woensdag, november 29, 2023
HomeOnderwerpenEconomieOlierijke toekomst of Surinamers zand in de ogen strooien?

Olierijke toekomst of Surinamers zand in de ogen strooien?

-

PARAMARIBO, 14 nov – De regering probeert de huid van de beer te verkopen voordat die geschoten is. Dit is de indruk die John van Coblijn, presidentieel adviseur tijdens de regering Venetiaan, heeft van het regeerbeleid nu. Surinamers wordt zand in de ogen gestrooid, zoals met het verhaal over olievondsten. Er wordt gezinspeeld en vooruit gelopen op een olierijke toekomst. Maar het is dagdromen en een glorierijke toekomst verkondigen zonder dat er ook echt aardolie wordt gevonden.

De veelbezongen booractiviteiten van Tullow Oil in zee hebben niets opgeleverd. “Wat ik wel kwalijk vind, is dat wij allerlei activiteiten hebben gezien van de regering, waarbij men reeds geld uitgeeft in de vorm van propaganda om mensen in een goede sfeer te brengen. Hierdoor zou de samenleving de ellende waarmee zij nu wordt geconfronteerd, moeten vergeten”, zegt Van Coblijn tegenover Dagblad Suriname.

Het heeft allemaal meer weg van volksbedrog. “Het beleid moet altijd op realiteit en werkelijkheid gebaseerd zijn. Je mag wel een kolom hebben waar je eventueel aardolie vindt om de ontwikkeling van Suriname op een hoger niveau te brengen, maar je volledige activiteiten mogen niet daarop gebaseerd zijn. Anders ben je bezig de samenleving te bedriegen”, aldus Van Coblijn

opening
Fernandes Express
Caribbean Christmas Party

28 REACTIES
 1. De sprookjes verhalen van bull shit bouta en misie dubai keba maken de paarse idioten heel gelukkig. Dat is nou de meerderheid van de defectocracy, Nog 5, Nog 5. janken ze.


  Maak melding

 2. Als ik de staatslot win zal ik Suriname helpen. Gaan Surinamers niet meer pienaren.
  Sterker nog. Surinamers hoeven niet meer te werken. Alleen eind van de maand je geld komen halen. Nog even jullie mond dicht houden en wachten tot dat ik de hoofdprijs heb gewonnen.


  Maak melding

 3. We moeten niet vergeten dat wij mensen zijn ontstaan door aards materiaal.

  Degene die vervalt in dreigementen en het neerhalen van zijn medemens zijn gevangenen van hun eigen waanideeën
  Deze zijn niet inspirerend bezig.

  Laat mij dit zeggen, de schoonheid van de realiteit is met feiten komen en niet zomaar dingen uitkraaien.
  Wie tegen vrede zijn moet ook niet lullen over de handelingen van de moslims. Het is de tijdgeest dat regeert, we leven niet meer in de tijd van oom Doffie en tante Chane.

  De mens is de enige wezen die zich boven de behoeften en dierlijke driften kan verheffen dus laat je niet meeslepen door de valse profeten. De mens kan zijn eigen fouten niet inzien dus weet wat je gelooft.

  De gekoesterde haat door de blanken wreek zich en niemand zal instaat zijn dit tegen te houden. De wereld is aan het veranderen Het kwaad heeft altijd geregeerd nu is het de beurt van Haat
  .
  De Haat Regeert
  De zwaarte mens zijn eeuwen dom/achterlijk gehouden door de blanke mens en dat wreekt zich nu. Als de tekenen niet bedriegen dan komt Nederland straks ook aan de beurt. De regering begint maatregels te treffen omdat deze zich ook mede schuldig voelt.

  Wie gelooft tegenwoordig nog in een Bisdom/ Complotdenkers?
  de doorsnee Nederlander is een laffe volk om dingen te ontlopen gaan zij een conflict creëren

  Er zijn meerdere gevallen in Europa bekend van zwarte mensen die als kijkobject op tentoonstellingen en zelfs in dierentuinen terechtkwamen. Beroemd werd Jefke van de Zoölogie in Antwerpen. Hij werd als ‘negerjongen’ van ongeveer tien jaar oud in 1845 door een kapitein Louis Meyer, aangeboden aan de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde in Antwerpen. Hij kreeg de naam Jozef Muller, mocht er vrij rondlopen (!) en was jarenlang een publiekstrekker voor de Zoo.

