dinsdag, april 23, 2024
HomeNieuws uit SurinameParlementariër Jogi: Suriname heeft veel kansen verspeeld

Parlementariër Jogi: Suriname heeft veel kansen verspeeld

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 25 nov – In de afgelopen twee en veertig jaar heeft Suriname kansen verspeeld. Dit zegt parlementslid Mahinder Jogi van de Vooruitstrevende Hervormings Partij, VHP. Het land had veel verder kunnen zijn in zijn ontwikkeling. “Nu zijn wij in een situatie terechtgekomen, die absoluut niet positief te noemen is”, zegt Jogi.

De mijnbouwindustrie is deels ter ziele. Grote bedrijven als Suralco en Billiton zijn vertrokken. De economie is vandaag de dag grotendeels gebaseerd op aardolie en goud. Jogi zegt tegenover De West dat Surinamers er sinds het begin van de onafhankelijkheid niet in geslaagd zijn om meer variatie te brengen in de economie. Ook is er onvoldoende gespaard, een tekort waar de huidige regeerders helemaal in uitblinken.

De regering blijkt niet in staat de inkomsten duurzaam om te zetten in ontwikkeling. Deze regeerders hebben het sinds 1975 bij elkaar twintig jaar voor het zeggen gehad. Suriname zal lering moeten trekken uit zaken die zich hebben afgespeeld in het verleden. Vooral de Binnenlandse Oorlog en het militair bewind onder leiding van Desi Bouterse moeten als dure lessen gelden. Dit soort zaken mag zich niet meer voordoen.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

47 REACTIES
 1. De duurste les tijdens de 42e onafhankelijkheid is wel die ordinaire en laffe coup geweest van deze moordenaar, Maar uit deze dure les blijkt dit volk geen leergeld getrokken te hebben, anders zou deze moordenaar nu geen president zijn.


  Maak melding
 2. Dat het slecht gaat met Suriname heeft vele oorzaken, vanaf de ronde tafelconferentie tot de tot totstandkoming van de onafhankelijkheid op 25 november 1975. Nederland is ook schuldig aan datgene wat in Suriname gebeurd is in deze periode en aan meegewerkt dat het in Suriname de mis in moest gaan. Wat de redenen zijn moet ook goed in ogenschouw worden genomen?

  Ik heb mijn licht over laten schijnen en zal te zijner tijd een bericht hierover plaatsen.

  Het is jammer dat het zo gelopen is met Suriname en de Surinamers. Ook de Surinamers die na de staatsgreep van 25 februari 1980 ontstond en de herstel van de democratie van Suriname de gelegenheid hebben gehad voorgoed af te rekenen met de militairen hebben dit net als de oude politieke partijen niet goed opgepakt en hebben zich ook het bos in laten sturen door ddb en onderlinge strubbelingen.

  Suriname was nog niet klaar om onafhankelijk te worden, oa:
  – het volk was nog niet gereed voor, verdeeld, ongeschoold,
  – niet genoeg werkgelegenheid in productie en exportgericht om het land financieel haar eigen onderbroek op te houden,
  – Nederland wist dat, vandaar een zak geld van 1,7 miljard euro,
  – infrastructuur: goede wegen, enz,
  – huizenbouw, waterleidingvoorzieningen,
  elektriciteitsvoorzieningen,
  – het leger, hiervan was Nederland bewust dat dit een doodsteek kon zijn, worden en of dat zij hierin een rol kon spelen om alles te ontregelen,

  Wat erin Suriname gebeurt is diep treurig en er was gewaarschuwd dat Suriname, de Surinamers er nog niet voor gereed waren. Een advies en zienswijze die door politici die te veel op hun strepen wilden staan ook op 25 Februari 1980 met de neus op de feiten werden gedrukt.

  Nederland was Indonesië na de 2e wereldoorlog kwijtgeraakt, US vond dat westerse landen geen kolonies meer mochten hebben. Suriname was meer een last voor Suriname sinds de slavernij was afgeschaft en er juist geld van Nederland naar Suriname moest. Ook voor de Antillen geldt dat waarvan ze ook af wilden, maar die hebben zich daartegen vel verzet.

  Nederland moet niet denken dat het laatste woord over gezegd is, hoe de vlag van Suriname nu bij hangt en dat ze hun handen van de republiek Suriname en de Surinamers in kunnen afhouden of in onschuld kunnen wassen.

  ddb en gang zijn een Molensteen van zowel de republiek Suriname, de Surinamers en ook Nederland.

