DENK in Suriname: we slagen als we bruggen weten te slaan

55
Politieke partij DENK brent bezoek aan Suriname

PARAMARIBO, 18 okt – “We slagen in onze missie als we bruggen tussen gemeenschappen weten te slaan. We willen ze met elkaar verbinden op basis van onderlinge solidariteit en gelijkwaardigheid.” Dit zegt Tunahan Kuzu van de Nederlandse politieke partij DENK. Als lid van de missie naar Suriname, voelt hij zich in hun opzet geslaagd. Net als de twee andere missieleden, Selçuk Őztürk en Farid Azarkhan.

Bruggen slaan naar Suriname, Surinamers en de Surinaamse gemeenschap in Nederland. Want dat wordt ervaren als broodnodig. Vandaar vooral het bezoek. DENK bespeurt groot wantrouwen tussen migrantengemeenschappen in Nederland. “Door verdeel- en heersstrategieën worden mensen die gemeenschappelijke belangen hebben, gescheiden van elkaar”, zegt Kuzu tegenover de Ware Tijd.

Vandaar het driftige bruggen slaan, ook als dat duizenden kilometers van huis moet. “De afgelopen vijftien jaar is voornamelijk de witte Nederlander zich op een manier gaan gedragen, waardoor de andere uitgesloten wordt. Als je die ondelringe solidariteit niet voor elkaar krijgt, zal je het als samenleving altijd moeilijk hebben met verschillende groepen”, aldus Tunahan Kuzu.


55 REACTIES

 1. Wat een demagogisch geklets. Deze mensen zijn voorstanders van de islamisering van Nederland. In Suriname zijn onze moslims keurige, gelovige vredelievende mensen zonder uiterlijke opsmuk. Iedereen weet hoe het in Nederland is. Misschien kunnen ze iets van de Surinaamse moslims leren; gelovig zijn zonder de rest.
  Maar ik vrees het ergste.


  Maak melding

 2. Met bruggen slaan tussen migrantengemeenschappen bedoelen ze dat ze medestanders zoeken om een gezamenlijk front te vormen tegen de autochtone Nederlanders. Dat doen ze door het beeld te creëren dat Nederlanders er bewust op uit zijn migranten tegen elkaar uit te spelen, de “verdeel- en heersstrategieën”.

  Het zijn juist dit soort mensen die verdeeldheid zaaien in Nederland. Het beleid in Nederland is om iedereen er zich thuis te laten voelen met behoud van de eigen cultuur. Het is absoluut verboden onderscheid te maken op welke grond dan ook.

  Deze heren hebben alle drie naast het Nederlandse paspoort ook dat van hun geboorteland dat voor hen op de eerste plaats komt. In Nederland proberen ze de etnische politiek in te voeren die in Suriname zoveel problemen oplevert. Hun doel is macht, voor de Turken, de andere migranten zijn pionnen die ze voor hun karretje willen spannen. Het zijn geslepen lieden, ze kennen de zwakke plekken.
  Hun tactiek is het mentaal kapot maken van de autochtone Nederlander door hen schuldgevoelens aan te praten. Vooral door beschuldigingen van racisme en discriminatie en nu het slavernijverleden. Iets anders hebben ze niet te bieden.

  Wat ze verder willen? Naar hun idee zijn de Turken geboren om de wereld te overheersen, dat is hun uiteindelijke doel. De Turken zijn een superieur “Herrenvolk” in hun ogen.

  Waarom zijn ze naar Nederland gekomen? Omdat het in Nederland beter is dan in Turkije. Moet men in Nederland naar de pijpen gaan dansen van mensen die er niet in zijn geslaagd om wat te maken van hun eigen land? Moet Nederland worden zoals Turkije, Marokko, Suriname? Daar wilden jullie toch weg omdat het daar zo miserabel leven was!


  Maak melding

 3. Laat ze eerst bruggen slaan tussen de Turken de Armenieers en de Koerden, in plaars van op de stoel te gaan zitten waar eigenlijk de Surineds op horen te zitten, alleen maar om op een doorzichtige manier zieltjes te winnen, de gladjanussen


  Maak melding

 4. De Surinaamse Moslims zijn de beste en fijnste gelovigen in de wereld. Op het moment dat men het geloof boven het mens-zijn gaat stellen. Dan kunnen zij de tent sluiten en hun heil ergens anders gaan zoeken. Maar niet Suriname.

  DE MENS STAAT BOVEN ALLES.
  Als men weet wat religie met de mens doet, steekt men z`n kop in het zand!
  Landgenoten laat dit zo blijven en luistert niet naar achterhaalde praatjes van anderen.


  Maak melding

 5. Sinds de aanslagen van 9/11, de internationale startsein van de ji-haat, is er meer discriminatie.
  Moslim terroristen hebben overal ter wereld haat gezaaid.
  Nu willen ze voet in Su krijgen .. en dat gaat dankzij NDP ook lukken.


  Maak melding

 6. Wat hebben jullie met Turkse achtergrond eigenlijk voor band met Suriname? Niets toch?!
  IK, blanke Nederlandse vrouw heb, echt WEL, een band met Suriname (ga vanaf m’n 15e jaar vrnl. met Surinamers om, zeker 18 keer in SU geweest, 30 jaar in Amsterdam Zuidoost / Bijlmer gewoond en heb drie zgnd ‘halfbloed’ kinderen).
  Wat jullie volgens mij doen is de Surinamers proberen te lijmen en hopen dat deze bevolkingsgroep in Nederland op jullie DENK partij gaat stemmen. Wat een schijnheilige actie zeg, ga weg man, als je het niet oprecht goed voor hebt met Suriname en de Surinaamse bevolking, dan heb je daar niets te zoeken.


  Maak melding

 7. Een zeer goede analyse van Tunahan Kuzu. Surinamers in Suriname en Surinamers in Nederland denken teveel in temen van verschillen.Ze zijn het product en de eigenaardigheden dat het Nederlandse kolonialisme heeft voortgebracht. Dit wordt van generatie op generatie doorgegeven. Surinamers in Nederland moeten zich ontworstelen van deze koloniale ” hebie “. Het is een frustrerende Hollandse erfenis waarmee men mee opgescheept zit. Als er een goede brug wordt geslagen tussen de Surinamers in Nederland en de Surinamers in Suriname zal de positie van Surinamers in Nederland hierdoor verstevigd worden. Samen met de andere etnische groepen in Nederland kunnen de minderheidsgroepen een machtsfactor van belang in deze samenleving worden.


  Maak melding

 8. Denk ga jullie je praatjes houden in eigen land. Oprotten uit Suriname en retour naar Turkeye. Wie heeft ze overgehaald om zoete broodjes te komen bakken in mijn land?
  Denk is een zinkend schip in Nederland en geen enkele Surined is in hun geïnteresseerd. Sylvana Simons heeft ook de brui aan hun gegeven. Weg met deze opstokers.