  Jozef is nog steeds een christelijke naam dus met het bisdom -RK of de EBG wil ik geen moer te maken hebben.
  Zij hebben de slavernij instant gehouden.

  Dat de godsdienst een slecht geweten heeft is een feit.
  Als mens ziet en voelt alle onrecht dat plaats vind, ziet de god dit dan niet?

  De NPS`ers hebben altijd van die rare begrippen neemt bijvoorbeeld de nabestaanden van de decembermoorden.

  Nu zijn zij bezig met Bouterse met zijn NDP velen van de lezers weten misschien niet waarom. Vraagt het maar aan de ouderen.

  Is men vergeten wat Andre Kamperveen met Arron had gedaan? Is men vergeten wat Derby met Bruma met z`n PNR gedaan heeft. Teveel om te specificeren. Een ieder met een slechte inborst krijgt zeker zijn of haar beloning

  Baal Oemrawsingh, vluchtte naar Nickerie en pleegde daar zelfmoord.


  Maak melding

 4. RobG zal het vinden van olie met hand en tand verdedigen.
  Dit dagdromen is voor hem hunkeren en denken dat het hem zal brengen naar een 2e Dubai terwijl hij blijft wonen in Nederland wachtend op zijn pensioen als docent economie.
  Ver weg van Suriname schreeuwen “volhouden want NDP is de partij welke jullie honing en zoet zal brengen”


  Maak melding

 5. De heer Coblijn heeft een groter podium, maar verkondigt wat hier al vele malen geroepen is. Desalniettemin ben ik blij dat hij zijn zegje doet.
  De beer is nog niet eens gezien en hij is al verkocht.
  Waarom doet een mens/regering zoiets?
  Als het echt waar zou zijn, dan wacht je rustig af en als het echt zover is kom je nar buiten met het nieuws en met getallen. Eventueel met maatregelen van de regering op welke wijze de bevolking hiervan zal kunnen gaan profiteren.
  Nu zijn het de beroemde luchtkastelen


  Maak melding

 6. @ Para Koranti
  Heeft Baal Oemrawsingh zelfmoord gepleegd of heeft ene Dahlgeti van Henar/Nickerie, gelieerd aan de militairen, Baal zijn polsen doorgesneden ??
  Hoe dom kunnen mensen zijn om te geloven dat zo een hoog universitair geschoolde chemicus ,zichzelf zo iets zou aandoen !!


  Maak melding

 7. @ Para Koranti,
  De Redi-Musu’s van NPS die zijn overgelopen naar de paarse NaDagoePartij zijn vergeten wat Desie en consorten/Palu/PNR, in 1980 hebben gedaan met Arron, Dr,ir Essed,Mr Karamatali,ing.Thijm,Drs Venetiaan e.a.
  Jammer dat mensen als Coblijn zich hebben teruggetrokken uit NPS !!


  Maak melding

 8. Para Koranti
  Onderschat niet hoe snel mensen vergeten.
  Kijk bijvoorbeeld eens naar het stemgedrag van mensen. Niet alleen in SU.
  Misschien een idee als je zin hebt om kort erbij te vertellen, hoe het ook al weer zat.
  Dan het oom Doffie verhaal.
  Ik kan me herinneren dat ik die namen héél veel jaren geleden wel eens heb gehoord.
  Ik dacht dat ik familie had die zo heette (echt waar). Ik hoorde zelf van tante Doffie.


  Maak melding

 9. Olie telt niet meer. Nu is een open mind en zachtaardig zijn!
  Wanneer je jouw geeft, kom je tot de bron, het eeuwige: Energie. Energie wilt een ieder wel pap van! Zij die niet meekomen gaan worden opgelost; Schoonvoorbeeld is soddom en gomora. (Dit is geen kinderspel.)


