‘Suriname op weg status te verliezen als bosrijkste land’

28

PARAMARIBO, 3 nov – Suriname is in hoog tempo bezig zijn status te verliezen als meest bosrijke land in de wereld. Dit stelt bosbouwkundige Rudi van Kanten. In zijn openings rede voor het nieuwe collegejaar van de Anton de Kom Universiteit van Suriname, verschafte Van Kanten een somber perspectief. De grote boosdoener is de jacht op goud. Die vaagt hele stukken natuur weg en slaat diepe kraters.

Dat is weliswaar ook het soort schade dat vooral de bauxietindustrie achterliet. Nu is het de goudkoorts die zorgen baart. Volgens Van Kanten is vooral het kleinbedrijf in de goudbranche een bedreigende onderneming. Hele waterwegen worden omgeleid. Ook wordt het water verontreinigd door intens kwikgebruik. Als Suriname zijn reputatie wenst te behouden, zal er veel werk moeten worden verzet.

Onder meer moet eindelijk de milieuwet worden ingevoerd. Het wetsvoorstel ligt al ruim vijftien jaar te wachten. De behandeling laat op zich wachten, kennelijk om politieke redenen. Ook moeten de landrechten van de gemeenschappen in het binnenland worden geregeld. Het mijnbouwbeleid moet beter worden afgestemd op milieubescherming. De veelbesproken Bos & Natuur Autoriteit moet ook eindelijk van de grond komen.


28 REACTIES

 1. Ik zag al foto’s en filmbeelden van houttrucks met rondhout die bruggen en wegen vernietigen. Maar ik schrok mij dood toen ik in de Jules Sedneyhaven aan de Surinamerivier in Paramaribo honderden meters op de kade toren hoge rondhout gestapelde bergen hout zag liggen.

  Deze bergen rondhout op de Haven in Paramaribo ligt gereed en met houtschepen richting China verscheept te worden.

  Ik dacht zie die boeven die houtconcessies hebben en al het tropische bos met flora en fauna van Suriname vernietigen. Niets doen om dit te herstellen. Hele dikken boomstammen in doorsnede van de omtrek, meters lange rondhout in de lengte. Er moeten wel honderden ha open plekken nu in Suriname te zien zijn.

  Zie de criminelen die het land leeg roven. Iedereen schreeuwt over vernietiging van bruggen en wegen, maar niemand die zijn of haar mond open maakt over al dat rondhout dat voor een appel en ei naar Suriname getransporteerd wordt voor verwerking tot eindproducten. Zie ook de vernietiging van de natuur, flora en fauna.

  Als de houtkap in Suriname zo doodgaat zal er binnen 35 jaar geen boom meer in Suriname te vinden zijn. De gevolgen van zullen ook niet uitblijven, door erosie, moessons, zon, enz.

  Sari (his)Tori.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 2. Had niet anders verwacht, de jongeren krijgen het zwaar,
  Als ze al kunnen overleven in Suriname, het oerwoud is belangrijk om te kunnen overleven het oerwoud levert ook zuurstof.
  Maar ik denk als ze het niet doen is er geen eten.
  Daarom moet iemand de handdoek in de ring gooien en op zoek naar vers bloed zeg maar zo., je moet op zoek naar kennis, naar wat kunnen we aanbieden behalve grond stoffen


  Maak melding

 3. Hierin speelt deze smerige politiek de hoofdrol, denkende na mij de zonvloed, totaal geen rekening houdend met toekomstige generaties die geconfronteerd worden met kwikvervuiling en ontbossing, tevens zijn er buiten de politiek, ruim 20.000 illegale Brazilianen in de goudsector die met kwik het hele miljeu vernietigen, en waar niets tegen ondernomen word,terwijl het in Frans Guyana wel mogelijk was deze Braziliaanse vervuilers het land uit te schoppen.


  Maak melding

 4. Door al dat hout gekapt in Paramaribo ,is de kans groot dat ons land ook getroffen wordt door die natuur rampen als in MEXICO, SINT MAARTEN,HAITIE, en nog meer landen.Ik denkt dat er meer voorlichtingen op scholen ,radio,tv,en de dagbladen moet worden gegeven.De regering moet dit aanpakken.Als je een boom om hakt,dat je nieuwe voor plant.Zelfs in de stad is het ook ontzettend heet geworden, er waait alleen maar warme lucht.Dat is heel slecht voor je gezondheid.Omdat ook bijna iedereen zijn bomen van zn erf afhakt,zelf fruit bomen blijven niet gespaard.We kunnen zeggen Suriname is gezegend ,maar een keer houdt het op


  Maak melding

 5. Allen,

  Wat moet er nog overblijven van onze mooie Suriname ?
  Wat gaat er wel goed in Suriname ?
  Mensen allemaal de straat op en nieuwe verkiezingen eisen, en niet morgen maar nu, het is jullie land.
  SUCCES.