  Maak melding

 9. Waarom zó degenererend over ” de Surinamer” blijven praten en denken ??? Dat een Overheid slecht functioneert, politieke kopstukken proberen te verdelen en heersen, wil toch niet zeggen dat de gehele Surinaamse bevolking achterlijk en corrupt is? Als wij dat zouden zeggen en schrijven over de autochtone Nederlander, dan zou de wereld te klein zijn. Zo heeft men het steeds over geld dat in de zakken van Surinaamse kopstukken verdwijnt . Klopt, maar óók in witte zakken die zgn projecten opzetten, in het verleden opgezet hebben en aanbesteding via bepaalde weg afdwingen, zodat geld terugstroomt. Zeker in de tijd van de zgn Ontwikkelingshulp.
  Niet vreemd, want zo werken vele zgn hulporganisaties. En dan het ” domme volk” voorhouden dat de hele natie corrupt, achterlijk, misdadig, racistisch en al het negatieve nog meer is. Zullen we het eens hebben over de corruptie in Nederland???? Waar is er geen corruptie ??? Het verschil is dat men sommige zaken anders noemt. Zo heet bv ” vriendjes politiek “, ” netwerken”. Zo verdwijn je in Nederland op de achtergrond, mét gouden handdruk, ivm ” belangen verstrengeling” . In Suriname heet het dan gewoon corruptie.
  Ik zal echt niet gauw termen als discriminatie in de mond nemen want het is ook tekort door de bocht om alles daaronder te schuiven. Ik hanteer liever de termen minachting en superioriteit .
  Het is echt grote shit dat het huidig regime al het goede van de vorige in korte tijd teniet gedaan heeft. Er was crisis in Nederland maar de economische groei in Suriname kende 4%. Met zeer kleine letters en kleine bewoordingen benoemd in Nederland, met de kunst van een aantal beroeps galspuwers, om ” nieuws” over drugshandel naar de voorgrond te duwen. Alsof de weggewerkte Staatsschuld via drugshandel gegaan is.
  Kap met het negatieve, verbeter de wereld, begin bij jezelf. Het enige verschil is dat die pot waarin men hier in het zo beschaafde , keurige land roert, veel groter is, corrupten veel meer dekmantels kunnen bedenken, maar verder is alles precies hetzelfde! Voorbeelden te over. Stop dus met die arrogantie en als Suriname en de Surinamers zo waardeloos zijn, begeef je dan niet op hun terrein. Hou je dan bezig met je eigen zaken, zoek je eigen witte podia en fora op, roep alles wat je maar wilt -vrije, onbeschofte manier van meningsuiting – via je eigen kanalen en laat ” die achterlijke Surinamers” dan met rust. Verspil niet je energie en hou je met je eigen witte zaken bezig.
  Surinamers die vinden dat ze het in Nederland zo slecht hebben, vertrek dan naar daar waar je het beter denkt te hebben en laat je niet tegen elkaar uitspelen .
  Zo begrijp ik ook niet wat “Denk” in Suriname doet. Bruggen slaan!!???? Laten we mekaar niet voor de gek houden. Welke bruggen , met wie, waar naartoe?? Volgens mij zouden we dan hier in Nederland bruggen naar elkaar toe moeten slaan, vanuit het HIER EN NU. Slavernij is geweest ja. Geschiedenis wordt nu beter onthuld, documenten komen vrij. Goede zaak. Gebruik dat puur als bewustwording, word er sterker door en kijk VOORUIT. Van hen die zich superieur blijven gedragen heb je toch niets meer te verwachten. Zeker geen SORRY want ook zij kennen, naast de 2e WO waarin ze zgn allen heldhaftig zijn geweest, hun geschiedenis niet. Maak dat echte niet jouw probleem.
  Gebruik de geschiedenis om je TROTS hier in Nederland te blijven bewegen. Kijk goed naar de rijkdommen en weet dat onze voorouders daar een grote bijdrage aan hebben geleverd. Buig het positief om en put daar kracht uit. Laat je niet gebruiken of vernederen door NIEMAND. Dat kan alleen als je je geschiedenis goed kent, maar verwacht geen enkele bullshit SORRY van niemand. Verzamel positieve mensen om je heen, ongeacht kleur of nationaliteit. Respecteer en leer van elkaar.
  Ik sluit mij aan bij een vorige schrijver hier mbt het moslim geloof en gedrag in Suriname: TOP en houden zo!! Laten we ons dat niet afnemen, ook al zullen de arroganten ons daarover nooit complimenteren. Of doen we ook dat niet goed???