  Maak melding

 10. Sprookjes allemaal sprookjes.Wij zijn rijk en toch heel arm.
  Ai baja bouta ,je weet hoe de surinamers voor de gek te houden,Ze geloven je blindelings.
  Ze willen allemaal overnight miljonairs worden ,jij bent 1 van ze geweest,hiervoor heb je burgers vermoord,coups gepleegd.en nu steun je op de poten van amnestie,Jou beurt om te boeten komt steeds dichterbij…..


  Maak melding

 11. Al de land verraders.die duimen dat men geen olie vindt zijn zulke dommerikken die denken en vooral hopen,dat de olie plassen stoppen in 1 rechte lijn aan de grens met Guyana,..!begin maar genoeg diareepillen te kopen,want MEN GAAT OLIE VINDEN !..Goutoe tak pey pot mie.dus èchte Surinamers,luister niet naar de anti Suries.het komt goed mensen Gado na wie fissie mang !


  Maak melding

 12. Belfort en Coblijn leggen de stinkende, verrotte gapende paarse wond wijd open. En het demente, infantiele en senele fossiel Bouterse rent als een aangeschoten angsthaas DNA uit. De lafaard


  Maak melding

 13. @Realist
  Als men uw pseudoniem als uitgangspunt neemt dan zouden er andere meningen van uw toetsenbord moeten rollen.
  Niemand heeft beweerd dat er geen olie gevonden gaat worden, ook van Coblijn niet. Wat hij zegt is dat het beleid van de regering nu niet gebaseerd moet zijn op het eventueel vinden van olie in de toekomst.
  Ik denk zelf dat alle rechtgeaarde Surinamers hopen dat er olie gevonden wordt en wel heel veel. Vraag is of het ons verder zou helpen als op het moment van de vondst een spilziek regiem aan het bewind is.Overigens heeft een van onze grote deskundigen (Eddie Jharap) onlangs gezegd dat we 20% kans hebben op het vinden van een grote bron. Afgezien hiervan zou een Frans onderzoek onlangs hebben uitgewezen dat men destijds wellicht een verkeerde inschatting heeft gemaakt m.b.t. de structuur van de zeebodem in onze economische zone (aldus een panellid afgelopen zondag in het radio-programma “Wel ingelichte kringen” van ABC-radio).
  M.i. doet de regering er goed aan om in haar beleid rekening te houden met tenminste 2 scenario’s wat betreft de ontwikkeling van het land met als basis natuurlijke hulpbronnen, nl:
  1. Hoe ziet het beleid in de komende 20 jaren eruit als er grote goud- en olie voorraden in de bodem blijken te zijn en
  2. Hoe ziet het beleid eruit in de komende 20 jaren als we niet kunnen rekenen op de aanwezigheid van grote hoeveelheden grondstoffen.


  Maak melding

 14. Van Zijsburg,
  Je gaat bij je scenario’s uit voldoende beschikbare (capabele) werknemers. Dit is een groot struikelblok!

  Aangezien ik mijn twijfels heb zou ik scenario 1 schrappen.
  Bovendien zijn er nog wat ander zaken die een rol spelen. Te weten
  – de rol van olie.
  Enerzijds wil men af van olie en meer alternatieve bronnen. Anderzijds zal als gevolg van een toename van de wereldbevolking de totale vraag naar brandstof toenemen
  – de winbare hoeveelheid. Deze is afhankelijk van de prijs van olie.

  Concluderend.
  Ga uit van het afwezig zijn opbrengsten uit olie.
  Voor de slechte lezers:
  ik schrijf niet de afwezigheid van olie, maar van de afwezigheid van opbrengsten uit olie


  Maak melding

 15. T enige dat ik zie is dom reactie op deze site Waterkant. Geen Oliekant (hehehe)

  Ik wacht af jullie niet willen ikke komen. Ik maken niet tweede Dubai van jullie land maar tweed Riyad. Twintig wolkkrabbers voor mij en de rest mag koom werken voor honger loon.

  Als ik ontdek corruptie: Ardha


  Maak melding

 16. Ai Pico
  Misschien is docent economie RobG boventallig verklaart en kan Suriname een patriot met open armen ontvangen om de regering en het verarmde bevolking kan bijstaan met zijn openhartige steunbetuiging en oplossing die RobG steeds publiceert op Waterkant.


