Vakbeweging Suriname wil regering aanklagen

14
Scholen in Suriname vandaag normaal open

PARAMARIBO, 6 okt – Delen van de vakbeweging willen de regering internationaal aanklagen. Vakcentrales en onderwijsvakbonden vinden de regering rancuneus optreden tegen leerkrachten. Zeker twee conventies van de Internationale Arbeidsorganisatie, ILO, zouden zijn geschonden.

De aanklacht zal dan ook bij de ILO worden ingediend. Voorlopig wordt nog volstaan met een brief aan de regering. In de brief wordt opgeroepen tot het verlaten van het ‘pad van rancune en intimidatie’. De oproep is vooral gericht aan het ministerie van Onderwijs Wetenschap & Cultuur. Minister Robert Peneux zou het gemunt hebben op de Associatie van Leerkrachten in Suriname en de Bond van Leraren.

Beide organisaties hebben het afgelopen schooljaar vaker stakingen uitgeroepen. Tijdens schooltijd is vaker vergaderd. Peneux wil er radicaal mee afrekenen en heeft verscheidene maatregelen getroffen. In sommige gevallen zijn leerkrachten zelfs overgeplaatst. De spanningen worden door buitenstaanders gezien als schadelijk voor het onderwijsproces. De prestaties van leerlingen laten nu al veel te wensen over.


14 REACTIES

 1. Pineut met je hardnekkige ego. Wijs niet met een vinger richting het onderwijs in het buitenland want ook de docenten in het buitenland volgen de onredelijke gang van zaken hier in dit land waar de rechten van de docenten met de voeten worden betreden en niet te spreken over de leerlingen die onder jouw boeler gedrag ook te lijden hebben.


  Maak melding

 2. Ga dien een internationaal aanklacht in want als wij op de surinaamse rechters gaan wachten gaan wij nog lang moeten wachten en zoveel geduld hebben wij niet meer.


  Maak melding

 3. Onbehoorlijk gedrag van de vakbond
  Waarom?
  “Voorlopig wordt nog volstaan met een brief aan de regering”.
  Tot zover ok, goed zo treedt in overleg
  maar tegelijkertijd lees je”
  “Delen van de vakbeweging willen de regering internationaal aanklagen”.

  Ik wil praten, maar ik leg wel mijn wapen op taffel


  Maak melding

 4. Vakbeweging Suriname wil regering aanklagen
  niet de vakcentrale (Ravacsuir) C47 maar de BVL en de ALS. tenminste als ik de vakbondsleider goed hebt begrepen. Als de vakbondsleider Wilgo Valies van plan is om een klacht tegen de regering in te dienen bij ILO en is dit zijn goed recht. maar moet niet beginnen de regering te intimideren of chanteren. Dan is deze fout bezig. Hij zegt dingen wat hij niet waar kan maken.

  Er valt veel te leren van de Nederlandse onderwijzers stelt Valies.
  Eindelijk heeft deze toegegeven dat het zo verder niet kan
  met ons onderwijs. Hij begrijpt de witte mensen beter dan zijn eigen soortgenoot, Dit is ook het streven van de minister. Naar mijn bescheiden mening hebben de vakbondsleiders de minister niet goed begrepen. Deze moeten in de toekomst veel meer gaan
  luisteren dan dwars door elkaar blijven kletsen.


  Maak melding

 5. Veel leerkrachten stemden bewust oerdom in 2010 en 2015 op de paarse vloek der misdaad, ddb. Veel ndper’s zijn verowrden misdadigers, ook zoon en stiefzoon vanwege deze paarse misdaadvloek die verder gaat met het roven, stelen en bedriegen van het volk. Elk volk krijgt de leider die het verdient, dus niet klagen maar dragen ddb zijn paarse shit vol kommer en kwel, oerdomme volk


  Maak melding

 6. Legale werk werkt niet tegen deze kliek. Het indienen van de klacht kan de buitenlandse geldverstrekkers mischien moraal blokken om geld aan Su te lenen.


  Maak melding

 7. wanneer wordt die Ronald Hooghart afgezet als voorzitter van de CLO. Deze man heeft duidelijk gekozen voor de politiek en laat zijn vakbond links liggen. Volgens mij overduidelijk een teleurgestelde vakbondsleider die bij de laatste verkiezingen op zeker 10.000 stemmen had gerekend, maar slechts 400 kreeg. Nu straft hij zijn achterban door geen moer voor ze te doen. Weg met Ronald Hooghart.


  Maak melding

 8. Dat de minister zegt, dat hij “the right man, on the right place wil hebben, heeft hij groot gelijk, want je hebt onbevoegde leerkrachten die een school leiden. En je hebt bevoegde leerkrachten, die de kans niet krijgen. Er zijn ook bevoegde krachten, voor t Mulo/ middelbareschool op scholen, maar men houdt ze op de lagere school/ middelbareschool. Hierdoor ontstaat het tekort aan bevoegd kader, waar ze thuis horen. Er gebeurt te veel names and faces of door connecties op die onderwijsinstellingen en dit moet eens ophouden.
  Als de minister dit probleem wil oplossen moet hij een onderzoek instellen en dit terugdraaien wat zich afspeelt. Hij moet zijn inspecteurs daarvoor sturen om te controleren en daadwerkelijk “the right man on the right place zetten”.


  Maak melding

 9. De regering moet de vakbonden en leraren keihard aanpakken. Desnoods gaat de matten klopper er over heen, een ouderwetse pakslaag. Het zijn allemaal beroepsdemostranten, geld beluste hyena’s. Oprotten ka idioten. Ze kunnen aanklagen tot ze er dood bij neervallen mmp.


  Maak melding

 10. @Parbo PAK eerst de Paarse boeven Keihard aan !

  Koopkrachtverlies als gevolg Paars wanbeleid bedraagt meer dan 70 % !

  Corruptie laten de Paarse machthebbers ongestraft bij Naschoolse Opvanggelden, Carifesta-gelden, EBS, DSB, Voedselpakketten, Ballast Nedam smeergelden nav bruggenbouw in Sranan, fraude bij de belastingdienst et etc
  Pak deze Paarse boeven op !!!

  Pak ook de knoeiers op die meer dan DRIE miljard ongedekte Srd-bankbiljetten hebben gedrukt en uitgegeven !

  Pak ook eerst alle massamoorden op het Volk, gepleegd door Paarse handlangers en leiders ! (bv de 8 december- massamoord en de Moiwana massamoord ! )

  DANG YU PAARSE LEGI_EDE, KAN TAK BAKKA !


  Maak melding

 11. Naar mijn mening zou het zinvol zijn indien BvL, ALS en het Ministerie van Onderwijs steeds de weg van de dialoog blijven kiezen totdat er enige concensus wordt bereikt.


  Maak melding

 12. Als je toch gaat protesteren, neem dit dan ook maar MEE.
  De bevoegde regering heeft toch overal schijf aan.

  APS: kwestie Maho laait weer op
  Afgelopen week is het dorp Maho opnieuw opgeschrikt door een sommering van de lokale autoriteiten, namelijk dat de bewoners alle medewerking moeten verlenen aan een bekende ondernemer die zand zal afgraven in hun traditioneel inheems grondgebied. Dat stelt de Amazone Partij Suriname (APS) in een verklaring.
  Al eerder maakte dorpshoofd Astrid Toenae namens haar gemeenschap een rechtszaak aanhangig om deze aannemers een halt toe te roepen. Over deze zaak heeft de rechter nog geen uitspraak gedaan. Door bemiddeling van de politiek, na indiening van een petitie aan DNA-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons stopte de activiteiten van de ondernemer. Hoe ironisch is het dat nu de lokale autoriteiten aan Maho opdraagt om medewerking te verlenen aan de zandgraver. Waar is nu de volksvertegenwoordiging?
  De APS staat voor het behoud van het milieu en vindt principieel dat een stop moet worden gezet aan wat zij noemt het ongecontroleerd en ongecoördineerd ontginnen van mineralen en andere grondstoffen. In deze wil de APS echter vooral haar bezorgdheid uitspreken over de schending van de rechten van Inheemse volken door de staat Suriname. Het is daarbovenop wrang dat de staat bovendien actief het pad voor de ondernemer vereffent door aan Maho op te dragen om de ondernemer ongestoord toegang te verlenen.
  Zou de overheid vergeten zijn dat Maho samen met de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) een zaak heeft lopen bij het Inter-Amerikaans Mensenrecht Hof? Zij moet toch weten dat hetzelfde Hof tenminste al tweemaal eerder de staat Suriname vonniste en opdroeg om ondermeer de collectieve grondenrechten van inheemse volken in Suriname wettelijk te erkennen? Zij kan nog niet vergeten zijn dat op 7 augustus jongstleden president Desi Bouterse de gezamenlijke verklaring van de regering van Suriname en het traditioneel gezag van de inheemse volken over de wettelijke erkenning van grondenrechten met groot ceremonie in ontvangst nam, ter voorlegging aan de Raad van Ministers?
  De APS vraagt zich met zwaar gemoed af hoe de staat Suriname het proces van dekolonisatie kan inzetten, terwijl het toekennen en implementeren van mensenrechten van haar eigen ingezetenen zo problematisch lijkt te zijn? Kapitaalkrachtigen, ondernemers, lijken net als toentertijd de plantage-eigenaren de touwtjes in handen te hebben en te bepalen hoe grond gebruikt wordt, en inheemse volken, de rechtmatige eigenaren van hun traditionele gronden trekken nog steeds aan het kortste eind.
  Vanuit het perspectief van inheemse volken maar ook in naleving van de uitvoering van internationale mensenrechten en om daadwerkelijk los te komen van koloniaal verleden is de APS bereid om bij te dragen aan oplossingsmodellen.


  Maak melding

 13. Het water staat aan hun lippen, ze weten van vore niet dat ze van achteren in brand staan.
  Suriname leid een zwervers bestaan, het stinkt naar corruptie.
  Wacht maar in 2040 gaan we het anders doen??????? “😈😨😷


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.