  Maak melding

 6. off topic!
  Ene moment moet ik aanhoren dat ik een rat ben, niet voor ‘aandacht’, meer nog maatschappij ‘Upgrade’ hor, dan weer een hond; Dankzij ene jiyani@, nu weer een Ezel!
  Bij deze, want sheet gaat al heel snel zn gang; Ik herken mij in geen van deze dieren. Allemaal hebben zij, deze dieren, hun bestaansrecht verwonnen en mogen zij, er zijn.
  Een ezel vindt ik zelfs een aandoenlijk dier, die zonder slag of stoot, haar eigen gang gaat; Laat zich niets van de wijs brengen en is ook nog zeer sociaal. Prachtig, hoe dat wordt vertolkt in “Shrek”!
  Broodje aap dan maar; Maar toch wil ik van deze zich “iets” manifesterende gelegenheid gebruik maken, om de redactie van “Waterkant” te verzoeken, de Ezel dan maar een keer in het daglicht te stellen; Poneer een keer een meer dan verdiend artikel over dit ons, naast de hond, zo trouwe en vriendelijke metgezel: De Ezel.
  Misschien steken wij als ‘mensen’ er idd wat van op!
  Waar is hoegenaamd jiyani? dagoe njang eng?! donkere wolken?Zo doorzichtig! Noh?


  Maak melding

 7. Elke Surinamer zou rijk moeten zijn. Maar alleen een paars corrupte vervloekte kleine groep is dat geworden op de ruggen van al die oerdomme paarse paria’s. Wee het oerdom paars volk als ze blijven vasthouden en geloven in de meest misdadige vervloekte partij, de nationale delinquenten partij. Do ka.


  Maak melding

 8. Weer zo een diarree verhaal van een betweter ,die 1 keer in het jr uit zijn hol kruipt om de mensen angst aan te jagen,zonder daarbij oplossings modellen aan te dragen,en hij neemt zichzelf nog serieus ook,typisch iets uit de dyno tijdperk,mijn advies kruipt terug in j hol,wanneer j die oplossings modellen hebt dan mag j weer te voorschijn komen,typisch iets uit de front periode,soso taki,die gasten hebben het gepresteerd 70 jr lang te praten,zonder iets wezenlijk te hebben gepresteerd in het land,dat is ook een prestatie op zich,j moet het maar kunnen


  Maak melding

 9. Er is niet één Palmboom meer in de Maagdenstraat in Paramaribo, Suriname zoals dat was in de jaren 60 van de vorige eeuw.

  De takken van de Amandelbomen aan de waterkant weten er ook alles van. Een paarse kakkerlak zat verlegen om geld. Zie ook de kale plekken in de goudvelden, kwikvervuiling, drinkwater vervuiling, kwik in riviervissen, domeingronden waar bomen worden omgehakt, aids die ze verspeiden, enz.

  Sranansma Oe Wiki!
  Jaag ddb en gangsters weg. Het zijn gewoon knopen draaiers. Veels te dom om iets zinnigs te doen. Deze paarse kakkerlakken zijn een ware plaag voor het land, de natuur, flora, fuana, water, ontwikkeling, voortuitgang, welvaar, welzijn, vooruitgang, orde rust, veiligheid, economnie, bestuur, grondwet, internationale verdragen, enz.

  Noem één ding op die ze goed hebben gedaan, Niet één ding en zie hoeveel ze kapot maken.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 10. Browns berg hebben de goudzoekers bijna gelijk gemaakt met de grond.Het is gewoon een kwestie van een paar jaren dat Sur. geen bossen meer kent.Dit land is intussen vervallen tot primitieve derde wereld land en de totale vernietiging ligt om de hoek.
  Zie maar de stad.Lijkt wel de Kalahari woestijn.


  Maak melding

 11. Dagoebalsing@

  Ik weet niet hoe oud u bent, maar 52jaar geleden was Suriname met een hoofd letter sten en steen rijk, even terug naar die tijd, toen betaalde de Hollander 2 guldens voor 1 suriname gulden, en toen had iedereen het goed, zoek de verschillen 2op1 of 1op 8.96 snap jij het.
  Het stukje historie tussen 1930 en 1975 is volkomen uit het geheugen gewist bij de jongeren generatie, en kom niet met LUL verhalen aan we zijn toen gekleineerd en worstel daar nog steeds mee, dan zegt dat meer over ons Surinamers dan over die slavendrijvers


  Maak melding

 12. Stom, het bos creëert regen, Suriname schiet zich in zijn eigen voet! Je ziet het al als je ergens in er oerwoud wakker wordt, je ziet het bos dampen! Een Braziliaanse wetenschapper Antonio Nobre liet zien dat vele gebieden in Zuid Amerika – ook die buiten het Amazonegebied – afhankelijk zijn van de regens die geproduceerd zijn door het Amazoneregenwoud!