  Maak melding

 17. De terecht miskende talenten van Coblijn en Bigi Sma proberen weer de aandacht op zich te vestigen met hun desinformatie. Ik heb helemaal niet geweten dat de regeerders in Paramaribo alle taken aan een kant hebben geschoven en zitten te wachten op oliepomp uit zee.


  Maak melding

 18. @Robje-de-huisslaaf-van-Desi : Neen Robje, de Paarse

  regeerders hebben hun taken niet aan de kant gezet, ZIJ

  hebben al ons Geld, Goud en deviezen doen VERDAMPEN,

  waardoor taak-uitvoering ONMOGELIJK is geworden !

  NEKS NO E WORDE, PAARS FAILLIET UN KONDRE !

  PS : EKTE INFO, A KONDRE FAILLIET , SARI TORI !


  Maak melding

 19. Net als kleine kinderen geloven oerdomme ndpers alles wat Limbo in opdracht van de aartsleugenaar didibri voorschoteld. Zeven jaren lang schijten ze zich paars hoe te overleven. Het verwordt als in Zimbabwe.


  Maak melding

 20. RobG
  Heb je het meerjarenplan van deze regering bekeken en beoordeeld met de thans huidige beschikbare informatie?
  Of kun je niet begrijpend lezen en heb je geen diepgang?
  Hierin staat opgenomen de opbrengsten van goud tegen een hogere prijs dan de markt voorziet en de olie qua hoeveelheid tegen een hogere prijs terwijl de jaarproductie van Staatsolie niet toereikend is om de hoeveelheid, die word genoemd in het meerjarenplan, niet kan realiseren.
  Hoe dom denkt de coalitie dat de Surinamers zijn? Olie dom of oerdom?


  Maak melding

 21. ALS IK ALS BLAKA BRADA DIT HAD GESCHREVEN ,IS HET MI WAN BROKO MI KONDRI MANG !!!!

  Jan Klaassen 14 oktober

  Als blanke Nederlander heb ik jaren in Suriname gewoont en gewerkt en ik kom tot de teleurstellende conclussie dat Surinamers niet in staat zijn om hun land op te bouwen. Ik heb deze mensen jarenlang geobserveerd en ken ze van alle kanten. Het is jammer dat ze zo een mooi land als Suriname in handen hebben, maar ze weten er geen raad mee. In al die jaren heb ik ontdekt dat Surinamers slechts in 1 ding goed zijn: geld maken (zakken vullen)

  Voor de rest deugen ze niet. Ze kunnen misschien lekker koken, zijn goed in feest vieren en neuken, maar dat is ook alles.
  Ze weten geen land op te bouwen.

  Dit zijn hun grootste manco’s:

  -Surinamers hebben geen discipline en ze hebben geen doorzettingsvermogen.
  Ze kunnen iets wel bouwen, maar ze weten niet te onderhouden en in stand te houden

  -Surinamers leven te veel voor uiterlijk vertoon.
  De drang om groots te leven en indruk te maken op anderen is sterk aanwezig in Surinamers. Daardoor is er veel corruptie omdat iedereen snel rijk wil worden om anderen jaloers te maken. Strey-libie noemen ze dat. Je ziet het ook bij Surinamers die in Nederland leven. Als ze op vakantie naar Suriname gaan sluiten ze grote leningen alleen maar om in Suriname de rijke piet of tante uit te hangen.

  -Surinamers zijn gewoon lui.
  Een andere reden waarom bijna iedereen zo corrupt is in Suriname is omdat ze niet van hard werken houden. Iedereen wil snel veel geld verdienen om dan niet meer te hoeven werken. Het land heeft veel potentie maar niemand wil in de landbouw om hard te werken. Iedereen wil op kantoor zitten of bij de Overheid werken. In de binnenstand zie je vaak stevige gezonde jongemannen die als hosselaars snoepjes, cd’s, kraaltjes en sigaretten verkopen in plaats van serieus werk te zoeken.

