Hoge onderscheiding voor politicus Willy Soemita

40
Hoge onderscheiding voor politicus Willy Soemita

Politicus Willy Soemita is gisteren in Suriname onderscheiden tot Drager van het Grootlint in de Ere Orde van de Gele Ster. Volgens president Bouterse kreeg Soemita deze hoogste onderscheiding omdat hij één van de voorvechters van het vredesproces is geweest en daarmee een belangrijke rol heeft vervuld in de Surinaamse geschiedenis.

Ook andere Surinamers kregen een onderscheiding waaronder mevrouw Sila Wong Swie San – Lachman. Zij werd gehuldigd vanwege haar jarenlange inzet, bewogenheid en hulp voor de noodlijdende en behoeftigen in Wanica als oprichtster van Evangelisch Centrum Lob Makandra en voorzitter van St. In de Ruimte, gehandicapten zorg:


40 REACTIES

 1. boeft/drugsdealer en killer desi decoreert meesterboef en oplichter soemita (beide veroordeeld door de rechters). Soemita heulde met Arron en kijk waar het land is beland. In ruil voor ministerschap steunde deze klojo soemita met Arron voor onafhankelijkheid. welke bijdrage hebben deze 2 criminelen (desi en soemita) geleverd aan de ontwikkeling. Nada -niets. Desi probeert zijn berechting tegen te houden en steelt openlijk (staatskas is leeg en ook het goudvooraad). Soemita steelde openlijk van de staat. Dat Soemita zich laat decoreren door door iemand die bloed aan zijn handen heeft, baja. ik zou dat nooit doen en weigeren.


  Maak melding

 2. Eigenlijk staat deze onderscheiding in het duister paars teken als het hoogste der verraad van het volk dat nooit van hun leven op moordenaars heeft gestemd. Iedereen die de moordenaar ddb aanbidt is demonisch paars bezeten.


  Maak melding

 3. Mie gado wat ziet desi de moordenaar er super slecht uit!
  Deze awari moordenaar laten we voor de natuur!
  Desi desi desi wat heeft u toch gedaan met suriname!
  Vandaag de dag heeft me geen respect voor u!
  Ai koulo moordenaar u heeft ons echt gepakken hor!
  Me a verkiezing Kong snel man!


  Maak melding

 4. Ook ik werd opgeroepen voor een lintje in de ere orde van de gele ster.Ik heb aan dit verzoek geen gevolg gegeven omdat ik mij niet vereerd voelde,dus niet geroepen deze lintjesregen bij te wonen.De precaire situatie in het land is van dien aard dat ik elke onderneming en handeling die niet gericht is tot het keren van de algehele situatie een slap excuus vind.Slap omdat er niets wordt ondernomen en de bevolking zoet wordt gehouden middels allerlei trucjes om hun gedachten de ocuperen.Een trieste zaak dus voor mij geen lintje.Maak er een ander gelukkig mee…


  Maak melding

 5. @Melvin
  Mie gado wat ziet desi de moordenaar er super slecht uit!
  Deze awari moordenaar laten we voor de natuur!
  Desi desi desi wat heeft u toch gedaan met suriname!
  Vandaag de dag heeft me geen respect voor u!
  Ai koulo moordenaar u heeft ons echt gepakken hor!
  Me a verkiezing Kong snel man!

  zaterdag 25 november 2017 om 01:13 uur.
  ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
  Dang joh kies wang KAWATRA,..want 2020,..who pot ing bakka,..mark my words joe dong boeritjie.


  Maak melding

 6. Een lintje in Su is nog verder gedevalueerd als de SRD. Elke koe van zondag krijgt er één. Vroeger moest je maatschappelijk echt iets betekend of gedaan hebben voor zo een lintje. Poppenkast.


  Maak melding

 7. allen zakka-zakka huichelaars!!!
  schaamteloze vertoning!!!
  alleen maar poppenkast!!!
  gebakken lucht!!!
  slappe hap!!!
  maakt niet uit welk bevolkingen groep,het land is naar zijn verdoemenis!!!ieder voor zich zelf god voor ons allen.


  Maak melding

 8. Een meervoudig moordenaar, mensenrechtenschender geeft een onderscheiding uit voor bijdrage aan het vredesproces. Het moet gvd niet gekker worden. Wat een hypocriete pleurisbende.


  Maak melding

 9. Toneel opvoering op hoog niveau, de ene omstreden figuur onderscheid de ander met een vallende ster.

  @ aiboi

  In NL zeggen ze; maakt niks uit of je nou door een kat, of hond gebeten wordt, zeer doet het !
  Dus bij deze past jou posting helemaal goed, goed verwoord dus.

  @ Bader Harry (Herry )

  In 2020 gaan ze weer op DDB stemmen zo stom zijn ze, niet dat ik er problemen mee hebt !
  Maar deze domme stemvee is makkelijk om te manipuleren,
  voor een paarse T shirt en een paar goedkope spullen
  roepen ze allemaal in koor Bouta, 10;000 keer tot dat ze in elkaar zakken !

  sari tori

  Jacko


  Maak melding

 10. Zelf deze boef schaamt zich niet om zo’n ere-medaile in ontvangst te nemen !!
  Soort zoekt soort !!
  Wie kent nog “het Soemita dossier publicatie” nog ,in de begin 80-tiger jaren ?? Op grond waarvan hij was opgesloten in Santo-Boma ??
  @ John zal het zeker hebben in zijn archief !! En de geschiedenis docenten ook neem ik aan !!


  Maak melding

 11. @ Tjoekoe

  En dat gaat ook gebeuren denk ik, de meeste Javanen zijn makkelijk en kortzichtig. Vooral de ouwe generatie zijn een
  makkelijke prooi !

  sari tori

  Jacko


  Maak melding

 12. Echtwaar?!
  En opa willy ontvangt deze eer uit handen van een moordenaar die ons land gegijzeld houd?
  Opa Willy heeft gefaald,mission failed. De enige oorlog dat woedde ging tussen de vriend en vijand bouta en brunsie.,,
  Wij zijn nooit in oorlog geweest met niemand ,We hebben trouwens nooit moeten vechten om
  onafhankelijk te worden van Nederland,het gebeurde op vreedzame wijze en Nederland en Suriname hebben het samen gevierd.Alleen, nu lachen wij niet en vieren geen 25 nov meer.Sinds 1980 zitten we met een dictator,

  Demente willy ga hulp zoeken…je missie heeft niet de gewenste resultaten geleverd.Integendeel…het zijn alleen
  maar criminelen die het voor het zeggen hebben heden.  Maak melding

 13. ddb steekt zijn hand uit naar de KTPI om deze bij de NDP in te lijven en samen met Sapoen verzekerd te zijn van deze etniciteit voor zijn NDP-partij.

  Willy Soemita is zo goed als hoogbejaard, een zakje met geld kan zijn nabestaanden goed gebruiken. De KTPI heeft momenteel geen enkele zetel in de DNA, maar de partij bestaat wel en is de oudste Java-politieke partij. De naam Soemita en KTPI hebben nog een houdbaarheidsdatum binnen de Javagroep.

  Elke Stem Telt cq, Elke Java stem.
  Zo eenvoudig is het. Politiek.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 14. die oude soemita is zo uit het bejaarden huis van Commewijne gehaald voor een middagje frisse lucht..

  wat heeft hij kunnen bakken in zijn leven, alleen geteerd van zijn vader die beter de zaak onder controle had onder de javanen.

  Iding Soemita was een lijder tenminste bij gebrek aan beter..


  Maak melding

 15. Baboeram sandew Hira (bakroeram) zit op de schoot van martelaar en killer desi. Die is al geinfecteerd met de virus van desi. Bakroeram heeft 2 miljoen us ontvangen van desi. Als barkroeram een lintje krijgt dan gaat het teveel opvallen. In de kamer neem hij desi van achter.
  Bakroeram heeft killer desi belooft een long af te staan.


  Maak melding

 16. Toen desi met een coup aan de macht kwam, zei hij dat de oude politiek waaronder soemita naar huis moesten om plaats te maken voor de jongeren. Dat ze niet geschikt waren. Tegen lachmon zie desi, dat ie tomaten moest gaan planten.
  Nu zoekt desi toch toenadering tot de oude politici om aan de macht te blijven, eigen belang dus.
  Arron was een racist. Arron idee en partij was om de hindoestanen te verbannen en of uit te roeien. Soemita heulde met Arron om ministerschap. Soemita heeft gefraudeerd met verkiezingen in commewijne en veel gestolen van de staat. Soemita is top crimineel en meesterdief.
  Wil je een lintje of een baan in de buurt van desi, dan moet je een stevige crimineel zijn. In het kabinet zitten van desi en op het kabinet zitten alleen crimelen en ook nog oud en beschimmelde oma’s en opa’s.


  Maak melding

 17. Het moet verschrikkelijk zijn om als verrader der Javanen tussen de Javanen te zijn. Daarom blijft hij zijn duivelse baas trouw. Om et grote geld, grond, hout. Opa taki a pae disie beng de wang fromoe bemiddelaar en onderhandelaar foe de MUSA group, deng vernietig a binneland sa kong kaal. De duivel heeft zijn zetel in het presidentieel paleis. Wo ka.


  Maak melding

 18. Heil uw Bouta zij die gaan sterven van het lachen groeten u.
  Bouta is overal gevierd en welkom, maar dan alleen in Cuba, Venezuela, China, verder hoeft hij nergens zijn neus te laten zien, die word namelijk direct af gehakt, er zijn maar een paar landen die hem willen huisvesten, triest diep triest, Robg@ kom er in met je gezwam, dit keer serieus


  Maak melding

 19. Allemaal van die figuren zonder princiepes, en meestal ook met een strafblad, je wilt als normaal denkend mens, met princiepes, toch niet gedecogedecoreerd worden door een moordenaar met bloed aan zijn handen.


  Maak melding

 20. Wat een aanfluiting nu voor eerdere gedecoreerden door andere presidenten !!,om nu samen met een meester dief/oplichter Soemita, die opgesloten was in Santo-Boma ook een ere-medaile te dragen !!!
  Ook LVV is door deze dief kapot gemaakt, ook onder het toeziende oog van zijn zwager Kroesoe(getrouwd met zijn zus)!! toen Soemita minister was op LVV !!
  @ John, als goed geinformeerde zal zeker artikelen hierover hebben in zijn te raadplegen archief .Goed voor de jeugdige aanbidders van “a-ptien-Ingi-boi” om te weten wat ze allemaal op hun kerfstok hebben !! Vooral voor de schreeuwers van “ete-fevie (nog-5).


  Maak melding

 21. Van oudere hindustanen heb ik begrepen dat Bruma gezegd had dat hij met de huid van de hindustanen leer zou laten looien.
  Bouterse zou over de hindustanen gezegd hebben dat als ze niet willen doen wat hij wil, dan moesten ze maar met de boot terugvaren naar India.

  Daarom zal ik altijd blijven zeggen dat creolen de grootste racisten zijn van Suriname.


  Maak melding

 22. Jiyani,

  Die koetta hindostanen hebben zelf op de neeegers gestemd in 1973. Laten ze nu maar creperen onder diezelfde neeegers.
  Koetta’s leren het nooit!!

  Als die Soemietje denkt dat de hemel nu voor hem open gaat, heeft hij het mooi mis. Want nu gaat de hemelpoort just dicht voor hem. Want op dat lintje zitten voor mensenogen onzichtbare bloedvlekken van die bebloede hand die het heeft uitgereikt.


  Maak melding

 23. Zowel Bruma als Bouterse hadden het over kuli’s en niet over hindustanen.

  @ Badloo,

  Kun je meer over die verkiezingen vertellen? Ik kan het natuurlijk ook zelf opzoeken.
  Wat ik wel weet is dat de VHP een keer de verkiezingen had gewonnen. Lachmon wilde geen president worden en had als ik het goed Jules Sydney naar voren geschoven om president te worden. Wat dus ook is gebeurd.
  Echter daar hoor je geen enkele creool iets over zeggen.


  Maak melding

 24. Jiyani,

  Wie denk je dat Bruma met kuli’s bedoelde? Hindostanen uiteraard.en
  Bruma en andere zwarten hadden tijdens de verkiezingscampagne van 1973 luid en helder duidelijk gemaakt dat ze de kuli’s een kopje kleiner zouden maken als ze zouden winnen en dat Suriname onafhankelijk zou worden en die kuli’s nooit meer een prominente plaats in het land zouden krijgen.

  De VHP hamerde en hamerde bij de kuli’s hierop. Lachman verwees zelfs naar Oegandese toestanden in Suriname.

  Maar de hindostanen waren toen al koetta’s en nu ook. Ook nu stemmen ze massaal op de NDP. Koetta’s verdienen dus deze ellende en moeten dan ook niet klagen.

  De koetta Hin-Dorie heeft toen de spijker op de doodskist geslagen met z’n verraad naar de koetta’s toe.


  Maak melding

 25. Afschaffen die ROMMEL { lintjes door de ex-kolonisator toch ingevoerd??? }.
  De HARDWERKENDE / EERLIJKE Surinamer moet financieel beloond worden … niet die Bandieten van de Nationale Dieven Partij … gelijdddtttt … door Grootmeester Moordenaar Desire Delano Bouterse.


  Maak melding

 26. Als vandaag de dag de hindustanen lef hadden, kon men een eigen land krijgen. Maar ze wilde zichzelf niet op offeren voor een eigen land. Was er toentertijd een clash tussen deze twee bevolkingsgroepen dan was West Suriname een gezegend land voor Hindustanen.

  Overal waar nazaten van slaven zijn gebracht is er geen ontwikkeling maar decadentie.
  Zelf heb ik bijna de hele wereld afgereisd, heb mensen in Azie zien ploeteren de hele dag op het veld in de hitte, in schamele winkeltjes langs de straat proberen ze hun koopwaar aan de man te brengen.

  In Afrika daarentegen hebben ze andere arbeidsethos, ze liggen de hele dag in hun hangmat.
  In Brazilië Bahia daar is het heimat van de slavenperiode totaal geen ontwikkeling enkel maar feesten en beesten !!!


  Maak melding

 27. weer een gevangenisboef beloont.

  SOEMITA VRIJDAG VRIJ
  Volgens eerdere publikatie, zou KTPI-voorzitter Willy Soemita op vrijdag 17 maart a.s. te middernacht,
  niet onmiddellijk na z’ijn vrijlating naar huis gaan, doch
  tot de volgende morgen om uur te Santo Boma vertoeven.
  Volgens mededeling van minister Cornelis Ardjosemito van Sociale Zaken is hiervan afgezien omdat zaterdagmorgen u. niet haalbaar was om een 1000-tal partijgenoten op de been te te brengen. Uit technische en strategische
  overwegingen zo zei de KTPI topper Ardjosemito voorts is
  derhalve besloten om dhr. Willy Soemita op vrijdag a.s. te middernacht af te halen. In optocht zal de KTPI-leider dan naar zijn woning worden gebracht alwaar hij de aanwezigen heel kort zal toespreken. Aldus minister Cornelis
  Ardjosemito desgevraagd.

  Uit vrije stem 15-3-1978


  Maak melding

 28. 07-07-1977
  A no Mi
  Onder grote belangstelling is gistermorgen bij het Hof van Justitie een aanvang gemaakt met het proces tegen de ex-minister van LVV, de heer WILLY SOEMITA. De heer Soemita wordt ervan beschuldigd smeergelden te hebben ontvangen bij de toekenning van landbouwpercelen in het distrikt Nickerie.
  Vóór het proces waren al vroeg in de morgen honderden
  mensen op de been, die getracht hebben een plaats te bemachtigen in de rechtszaal.
  Honderden moesten echter genoegen nemen met het staan
  voor het gebouw van het Hof van Justitie om tenminste een
  glimp op te vangen van de heer Soemita en de inmiddels veroordeelde getuigen SAMAN en MARLAN. Reeds om acht uur ’s morgens was de ex-minister van LVV e.a. door de politie gebracht naar het Hof van Justitie, alwaar omstreeks negen uur een aanvang werd gemaakt met het proces. Kort nadat de zitting was geopend door de president van het Hof, Mr- O. VAN DER GELD, die gesecondeerd werd door de’ vice-president Mr. O. ABENDANON
  en rechter Mr. F. RAMDAT MISSIER, vroegen de advoka- ten van de beklaagde Wily Soemita het woord.
  Beide advokaten t.w. Mr. OrR.M. REEDER en Mr. H. RIE- DEWALD hebben aangedrongen op exemptie ten aanzien van de deelname van Mr. L- F. RamJat Missier aan het Hof bij de behandeling van de zaak var, hun cliënt.

  Jiyani
  Het woord koelie is een Nederlands woord. Het eerste woord hieromtrent ben ik in een oude krant tegengekomen.
  De mensen van de La la rookh werden gebracht naar de koeliedepot te Combe.


  Maak melding

 29. Ik was toevallig op de politie bureau 1977 en meneer WILLY SOEMITA zat daar hij was gearesteerd hij hoefde niet de cel in hij zat te praten met een politie, Alleen de kleine man en vrouw moet de cel in.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.