  Maak melding

 13. Zie de paarse criminelen die het land laten leeg geroofd worden door het buitenland.

  Iedereen schreeuwt over vernietiging van bruggen en wegen, maar niemand die zijn of haar mond open maakt over al dat rondhout dat voor een appel en een ei naar China wordt getransporteerd voor verwerking tot eindproducten. Zie ook de vernietiging van de natuur, flora en fauna.

  Sranansma Oe Wiki no!
  Jaag de paarse criminelen weg, voor het helemaal te laat is.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 14. Al die piet praatjes over bossen,en schoondrinkwater uit de rivieren,vertel dat maar aan de Europeanen,die alle oerbossen hebben weggekapt voor de landbouw,wie niet wil inzien dat Su in hoog tempo wordt klaar gestroomd vr de komende decennia,s is jou probleem,wij de hard werkende Surinamer weten wel beter,blijf maar rustig door slapen,het is jullie gegund.


  Maak melding

 15. Voor sommige mensen geldt wanneer zij niets persoonlijk krijgen van de overheid,dan is alles wat de overheid doet niet goed,stop met bedelen,ga zelf wat creëren er zijn mogelijkheden zat,a Teng fu winti waai lanti paai,bestaat niet meer,neem zelf de verantwoordelijkheid,ipv steeds achter j piemel aan te lopen,njang dringi vrij no de moro,ga werken,go prani, stelletje verwende kinderen.


  Maak melding

 16. De kop van het artikel zou kunnen worden ingekort tot:
  ‘Suriname op weg status te verliezen.
  Een land dat voortdurend terugkomt op genomen beslissingen, een land dat zaakgelastigden weigert, enz is een land dat niet te vertrouwen is.
  Investeerders staan in de rij lees ik wel eens.
  Ik vraag mij dan altijd af: bij de uitgang?


  Maak melding

 17. Mensen, vrees niet. Ze zijn al virtuele bossen aan het planten. Binnenkort verschijnt ook de eerste virtuele mens. Ze noemen hem Vadam. En de eerste virtuele vrouw zal heten Veva. De eerste virtuele kinderen gaan heten Vecain en Vabel.


  Maak melding

 18. Dagoebalsing@

  Kom uit je hangmat en LUL niet zo stom, je heb ook niet op mijn post gereageerd over de 60 tiger jaar, toen was suriname steen en steen rijk, konden jullie met de taxi je uitkering ophalen, wat deze mentaliteit betreft is er niet zoveel verandert Sari Tori


  Maak melding

 19. Laten we hopen dat er een zeer grote natuur ramp zal plaatsvinden in Suriname. Dan zal God de natuurvernietigers straffen. Laten we hopen dat de mensen die kwik gebruiken zullen sterven van hun kwikvernietiging evenals hun kinderen.Laten we hopen dat de natuur wraak zal nemen,en dat alles word gezuiverd,zoals in de tijd van Noach.


  Maak melding

 20. De paars kronkelige redeneringen en gedachten van menig na dong partij aanhangers spreken paars boekdelen, met als titel……een moordenaar als president. Voor wie deze paars verziekte mensen blijven opkomen. Ndpers zijn ddb misdadig vervloekt. Alleen maar misdaad op misdaad is wat komen gaat.


  Maak melding

 21. Mijn oude vader (1928) vertelde mooie verhalen over Su.
  Het Su van tegenwoordig is al lang verkocht aan China.
  China heeft een enorme honger naar grondstoffen.
  Laten we de jonge generatie leren met respect met het land en bewoners om te gaan.


  Maak melding

 22. Een late reactie op dit artikel, maar..
  Ik werk er aan om met jongvolwassen volk van Surinaamse komaf in Nederland terug te keren naar het land van onze ouders met de nodige kennis.

  We denken aan realistische projectplannen waardoor iedereen in het land, en het land zelf er op vooruit gaan. We vrezen echter gezien te worden als ongewenste buitenstaanders en betweters, dat is absoluut niet onze bedoeling. We willen op pragmatische wijze vooruitgang boeken voor IEDEREEN, en kunnen alle steun van ons plaatselijk volk gebruiken. Echt. We zijn 1 volk.

  Stop de Chinese en onuitgenodigde Braziliaanse exploitatie; lees diefstal en vervuiling. En weg met nadelige concessies! We zullen moeten werken naar een sterke unie met Caricom lidstaten en waar nodig optreden met vuur.


  Maak melding

 23. Het enige wat heden ten dage telt is geld en macht. Zo is het overal ter wereld. De burger heeft hier geen invloed op. We kunnen praten wat we willen op deze site maar, het is alleen maar een schreeuw in de woestijn. We maken ruzie op deze site en vallen elkaar alleen maar af. In de politiek is het niet anders, en hier gebeurt het zelfde….
  Haal de houtsplinter uit je eigen oog, om die balk in andermans ogen te zien.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.