  Maak melding

 10. Waarom zó degenererend over ” de Surinamer” blijven praten en denken ??? Dat een Overheid slecht functioneert, politieke kopstukken proberen te verdelen en heersen, wil toch niet zeggen dat de gehele Surinaamse bevolking achterlijk en corrupt is? Als wij dat zouden zeggen en schrijven over de autochtone Nederlander, dan zou de wereld te klein zijn. Zo heeft men het steeds over geld dat in de zakken van Surinaamse kopstukken verdwijnt . Klopt, maar óók in witte zakken die zgn projecten opzetten, in het verleden opgezet hebben en aanbesteding via bepaalde weg afdwingen, zodat geld terugstroomt. Zeker in de tijd van de zgn Ontwikkelingshulp.
  Niet vreemd, want zo werken vele zgn hulporganisaties. En dan het ” domme volk” voorhouden dat de hele natie corrupt, achterlijk, misdadig, racistisch en al het negatieve nog meer is. Zullen we het eens hebben over de corruptie in Nederland???? Waar is er geen corruptie ??? Het verschil is dat men sommige zaken anders noemt. Zo heet bv ” vriendjes politiek “, ” netwerken”. Zo verdwijn je in Nederland op de achtergrond, mét gouden handdruk, ivm ” belangen verstrengeling” . In Suriname heet het dan gewoon corruptie.
  Ik zal echt niet gauw termen als discriminatie in de mond nemen want het is ook tekort door de bocht om alles daaronder te schuiven. Ik hanteer liever de termen minachting en superioriteit .
  Het is echt grote shit dat het huidige Surinaamse regiem, al het goede van de vorige in korte tijd teniet gedaan heeft. Er was crisis in Nederland maar de economische groei in Suriname kende 4%. Met zeer kleine letters en kleine bewoordingen benoemd in Nederland, met de kunst van een aantal beroeps galspuwers, om ” nieuws” over drugshandel naar de voorgrond te duwen. Alsof de weggewerkte Staatsschuld via drugshandel gegaan is.
  Kap met het negatieve, verbeter de wereld, begin bij jezelf. Het enige verschil is dat die pot waarin men hier in het zo beschaafde , keurige land roert, veel groter is, corrupten veel meer dekmantels kunnen bedenken, maar verder is alles precies hetzelfde! Voorbeelden te over. Stop dus met die arrogantie en als Suriname en de Surinamers zo waardeloos zijn, begeef je dan niet op hun terrein. Hou je dan bezig met je eigen zaken, zoek je eigen witte podia en fora op, roep alles wat je maar wilt -vrije, onbeschofte manier van meningsuiting – via je eigen kanalen en laat ” die achterlijke Surinamers” dan met rust. Verspil niet je energie en hou je met je eigen witte zaken bezig.
  Surinamers die vinden dat ze het in Nederland zo slecht hebben, vertrek dan naar daar waar je het beter denkt te hebben en laat je niet tegen elkaar uitspelen .
  Zo begrijp ik ook niet wat “Denk” in Suriname doet. Bruggen slaan!!???? Laten we mekaar niet voor de gek houden. Welke bruggen , met wie, waar naartoe?? Volgens mij zouden we dan hier in Nederland bruggen naar elkaar toe moeten slaan, vanuit het HIER EN NU. Slavernij is geweest ja. Geschiedenis wordt nu beter onthuld, documenten komen vrij. Goede zaak. Geubruik dat puur als bewustwording, word er sterker door en kijk VOORUIT. Van hen die zich superieur blijven gedragen heb je toch niets meer te verwachten. Zeker geen SORRY want ook zij kennen, naast de 2e WO waarin ze zgn allen heldhaftig zijn geweest, hun geschiedenis niet. Maak dat echte niet jouw probleem.
  Gebruik de geschiedenis om je TROTS hier in Nederland te blijven bewegen. Kijk goed naar de rijkdommen en weet dat onze voorouders daar een grote bijdrage aan hebben geleverd. Buig het positief om en put daar kracht uit. Laat je niet gebruiken of vernederen door NIEMAND. Dat kan alleen als je je geschiedenis goed kent, maar verwacht geen enkele bullshit SORRY van niemand. Verzamel positieve mensen om je heen, ongeacht kleur of nationaliteit. Respecteer en leer van elkaar.
  Ik sluit mij aan bij een vorige schrijver hier mbt het moslim geloof en gedrag in Suriname: TOP en houden zo!! Laten we ons dat niet afnemen, ook al zullen de arroganten ons daarover nooit complimenteren. Of doen we ook dat niet goed???


  Maak melding

 11. @Anna, ik geloof in bruggen die door mensen geslagen kunnen worden. Het is alleen jammer dat kopstukken uit de Surinaamse diaspora in NL er niet in geslaagd zijn een solide brug tussen Suriname en Nederland totstand te brengen. Een belangrijke brug die geslagen moet worden is een vrije en betaalbare verbinding tussen Suriname en Nederland. Als het de Surinamers die zich dicht bij het machtscentrum in NL bevinden niet lukt mag mijn inziens DENK de kar wel trekken. Door de koloniale geschiedenis die onze voorouders en ouders hebben meegemaakt zijn wij op velerlei gebieden ” dichtgeslagen “.


  Maak melding

 12. Opzouten met die Denk Partij,het is gewoon een criminele partij.Wat moeten ze in Suriname,die bedelaars.
  Straks halen ze al die vieze turken die criminelen naar Suriname.Suriname wees voorzichtig.Ze lopen daar al rond en ook de marrokanen. allemaal uitschot.


  Maak melding

 13. Gevalletje: Vele varkens maken de spoeling dun; e jep pai a belt. Is ook een dingetje.
  Komt bij deze gasten houden van glimende dingens. En ook zij weten nu waar ‘Eldorado’ ligt.
  Alleen, die witte man kun je op een overeenkomst pinnen.


  Maak melding

 14. Indien wij Nederlanders het voor elkaar krijgen, om de Partij
  Denk totaal geen aandacht meer te geven en net doen of ze niet bestaan, heb je kans dat Nederland geen last meer
  van Denk hebben.
  DE DENKCULTUUR PAST NIET IN NEDERLAND


  Maak melding

 15. @ Hans,

  Onmogelijke taak om DENK totaal geen aandacht te geven. Ze zitten wel in de Tweede Kamer.

  Het zijn ongure gasten, vooral die Farid Azarkan spent de kroon.
  Wanneer ik deze man op tv zie of een foto van hem, lopen bij mij de rillingen over de rug.

  Ook deze moslim is er 1 die geen kwaad woord wil horen over moslims. Ook al slaan ze anderen in elkaar, hij neemt het altijd voor hen op.
  Bij de schermutselingen tussen molukken en moslims was hij haantje de voorste met het wijzen met vingers naar de molukken.


  Maak melding

 16. Als je iets wil bereiken moet je in de politiek.
  Voorbeelden : de bosnegerpartijen in Suriname, die voorheen meegelift hebben met andere bestaande partijen.
  Jammer dat de Indianen nog geen eigen partij hebben om het Indiaans belang te dienen.

  Denk is ontstaan door Wilders.

  Het grote verschil tussen Turken en Surinamers is dat Turken massaal stemmen op een Turk en Surinamers niet.
  Waar ligt dat aan, rijst de vraag.
  De Surinamers denken alleen aan hun eigen zak en weigeren de belangen van de achterban te behartigen. Noem het politiek geldzucht.
  Kijk maar naar de NDP in Suriname. Er zijn geen dissidenten in die partij, bang om hun privileges te verliezen.
  Surneds in de Nederlandse politiek zijn niets meer of minder dan ja knikkers en als jij je stem laat horen zoals onze Ferrier, lig je eruit. Dat hebben de Turken tijdig ingezien en daarom hebben zij met succes een eigen politieke partij opgericht. De enige Surinamer die dat aandurfde, Sylvana Simons, werd door de Surneds zwaar afgestraft. Ik begrijp de Surinamers niet. Zijn we nog steeds zo erg verdeeld dat wij een andere het licht in de ogen niet gunnen.
  Ik hoop dat ik dat nog in mijn leven mag meemaken. Een echte Surinaamse partij in de Nederlandse kamer, die opkomt voor de belangen van de Surinamers. Wij durven niets en proberen altijd zo beleefd mogelijk te blijven< noen het de Surinaamse vriendelijkheid.
  Gedenk: de lachwekkende partij voor de dieren met slechts één zetel heeft toch nog heel veel bereikt. Benieuwd wat de ouderenpartij straks zal bereiken.
  Dit om te benadrukken dat door de onderlinge verdeeldheid onder de Surneds, wij steeds achter het net zullen vissen. Ik ben dus blij dat Denk, voor ons een wereldvreemde partij, bereid is om de kastanjes voor ons uit het vuur te halen. Iets wat wij , na ruim 50 jaar Nederland nog steeds niet zelf kunnen. Wees dus blij dat een partij het voor on opneemt in Politiek Nederland, waar wij nog steeds geen moe te vertellen hebben. Dat de Turken geen vriendelijke jongens zijn, weet ik in voldoende mate. Ze hebben Surneds in het verleden gebruikt om omhoog te klimmen. Als ze iets voor ons terug willen doen, moeten we blij zijn.


  Maak melding

 17. Gesprek met een Turk ( iets om over na te denken)

  Een Turk vroeg mij een keer:”John, is het waar dat de Surinamers ruim 300 jaar slaven van Nederland waren?”
  Met het schaamrood op de wangen zei ik: “ja, dat klopt”
  “En jullie hebben ze vergeven? Wat, ongelooflijk. Wat zijn jullie toch vriendelijke , aardige en lieve mensen. Iets om jaloers op te zijn”
  Ik keek hem onbegrijpelijk aan en vroeg: “Wat is jouw probleem?”
  “Wel”, zegt hij, “wij Turken hebben 300 jaar over Griekenland geheerst en dat hebben de Grieken ons nog steeds niet vergeven. Ze willen bij wijze van spreken nog steeds ons bloed drinken,”.

  Ik werd er stil van toen ik dit hoorde.


  Maak melding

 18. De Nederlandse politiek en politici laten zich alleen beïnvloeden door georganiseerde belangengroepen die een machtsfactor vormen. Mensen zonder macht stellen niets voor. Door toepassing van een verdeel en heers strategie kan je mensen degraderen tot kleine nietszeggende individuen. Als het DENK lukt om de Surinamers te organiseren tot een krachtige groep waarmee de Nederlandse politiek rekening mee moet houden hebben ze mijn zegen. De Turken en Marokkanen zijn goed georganiseerd en men blijft de eigen organisatiegraad verstevigen. Surinamers missen de boot. DENK wil hen een handje helpen zodat Surinamers geloofwaardiger worden voor de politiek.


  Maak melding

 19. @@Anna, met heel veel punten ben ik het met jou eens, maar het grootste probleem in Suriname en de Surinamers zelfs is de mentaliteit. Zie de arrogantie van sommigen. Velen hebben een mentaliteit dat als ze beter geschoold zijn dan jou zich geweldig voelen en ook als zij een bepaalde functie bekleden.

  De vraag is of men leert van het verleden:::ik zeg gewoon nee, dit omdat de Chinezen op een sluwe manier het land Suriname nu uitbuiten.

  Verder heb je inderdaad in alle landen een vorm van corruptie, maar in Suriname wordt alles met de mantel der liefde bedekt.
  Zie de wet die is aangenomen om niet met terugwerkende kracht zaken te laten onderzoeken. Dit betekent dat mensen gewoon vrij zijn van alle daden die ze hebben gepleegd met Staatsgelden.

  In een beschaafd land nemen mensen soms zelfs ontslag, of worden zij met ontslag gestuurd. Ook is er transparantie in deze landen wat Suriname NIET heeft.

  =Zolang Surinamers alles goed keuren wat fout gaat bij de regering en achter mensen staan omdat ze loyaal aan hen zijn zal het NOOIT goed gaan met Suriname.

  Sorry:::Ik zal NOOIT achter een moordenaar staan die hoofd van een land is.

  DENK wil gewoon een paar stemmen krijgen en dat is alles.
  Deze partij praat zelfs NIET over de problemen van eigen land, maar gaat zeuren over het slavernij verleden.
  NIET alleen Nederland is schuldig aan het uitbetalen van gelden, maar ook vele andere EU landen die zich hieraan schuldig hebben gemaakt.

  Slavernij keur ik niet goed, maar het betalen voor een beeld kunnen de Surinamers zelfs niet, dit terwijl er wel een is in Nederland.
  Bouterse zijn neef heeft in het verleden geld opgehaald voor een beeld, maar ik hoor de Surinamers hierover niet meer praten, maar zeuren kan men wel.

  De voorouders zijn er niet meer en met alle respect voor alle voorouders wat ze hebben meegemaakt, maar ik leef in het NU en NIET in het verleden.


  Maak melding

 20. Enige juiste en effectieve oplossing voor Nederland is….alles wat niet blank tot op de graat is…enkele reis terug naar apentuin van herkomst en daar lekker tegen je politieke leiders gaan staan bleren. Zit je binnen 24 uur voor de rest van je leven achter de tralies.


  Maak melding

 21. Werkelijk levensgevaarlijk deze Turkse Erdogan slaafjes.

  Deze derde kolonne is gebaat bij verdeeldheid en heeft geen enkele behoefte aan bruggen bouwen en totaal geen sympathie voor Suriname.


  Maak melding

 22. Suriname is een land dat bestaat uit diverse gemeenschappen en deze zijn niet in staat gezamenlijk een vuist te maken.
  Met name de creolen willen de heersers zijn over de andere gemeenschappen.

  Een maatsschappelijke werker (blanke man) heeft mij het volgende verteld:

  Zowel creolen, als hindustanen, als javanen etc. wilden op hun manier zorgen voor ontspanning en vertier van hun ‘eigen’ mensen en wilden hiervoor geld van de overheid per groep.

  Daar wilde men in Den Haag niet aan beginnen. Er werd 1 gezamenlijke pot aangesteld en dat moest verdeeld over de alle groepen.
  Een creoolse man beheerde die pot in de plaats waar al deze Surinamers woonden.

  De creool behield het meeste geld voor zijn ‘eigen’ mensen en de anderen kregen maar een schijntje.
  Dat geld was bij lange niet voldoende voor hun activiteiten, ze pasten geld bij uit hun eigen zakken.
  Iedere keer als er weer geld werd overgemaakt, gebeurde hetzelfde weer.

  Iemand uit 1 van de andere groepen heeft dit probleem aangekaart bij de maatschappelijke werker, die hij had leren kennen op een feest.

  Die man is op onderzoek uitgegaan en het verhaal bleek te kloppen. Hij heeft ervoor gezorgd dat de pot door hem zou worden beheerd en hij heeft het geld naar grootte van de groepen uitgedeeld, zodat per persoon van elke groep hetzelfde bedrag te besteden was.

  1 Groep van de Surinamers, de hindustanen, was het grootst.
  Deze hindustanen zijn door een paar creolen bedreigd dat ze in elkaar geslagen zouden worden.
  Het is niet zover gekomen want er is toen een klacht tegen hen ingediend.

