alles beter. Dat deed mn opa al…vroeger was alles beter.
  Bekijk de cijfers eens echt goed.


  Maak melding

 16. NIVD@ Mischien was het niet beter maar ik had wel het gevoel dat er meer aan gedaan werd. Ondanks die corrupte politiechef later minister Santakoekie


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.