Suriname heeft langere aanloop nodig naar invoering BTW

18
Koopkrachtversterking ambtenaren Suriname niet om vingers aan te branden

PARAMARIBO, 11 okt – De regering zal meer tijd en moeite moeten stoppen in de invoering van Belasting Toegevoegde Waarde of BTW. Weliswaar is de invoering aangekondigd per begin volgend jaar. Maar dat is slechts over nog geen drie maanden. Aan belangrijke voorwaarden voor een deugdelijke aanloop is nog niet voldaan.

“Het grootste probleem bij de overheid is communicatie. Ze had veel beter in overleg moeten treden met alle belanghebbenden, vooral vanwege het feit dat BTW een impopulaire maatregel is”, zegt fiscalist en accountant Siegfried Kenswil tegenover de Ware Tijd. De aanloop lijkt ietwat te worden onderschat. In de jaarrede wordt begin 2018 aangehouden als aanvangstijd. De regering verwacht veel binnen te halen.

De inkomsten worden geschat op ongeveer vierhonderd miljoen Surinaamse dollar. Dat komt neer op ongeveer veertig miljoen euro per jaar. Bij de vakbeweging zitten ze niet te wachten op BTW. Robby Berenstein, voorzitter van vakcentrale C47, is bang voor prijsstijgingen. Dat hoort nou eenmaal bij invoering van BTW. Daarom is overleg nodig. De vakbeweging bijvoorbeeld wil verlaging van de loonbelasting.


18 REACTIES

 1. Oerdomme ndpers zijn de ware oorzaak van de paarse vloek ddb sa e meki heri volk njang soso paarse ka vol misdaad van een kleine criminele zichzelf met staatsmiddelen en corrupte verrijkte bende. Waaronder drugsbonzen, moordenaars, bankrovers en wetverachters. Oerdom oerdom oerdom tot in de duizendste kwadraat zijn alle ndp ddb misdaad aanhangers.


  Maak melding

 2. Dit is nou een typisch voorbeeld van amateurisme. Je zou denken dat er geen deskundigen zijn in het Surinaams kabinet. Het volk dient nadere uitleg over deze uitglijder.
  Het bedrijfsleven heeft hierin ook een aandeel men staat erbij en kijkt ernaar.


  Maak melding

 3. Ondertussen :off topic :
  De voorzitter van het Chinese asfalteringsbedrijf China Dalian International Group, Zhu Mingyi, is op voordracht van president Desi Bouterse benoemd tot Groot Officier in de Ere Orde van de Gele Ster. Deze onderscheiding is bedoeld als waardering voor de bijdrage en inzet van het bedrijf aan verschillende asfalteringsprojecten in het belang van de ontwikkeling van Suriname.


  Maak melding

 4. Die ene dikke mevrouw die zei ‘marron geboefte’.
  Zij is gezien op t marronfeest, waar zij zonder schaamte bere en fladder naar binnenwerkte. Olie en vet zaten op ‘haar’mondhoeken.

  Niet eerlijk als je hun marron geboefte noemt, maar wel hun eten naar binnen schrokt. A no kan yere


  Maak melding

 5. Weer zo een verhaal van een stelletje betweters,ze zijn gewend niets te doen,dus maar blijven zeiken,maar vooruitgang houden jullie niet tegen,dus in Nederland mag de btw wel geheft worden,maar in Su wil men alles kapot praten,a no lukt,het land wordt geordend,en zo hoort het ook,alles gratis willen hebben is verleden tijd.there is a new Kaptin in touwn,beware of That ,otherwise take jour bundle and go


  Maak melding

 6. Limbo fat todo wanneer gaat u eens eerlijk zijn tegen het su volk over de gezondheid van je massa moordenaar!
  Zeg gewoon toch aan het volk me baas heeft prostaatkanker!
  Jullie ndp hebben suriname failliet verklaard!
  Bedrijven winkels etc. Sluiten constant vanwege wanbeleid gevoerd door moordenaar bouta. Deze man hoor in bos thuis
  Sinds wanneer kan een militair een land besturen?
  Net Venezuela gaat su naar de afgrond!


  Maak melding

 7. Hoe lang is de Suri aanloop? 42 Km? Of 42 jaar. Sorry mensen wat is de GDP? De n d plee wilt voor nog 5 daarom komt geen btw. Al die verhogingen verminderen de kans dat bouta van zijn amnestie kan blijven genieten en zijn zoontje dino nog een keer in zijn leven kan zien.


  Maak melding

 8. Tot overmaat van ramp blijkt dat in de begroting 2018 van Suriname reeds rekening is gehouden met de BTW inkomsten.
  Nu de BTW niet doorgaat is dit de zoveelste fout in een foutieve begroting. En toch heeft de DNA de begroting goedgekeurd. Ik heb het al een keertje gezegd en ik zal het blijven zeggen: Onze DNA is de grootste schande van Suriname. Stelletje overbetaalde stommerikken. Jullie hadden de begroting naar de prullenbak moeten verwijzen oftewel: afkeuren.


  Maak melding

 9. Betweters blijven jullie maar dromen,Chan en zijn gang members laten een luchtballontje los,en iedereen poep er maar op los,a no e wroko,we zijn dit soort laxeermiddeltjes van de vhp gewend,in tussen wordt het land langzaam maar zeker geordend,ze zullen zeker meer scheten loslaten but we do not care,het enige wat ze willen,is bij die honing pot wat Suriname heet aan tafel komen zitten,ze hebben 70 lange jaren het land leeg geplunderd ,buitenlandse rekeningen vol gestopt met Surinaams geld,terug komen aan de macht kunnen zij vergeten,let them burn in hell


  Maak melding

 10. Dagoebalsing@
  De vhp deed er 70 jaar over zoals je zegt, ik zal een tipje van de sluier oplichten, jou baasje deed het in 7 jaar we zien de voor uitgang in suribabwe


  Maak melding

 11. BTW moet gewoon doorgaan,geen enkel belasting invoering in een keer goed komt.staat heeft geld nodig dus daarom BTW,motortuigbelasting, veiligheidbrlasting, milieuvriendelijke belasting enz…..al doende leert men…wat about onroerende goed elastisch ik ken mensen die grote villa bezitten en betalen geen cent.


  Maak melding

 12. De aanhang van de oppositie leeft in een geïsoleerde denkwereld. Zij proberen op alle fronten de modernisering in het land tegen te houden. De invoering van BTW is een noodzaak. BTW bestaat sinds de oudheid en is een middel om crisissen tegen te gaan.

  Omzetbelasting bestaat al sinds de oudheid. De Oude Grieken hadden al een vorm ervan ingevoerd, die vervolgens weer werd overgenomen door de Egyptenaren en de Romeinen. Pas in 1934 werd de BTW in Nederland door de overheid ingevoerd om de crisis te lijf te gaan. Nu is de tijd voor Suriname aangebroken om ook dit instrument in te voeren om de inkomsten van de staat te vergroten. De invoering van BTW moet men dus positief benaderen.


  Maak melding

 13. STAPEL de BTW-prijsverhogingen maar op alle eerdere STOMME PAARSE Prijsverhogingen en de DEVALUATIES, na de MILJARDEN Gelddrukkerij door GILMORE !

  De productie zal als gevolg van de Paarse prijsverhogings-golven direct gaan stijgen ! (visie Paarse economen ! )

  Paarse economie heeft enkel geleid tot CORRUPTIE en tot FAILLISSEMENT van Ons land !

  De Paarse Leningen-economie is helaas tot stilstand gekomen, het wachten is op de veroordeling van de Paarse leider !

  Dan gaan regering en vice-president hard optreden !

  NEKS NO FOUT ! PRODUCTIE KRIMPT VERDER !


  Maak melding

 14. RobG

  “Pas in 1934 werd de BTW in Nederland door de overheid ingevoerd om de crisis te lijf te gaan. ….. De invoering van BTW moet men dus positief benaderen”

  We kennen directe en indirecte belastingen. een andere indeling is belasting op inkomen en vermogen, en belasting op consumptie

  Indirecte belasting of belasting op consumptie
  Dat zijn er drie, te weten ; BTW, accijns en invoerrechten
  Het doel van deze drie belastingen is om de consumptie (van bepaalde goederen, accijns) af te remmen.
  Het is geenszins bedoeld INTEGENDEEL!!! ONZIN!!! om crises tegen te gaan. Ook niet om de schatkist te spekken.
  Ik kan je nog wat verder laten verdwalen, denk eens aan de aanbodcurve en de Harberger driehoek.
  Of indien te ingewikkeld de Laffercurve

  Dan het laatste stukje van je zin:
  …. positef benaderen.
  Zoals ik al schreef BTW heeft tot doel de consumptie af te remmen.
  Als het doel is consumptie van bepaalde schadelijke goederen af te remmen (benzine, alcohol, sigaretten)
  dan is accijns een veel beter middel dan alle goederen te belasten met BTW.
  Dom


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.