  Na veel praten over en weer is men tot een schikking gekomen. Men zou samen activiteiten voor kinderen organiseren, voor uitstapjes, maar ook voor het bij elkaar komen om van een kopje thee of koffie te genieten zodat men wat meer begrip voor elkaar kon opbrengen.
  Helaas is het laatste mislukt.
  De maatschappelijke werker heeft hard zijn best gedaan om harmonie te scheppen onder de diverse Surinaamse gemeenschappen. Hij kon het maar niet begrijpen dat mensen die samen in een land hebben gewoond en door omstandigheden in een ander weer samen kwamen te wonen, nog steeds elkaar niet konden vinden.

  De andere groepen hebben zich gescheiden van de creoolse groep en deden het prima. Het geld werd ook per groep overgemaakt.
  Deze groepen hebben het gered, de creoolse groep niet.

  Zolang alle groepen Surinamers niet met elkaar willen samenwerken, zullen de Surinamers zich ook niet sterk kunnen maken.


  Maak melding

 23. Jiyani.
  Hetzelfde is gebeurd in Rotterdam met de Surinaamse stichtingen. Ik heb het van nabij meegemaakt. Daar is juist het omgekeerde gebeurd. De Creolen hebben het overleefd, de Hindoestanen, Javanen en de vrouwen niet. Ik mag uit geheimhoudingsoverwegingen hierover niet in details treden, maar verwijs naar berichten op het Internet hierover. Mijn schrikreactie was: de Surinamers hebben hun verdeeldheid meegenomen naar Nederland en aangezien United we stand and divided we fall, zullen de Surinamers nooit een gemeenschappelijk vuist in Nederland kunnen maken en daar maakt Nederland gretig gebruik van.


  Maak melding

 24. @ john,

  Het is triest voor woorden dat Surinamers na honderden jaren of minder met elkaar te hebben samengewoond in Suriname, elkaar nog steeds niet willen leren kennen en begrijpen.
  Laat staan dat ze dat in een vreemd land ook zouden willen.

  Toen die maatschappelijke werker mij dat verhaal vertelde, voelde ik me niet prettig over zoveel ongemak tussen de Surinamers onder elkaar.

  Met name creolen en hindustanen zijn elkaar niet gezind.
  Dat de Surinamers het maar niet door willen hebben dat ze achter hun rug om worden uitgelachen door velen en dat ze zichzelf zwak maken door hun houding.

  Het verhaal dat ik heb geschreven heeft plaats gevonden, terwijl ik nog lang niet was geboren.


  Maak melding

 25. @ John: Waarom zouden Surinamers in Nederland een gemeenschappelijke vuist moeten maken en tegen wie? Leg eens uit hoe Nederland verdeeldheid zaait onder Surinamers in Nederland en waarom ze dat doen?
  Nederland hoeft helemaal geen verdeeldheid te zaaien onder migranten, daar zijn ze zelf al heel goed in.

  Dat verlangen naar macht van lieden zoals die Denk figuren en zwarte politiek ijveraars is ridicuul als je ziet dat ze als bedelaars naar Nederland zijn gekomen en er in eigen land niets van hebben gemaakt. En dan willen ze de Nederlanders gaan vertellen hoe het moet.
  Zodra Suriname, Turkije, Marokko, enzovoorts, welvarender, democratischer en rechtvaardiger zijn dan Nederland gaan we misschien luisteren. Nu kan men beter proberen te leren van hoe de Nederlanders het doen.


  Maak melding

 26. Sylvana Simons is voorbarig geweest om in een vroegstadium te breken met DENK. Zij heeft zich laten beïnvloeden door de onophoudelijke negatieve berichtgeving van de traditionele dominante media in Nederland. Daarnaast heeft zij zich laten omringen van enkele zwakke broeders die zich als ” adviseurs ” om haar heen hadden genesteld. Deze zwakke broeders waren niet in staat om de bedoelingen van de pers te doorgronden. Toen zij brak met DENK brak er gejuich uit in de gelederen van de foute media. Sylvana stond daarna te zwak om in haar eentje kans te maken op een zetel in de 2e Kamer omdat een grote groep foute en ongeletterde Surinamers op haar begon in te hakken. Beschikte Sylvana aan ‘ The right stuff ‘ aan adviseurs ‘ ; ja dan was een breuk met DENK onmogelijk geweest. De juiste adviseurs zouden Sylvana de ogen hebben geopend over de strategie die de media speelt.


  Maak melding

 27. Die Partij Denk kun je toch niet serieus nemen, al vele malen heeft de Heer Tunahan Kuzu toegezegd terug te komen op zijn beschuldiging dat artsen in Nederland bij allochtonen de stekker er eerder uit zouden trekken dan bij autochtonen zieken. Waar blijft je bewijs Heer Kuzu ? Iets beweren en daar mee HAAT te zaaien om zieltjes te winnen is Denk wel goed in.


  Maak melding

 28. @ RobG

  U ziekt volgens mij achter elk boom en op elk balkon wel een vijand of zo iets.
  Nu is Sylvana Simons stom door op te stappen bij de rechter of linker arm van Erdogan in Nederland.

  Kuzu en co zijn razend slim maar ook moraal loos in de politiek.
  Ze leren het politieke handwerk als excuus turk bij de PvdA en gaan voor zich zelf op het moment dat hun vermomming af valt.
  Nu zoeken ze een nominale extra zetel en politieke rechtvaardiging door Suriname te ontdekken.

  RobG u bent een puber, overal tegen en vooral tegen Nederland.


  Maak melding

 29. Nemen jullie je bruggen lekker mee ergens anders naar toe , bv Verwegistan of zo. Suriname zit NIET op jullie te wachten of springen.


  Maak melding

 30. Er is wel degelijk een Indiaanse politieke partij in Suriname: dat is de Amazone Partij. Veel Turken (en Marokkanen) hebben massaal op DENK gestemd. Wat dat betreft mogen wij Surineds een voorbeeld nemen aan de Turken (en Marokkanen) omdat voor hen de partij DENK een alternatief was. Wij hadden Sylvana Simons als alternatief, maar velen met een Surinaamse achtergrond hebben Sylvana Simons laten vallen. DENK heeft toch wel mooi drie zetels behaald dankzij de steun van haar achterban. Voor ons Surineds was de partij van Sylvana Simons (Artikel 1) een alternatief, maar wij Surineds denken bekrompen en hebben het Sylvana Simons niet gegund. Helaas zal het nooit goed komen met de eenheid onder Surineds en met Suriname zal het jammergenoeg ook nooit goed komen (teveel eigen belang en weinig harmonie tussen de mensen met een Surinaamse achtergrond); Surinamers zullen elkaar nooit begrijpen, hetzij bewust of onbewust, maar ze zullen nooit nader tot elkaar komen omdat ze niet ruimdenkend zijn en al helemaal niet ruimhartig of nation minded. De meest simpele kwesties moet de overheid voor ze oplossen; eigen initiatief ontbreekt door het bekrompen denken; alles en iedereen moet voor ze klaarstaan, maar voor een ander iets over hebben zit niet in het DNA van de gemiddelde Surinamer, ongeacht uit welke bevolkingsgroep een Surinamer van afstamt: de doorsnee Surinamer wilt nooit geven, maar altijd ontvangen, en het liefst gratis.