  -Surinamers kunnen niet organiseren
  Overal in het land vindt je bewijs dat Surinamers niet weten te organiseren. Ze houden zich nooit aan de tijd en afspraken. In het begin worden duidelijke afspraken gemaakt maar al gauw verwaterd alles. Zelfs een simpele markt of openbaar vervoer kunnen ze niet behoorlijk organiseren. Er wordt ook te veel rekening gehouden met pietluttige belangen van snipper-groepen. De binnenstad van Paramaribo is vies en slordig, buschauffeurs en straatventers creeren chaos en de politie-agenten die in de binnenstad moeten surveilleren stralen niks uit.

  -Alles draait om connecties
  In Suriname draait alles om connecties. Als je geen goede contacten hebt binnen de politiek, het bedrijfsleven of organisaties kan je niet aan een stuk grond komen, een goede baan vinden of te weten komen waar er voordelige dingen te vinden zijn. De beste beurzen voor studenten gaan naar kinderen wiens ouders toegang hebben tot bepaalde informatie en zij tippen hun familie en vrienden om snel een slag te slaan. Het zelfde geldt voor werk. Wie geen politieke of familie-connecties heeft kan geen baan vinden bij Telesur, SLM, Zanderij, Staatsolie, de Douane of andere prestigeuze bedrijven.
  Hierdoor profiteert slecht een kleine groep in het land van allerlij privileges en zij die geen connecties hebben binnen deze bedrijven komen niet aan bod ook al hebben ze nodige papieren, tenzij ze een seks-relatie zouden aangaan met een prominente figuur binnen 1 van deze bedrijven.

  -Surinamers hebben niet de juiste houding en mentaliteit
  Surinamers hebben niet de juiste houding om voorlopig naar grotere hoogtes te stijgen. Hun bedrijven en organisaties komen daardoor ook niet ver. Ook op de werkvloer weten Surinamers vaak genoeg niet wat professionaliteit is. De klant wordt niet altijd met respect behandeld en soms moet de klant het zelfs ontgelden als de werknemer in een slechte bui is. Men weet ook niet wat beroeps-geheim is. Na werktijd wordt alles wat men weet over anderen via het werk gewoon doorverteld aan vrienden en familie.

  Surinamers zijn vaak emotioneel en denken nog op kinderlijk niveau. Men voelt zich gauw geweldig als men bijvoorbeeld werkt bij SLM, EBS,Staatsolie of Telesur rn men heeft dan de neiging om neer te kijken op anderen. Bovendien hebben Surinamers ook sterk de neiging om elkaar neer te halen of te dwarsbomen. De onderlinge jaloezie is enorm en blijft niet beperkt tot het gewone volk. Ook zij die academisch of hoog geschoold zijn kunnen niet makkelijk breken met de “krabben-mentaliteit”.

  Onderling is er ook veel discriminatie. De marrons of boslandcreolen worden het meest gediscrimineerd en krijgen de schuld van vrijwel alles dat verkeerd gaat in Suriname. Daarnaast is er ook veel discriminatie tussen de aziaten en de creolen. Maar Surinamers willen dit nooit toegeven en beweren zelfs dat de discriminatie in Suriname meevalt of zelfs niet bestaat.

  -Surinamers zijn niet bereid te leren
  Deze mensen kunnen de waarheid niet onder ogen zien. Als je ze probeert te wijzen op hun fouten wordt je vaak vies en vuil uitgescholden en men vraagt aan jou of je denk dat je beter bent. Zelf-kritiek is helemaal niet aanwezig.

  -Surinamers hebben geen idealen
  De doorsnee Surinamer heeft geen idealen en indien hij die toch heeft is hij niet bereid te sterven voor zijn idealen. Alles draait om geld, plezier en seks.
  Als er genoeg geld op tafel komt is een Surinamer bereid om afstand te doen van zijn idealen. Ze vechten niet voor hun idealen. Ze kunnen wel mooi praten maar ze bijten niet door tot het bittere einde. Vooral in de praktijk.

  Dat zijn de grootste zwaktes van Surinamers.
  De enige hoop voor deze mensen zijn de Surinamers in het buitenland die flink gestudeerd hebben en de juiste houding hebben. Deze mensen moeten de kans krijgen om te helpen bij de opbouw van het land door hun kennis te delen met de andere Surinamers die daar zijn blijven wonen. Op die manier zal het denkniveau van de Surinamer omhoog gaan. Zo alleen is er nog hoop.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES