vrijdag, april 19, 2024
HomeOnderwerpenEconomieMerian-goudmijn levert Suriname miljoenen dollars op

Merian-goudmijn levert Suriname miljoenen dollars op

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 5 okt – Hoewel Suriname nog niet kan deleln in de winst, levert de Merian-goudmijn het land nu al miljoenen op. Het ‘echte’ verdienen aan aandelen begint pas over enkele jaren. Dan is multinational Newmont uit de kosten van het opstarten. Maar nu wordt al verdiend aan ‘lopende’ zaken.

Zoals de royalty’s die verplicht betaald worden voor het mijnen in Surinaamse bodem. Newmont mijnt in het Merian-gebied, op ongeveer zestig kilometer van de voormalige bauxietnederzetting Moengo. Daar is vier en dertig miljoen dollar voor betaald aan de overheid. De multinational meldt dat ook de lokale gemeenschap verdient aan haar activiteiten. Lokale leveranciers hebben voor ruim twee miljoen dollar aan goederen en diensten mogen leveren.

Aan lonen is twaalf miljoen dollar uitgegeven. Ook wordt geïnvesteerd in partnerschappen met de Anton de Kom Universiteit van Suriname, het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname, de commissie Ordening Goudsector, het Bureau Openbare Gezondheidszorg en het Nationaal Coördinatiecentrum voor Rampenbeheersing. Aan deze partnerschappen is tot nog toe driehonderd en vijftig duizend dollar besteed.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

37 REACTIES
 1. $ 34.000 000 aan royalities. $ 12.000.000 salarissen en $ 2.000.000 lokale inkoop dat betekend dat er ruim $ 400.000.000 naar het buitenland gaat!

  Halleluja


  Maak melding
 2. Alweer goud ontdekt?? Wordt wel opvallend,,,, Allemaal over een aantal jaren pas, ook opvallend!! M.a.w., stem weer op ndp. Dat is eigenlijk het advies. Met z’n allen naar Suriname. We worden de rijkste volk op aarde.


  Maak melding
 3. deze regering heeft een brandnetel bad nodig , krasiwierie wassie .
  bouterse had het ovel el vene met zijn slaappak.
  heeft bouterse naar zijn buik gekeken voor hij over el vene oordeeld .vene is nog altijd heer en meester tegen over bouterse .


  Maak melding
 4. Na dit alles, is Suriname toch aan het bedelen!! Suriname heeft een traditie van gemaakt!! Na wan begie kondre!!

  Hoe zit met de staatskas?? Hopelijk wat de boef in Suriname raakt, verandert in Goud!! Voor de rest, kennen jullie het verhaal wel!!!

  Santokhi pas op!! Jij heb straks een bodemloze put!!!! Dus dan heb jij het gedaan!!!

  Bouta sa taki!! A NO MI!!!!!


  Maak melding
 5. Na de beloofde en nooit waargemaakte Gouden Kerst 2012…nu de volgende Gouden Zeepbel 2018-2019, om het laaggeschoolde Surinaamse volk klaar te stomen om in 2020 wederom in ruil voor een bak oud vreten en een lauwe soft, hun ziel en zaligheid te verkopen aan de paarse maffia.


  Maak melding
 6. De Puinhopen Van 7 Jaar Deze Bouterse.

  Beste Democraten.

  De merian goud mijn levert niet Suriname maar Bouterse en zijn Clan miljoenen op.. nu al kan men de dollar tekens in hun ogen zijn.. Hun buiten vrouwen lachen nu al in it vuisje . want alles draait om de buiten vrouwen van de Bouterse clan


  Maak melding
 7. Het levert Suriname geen miljoenen dollars op maar enkele criminelen in de leiding van het land, zodat het gewone volk weer mag toekijken hoe het geld wat hun toekomt, in zakken verdwijnt van die paarse criminele organisatie, die straks weer als de verkiezingstijd is aangebroken, met allerlei cadeautjes en pakketjes aan komen draven om het volk te misleiden, zodat ze aan de macht kunnen blijven,om de buit te verdelen.