  Maak melding

 31. John@
  Zing eens het lied van André Hazes,
  Ik haal alles uit het leven.
  DOE wel en zie niet om.
  Ga je nuttig maken en ga iets betekenen voor de maatschappij
  Ook de blanken hebben een slaven leven gekend, die hoor je ook niet


  Maak melding

 32. Jojo, u plakt een etiket op Kuzu en co. U noemt hen de rechterhand van Erdogan terwijl zij dat niet zijn. Zij gaan zich ook niet openlijk uitspreken tegen Erdogan omdat ze er geen belang bij hebben. Zij hebben een krachtig potentieel aan kiezers die hen steunt en dat willen zij ook houden. Men had gedacht dat Kuzu en co van korte duur zou zijn.In de media werden allerlei grappen tot het belachelijke toe gemaakt over DENK en de partij van Sylvana. De schrik zit er thans goed in bij de traditionele NL partijen omdat Kuzu en co wel 3 zetels haalden, maar Sylvana niets. Jojo, bij u moet er alleen nog een omslag in denken voltrekken om de meerwaarde te gaan ontdekken van een krachtige partij die opkomt voor de belangen van migranten.


  Maak melding

 33. @Rob, ik help het je hopen! Die betaalbare brug tussen Suriname en Nederland zal er slechts komen als de GROTEN er écht ook belang en voordeel bij hebben. Kijk maar naar de (voormalige) Nederlandse Antillen. Suriname is voor Nederland om vele redenen, economisch al lang niet meer aantrekkelijk. Dus waarom zou die partij meewerken aan een ” vrije en betaalbare brug” ? Nogmaals, puur economisch en niet op emotionele basis gezien. Let’s be real. Alternatieven binnen eigen contreien?? Ik geloof daar eerder in maar dat zal nog even duren. Daar is mijn hoop op gevestigd, hoewel……,als ik naar de politieke ontwikkelingen binnen de regio kijk!??. TIME will tell and……..it always takes two too tango. In de tussentijd moeten we positief , realistisch blijven kijken en denken.
  Wat ik ook bijzonder vind is dat bij ” ons” altijd wordt verwezen naar de geschiedenis en mentaliteit ; de balast, door sommigen ” vloek ” genoemd . Dat zou volgens velen de reden zijn dat er ” nooit” iets zal lukken met, voor en door Surinamers. Nu zou “Denk”, voornamelijk geregeerd door Turken kunnen helpen. Waarom is er bij / tegen deze partij dan geen scepsis? Kent men de mentaliteit van” de Turken”? Hún geschiedenis, ontwikkeling en drang tot overheersen gaat dwars door vele delen van Europa heen. Waar komt de uitdrukking ” tekeer gaan / regeren als een Turk” vandaan? Een reis door Europa en verdieping in de Geschiedenis leert veel. Maar dát hoort wel tot Geschiedenis en achtervolgt hen niet? Snap je wat ik bedoel? (Het ordinaire gescheld op ” de Turken” vind ik ook weer het andere uiterste. Is niet nodig.
  Geef ” ons” dan ook een kans. Suriname gaat nu niet goed. Dat klopt, althans naar onze maatstaven; vanuit Europa bekeken.
  Vraag: hoe jong is de Surinaamse natie letterlijk en figuurlijk ? Vergelijk de Surinaamse natie met een aantal anderen op deze wereld van ongeveer dezelfde orde van grootte. Is het dan nog steeds zó slecht ? Nogmaals, het kan en moet veel beter, maar het kan ook veel slechter, zeker in zo een kleine, complexe gemeenschap, waar ” wie moet wie” corrigeren? Al die emotionele banden die lastig, zoniet onmogelijk te negeren zijn. Nogmaals, bewustwording en TIJD!!


  Maak melding

 34. @John, als ik het goed begrijp moet er dus een Surinaamse partij komen waar alle Surinamers op stemmen ? Dán pas zijn we dus goed, slim, verstandig en éénsgezind en kunnen we wat bereiken! ” Wat” kunnen en willen we dan bereiken? Komt er dan ook voor de eensgezindheid, één autochtone, witte partij die de eensgezindheid van de witte Nederlanders weergeeft? PvD, ouderenpartijen, CU, CDA etc. etc. ( hebben jullie het grote stembiljet in maart goed bekeken en het aantal partijen die deelnam aan de verkiezingen geteld ? ) mag wel maar ” WIJ” moeten op 1 Surinaamse partij stemmen. Ik snap die logica niet.
  En de bewering dat de SurNeds in de politiek meelopers zijn! Weer zo een degenererende opmerking naar menige intelligente , hardwerkende en hardmeedenkende SurNeds in de politiek . Ik durf te wedden dat menig Surinamer de “vertegenwoordiging” binnen de bestaande partijen niet eens kent. Mensen, ga toch eens andere, betere nieuwsbronnen aanboren . Tip: ” de correspondent.nl” . Kost je slechts €6,00 in de maand. Zo zijn er nog meer. En blijf ajb fatsoenlijk met en over elkaar praten. Verschil van mening mag uiteraard, maar begin met jezelf te respecteren. Gelukkig tref ik die hier ook, ook al verschil ik misschien van mening.


  Maak melding

 35. @John, je verhaal komt een beetje in de buurt van wat ik denk en probeer duidelijk te maken, hoewel het niet meevalt om duidelijk uit te leggen wat ik bedoel. Tja, blijft lastig om zo over en weer te schrijven en bij de kern te blijven. Wel interessant.


  Maak melding

 36. @Rob, mijn vraag blijft, “WAT” willen en moeten de Surinamers via de politiek in Nederland bereiken ? Waarin , behalve mijn huidskleur verschil ik van een witte Nederlander ?


  Maak melding

 37. @Ira, daarom vraag ik me ook echt serieus af, waarom er hier een uitsplitsing via de politiek moet plaatsvinden. En ik heb het al eens eerder gezegd, in Suriname kom ik toch echt veel meer positieve, hardwerkende en niet meer etnisch kijkende en denkende mensen tegen. Hebben we hier echt een reeel beeld van het volk in Suriname ? Je kunt er misschien vanuit gaan dat de heersende politiek een afspiegeling is van de bevolking. Is dat écht zo??
  Zit men in Suriname écht te wachten op ” Denk ” mensen die kastanjes voor hen uit het vuur komen halen? Welke kastanjes dan? ” Slavernij” kastanjes ? Is het dan zo dat de Turkse Denkers aan hun vaderland het voorbeeld willen geven? Dan heeft Turkije nog heeeeeeel veel schade vergoeding te betalen én weet men dat in Turkije , net als in meerdere Europese landen tot de dag van vandaag, slavernij nig steeds bestaat???? Dat slaaf zijn, niet uniek verbonden is aan een kleur. Begrijp me niet verkeerd, ik wil absoluut niet the Black History bagataliseren, maar net als jij wil ik leren van mijn geschiedenis, maar ook VOORUIT kijken en die idiote vicieuze cirkel doorbreken.


  Maak melding

 38. @Jyani, ik woon 46 jaar in Nederland en ben op sociaal maatschappelijk gebied erg actief geweest en nog steeds actief.
  Binnen een organisatie te maken gehad met zgn gesubsidieerde activiteiten. PURE WITTE boorden criminaliteit op hoog lokaal niveau.
  In Asd. heb ik meegemaakt hoeveel geld er ” verdiend” werd over de rug van toendertijd de ” Surinaamse” migranten die overigens gewoon de Nederlandse nationaliteit hadden. Men schudde na het ” vreten” het tafellaken met de kruimels uit over de Surinamers die dan zgn de kruimels mochten beheren, die lieten zich dan tegen elkaar uitspelen en zodoende was de aandacht afgeleid van de grote WITTE beheerders, zgn weldoeners, die er letterlijk met het grote geld vandoor gingen. Nog neem ik het recht niet om te roepen dat DE witte Nederlander corrupt , zonder moraal is of dat de Arnhemmer de Renkummer en de Zutphenaar discrimineert.
  Jij hoeft in deze echt geen last te hebben van plaatsvervangende schaamte , hoewel ik dat begrijp hoor . Het is nooit leuk om geconfronteerd te worden met de MIS-handelingen van iemand of mensen met wie je je verwant voelt.
  Dit zelfde verhaal kan ik jou vertellen over verschillende WITTE groepen hier in mijn woonplaats. Hier is geen Surinamer aan te pas gekomen. Integendeel hebben diverse locale bestuurders ” hun mensen” gemaand om EEN VOORBEELD TE NEMEN aan hoe de Surinaamse groep, samen met de Antillianen, actief en keurig bezig waren voor en met elkaar, met of zonder gemeenschapsgelden.
  Hier steken de witten mekaars auto en huis in brand omdat de één vindt dat de ander zijn groep tekort doet binnen wijkcentra of gemeenschapsruimten.
  Een aantal zaken zijn ” menselijk” en niet ras specifiek en zeker af te keuren.
  Wij hebben ook een WIT raadslid gehad die zei te handelen voor de migranten en kleine projecties opzette……………………..ik zal je dat verhaal besparen.


  Maak melding

 39. Mensen, mensen, wij hebben zoals wij hier ” discussiëren of onze mening ventileren, niet met een Surinaams of SurNeds probleem te maken , maar met een generatie probleem van SurNeds die, zoals wij ons nu op dít forum profileren, weinig tot niets positiefs wil zien en horen, vanwege een zeer beperkt denk- en referentiekader. Ook dat is niet uniek aan Surinamers, maar aan migranten in het algemeen.
  Vastgeroest aan oude denkpatronen. Vasthoudend aan het oude, vertrouwde omdat dat bekend en ” veilig” is. In het ” nieuwe, het andere moeten we ons verdiepen en waar blijft dan de nostalgie ? Waar blijft dan de verbinding met onze ouders?
  Het zal dus echt nog wel minstens twee generaties duren voor de ZICHTBARE veranderingen.
  Net zoals het in Nederland nog minstens 2 generaties zal duren voordat men inziet dat ” een tot op de graat BLANKE Nederlander ( wat volgens mij kleurloos betekent; je zal maar zo kleurloos door het leven moeten gaan 😩) niet bestaat. Evenmin als een tot op de graad zuivere etnische ” Surinamer”
  Tot die tijd miskennen wij velen, MENSEN, die zich niet laten weerhouden door al deze negativiteit van beide ” kampen” en doorstomen.
  Als voorbeeld neem ik mijn eigen kind, zwart doch in Nederland geboren en getogen. Zwart, omdat zijn beide ouders zwart zijn maar elk weer een andere diversiteit aan achtergrond hebben met elk ook weer een andere diversiteit.
  Hij is opgevoed met een EIGEN waarde, met respect en vertrouwend op mezelf , thans wonend in een grote stad en zich ontwikkelend binnen een groep verstandige mensen met weer een grote diversiteit aan culturele achtergronden, die zich gezamenlijk bewegen in deze maatschappij en het goed doen.
  Als ik weleens een discussie met hen probeer aan te zwengelen over ” anders ” zijn, dan luisteren zij doch word ik op correcte manier gewezen op het feit dat zíj niet bezig zijn met ” onze ” problemen, ” onze ” balast en onze frustraties , dat zij die niet miskennen, maar hun eigen weg gaan. En geloof me, die weg is voor hen goed en vrij van alle stereo typeringen en ze zijn succesvol in deze maatschappij. Elk op hun eigen manier en mekaar ondersteunend elk op hun eigen gebied. En ik geloof echt niet dat ik hierin uniek ben.
  Ik denk echt dat inmiddels door elk van ons hier op dit platform, zoniet minstens binnen de beweegkring van 1 persoon hier, ook zo een positief voorbeeld zal zijn.
  Kijk daar naar, kijk naar hoe de JONGERE generatie óók in Suriname zich beweegt en denkt .
  We doen alsof die mensen die zo goed bezig zijn, niet bestaat. Dat komt door ons SUPERIEUR gevoel naar hen toe. Wat is het verschil in wat wij anderen verwijten?

  Onze beleving, onze zienswijze beschouwen wij als ” de waarheid” . Ineens ontpoppen wij ons als dé Suriname en SURNEDS kenners, terwijl wij veelal onszelf of onze geschiedenis niet goed kennen, willen leren kennen.
  Wij verschuilen ons achter populistische uitspraken, wijzend naar anderen. Kom op zeg! Wij zijn haast even dom als de personen die spreken over ” apenland”.
  Maar ook dit hoort bij een ontwikkeling, een kentering. Gelukkig zijn wij een uitstervend ras en een uitstervende generatie en groeit er een nieuw ras dat veel minder, zoniet geen last meer zal hebben van onze frustraties .
  Gelukkig zijn dit soort zaken niet etnisch gebonden, soms wel etnisch gekenmerkt, maar er is hoop.
  En tot dan hoop ik dat we blijven ” discussiëren” zodat we spiegels voorgehouden krijgen en ergens of ooit toch even zullen nadenken .
  Maar nogmaals, heb oog voor onze kinderen die het anders doen en zorg dat je de feeling met hen niet kwijtraakt . Want dan ontstaan de problemen en eigenlijk zijn je die her en der al behoorlijk te bespeuren .
  Dat zijn dan geen ” Suriname” of ” Turkije” of welke andere nationaliteit-problemen meer, maar weer andere generatie problemen , nationaliteitloze problemen. Dát is pas erg. Nationaliteitloze, omdat we ze door onze eigen frustraties, geen eigen identiteit meegegeven hebben of hebben leren ontwikkelen en de zich kleurloos voelenden hen niet accepteert.
  Verwijd je blik, heb ook oog voor positieve ontwikkelingen, ook al zijn ze niet de jouwe of zoals jij denkt dat de ontwikkelingen moeten zijn.
  Tuurlijk is het eng, want het is nieuw, anders en onbekend en wat moet je er dan mee? Niks meer om op te mopperen want je weet niet wat en hoe het is, immers het is buiten je comfort zone. En dan raak je echt vervreemd van alles en iedereen, met name ook van je EIGEN nageslacht .
  Dit alles kan ook mijn valkuilen zijn hoor , ben inmiddels niet zo jong meer dus ik weet waar ik over praat.
  Ik ben zeer dankbaar voor de wijze waarop ik heb leren kijken naar mijn medemens en naar mezelf, door de opvoeding van mijn WIJZE vader; een doodgewone SURINAMER van een andere, oudere generatie.
  Dankbaar voor het feit dat ik nu nog opgevoed word, maar dan door mijn zoon en kleinzoon.
  Een kleinzoon die nog weer een stap verder is van mijn referentiekader en geen die aanspraak kan maken op geen andere nationaliteit dan de Nederlandse en in eerste instantie gewoon een MENS is met diversiteit. Het échte contact met hem wil ik echt niet kwijt .
  Ik zal vast niet uniek zijn hierin dus kijk echt goed om je heen en probeer te leren van het verleden , niet te verloochenen , maar het POSITIEVE mee te nemen naar het heden en belangrijker nog, naar de toekomst.
  Een verbeterende wereld begint bij onszelf.
  Hoe verbaasd ik ook sta van sommige reacties, ik weet wel dat ik van elke reactie leer, want elke reactie geeft ook een confrontatie met mezelf. Dus dank jullie wel voor je soms ” felle” mening . Keep smiling! 🤗🤗


  Maak melding

 40. ” Nederland hoeft helemaal geen verdeeldheid te zaaien onder migranten, daar zijn ze zelf al heel goed in.”

  @ Hans, dát klopt. Surinamers leren snel en goed! We hebben daarin goede leermeesters gehad.
  Paste toen niet denk ik, maar nu helemaal niet. Of heb ik het als Surinamer verkeerd @Hans ?
  Volgens mij niet maar corrigeer me als dat nodig is. Tot zolang zeg ik:
  Helaas zijn verkeerde gewoonten en gebruiken lastiger af te leren, dan goede gewoonten en gebruiken aan te leren .
  Niets Surinaams-gebonden, doch universeel @Hans of denk jij er anders over en wat kan ik daarin van jou leren?

  Maar gelukkig wijs jij ons er op dat wij, Surinamers en SurNeds ( ik gebruik deze term nu ook maar heeft iemand een correcte definitie voor mij ? ) moeten blijven en kunnen leren binnen deze
  keurige, goed geordende, niet corrupte, niet racistische, zeer welvarende ,hoge waarden en normen hanterende, iedere burger gelijk behandelende maatschappij.
  Dat moet onze leidraad, ons voorbeeld zijn toch @ Hans? We moeten ons aanpassen en voorbeeld nemen.
  Komt dan vast wel goed of niet @Hans.?


  Maak melding

 41. Veel te veel aandacht voor deze delegatie van DENK.
  Lachwekkend filmpje op You Tube waarbij ze, zo moet het voorkomen, op de voorpunt van een boot door de Warappakreek varen. Tezelfdertijd schouder aan schouder en een “vehaal” vertellen.

  Wie ooit in de Kreek heeft gevaren weet dat je daar niet met drie personen op de punt van een bootje kunt staan !!
  Onzin filmpje dus!

  Daarnaast is het zo dat door particulier initiatief (Nederlandse overheidsgelden waren hiervoor kennelijk niet nodig) een prachtig project tot stand kwam dat nog steeds in ontwikkeling is.

  https://www.youtube.com/watch?v=eugSgigmk9I

  Chapeau voor het initiatief en het succes van Marsha en Bas op voormalige plantage Reynsdorp

  https://www.youtube.com/watch?v=jxxVwFfClSA

  Positief DENK(en) geeft positieve resultaten.

  Maar tot slot, wat doet een afvaardiging van een Nederlands
  politiek splinterpartijtje in Suriname?

  Bekijk het inkomen van Nederlands Kamerlid bij voorbeel die van DENK (betaald door de belasting betalers in Nederland):
  http://www.parlement.com/id/vh8lnhrrs0qo/inkomen_tweede_kamerlid

  En, weeg dat eens eens af tegen tegen de discussie in het Surinaams parlement over het minimum loon in Su: SRD 8,00 te weten: nog geen Euro per uur.

  DENK eens na over het begrip “hypocriet” en stel (wellicht) je prioriteiten eens bij als je belang hebt bij het welzijn van de Su bevolking.


  Maak melding

 42. Laat denk bruggen gaan bouwen in turkeye voordat ze het elders willen doen deze mensen hebben lak aan andere rassen behalve die van hun zelf het is geen volk dat zich mengt met andere rassen ik kan het weten ik heb in het welzijnswerk gewerkt alles van hun is apart niks gemengd dus Suriname en Surinamers laat jullie niet misleiden want als er iets crimineels gebeurt zitten ze zo snel mogelijk in turkeye en worden niet uitgeleverd wees gewaarschuwd leiders van Suriname laat je niet misleiden. Onze voorouders werden misbruikt door de blanken laat het niet weer gebeuren door de Turken.


  Maak melding

 43. Misschien waren ze geinteresseerd in nog meer casino s. Maar deze aanhangers van Erdogan moeten oprotten. voor je het weet hebben ze op elke hoek een moskee gebouwd en hebben we straks ook in Suriname gelul over geloof.


  Maak melding

 44. De partij van denk heeft 3 zetels dat is waar….Maar het is toch duidelijk dat het hier gaat om turken enz. Zij hebben zich op die manier tegen beter weten in afgezonderd. Kijk maar goed hoe ze leven in nederland. Gelukkig heeft het grootste deel van bv surinamers antilianen indo s enz op een normale partij gestemd.


  Maak melding

 45. Mi gado. Ik hoop dat het de laatste turken zijn die su hebben bezocht. Laat alle moslims ver van su blijven behalve de surinaamse natuurlijk. Dit soort mensen creëren alleen maar haat.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.