  Triest dat de Surinamers, de oppositiepartijen toen ze bij verkiezingen met deze man, zijn partij de ndp moesten af rekenen ze verdeeld waren en niet inzagen wie ze moesten uitschakelen. Als dat gebeurd was hadden waren we nu verder en konden we ons richten op de vuile rol die Nederland gespeeld heeft in vele opzichten tijdens de tot totstandkoming van de onafhankelijkheid, hun rol bij de staatsgreep enz.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Surinamers,


  Maak melding
 3. Bij de Vrede van Breda in 1667 werd Suriname geruild tegen het eiland Manhattan dat later uitgroeide tot New York. Toen was Suriname rijker dan New York. Kan iemand duiden waarom New York wel kon uitgroeien tot een wereldstad en Suriname in dezelfde tijd zo is achter gebleven? Kan men ook de verschillen noemen zonder het buitenland daarvan de schuld te geven? Wat is de reden dat men steeds blijft proberen Suriname welvarend te maken? Hierboven zit er weer eentje die Nederland de schuld wil geven.


  Maak melding
 4. VHP was ook meerdere keren in het machtcentrum. Welke ontwikkeling hebben ze gebracht, JOGI?
  Het was alleen vriendjes en familie bevoordelen.
  JIj kreeg 200 ha grond. Dat is oneerlijk, anderen hebben niet eens 1 m2
  Wat is je antwoord hierop, JOGI of jockey hoe je heet.
  Leer wat meer bij je collega Belfort hoe je oppositie moet voeren


  Maak melding
 5. Jij en een lichtgewicht, die gewoon in de ruimte lult. Als je een klein beetje garnalen hersenen had, zou je in de punten die ik schrijf wel zaken kunnen zien, die boekdelen spreken.

  Je bent een licht gewicht. Ook over de ruil van Nederland bmet Engeland zie ik dat je een licht gewicht bent over de Nederlandse, Surinaamse en Engelse geschiedenis in het westen.

  Ik zie dat je over de hele voorbereiding van Suriname hoe het van wingewest een zelfstandig onderdeel tot de onafhankelijkheid niets af weet en dan wil je hoog van de toren komen blazen. Ga je poepgat maar goed afwegen, lummel.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Surinamer/s


  Maak melding
 6. Niet het mooi land Suriname, maar de verdorven politici vnl van Afrikaanse afkomst. Vernietigd hebben ze sinds 1980 het land, volk en vele mensenlevens, gezinnen verbroken, vriendschappen verbroken, familiebanden verbroken allemaal om een man, de meest vervloekte en misdadigste van 1980, aanbeden door paars zieke mensen, de ndpers, de werkelijke veroorzakers die hebben gezorgd voor de verdere verspreiding van het paars misdadig ddb paarse virus. Wie eenmaal besmet is geraakt is paars verdoemd misdadig te verworden.


  Maak melding
 7. De grootste SCHURK díe meer als 70 GRONDEN heeft geroofd speeit moraal ridder.begin al de gestolen GRONDEN TERUG te geven jo VHP ROVER.JULLIE HEBBEN niks gedaan dan ROVEN HEBZUCHTIGE klootzak in díe 42 JAAR waren jullie ook aan de macht patsjakker dús bek houden landverader


  Maak melding
 8. Makkelijk om Nederland de schuld te geven. , maar ook Surinamers zijn dom hebben op bouty gestemd 2 keer . En nederland de schuld geven .nee Suris moeten ook harder gaan werken , en niet op de warmte van hun land geven en netter leven . En niet andere de schuld geven


  Maak melding
 9. Een sluw persoon is altijd uit op winst voor zichzelf. M.a.w. als de vos de passie preekt boer pas op je ganzen/kippen. Jogie,de bosland onderwijzer heeft het wel voor elkaar gekregen om meer dan 100 gronden van elk meerdere hectaren in bezit te krijgen.

  Deze grootgrondbezitter die een deel van de gronden verpacht aan arme ongeletterde boeren is een wolf in schaapskleren. Hij gebruikt de politiek om zijn belangen veilig te stellen.

  Zijn politieke partij de VHP heeft samen met de NPS kunnen regeren in de meest gunstige perioden om de Surinaamse economie een stevige fundament te geven.Zij hebben kunnen putten uit gigantische financiele bronnen die hen ter beschikking stonden. Zij konden ook heel veel deskundig buitenlandskader aantrekken om het land te ontwikkelen. Maar deze heren dachten aan de eigen en aan de partijpolitiek belangen.


  Maak melding
 10. Wat ik in mijn eerste posting geschreven heb is niet te vatten voor laagopgeleiden. Dit is stof voor hbo-ers, universitair afgestudeerden, vooral geschiedkundigen, Surinaams -Nederlandse geschiedenis kennen en de Surinaamse samenleving, koloniale periode tot heden.

  Ik heb mij bekerd in de periode – ronde tafelconferentie tot 25 november 1975 en dat men zaken goed in ogenschouw neemt, sociaal, financieel, economisch, cultureel, bevolking, politiek, bewustwording bij de bevolking, was er sprake van een bevolking of waren en zijn het etnische groepen in Suriname, taal, scholing, ontwikkeling, voorzieningen, industrialisatie, Surinaamse productie exportondernemingen. De verhouding Suriname tot Nederland, de onderdog, slaaf/contractant tegenover de grootmeester. Hoe lagen de kaarten en wie bepaalt de spelregels enz.

  Wie vanuit gaat dat hetgeen in Suriname nu gebeurd de schuld is van Suriname weet, is zwakbegaafd. Westerse landen hebben de kolonie Suriname tot stand laten komen, waarvan Nederland de laatste en het langst hierin een rol gespeeld hebben.

  Verder laat ik het hierbij, want ik ga mijn tijd niet besteden aan zwakbegaafden die niet eens een goed boek in hun huis hebben. Dan heb ik het niet over deze materie laat staan of ze kunnen lezen of schrijven.

  Recht En Waarheid MakenVrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs

  Velen die denken dat zij een aanval op mij gaan openen en mij ongelijk geven, moeten goed naar zich zelf kijken en zich afvragen hoe ze heten? hoe komen ze aan hun familienamen?, weten ze wat een gezin is? hebben ze een opleiding gevolgd, zo ja? doen zij nog aan aanvullende studie op hun opleiding of was het eens, maar nooit weer? Kennen deze personen wel hun eigen geschiedenis? Zijn ze op eigen houtje naar Suriname gekomen of zijn ze door Europeanen in Suriname aangekomen, behalve de inheemsen? Wie bepaalde voor hen en konden ze zelf bepalen wat ze deden, enz. Zie dan hoe gekoloniseerd zulke mensen zijn, laat staan dat de bewust zijn om iets voor zich zelf te kunnen doen.

  Dat Suriname onafhankelijk is geworden is niet dat de Surinamers dat wilden, maar dat Holland van Suriname af wilde en toen Henk Aron een datum had geprikt moest je zien hoe snel Nederland hieraan heeft meegewerkt. Dat Bruma, PNR en een handje vol academic er toen waren, wil nog niet zeggen dat Suriname haar eigen broek kon/kan ophouden.

  Zelf onderhandelen kon de NPS niet als Holland bereid was om een zak geld te geven, want de projecten/infrastructuur die ontbraken is enorm.


  Maak melding
 11. @passant

  Je loopt wel lekker leeg met je zogenaamde geschiedenis les, maar wat heb jezelf nu eigenlijk bijgedragen aan de samenleving is mijn vraag,
  Het is altijd makkelijk om Nederland de schuld te geven maar na 42 jaar mag je toch verwachten dat er IEMAND in het land is die voor een ommekeer kan zorgen, zonder zijn zakken te vullen, ipv dat gemekker over het koloniaal
  verleden.


  Maak melding
 12. Passant, ik ben het volkomen met je eens dat de oorzaak van de jarenlange ellende in Suriname gezocht moet worden in het koloniale verleden van Suriname. De fundamenten van Suriname waren niet stevig genoeg om een onafhankelijk land te dragen.Nederland wilde zo snel mogelijk van Suriname af en op de hen zeer bekende sluwe wijze hebven ze het land de onafhankelijkheid ingeloosd. Ik kijk alleen maar naar de manier hoe zij onafhankelijk geworden landen zoals Litouwen en Letland steunden met deskundig kader en materialen op velerei terreinen.Zij namem bijvoorberkd de trainingen van duizenden ambtenaren op zich. Nederlandse bedrijven werden door de overheid gestimuleerd om zich in deze landen te vestigen.Bedrijven en particulieren kregen overheidspremies om zich te vestigingen in deze landen.


  Maak melding
 13. bekend moet zijn: beperkt

  dit omdat die hele koloniale per van Suriname niets te maken heeft met het Surinaams belang, maar meer met het Europese belang.

  Ik heb mij beperkt in de periode – ronde tafelconferentie tot 25 november 1975 en dat men zaken goed in ogenschouw neemt, …

  Aanvulling

  Dat Surinamers zijn wel degelijk ook schuldig dat Suriname nu een puinhoop is. Dat beperk ik mij tot die Surinamers, die op 25 mei 2010 moesten kiezen voor een nieuwe DNA. De hoofdschuldigen zijn als het om de politieke partijen gaat de NPS onder leiding van El Vene en NP van Somo. El Vene was het domeinbezit van Somo zat en wilde niet meer met hem verder. El Somo wees El Vene nog waar het gevaar vandaan kwam en dat is ook gebeurd.

  Ik vind het heel goed dat de NPS niets meer voorstelt, zie zowel de voorbereiding van de onafhankelijkheid, met Bruma PNR in hun nek aan het hijgen en de blindheid van El Vene bij de verkiezingen van 25 mei 2010, wie totaal moest worden uitgeschakeld.

  Deze personen samen met de ongeschoolde Surinamers, want er zijn er heel veel hebben Suriname nu gebracht waar het is.

  Surinamers hebben geen enkele recht om vandaag 25 mei 2017 Onafhankelijkheidsdag feest te vieren. Goed ook dat het in Brokopondo wordt gehouden. Wat valt er te vieren, geen valuta, koers 1 op 8, enz.

  Wie houdt wie voor de gek?

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding
 14. Passant@

  Je doet je naam eer aan Passant@, voorbij ganger, je staat overal bij stil, behalve bij de voortgang van Suriname.
  Knap hoor na zoveel generaties, nog steeds slaaf zijn schaam je, dit is een HBO er onwaardig.
  Je begin op Robg@ te lijken dat is niet in jou voordeel, jammer


  Maak melding
 15. ik ben geen slaaf. Ik weet zeker dat als het over deze materie gaat ik met Robg over deze materie kan praten. Schamen omdat ik de waarheid zegt over hoe zaken zijn. Ik spreek de waarheid, niets meer en niets minder. Ik ben rationeel.

  Het verschil met Robg en mij is dat ik never nooit een sympatisant van ddb en NDP gaat kunnen zijn. Het is ieders goed vrijheid/recht om te bepalen waar hij/zij bij thuis hoort.

  Verder ben ik klaar met dit onderwerp. Wellicht dat ik zaken over de Surinaamse geschiedenis vanaf de ronde tafel tot 25 november 1975 op papier gaat zetten. Dit is een heel belangrijke periode omdat het over het Surinaams belang gaat.

  Als Suriname echt een andere land wil worden zal de bewust wording bij de Surinamers moeten beginnen. Maar een volk dat onderontwikkeld is, is gemakkelijk te verleiden en voor de gek te worden. Scholing is belangrijk , ook voor ontwikkeling en wat dat betreft heeft Suriname nog een heel lange weg te gaan.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding
 16. Passant@

  Kunt u mij vertellen wat er vanaf 1954 onder zelf bestuur van suriname, met als donor Nederland is gerealiseerd als we nu toch bezig zijn met geschiedenis, vanaf die tijd hadden jullie het voor het zeggen, ik ben benieuwd HBO er, of ga je je simplistisch doen.
  De intelligentia is in de jaren 80 uit Suriname vertrokken, omdat zij al wisten dat het een klerenzooi zou worden, simpel weg omdat er toen alleen maar echotrippers als lijders zaten.
  Dit kan je niet alleen Nederland verwijten, het is een periode van 63 jaar waar in niets is gebeurd wat Surinam kon verder helpen.
  In 1975 begon het olie deals, goud deals, belabberde afspraken.
  Rijstbouw een knau gekregen Bruynzeel overgenomen en naar de klote geholpen wat nu leeg geplunderd word China.
  In 40 jaar tijd je munt geruïneerd waarde 2nfl voor 1sfl, je was een van rijkste landen in zuid Amerika, je kan je bijna meten simbabwe