  Maak melding
 8. @ Dubbroe

  Suriname heeft alle cash geld dat nodig was voor het opgang brengen van de mijn ingebracht, de rest van de investeringen worden nu uit de cashflow gedaan waardoor er tot 2022 geen winst gemaakt wordt en het aandeel dat staatsolie heeft tot 2023 niets opbrengt en jaarlijks ruim $ 20.000.000 aan rente kost en in 2026 afgelost moet worden.

  Het trieste is dat de NDPers zo slim waren zoveel geld te betalen voor haar 25% aandeel dat Newmont de rest gewoon kon lenen en ten laste van de winst kan brengen.

  Newmont heeft voor de realisatie van de mijn niets ingebracht slim van hun maar een beetje dom van de Surinaamse onderhandelaren. Of krijgen ze geld terug via de rare area of interest afspraken.


  Maak melding
 9. if bouta kong dede , mi e trow press , en dubai o KOME fossi 2020. Mi hope a ka ingi e go dede snel snel. Dan mo tek a makti over. Gehoorzaam volluk


  Maak melding
 10. @JoJo

  Wordt jij soms niet ontzettend moe van jezelf. Je reageert onder werkelijk elk topic en je weet het echt altijd beter. Dan ben je toch een dramatisch gefrustreerd figuur met veel te veel vrije tijd? Ga eens wat nuttigs doen in plaats van onder elk topic alles af te kammen. Ik kom hier 1 of 2 keer per week en lees af en toe wat. Maar jij bent als een zieke stalker al jaren actief onder elk topic. Elke dag weer. Zoek hulp man.


  Maak melding
 11. Surinamers worden nu blij gemaakt met amerikaanse “fools gold”. Wanneer gaan ze de lening aan staatsolie terug betalen? Jullie hebben echt niets geleerd van Suralco, wanneer goud op is verdwijnen ze met noorderzon terwijl jullie met de opruimingskosten zitten.


  Maak melding
 12. @ Paul: Er zijn twee mogelijkheden: Jojo kletst onzin of het is de waarheid wat hij schrijft. Als het niet waar is dan kun je zijn beweringen weerspreken. Kun je dat niet dan zou ik mij maar eens gaan afvragen waar men in Suriname mee bezig is.
  Wil je niet horen dat je genaaid wordt door je grote leider?

  Je stoort je aan Jojo, wat vind je van RobG? Vaak is wat Jojo schrijft een reactie op de onzin van RobG. Wordt je liever voor de gek gehouden met propagandapraatjes? Veel beloven en weinig geven doet dwazen in vreugde leven. Ben jij zo’n dwaas?

  Wat te veel ontbreekt in Suriname is een kritische onafhankelijke pers, de hoeder van de democratie. Beter maak je je zorgen over jouw toekomst en die van je kinderen.
  Kritiek is nuttig, Jojo is nuttig. Iemand met kennis van zaken die je de realiteit laat zien. Hij heeft vast wel een politieke bedoeling, maar wie heeft dat niet? Als je maar eerlijk bent en geen sprookjes vertelt om onnozele mensen, waar er zo veel van zijn in Suriname, voor de gek te houden..


  Maak melding
 13. @ Hans van den Broek,
  Ai baja, joe trap @ paul, tap eng teentjes !!! Zeker @ paul, na wang foe deng Redimusu !!!

  By the way: Hugo Blanker heeft tenminste de guts om nu ook op te komen voor de gepensioneerde ambtenaren samem met hun ouderen bond ! Waar staan de verraders als Hooghart met zijn CLO.Contributie-gelden die zij betaalden?? Dat was zoet als honing voor Hoogie(Mughabe-face),met een rijsttafel of moksie-metie na iedere bestuursvergadering !!
  Nu doen ze alsof hun neus bloed als het om de gepensioneerden gaat !! Waarom trekt hj zijn bek niet open in DNA over deze kwestie !!


  Maak melding
 14. Ik vraag mij af,waar zijn al die journalisten???zoals wordt aangegeven dat zij bewakers van democratie zijn. Maar hoor je nooit iets kritische vragen stellen..voorbeeld tot thema point programma Apintie wordt live gezonden als een keer iemand zijn mond open doet wordt zo programma snel van archiveren verwijderd.wat zijn voor een volk..fado wang Sabi…


  Maak melding
 15. Paul, probeer jij nu echt Jojo, iemand die met onderbouwde kritiek op de handel en wandel van de miskleunende regering komt op deze manier monddood te maken? Het lijkt wel op de manier van de regering zelf die elke aanval op Bouterse en consorten via de social media probeerde te verbieden, hoezoo N.D(emocratisch).P.?, ben jij toevallig het alter ego van RobG. Die ook vaak hier door dezelfde Jojo. Op een nette manier het vuur aan de schenen wordt gelegd? Of heeft RobG uit hetzelfde paarse kamp je hulp ingeroepen?


  Maak melding
 16. Hans,
  ik ben het met je eens op één zin na
  “Hij heeft vast wel een politieke bedoeling, maar wie heeft dat niet?
  Twee opmerkingen
  1.Ik (het enige dat ik doe is lezen en mijn mening geven. Misschien vertrek ik wel naar SU)
  2.Of Jojo politieke bedoelingen heeft weet ik niet.
  Hij is wel heel erg goed op de hoogte.


  Maak melding
 17. Nederland sloopt het Amazonewoud, vernomen dat Nederland het Amazonewoud sloopt om er trein reels te gaan aanleggen om mais en soja te verbouwen omdat de mens te veel vlees eet , omdat er meer mais en soja nodig is voor de dieren.
  Hoe erg is dat, terwijl de mens niet eens zoveel vlees nodig heeft.


  Maak melding
 18. Hoe je het ook went of keert, slechte deal of niet. het lijkt mij dat Su hieraan gaat verdienen.
  Ook mbt olie zullen de opbrengsten gaan toenemen.
  De vraag luidt.
  Is de toename van de deviezen voldoende om de neergang in de economie een halt toe te roepen.

  Gisteren onderstaand artikel gelezen.
  Wat kan dit voor Su betekenen?

  Cercle Finance – 05/10/2017
  (CercleFinance.com) – ExxonMobil today announced that it has made its fifth new oil discovery offshore Guyana, after drilling the Turbot-1 well.

  Affiliate Esso Exploration and Production Guyana Ltd. began drilling the Turbot-1 well on 14 August last summer and found a reservoir of 23 meters of high-quality, oil-bearing sandstone at 5,622 meters in 1,802 meters of water on 29 September 2017.

  It is the latest discovery in this country and after completion, another well on the Turbot discovery is being planned for 2018.


  Maak melding
 19. Allen,

  Zijn deze berichten nog geloofwaardig, of zijn ze het volk weer aan het bedonderen ?
  Ik hoop voor de bevolking van Suriname dat zij nu eindelijk een keer wakker worden, en goed gaan nadenken wie de volgende LEIDER van Suriname moet worden.
  Een ezel stoot zich toch niet twee/drie/vier keer aan dezelfde steen ?
  SUCCES.


  Maak melding
 20. @ MoeVan: Volgens mij ligt het Amazonewoud in Brazilië, niet in Nederland. Bovendien, Nederland exploiteert geen wegenbedrijven of landbouwbedrijven. Het kunnen hooguit Nederlandse bedrijven zijn die in opdracht van Brazilianen werkzaamheden verrichten, als het waar is!
  Als je Nederland zwart wil maken moet je met wat intelligenters komen.

  Wat heeft trouwens het Amazonewoud te maken met Merian, die het Surinaamse oerwoud sloopt om honderden miljoenen aan goud weg te halen uit jouw land?


  Maak melding
 21. Parbo,

  in Suriname kom je enkel en alleen in aanmerking voor het presidentschap als je een straflijst hebt zolang als een wc-rol en minimaal 15 standrechtelijke moorden op je naam.


  Maak melding
 22. Het gros der oerdomme debiele idiote ndper’s zal niets van merken en ook geen enkele cent daarvan krijgen. Ddb en zijn paarse roversbende zullen een flink deel in eigen zakken stoppen zoals in de jaren tachtig. oerdomme stomme aanhangers van de misdadiger ddb verdienen dat het gevolg van deze corrupte paarse roverheid. Veel ndper’s zijn verworden misdadigers net als Dino, Meriba en hun pa ddb. Roven, stelen, moorden, bedriegen daar zijn ndper’s meesterlijk in, net als ddb, sa e mek heri volk njang paarse ka.


  Maak melding
 23. @ Paul

  Ik heb veel tijd tussen mijn werk door (ik slaap maar 5 uur) en 16 uur / dag online als ik niet reis.
  Ik ben niet gefrustreerd maar bezorgd. Ik heb zowel met Front als NDP ervaring tot het nivo van ministers en adviseurs van de president. Beide zijn niet bevallen omdat men te omslachtig te werk gaat of ronduit corrupt is.

  Ik houd de huidige regering en vooral volger/ propagandist RobG een spiegel voor en laat zien hoe deze regering een speelbal is van de buitenlandse bedrijven. Niet meer en niet minder
  Ik laat ook zien dat Venetiaan en co beter waren dan nu beweert wordt en dat Bouterse en co nog geen deuk in een pakje boter hebben kunnen slaan.

  Ja ik heb en idee hoe het verder moet (politieke agenda als je dat zo wil noemen). Dat is een regime change die zo efficient mogelijk moet gebeuren en regime change naar echt nieuwe politiek waar in ook ruimte is voor VERSTANDIGE NDPers. Buiten de kliek rond om Bouterse zijn er best verstandige NDPers die zometeen mee kunnen en moeten helpen de schade te herstellen.

  Hoe, Door echt onafhankelijke en bindende personen te vinden van over de hele wereld.
  Ik heb weleens geopperd dat in mijn ogen Mevrouw Concalves een heel goede schaduw president zou kunnen zijn net zoals Albert Winsemius dat was in Singapore.

  Paul ik zet zaken zwart wit neer om duidelijkheid te creëren. In de hoop dat u mijn motivatie doorgrond.


  Maak melding
 24. @ pico

  “Hoe je het ook went of keert, slechte deal of niet. het lijkt mij dat Su hieraan gaat verdienen.”

  Natuurlijk en het zal ook moeten echter (niet negatief bedoeld) het is niet zo dat vandaag ontdekt dat morgen de geld kraan open gaat.
  Landen die dat willen, omdat ze in nood zijn oid, krijgen het minste voor hun kostbare waar.

  Dat is het geen waar aan ik appelleer bij de omgang met multinationals


  Maak melding
 25. Haco
  Bedankt ,ik vindt juist dat je veel weet, ik vindt het alleen jammer dat het hard van de aarde wat zuurstof geef kapot word gemaakt, ik heb geen slechte bedoeling mee.


  Maak melding
 26. @ MoeVan: Ik heb het artikel gelezen waar je naar verwees. Het is inderdaad een zorgelijke ontwikkeling en ik ben het met je eens dat er te veel vlees wordt gegeten. Er worden daarvoor te veel voedingsstoffen gebruikt en ook is er slechte invloed op het klimaat door de ontbossing en de methaan die koeien produceren.
  Wat mij stoorde is dat je daar Nederland de schuld van gaf terwijl het natuurlijk in de eerste plaats een Braziliaanse verantwoordelijkheid is waar Nederland geen invloed op heeft.

  Er werken Nederlandse bedrijven, dat is waar. Nederlanders zijn nu eenmaal ondernemend, en Nederlandse boeren zijn grote afnemers en Nederland is nu eenmaal een grote agrarische producent. Men werkt waar werk is, men koop wat men nodig heeft waar het aangeboden wordt. Daar kun je een oordeel over hebben.
  Daarom zou het goed zijn als er meer aandacht zou zijn voor dit soort zaken, net zoals voor de gevolgen van de goudwinning voor de natuur in Suriname en elders.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES