Simba Wir: het verhaal van een Indonesische contractarbeider in Suriname

7
Simba Wir: het verhaal van een Indonesische contractarbeider in Suriname

Anuskha Sonai, CEO van het bedrijf Spang Makandra, vrijdag tijdens een presentatie over ‘Simba Wir: het verhaal van een Indonesische contractarbeider in Suriname’ in het IGSR-gebouw van de Anton de Kom Universiteit van Suriname. De rond 1898 in Indonesië geboren Simba Wir, werd gezocht door de koloniale machthebbers.

Hij zou als 22-jarige onderopzichter in een olieverwerkingsbedrijf verantwoordelijk zijn voor een arbeidsopstand met als gevolg de dood van de Nederlandse directeur. In zijn vluchtpoging kwam Simba Wir als verstekeling aan boord van het schip Karimoen 1, dat met circa 1025 contractarbeiders in 1919 in Suriname arriveerde.

In verband met de kennisbeurs van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS)onder de naam ‘Wetenschap en Samenleving’, organiseerde de Stichting Wetenschappelijke Informatie (SWI) in samenwerking met Spang Makandra, deze speciale activiteit getiteld ‘Van Krantenknipsels naar E-publicaties’.


7 REACTIES

 1. @Haco
  Die zin ken ik uit een reactie bij een ander onderwerp?! Ik lees geen enkel argument voor of tegen.

  Voor sommigen:
  “Zonder verleden geen heden zonder heden geen toekomst”
  Wat is er mis mee als mensen onderzoeken waar zij vandaan komen, wie hun voorouders waren, waarom ze zijn zoals ze zijn? Iedere bewuste, zich respecterende mens heeft daar recht op.
  Goed initiatief uit de Surinaams-Javaanse gemeenschap, proficiat


  Maak melding

 2. Er moet meer geschreven worden over de Javaanse Surinaamer. Zijn en haar ervaringen in de Surinaamse gemeenschap vooral van de generatie van na de contractanten. Proficiat met het boek.


  Maak melding

 3. Verleden verschaft voedsel aan de javanen voor het lichaam en geest. Wat zouden de javanen nu in Su terechtkomen als ze alleen maar voedsel van de blanken zouden gaan eten zoals bruine bonen, zoutvlees en andere slavenvoedsel. Als ze dit voedsel zouden eten zijn ze nu allemaal bedelaars geworden van voedselpakketten. Maar gelukkig waarderen de javanen hun verleden en wetende de waarde van het verleden te benutten voor hunzelf en ook voor de maatschappij, zie de warungs en de catering van gerechten en lekkernijen, arbeidsethos,zaamhorigheid,gotongrojong,wederzijdsrespect, samenleven en rust en vrede met elkaar.enz enz. Javanen zijn rolmodellen en trotse beschaafd burgers van Suriname en ze zijn autonoom en wonen in een keurige verzorgd huizen en niet in HBV; Huis Van Bewaring.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.