  Maak melding
 17. Okee zullen we nu stoppen om elkaar verwijten te maken. Wat zijn wij van plan te doen om de republiek Suriname naar hoogten te heffen?
  Iedereen succes ermee. Fijne Srifidensi


  Maak melding
 18. Ik kan geen medelijden hebben met een volk die een misdadiger aks president hebbben. Een moordenaar en drugs dealer, met een zoon die in de usa vastzit voor het zelfde. En even goed staat een groot deel van de bevolking achter hem. En dan Nederland de schuld geven hier van.Een hoop Surinamers hebben het destijds aan zien komen en zijn naar NL vrrtrokken. En dank zij die komt er in suriname nog wat binnen.


  Maak melding
 19. Wat Suriname nodig heeft is 1 leider met visie en durf.
  Kijk naar Curacao wat die hebben bereikt met de toerisme.
  Kan Suriname ook maar dan moeten veel mensen even over hun eigen schaduw stappen. Een koloniaal tintje is voor toeristen juist leuk dat werk nu eenmaal zo.
  Daar hebben ze bijvoorbeeld het rif fort met behoud van de oudheid omgetoverd tot centrum met winkels en veel horeca.Of op Punda the Arches is een uitgaangs centrem van hoge orde.
  Voor Suriname begin eens de de omgeving van fort Zeelandia om te bouwen naar dat model. Met een een aanleg kade in de rivier zodat hier ook Cruise schepen kunnen aanleggen. Die Amerikanen (veelal) spenderen veel geld! Nu is het een dood gebied waar af en toe eens iemand kom kijken. Maak een grote parking verwijder dat lelijke gebouw van het kabinet van Bouterse, die gaat maar in het paleis bivakkeren.
  Zo zijn er veel meer locatie om te vormen naar een verdien model.

  Maar ja wie heeft de durf?


  Maak melding
 20. Het koloniale verleden va Suriname is verwerpelijk.. punt uit. Is het dienstig om steeds daaraan te refereren met betrekking tot de stagnatie van onze ontwikkeling? M.i.niet. Het wordt tijd dat we gaan aanpakken en voorbeelden nemen aan landen, staten die ook een koloniaal verleden hebben en het nu goed doen. de geschiedenis kan men niet terugdraaien. Wel kan men leren van de geschiedenis. Sommige politici in Suriname zijn geobsedeerd van Dubai. Singapore wordt niet vaak genoemd. Maar in beide gevallen betreft het landen die het relatief goed doen. Naar mijn mening omdat men bereid is er flink tegen aan te gaan, kortom de handen uit de mouw wil steken en niet steeds achterom kijken. In Su moeten we proberen dat aan te leren. Joghi heeft gelijk. Onze ontwikkeling stagneert. Komt het door Front of NDP? Who cares! Feit is dat de ontwikkeling nu stagneert en nu is NDP primair verantwoordelijk voor die ontwikkeling….toch?? De Surinaamse kiezer moet leren om te kiezen voor integere leiders. Daar gaat het om. Aan wie vertrouwen wij het bestuur van het land toe? Volstaat het om populair te zijn, goed te kunnen dansen, mooie pakken aan te trekken, goed te kunnen zingen? Het bestuur van een land is geen sinecure. Dat is een ernstige zaak. Als men in Su vindt dat dit de regering is die ons vooruit kan brengen? So be it!


  Maak melding
 21. Als we dan toch naar toerisme kijken.
  Als je een ticket boek vanuit Amsterdam naar Zanderij dan wordt er even 350 euro luchthaven belasting gerekend.
  Dus dat is dan 350,00- 27,05 (tax Schiphol) =322.95 luchthaven belasting in Suriname. Ik snap best dat de kosten van de luchthaven worden omgeslagen per hoofd, maar als je meer toeristen via de luchthaven binnen wil trekken zal de luchthaven een ander verdienmodel moeten zoek. De voorzieningen zijn geheel aangepast aan de internationale standaarden en de eisen va de IATA en de USA. Maar het aantal hoofden die passeren is naar verhouding veel te laag.
  Toen ik de eerste keer aankwam op zanderij was het eerste wat mij opviel. een stuk bos gekapt en je heb een airstip. Er is totaal geen bedrijvigheid behoudens wat pakket diensten. keen kantoren van bedrijven geen grote logistieke bedrijven.

  Suriname heeft kansen genoeg maar iedereen werk elkaar tegen vanwege zelfbehoud en nepotisme.


  Maak melding
 22. Passant, wat geblaaskaak betreft kun je je inderdaad wel meten met RobG, ook zo’n persoon die kokketeert met zijn vermeende kwaliteiten, misselijkmakend, nee dan liever het to the Point commentaar van een Isabelle of Haco i.p.v. een theoretisch zwamverhaal, oftewel academische prietpraat, 1 ding heb je wel op hem voor je moet niet te veel van Bouterse en zijn NDP hebben


  Maak melding
 23. Mensen snappen niet dat het niet de schuld is van bouta. Het is allemaal de schuld van de parlementariërs die alles toestaan wat bouta en consorten doen.


  Maak melding
 24. Johan, ik koketteer met niets. Met mijn verworven kennis en vaardigheden kan ik voorkomen dat de onzin die jullie verkondigen aan alle Surinamers wordt toegerekend.Ik vertel daarom aan al mijn vrienden en kennissen dat hetgeen jullie verkondigen afkomstig is van een marginale groep idioten.

  Het moet voor jullie duidelijk zijn dat over een aantal jaren de VHP en NPS ruim een eeuw politiek actief zijn in de Surinaamse politiek. De NPS werd opgericht in 1946 terwijl de Verenigde Hindoe Partij zag het licht in 1947. Deze politieke partijen zijn al decennia actief in de Surinaamse politiek. Zij hebben het volk, de massa geen welvaart gebracht.

  Ook Venetiaan heeft deze wens niet in vervulling laten gaan. Hij kreeg genoeg kansen van het electoraat maar hij kon zijn beloftes niet waarmaken. Ik ben daarom van mening dat de oude politieke partijen geen recht meer van bestaan hebben.

  Toen Bouterse tot president werd gekozen heeft hij hen de hand toegereikt. Deze politieke partijen, die door deel te nemen aan de verkiezingen, het volk hebben beloofd politieke verantwoordelijkheid te willen dragen , hebben geen gebruik gemaakt van het aanbod om samen te werken. Zij zijn gevlucht voor deze verantwoordelijkheid.

  Nu komen zij vanaf podia kritiek leveren terwijl zij juist de kans hebben gekregen om samen met de regering te werken aan belangrijk economische issues.

  De toespraak van Venetiaan is mijn inziens zwak,waardeloos en effectloos en bevat geen nieuwigheden. Het zijn zoals altijd weer de bekende soundbites van de oppositie.


  Maak melding
 25. De wijze waarop de Creoolse elite de onafhankelijkheid heeft doorgedrukt is misdadig. Deze groep oogst nu wat ze hebben gezaaid. De oudere generatie weet dat wij tot 1975 in bijna alle opzichten beter schoorden dan de landen om ons heen. Rijke Guyanezen kwamen naar het Suriname voor medische behandelingen. De Surinaamse valuta was bijna 2 keer meer waard als de Nederlandse gulden. Men zal mij een racist noemen, maar ik blijf erbij dat de het steeds Creolen zijn geweest die Suriname steeds in de verkeerde richting hebben gestuurd. In 1975 was het Arron en Bruma en in 1980 Bouterse.


  Maak melding
 26. Robg@
  Ondanks jou kennis en wetenschap is het toch te hoog gegrepen voor jou, de stap van 1947 tot1970 hadden we ene joepie Pengel ook een zakken vullen geef hier eens antwoord op en gefundeerd


  Maak melding
 27. Grace@

  Niemand die over de rijke periode durft te praten, gezondheid organisatie uitstekend, onderwijs goed verzorgt, studenten konde naar Nederland om een graad te halen.
  Anno nu zegt men gewoon, ik ben econoom, of ir, of ING, drs,
  Het is zoals je zegt, dat steeds creolen de economie naar de knoppen helpt.
  Robg lees het stukje van grace goed, met een paar worden geduit hoe je je geld kan laten verdampen.


  Maak melding
 28. Tot 1973 zaten vooral goed opgeleide mensen in het parlement van Suriname. In de regering zaten ook enkele professoren. Een groot deel van het intellect heeft Suriname inmiddels verlaten of zijn dood. De mensen die wij nu hebben zijn vooral opportunisten met een laag moreel gehalte. Alles is sinds 1975 bergafwaarts gegaan. In 1975 waren minstens 100 goed draaiende bedrijven. Wat hebben wij nu? Het overgrote deel van de ontwikkelingshulp van minimaal 1,5 miljard is niet eens meer te traceren.


  Maak melding
 29. Grace

  26 november 2017
  De wijze waarop de Creoolse elite de onafhankelijkheid heeft doorgedrukt is misdadig. Deze groep oogst nu wat ze hebben gezaaid. De oudere generatie weet dat wij tot 1975 in bijna alle opzichten beter schoorden dan de landen om ons heen. Rijke Guyanezen kwamen naar het Suriname voor medische behandelingen. De Surinaamse valuta was bijna 2 keer meer waard als de Nederlandse gulden. Men zal mij een racist noemen, maar ik blijf erbij dat de het steeds Creolen zijn geweest die Suriname steeds in de verkeerde richting hebben gestuurd. In 1975 was het Arron en Bruma en in 1980 Bouterse.

  ======================================

  Hallo Grace

  Ik ga niet alle creolen over 1 kam scheren. Er lopen ook kundige bestuurders rond maar in grote lijnen heb je gelijk. Hun afrikaanse mentaliteit heeft Suriname kanpot gemaakt. Misschien moet Nickerie de onafhankelijkheid maar uitroepen. Het huidige beleid is om te janken.


  Maak melding
 30. RobG herkent zijn eigen gedrag niet eens, en heeft een mening over anderen op een wel heel neerbuigende manier, geeft wel aardig weer hoe deze blaaskaak in elkaar steekt


  Maak melding
 31. Iedereen mag een mening hebben. Ik zie vele postings, kan kijk er (zeer) kritisch naar en beoordeel en heb ook mijn mening erover, alleen laat ik mij er niet over uit. Dat is ook een houding.

  Suriname is 42 jaar geleden onafhankelijk geworden met mijn kennis waarover ik beschik er naar kan kijken, kan ik over de periode vanaf de ronde tafelconferentie tot 1975 en een zeer scherp stuk over schrijven. Dat is wat ik zeg.

  Tijd is geldt en wens iedereen het beste toe. Ik kwam naar Nederland om te studeren en ben niet meer terug gekeerd naar Suriname omdat daar een staatsgreep had plaats gevonden. Ik ben een belezen man, maar heb ook andere kwaliteiten. Ook mijn zwakke punten, maar daarom ben ik mens.

  Ik heb vele vrienden/vriendinnen, meestal studiegenoten, want tussen die luitjes voel ik mij prettig. Ze zijn van alle politieke partijen in Nederland, Suriname, USA.

  Wat er sinds 25 februari 1980 in Suriname gebeurd, is rotzooi. Een schoenmaker houdt u aan uw leest, dat zou Suriname tot grote hoogte brengen.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding
 32. Passant,
  komt goed uit, wij zijn hier ook klaar met jou. Ga lekker met een strak plassertje je eigen story op papier zetten en blijf weg van hier met je paranoïde, geindoctrineerde lulverhalen.


  Maak melding
 33. Beslissende factor is geweest een landverrader genaamd Hin-dorie. Het zijn hindostanen die het land hebben kapot gemaakt door te heulen met de zwartjes of door te stemmen op de zwartjes.


  Maak melding
 34. @ Badloo,

  Gisteren heb ik naar een programma geluisterd over wat de onafhankelijkheid voor Suriname na 42 jaar betekent.

  Ook George Hindori kwam ter sprake. Er werd gezegd dat Hindori om te voorkomen dat er net zoals in Guyana een burgeroorlog zou uitbreken, had besloten te stemmen voor de onafhankelijkheid. Hij had wel Lachmon op de hoogte gebracht van zijn besluit.

  In Guyana zijn veel hindustanen op verschrikkelijke wijze door de Guyanese creolen vermoord. Als tegen reactie hebben de Guyanese hindustanen ook creolen vermoord.

  Als dat werkelijk de reden van Hindori is geweest dan kan ik me in zijn standpunt vinden. Veel hindustanen vinden dat hij Lachmon en de hindustanen heeft verraden.
  Er werd ook verteld dat Hindori op zeer nederige wijze in het parlement aan Lachmon om vergiffenis had gevraagd.


  Maak melding
 35. Jiyani,

  Zie je de tegenstrijdigheid in Hin Dories denken? Hij liet zich chanteren door de gedachte dat bij niet-onafhankelijkheid de kaulo’s (zwartjes) tekeer zouden gaan. Terwijl de kaulo’s al hadden aangekondigd dat bij wel-onafhankelijkheid het gedaan zou zij met de hindostanen in Suriname.
  Was deze man ziek in z’n hoofd of niet? Oftewel een echte koett.a De werkelijke reden is voor mij dat hij voor het geld is gezwicht. Naar verluid kreeg hij destijds 90.000 Surinaamse guldens. Dat geld heeft hij nooit meer uit z’n hol kunnen halen om het te besteden.


  Maak melding
 36. @ Badloo,

  Ik ben op zoek gegaan over de verkiezingen van 1973 en heb het een en ander gevonden.
  Heb vluchtig hier en daar wat gelezen.

  In elk geval de verkiezingen die de VHP die had gewonnen was in 1969.
  Lachmon heeft toen Jules Sydney naar voren geschoven om president te worden. Omdat VHP die verkiezing had gewonnen, had Jules Sydney meer hindustanen dan creolen als minister en op hoge posities benoemd.

  De creolen waren daar niet over te spreken. Deze mensen zijn zeer brutaal. Terwijl hun partij de verkiezing had verloren, vonden zij dat creolen de meeste belangrijke posten toebedeeld moesten krijgen.

  Jules Sydney had ook de eer aan zichzelf moeten houden en tegen Lachmon had hij moeten zeggen dat de VHP de verkiezing heeft gewonnen dus moest een hindustaan maar president worden.

  Ik heb altijd gezegd dat creolen alle andere gemeenschappen in Suriname willen overheersen. Zij willen alles kunnen bepalen. Zie waar Suriname nu weer terecht is gekomen.

  Heb ook altijd gezegd dat creolen zeer brutaal zijn en de grootste racisten van Suriname.
  Natuurlijk zijn er uitzonderingen en zal daarom die creolen altijd met respect behandelen, omdat zij hindustanen en alle anderen ook met respect bejegenen.

  Het is veel wat ik wil lezen, maar niet meer vanavond.


  Maak melding
 37. @@Johan, als je naar het betoog van Venetiaan en Bouterse hebt geluisterd op srefidensie dag, dan merk je al gauw dat Venetiaan een waardige president voor Suriname was.

  Wat Venetiaan betoogt heeft, is nog nooit uit Bouterse zijn mond gekomen, dit omdat Bouterse het niet aan kan en zo zie maar weer het niveau van Bouterse.

  Bouterse gedraagt zich als een klein kind op het podium en heeft zich weer bewezen dat hij het president zijn niet waardig is.

  De vraag wat er financieel gaat gebeuren in 2018. Ik hoop dat Suriname weer naar een B status gaat en dan kunnen ze geen geld meer lenen zodat het volk nu echt de straat op komt.
  Ik hoop dat die bommen klaar staan om Bouterse en co hun bezittingen te vernietigen.


  Maak melding
 38. @Wintie Waai Lantie Paai
  Rond 1667 was Manhattan een groot moeras in de directe omgeving van New England (engels kolonie). Het was een tijd van veel oorlogen tussen Fransen, NL en UK. De verwachting van NL was dan ook dat Manhattan veel zou kosten om te verdedigen en nooit iets zou opleveren.
  Suriname daar en tegen lag in de tropen en zou, naar later onterecht bleek, een welvarende plantage kolonie worden.

  Het ontstaan van het latere NY is vooral te danken aan de vele gedwongen migraties van Ieren en Engelsen door de UK overheid. en ook dankzij het onafhankelijkheid streven van de inwoners van New England. ( lees tea party, etc. )
  NY was, dankzij de haven al snel een belangrijke haven en toegangspoort tot de Noordelijke Staten van de net gestichte USA.


  Maak melding
 39. De reden dat creolen falen in ontwikkeling is vanwege de slavernij van 300 jaar geleden. Ze voelen nog steeds de zweepslagen maar zijn trots op hun puur hollandse naam.


  Maak melding
 40. Hermafrodiet is door de mand gevallen. Gebruik de flyers om je heel goed te reinigen en keer tot de orde van de dag.

  Eens maar nooit weer.

  Ik laat me mond door niemand snoeren, ook niet door jouw.

  Recht En waarheid maken vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES